Een betoog schrijven

Een betoog schrijven

Inleiding

Welkom bij deze online lessenserie.
Doormiddel van 5 opeenvolgende lessen gaan jullie leren hoe je een goed betoog schrijft. In deze lessenserie komen verschillende domeinen aan bod. Deze hele lessenserie kunnen jullie volledig zelfstandig, dus zonder mijn begeleiding, doorlopen. Voel je vrij om tijdens het maken van de opdrachten te overleggen met je klasgenoten, of elkaar om hulp te vragen.

Allereerst beginnen we met het herkennen van meningen en argumenten. In de tweede les gaan jullie hierop verder door zelf aan de slag te gaan met het vormen van meningen en argumenten. Vervolgens gaan we verder met waar een goede tekstopbouw aan moet voldoen - hoe zorg je ervoor dat je een duidelijke inleiding, middenstuk en een goed slot hebt? Zodra je deze basis onder de knie hebt, wordt er in de vierde les nog wat aandacht besteed aan spelling en zinsbouw. In de vijfde les ga je het betoog schrijven.

Elke les heeft leerdoelen waar je tijdens die les aan gaat werken. Aan het eind van elke les controleer je of je de leerdoelen behaald hebt. Op basis daarvan ga je extra oefenen met de lesstof, of ga je je juist iets lastigere, verdiepende opdrachten maken. Zorg ervoor dat je de lessen en bijbehorende opdrachten maakt in de juiste volgorde. De opdrachten van les 3 en les 5 lever je in via de daarbij behorende opdracht in Teams. Geef je opdracht een duidelijke titel, die overeen komt met de titel van de les waar je de opdracht voor maakt.

Succes! File:Smiley.svg - Wikimedia Commons

Les 1: Meningen en argumenten herkennen

Inleiding

In deze les blikken jullie terug op wat meningen en argumenten ook alweer zijn. Hierbij komt ook nog kort aan bod wat feiten zijn, en waarin feiten en meningen van elkaar verschillen. Voor de uiteindelijke opdracht, het schrijven van een betoog, is het belangrijk dat je goed in staat bent feiten, meningen en argumenten te herkennen. Vanuit deze basis ga je namelijk zelf aan de slag met het formuleren van meningen en argumenten.

Lesdoelen:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een feit herkennen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een mening herkennen.
  • Aan het eind van de les kunnen jullie een argument herkennen.

Allereerst krijgen jullie een klein stukje theorie te zien in de vorm van een filmpje. Vervolgens gaan jullie oefenen met de theorie. Als het oefenen heel erg goed gaat, kun je aan de slag met wat moeilijkere opdrachten. Als je de opdrachten nog een beetje lastig vindt, ga je extra oefenen met de basis.

 

Theorie

Bekijk de uitlegvideo.

Voor de leerlingen die gebruik maken van Intowords (of de uitleg graag nog even teruglezen in een documentje) is het document met uitleg hieronder te vinden.

De opdracht

In dit onderdeel van deze les ga je oefenen met de theorie over feiten, meningen en argumenten.
Iedereen begint met de startopdracht. Afhankelijk van hoe goed de startopdracht gaat, ga je vervolgens de verdiepende opdracht of de oefenopdracht maken.

Let op: Je kunt op elk moment de theorie bekijken als je iets niet helemaal snapt!

Oefening: Startopdracht feiten, meningen en argumenten

Start

Ging de startopdracht goed (dus minstens 7 van de 10 goed)? Dan ga je de verdiepende opdracht maken.

Oefening: Verdiepende opdracht feiten, meningen en argumenten

Start

Ging de startopdracht nog niet zo goed (dus 6 of minder goed) of vind je de theorie nog lastig? Dan ga je de oefenopdracht maken.

Oefening: Oefenopdracht feiten, meningen en argumenten

Start

Als je na het maken van de oefenopdracht nog verder wil oefenen, kun je de verdiepende opdracht gaan maken. Heb je de verdiepende opdracht al gemaakt en wil je dan nog verder oefenen? Zie de twee links hieronder.

Extra oefenen met feiten, meningen en argumenten 1
Hier kun je extra oefenen met opdrachten over feiten, meningen en argumenten.

Extra oefenen met feiten, meningen en argumenten 2
Hier kun je extra oefenen met opdrachten over feiten en meningen.

Terugblik

Als het goed is, heb je de volgende lesdoelen nu behaald:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een feit herkennen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een mening herkennen.
  • Aan het eind van de les kunnen jullie een argument herkennen.

Ga bij jezelf na of deze lesdoelen behaald zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kijken hoe goed de opdrachten gegaan zijn.
Gingen de opdrachten goed? Dan kun je ervan uitgaan dat je de lesdoelen behaald hebt.
Gingen de opdrachten niet zo goed? Dan kun je de theorie de volgende les het beste nog eventjes herhalen of extra oefenen.

Les 2: Meningen en argumenten formuleren

Inleiding

In deze les gaan jullie zelf meningen en bijbehorende argumenten bedenken.
Dit doen jullie met behulp van verschillende opdrachten. Het is belangrijk dat je dit onderdeel goed onder de knie hebt, aangezien je ook een mening en bijbehorende argumenten moet kunnen formuleren in je betoog.

Lesdoelen:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een mening formuleren.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie argumenten bedenken om je mening te onderbouwen.

De leerlingen die de lesdoelen de afgelopen les niet behaald hadden, beginnen nu met het maken van een herhalingsopdracht aan de hand van de theorie die de vorige les behandeld is. Als je de theorie daarna nog lastig vindt, kun je deze nog een keertje bekijken. Vervolgens krijgen jullie een opdracht waarbij je zelf meningen en argumenten gaat formuleren. Deze opdracht wordt door iedereen gemaakt. Jullie gaan elkaar aan de hand van een beoordelingsformulier feedback geven op deze opdracht, via Class Notebook in Teams. Er wordt nog uitgelegd hoe dit precies werkt.

Herhaling theorie

Als je het fijn vindt, kun je hier de theorie over feiten, meningen en argumenten nog even bekijken of nalezen.

 


Voor de leerlingen die gebruik maken van Intowords (of de uitleg graag nog even teruglezen in een documentje) is het document met uitleg hieronder te vinden.

Let op: Bij het zelf formuleren van meningen en argumenten zijn er nog wel een paar extra dingen waar je op moet letten.

  • Noteer achter je mening het signaalwoord want of omdat en maak de zin af. Bijvoorbeeld: 
    Ik vind dat Martin Garrix fantastische muziek maakt, want zijn composities zijn gevarieerd en vernieuwend.

  • Vergelijk jouw situatie met die van iemand anders. Bijvoorbeeld:
    Ik vind dat wij ijsvrij moeten krijgen, want op andere scholen geven ze dat ook.

  • Leg uit dat iets in het belang is van jou en van je lezers. Bijvoorbeeld:
    Mijn mening is dat de controle op het fietsenhok verscherpt moet worden, want er worden vaak fietsen vernield of gestolen.

  • Bedenk bij je argumenten een goed voorbeeld. Bijvoorbeeld:
    Ik vind dat ik zelf mag bepalen hoe laat ik naar bed ga, want ik kom er ‘s morgens toch op tijd uit. Gisteren ging ik bijvoorbeeld om half twaalf naar bed en toch was ik gewoon om zeven uur op.

  • Gebruik signaalwoorden als je meer argumenten noemt. Bijvoorbeeld:
    ten eerste, ook, bovendien, tot slot.

  • Leg uit waar je argumenten vandaan komen. Noem je bronnen. Bijvoorbeeld:
    vrienden, media, eigen ervaring.

De opdracht

Iedereen begint met het maken van de startopdracht. Op deze manier kan je nog even controleren hoe goed de theorie van de vorige les is blijven hangen. Vervolgens gaan jullie verder met de tweede opdracht.
Bij deze opdracht gaan jullie zelf meningen en argumenten formuleren. De opdracht leveren jullie in via Class Notebook in Teams. Via Class Notebook geven jullie ook feedback op elkaars opdracht aan de hand van een beoordelingsformulier.

Oefening: Startopdracht

Start

 

De opdrachtomschrijving is in het document hieronder te vinden. Lees de opdrachtomschrijving goed door!

Zodra je klaar bent met de opdracht, plaats je deze in je eigen Class Notebook.
Vervolgens ga je naar de Class Notebook van de persoon onder jou (als je de onderste in de lijst bent, ga je naar de Class Notebook van de bovenste!) en bekijk je de opdracht. Aan de hand van het beoordelingsformulier dat hier onderaan de pagina te vinden is, beoordeel je de opdracht van je klasgenoot.

Als je daar klaar mee bent, plaats je het ingevulde beoordelingsformulier in Class Notebook onder de opdracht van de klasgenoot waar je de beoordeling voor schrijft.

Terugblik

Als het goed is, heb je de volgende lesdoelen nu behaald:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een mening formuleren.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie argumenten bedenken om je mening te onderbouwen.

Doormiddel van de Test jezelf hieronder, kun je controleren of de lesdoelen behaald zijn.

Les 3: Tekstopbouw

Inleiding

In deze les gaan jullie kijken naar de klassieke opbouw van een tekst. Deze theorie is erg belangrijk wanneer je zelf een tekst gaat schrijven. Deze basis wil ik dus graag nog even herhalen voordat jullie zelf aan de slag gaan met het schrijven van een betoog.

Lesdoelen:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie de inleiding, het middenstuk en het slot van een tekst herkennen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een tekst schrijven waarin jullie de inleiding, het middenstuk en het slot van een tekst in terug laten komen.


Jullie beginnen met het herhalen van de theorie aan de hand van een filmpje en een klein stukje tekst. Vervolgens maken jullie een startopdracht om te kijken in hoeverre jullie de theorie begrijpen en de opbouw van een tekst herkennen, en gaan jullie zelf bezig met het schrijven van een korte tekst.

Theorie

Bekijk het bovenstaande filmpje. Hierin wordt uitgelegd hoe de opbouw van een tekst in elkaar steekt. Als het te snel gaat, kun je het filmpje op elk moment pauzeren!

De opdracht

De opdracht van deze les bestaat uit het schrijven van een tekst van ongeveer 250 woorden lang. Je schrijft de tekst over een onderwerp naar keuze. Bij het schrijven van de tekst let je goed op de theorie die je aan het begin van deze les bekeken of gelezen hebt.

Hieronder staat het documentje met de opdrachtomschrijving. 

Als je opdracht klaar is, plaats je deze in de daarvoor bestemde opdracht in Teams. Let er goed op dat je hem inlevert bij het inleverpunt van les 3! 

Geef je opdracht een duidelijke titel, bijvoorbeeld "Schrijfopdracht les 3" en vergeet niet je naam in de titel of in het bestand te vermelden.

Terugblik

Als het goed is, heb je de volgende lesdoelen nu behaald:             

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie de inleiding, het middenstuk en het slot van een tekst herkennen.

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een tekst schrijven waarin jullie de inleiding, het middenstuk en het slot van een tekst in terug laten komen.

 

Ga bij jezelf na of je de bovenstaande lesdoelen behaald hebt.
Als je het idee hebt dat je deze lesdoelen nog niet behaald hebt, is het misschien een goed idee om de theorie nog even goed te bestuderen. In les 5 komen we er ook nog even kort op terug.

Les 4: Spelling en zinsbouw

Inleiding

In deze les gaan jullie aan de slag met (werkwoord)spelling en het formuleren van goede zinnen.

Lesdoelen:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie werkwoorden in de verleden en tegenwoordige tijd goed spellen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie voltooide deelwoorden goed spellen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie moeilijke woorden goed spellen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie goede zinnen formuleren.

Jullie beginnen met het herhalen van de theorie van bovenstaande onderdelen aan de hand van verschillende documenten waarin je de theorie kunt nalezen. Let op: Je hoeft niet alle theorie te bekijken of lezen! Ga bij jezelf na welke onderdelen je lastig vindt, en besteed hier tijdens deze les aandacht aan.
Aan de hand van de theorie gaan jullie, afhankelijk van aan welk onderdeel je nog wil werken, verder met de bijbehorende opdrachten. In deze les gaan jullie alleen oefenen met onderdelen die je lastig vindt.

Theorie

Via het uitlegfilmpje hieronder kun je de theorie van werkwoordspelling bekijken. In de video worden de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd, de persoonsvorm in de verleden tijd en het voltooid deelwoord uitgelegd. Als je het prettig vindt de theorie voor te laten lezen of op een ander moment terug te lezen, kun je hieronder het document met de uitleg downloaden.

 

 

Via de knoppen hieronder kom je terecht bij de uitleg van verschillende spellingsonderdelen.

Uitleg hoofdletters  Uitleg leestekens  Uitleg meervoudsvormen

Uitleg tussenklanken  Uitleg samenstellingen Uitleg leestekens 2

 

Via het downloadbare document hieronder kun je teruglezen hoe het maken van samengestelde zinnen werkt.

De opdracht

Via de knoppen hieronder kun je oefenen met de onderdelen die je nog lastig vond.

Persoonsvorm tegenwoordige tijd

PV TT 1  PV TT 2 Zwakke en sterke werkwoorden

Persoonsvorm verleden tijd

PV VT 1 Zwakke en sterke werkwoorden  Zwak/sterk/onregelmatig

Voltooid deelwoord

VDW 1  VDW 2  VDW 3

 

Overige spelling

Hoofdletters 1  Hoofdletters 2  Leestekens 1  Leestekens 2

Meervoudsvormen 1  Meervoudsvormen 2 Tussenklanken

Samenstellingen 1  Samenstellingen 2  Overige tekens

 

Samengestelde zinnen

Samengestelde zinnen 1 Samengestelde zinnen 2 Samengestelde zinnen 3

 

Terugblik

Als het goed is, heb je de volgende lesdoelen nu behaald:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie werkwoorden in de verleden en tegenwoordige tijd goed spellen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie voltooide deelwoorden goed spellen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie moeilijke woorden goed spellen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie goede zinnen formuleren.

Ga bij jezelf na of deze lesdoelen behaald zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kijken hoe goed de opdrachten gegaan zijn.
Gingen de opdrachten goed? Dan kun je ervan uitgaan dat je de lesdoelen behaald hebt.
Gingen de opdrachten niet zo goed? Dan is het verstandig na het maken van de eindopdracht nog even extra goed te checken of alles goed is gegaan, of dit door iemand anders te laten doen. Wissel je eindopdracht bijvoorbeeld uit met een klasgenoot!

 

Les 5: Betoog schrijven

Inleiding

In deze les gaan jullie aan de slag met de eindopdracht: het schrijven van een betoog.
Als je bepaalde theorie van de voorgaande lessen nog lastig vond, bijvoorbeeld het formuleren van meningen en argumenten of de opbouw van een tekst, kun je deze op elk moment teruglezen of terugkijken via de vorige lessen.

Lesdoelen:

  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een feit herkennen.
  • Aan het eind van deze les kunnen jullie een mening herkennen.
  • Aan het eind van de les kunnen jullie een argument herkennen.

Bij het onderdeel theorie wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het schrijven van een betoog. Ook is er de mogelijkheid om de theorie van de voorgaande lessen te herhalen als je hier de behoefte aan hebt.
Ter voorbereiding op het schrijven van het betoog, maken jullie eerst een schrijfplan, die jullie onderling van elkaar gaan beoordelen voordat jullie het betoog gaan schrijven.

 

 

Theorie

Om een betoog te kunnen schrijven, moet je eerst een schrijfplan maken. Een voorbeeld van een schrijfplan is in de afbeelding hieronder te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je schrijfplan klaar is, kun je aan de slag gaan met het schrijven van je betoog. In het downloadbare document hieronder wordt precies uitgelegd hoe het maken van een schrijfplan werkt, en waar je op moet letten bij het schrijven van je betoog.

De opdracht

De eindopdracht van deze lessenserie bestaat uit het schrijven van een betoog, aan de hand van een vooraf gemaakt schrijfplan. Als je schrijfplan klaar is, ontvang je feedback van een klasgenoot via Class Notebook in Teams. Vervolgens kun je aan de slag met het schrijven van je betoog.

Je zorgt ervoor dat je betoog ingeleverd wordt via de opdracht in Teams. Zorg ervoor dat je het document een duidelijke titel geeft, bijvoorbeeld "Eindopdracht betoog" of "Betoog les 5". De opdrachtomschrijving kun je via het downloadbare document hieronder lezen.

Terugblik

Als het goed is, heb je de volgende lesdoelen nu behaald:

  • Aan het eind van deze les kun je een schrijfplan schrijven.
  • Aan het eind van deze les kun je een betoog schrijven.

Ga bij jezelf na of deze lesdoelen behaald zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kijken hoe goed de opdrachten naar jouw idee gegaan zijn.

Als ik de opdrachten heb nagekeken, krijg je van mij ook feedback op je leerproces. Dit kan je ook helpen met nagaan of je de lesdoelen behaald hebt of niet.
 

Afsluiting

Als het goed is, hebben jullie nu doormiddel van 5 opeenvolgende lessen geleerd hoe je een een goed betoog schrijft. Hopelijk hebben jullie deze lessenserie als nuttig en leerzaam ervaren, en is het jullie allemaal gelukt om een betoog te schrijven waar je niet alleen tevreden mee bent, maar ook trots op kunt zijn.

Ik hoop ook dat het jullie gelukt is om alle lesdoelen te behalen, en dat de lesstof die jullie tijdens deze lessenserie doorlopen hebben ook bij zal dragen aan de opdrachten die jullie vanaf nu bij Nederlands moeten maken.

Bedankt voor jullie inzet! File:Smiley.svg - Wikimedia Commons

  • Het arrangement Een betoog schrijven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hannah Broek Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-04-12 21:19:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze lessenserie, bestaande uit 5 lessen, leren de leerlingen stapsgewijs hoe ze een betoog moeten schrijven. Er wordt aandacht besteed aan leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, spreekvaardigheid en taalverzorging.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Extra oefenen met feiten, meningen en argumenten 1
    https://maken.wikiwijs.nl/83064#!page-2292866
    Link
    Extra oefenen met feiten, meningen en argumenten 2
    https://www.confront.nl/test-jezelf/feiten-of-interpretaties/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Startopdracht feiten, meningen en argumenten

    Verdiepende opdracht feiten, meningen en argumenten

    Oefenopdracht feiten, meningen en argumenten

    Startopdracht

    Test jezelf

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.