10.3 relaties 3VWO

10.3 relaties 3VWO

Welkom

Welkom allemaal!

Vandaag ga je zelfstandig aan de slag met 10.3 Relaties.

In deze online-les leer je welke relaties mensen kunnen hebben, waar mensen op kunnen vallen en wat met elkaar naar bed gaan inhoudt. De wikiwijs bevat uitleg over de verschillende onderwerpen, opdrachten die bij de onderwerpen horen, een test jezelf en een kennisclip.

Aan het einde van dit uur moet je de kennisclip bekeken hebben en de vragen hebben beantwoord, De opdracht, de test jezelf en het evaluatie formulier hebben ingevuld.

Dit zijn de leerdoelen voor deze les:

- Aan het einde van de les kan je de verschillende liefdesrelaties benoemen en beschrijven

- Aan het einde van de les kan je uitleggen wat geslachtgemeenschap inhoudt

Veel succes :)

Mevrouw Cornecion

Smiley Cheese Gif by Diglix Digital on Dribbble

Figuur 1

Thema van de les

Kennisclip 10.3 Relaties

In dit kopje ga je de kennisclip bekijken over 10.3 Relaties. De belangrijkste begrippen worden behandeld en tussendoor wordt er in de kennisclip vragen gesteld over de stof. Schrijf ook hiervan de antwoorden van de vragen in je schrift zodat we die kunnen bespreken in de volgende les.

Veel succes!

 

welke relaties zijn er?

Wij mensen zijn de hele dag in contact met elkaar. We werken met elkaar samen op het werk, praten met elkaar in de pauzes en doen dingen samen met elkaar in onze vrije tijd. Alles wat je doet met andere mensen noem je contact (Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.). Contact kan kort zijn, een voorbeeld van kort contact is wanneer je bij de bakker een broodje gaat halen of wanneer je gaat afrekenen bij de cassiere.

Lang contact is vaak ook intensief, lang contact heb je vooral met familieleden zoals je broer, zus, vader, moeder, neven en nichten. Lang contact hoeft niet alleen tussen familie te zijn maar ook tussen vrienden, denk hierbij aan je schoolvrienden maar ook aan vrienden uit je buurt.

Alle banden die je met mensen hebt noemen we relaties (Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.) . Wij mensen kunnen verschillende soorten relaties met elkaar hebben, de 3 bekenste relaties zijn:

Een liefdesrelatie -> een liefdesrelatie heb je met iemand wanneer die persoon je partner is of je vriendje of vriendinnetje. Jullie houden van elkaar en hebben verkering

Een werkrelatie -> een werkrelatie heb je bijvoorbeeld met collega's op werk, je houdt een praatje met ze en gaat samen aan het werk

Een vriendschappelijke relatie -> een vriendschappelijke relatie heb je bijvoorbeeld met je schoolvrienden of met je vrienden op je sportclub.

Met wie je omgaat en hoe je met die personen omgaat hangt af van waarden en normen (Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.).

Waarden -> Geven aan wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld beleefdheid, eerlijkheid, behulpzaamheid, gastvrijheid, zelfbeheersing en trouw.

Normen -> Geven aan wat je dan wel of juist niet doet. Bij de waarden 'trouw' hoort bijvoorbeeld de norm 'laat je vrienden nooit in de steek'.

Niet iedereen heeft dezelfde normen of waarden, bij iedereen is dat anders.

Zij aan Zij - Polyamorie

Figuur 2

Opdracht 1 Waarden en Normen

Hoe je tegen homo- en biseksualiteit aankijkt, is afhankelijk van de waarden en normen die je hebt.

A. lees de uitspraken hieronder en geef aan of het om een waarde gaat of een norm.

1. Iedereen mag zijn wie die wilt zijn

2. Je mag geen seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht

3. Het is heel normaal dat twee vrouwen met elkaar kunnen trouwen

4. Je mag homo's en lesbiennes niet uitschelden

5. Homoseksualiteit is een zonde

 

Waar vallen mensen op?

Misschien maak je het nu zelf mee. Je kan niet stoppen met denken aan die ene persoon, Je gaat blozen als je hem of haar ziet en voelt vlinders in je buik als hij of zij tegen je praat. Oh neee je hebt het zwaar te pakken, je bent verliefd. Iedereen kan verliefd worden. De meeste meisjes worden verliefd op jongens en de meeste jongens worden verliefd op meisjes, dit noem je heteroseksueel. maar dit hoeft niet altijd zo te zijn!

Het kan ook gebeuren dat je op hetzelfde geslacht verliefd wordt. Een jongen kan verliefd worden op een jongen en meisje kan verliefd worden op een meisje, als dit gebeurt ben je homoseksueel. Twee jongens die op elkaar verliefd zijn noem je homo (Bron). Meisjes die op elkaar vallen noem je lesbisch. Val je op allebei de geslachten, dan ben je biseksueel.

Egypte verstrengt straffen voor homo's (en ook in deze landen is  homoseksualiteit strafbaar) | Buitenland | hln.beLesbisch - Ursprung und kultureller HintergrundBiseksueel? Het is vast een fase!' - PROUD LESBIANS

Figuur 3 Homo's                            Figuur  4 Lesbisch                               Figuur 5 Bi

Opdracht 2.

Esperanza is leerling die in 3VWO zit. Net zoals jullie heeft ze de tekst hierboven gelezen over waar mensen op kunnen vallen. Zij concludeert hier uit dat alleen mannnen een homoseksuele relatie kunnen hebben. Leg uit waarom Esperanza haar conclusie fout is en leg in je antwoordt uit wat homoseksueel betekent.

Wat is met elkaar naar bed gaan?

Seks, vrijen en met elkaar naar bed gaan. Mensen kunnen ervoor kiezen om met elkaar te vrijen, vaak doen ze dit wanneer ze verliefd op elkaar zijn en van elkaar houden maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Tijdens het vrijen kun je elkaar daarbij laten klaarkomen. Een ander woord voor klaarkomen is een orgasme. Meisjes en jongens kunnen allebei klaarkomen en een orgasme krijgen, dit gebeurt pas wanneer je een hoogtepunt bereikt

Figuur 6

In de vorige les hebben we gekeken naar de geslachtkenmerken bij mannen en vrouwen, vandaag gaan we wat meer kijken naar de geslachtsorganen. Jongens en meisjes zijn best wel verschillend, een meisje heeft een vagina met daaraan schaamlippen en een jongen heeft een penis met daaraan de balzak. Deze verschillen kun je heel goed zien op figuur 6 . Doordat de geslachtsorganen er verschillend uitzien kunnen jongens en meisjes niet op dezelfde manier een hoogtepunt krijgen.

Het mannelijk geslachtsorgaan bestaat uit de penis met daarop de eikel, de balzak zit aan de penis. De eikel is heel gevoelig, als je over de eikel wrijft krijg je een lekker of fijn gevoel. Als je langer blijft wrijven wordt dit fijne of lekkere gevoel alleen maar sterker en bereikt de jongen zijn hoogtepunt, als die zijn hoogtepunt heeft bereikt komt hij klaar en krijgt hij een orgasme. Als een jongen klaarkomt noem je dat een zaadlozing, bij een zaadlozing komt sperma bij uit de penis

Het vrouwelijke geslachtsorgaan bestaat uit een vagina met daaraan de schaamlippen. Meisjes hebben twee schaamlippen, de grote schaamlippen en de kleine schaamlippen. Bovenaan de vagina zit de clitoris, net zoals de eikel is de clitoris heel erg gevoelig. Wordt er over de clitoris gewreven krijgt het meisje een lekker of fijn gevoel, blijf je over de clitoris wrijven wordt dit fijne of lekkere gevoel alleen maar sterker en bereikt het meisje haar hoogtepunt. Heeft ze haar hoogtepunt bereikt kan ze klaarkomen en een orgasme krijgen.

Je kan elkaar helpen met klaarkomen, maar je kan ook klaarkomen door jezelf te strelen. Als je klaarkomt door jezelf noem je dit zelfbevrediging of Mastrubatie. Wanneer je zin hebt in seks raak je opgewonden. Bij een meisje wordt haar vagina nat en bij een jongen wordt zijn penis stijf. Als de vagina van een meisje vochtig is kan de jongen makkelijker zijn stijve penis naar binnen schuiven in de vagina. Als de jongen zijn stijve penis in de vagina van het meisje schuift noem je dit geslachtsgemeenschap. De jongen beweegt zijn penis op en neer in de vagina van het meisje, hierdoor raakt de eikel op de penis van de jongen overprikkeld en komt de jongen klaar. Als de jongen klaar komt komt er sperma in de vagina terecht van het meisje. Door de bewegingen die de jongen maakt met zijn penis kan een meisje ook klaarkomen. Dit alleen is vaak niet genoeg, hierdoor moet er vaak over die clitoris gewreven worden.

Opdracht 3 Waar of niet waar

Geef aan welke uitspraak waar is en welke uitspraak niet waar is.

a. Een vrouw kan door zelfbevrediging klaarkomen.

b. Als de penis in de vagina schuift, wordt de eikel van de man geprikkeld.

c. Bij een man komen de zaadlozing en het orgasme tegelijkertijd.

d. De clitoris en de eikel hebben dezelfde taak tijdens het vrijen.

e. Als bisekseksuele vrouwen vrijen, kunnen ze geen orgasme krijgen.

Opdracht 4 Internetforum

LiekeM heeft een bericht gepost op een internetforum. ze vraagt om advies, wat vind jij dat Lieke moet doen?

Lieke M: "Mijn vriend wilt met mij naar bed, ik twijfel een beetje. Ik vind mezelf te jong. Hij heeft gezegd dat hij het gaat uitmaken als we niet samen naar bed gaan. Wat vinden jullie, moet ik het doen of moet ik hem verlaten?"

"Ik vind het heel moeilijk om een keuze te maken want ik hou superveel van hem en kan hem niet loslaten".

Welk advies zou jij geven aan LiekeM?

 

 

 

Check!

Begrippen

Hier kan je oefenen met de begrippen dit kan op verschillende manieren:

1. Combineren

Met de optie combineren krijg je de keuze tussen verschillende begrippen en betekenisen. De bedoeling is dat je het juiste begrip koppelt aan de juiste betekenis dit doe je door het begrip te slepen naar de juiste betekenis.

2. Leren

Met de optie leren krijg je de betekenis van een begrip te zien. uiteindelijk krijg je 4 keuzes met begrippen en moet jij de juiste aanklikken die past bij de betekenis

3. Test

Met de optie test krijg je een begrip die gekoppeld is aan een betekenis. Jij moet bepalen of dit begrip goed gekoppeld is aan de juiste betekenis, dit doe je door te kiezen voor juist of onjuist.

4. Kaarten

Met de optie kaarten kan je jezelf overhoren. Je krijgt de betekenis van een begrip te zien. Klik op het kaartje om te zien welke begrip daar bij hoort

5. Speller

Met de optie speller kan je antwoord geven met de juiste begrip op een betekenis.

 

Opdracht

Hier kan je testen of de begrippen goed overgekomen zijn. In de opdracht ga je een kruiswoord puzzel oplossen door vragen te beantwoorden. Schrijf deze antwoorden ook op in je schrift

 

 

Aan de slag!

Voor deze opdracht ga je een woordweb maken over de verschillende relaties die jij hebt tussen mensen. Deze woordweb maak je via Bubbl.us. In figuur kan je mijn eigen gemaakte woordweb zien over mijn relaties tussen verschillende mensen.

Figuur 7

De bedoeling is nu dat je ook een woordweb gaat maken met verschillende relaties die jij hebt tussen mensen. Deze woordweb ga je ook maken via Bubbl.us

Vollg de volgende stappen:

Stap 1: klik op de link https://bubbl.us/

 Figuur 8

Als je de link geopend hebt kom je op deze pagina terecht. Je klikt vervolgens op Start now. Het knopje start now is rechts onderin rood omcirkeld.

Stap 2: Als je op start now heb geklikt kan je beginnen met het maken van je woordweb. In het midden zie je een geel klein vakje, daarin kun je ik schrijven of je naam. Als je dat gedaan hebt verschijnen er plusjes aan de rechterkant en beneden van het vakje. Klik op de plus aan de onderkant om nog een vakje toe te voegen

Figuur 9

Stap 3: Het is nu gelukt om een vakje toe te voegen. Ik heb als voorbeeld het vakje klasgenoten gemaakt in de woordweb. Je bent vrij om te kiezen welke vakjes je wilt plaatsen in je woordweb. Elke keer als er nieuw vakje wordt gemaakt verschijnen er plusjes aan de onderkant en aan de linkerkant hiermee kan je nog meer vakjes toevoegen. In het 3e vakje(s) zet je personen neer die bij die groep horen.

 

Figuur 10

Stap 4: In het 4e vakje benoem je de relatie die hebt met die persoon. In mijn 4e vakje heb ik aangegeven dat ik een vriendschappelijke relatie heb met Tom. Na dat je de relatie benoemt hebt voeg je nog 1 vakje toe om uit te leggen waarom die bv vriendschappelijk is.

Figuur 11

Stap 5: Wil je een nieuw groepje aan maken? klik dan op het gele vakje en klik op het plus die naar beneden wijst.

Figuur 12

Stap 6: Ben je klaar? maak een foto, printscreen of sla hem op als afbeelding op je chromebook. Je kunt hem opslaan door bovenaan je woordweb te klikken op save as en dan te kiezen tussen JPG image of PNG image.

Figuur 13

Kort samengevat:

Je gaat een woordweb over relaties maken die jij hebt tussenn verschillende groepen mensen. Als je woordweb af maak dan een screenprint of foto of sla hem op als afbeelding.

Test jezelf

Evaluatie

Bronnen

bronnenlijst:

kennisclip:

Dia 1 Relaties. (z.d.). [Afbeelding]. ouders.nl. https://www.ouders.nl/forum/relaties/wat-moet-ik-met-mijn-moeilijke-man

Dia 2 Relaties tussen mensen. (z.d.). [Afbeelding]. abcdate.nl. https://www.abcdate.nl/uitleg/vriendschap-en-relaties/stap-1.html

Dia 3 married at first sight. (z.d.). [Foto]. screenrant.com. https://screenrant.com/married-at-first-sight-shawniece-gifts-jephte-anniversary/

LGBTQ couples. (z.d.). [Foto]. stuff.co.nz. https://www.stuff.co.nz/life-style/life/113382265/being-a-lesbian-in-2019-is-boring--but-ill-take-yawns-over-fear-any-day

Jezelf accepteren als biseksueel. (z.d.). [Afbeelding]. biseksueel. https://nl.wikihow.com/Jezelf-accepteren-als-biseksueel

Dia 4 Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.

Welke relaties zijn er

Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.

waar vallen mensen op

Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.

En wat is met elkaar naar bed gaan

Nectar 5e ed leerjaar 2–3 online + vwo 2–3 werkboek B (5de editie). (2019). Noordhoff.

  • Het arrangement 10.3 relaties 3VWO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    kenisha cornecion Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-04-24 13:05:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    .
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten