M&M - Regels respecteren in een oorlog?

M&M - Regels respecteren in een oorlog?

0. Info startweek

  • Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud: Veel denken dat als er oorlog uitbreekt alle regels niet meer gelden. In deze Quest ga je leren dat er juist speciale regels zijn voor als er oorlog uitbreekt, en hoe die dan in hun werk gaan.
  • Aantal XM: 10
  • Coaches die de quest begeleiden: David Esmeijer
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: - Geen blox, deze quest doe je zelfstandig.
  • Building Learning Power: Vindingrijkheid (koppelingen maken + logisch redeneren) en reflectief vermogen (door de essentie te kunnen benoemen)
  • Belangrijkste opbrengsten: Een doorlopen quest met screenshots als bewijs.

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

- Je bent geïnteresseerd in regelgeving tijdens een oorlog

- Je wilt meer weten over het Rusland/Oekraïne conflict

- Je bent geïnteresseerd in oorlog, of je hebt de ambitie ooit soldaat te worden

- ... Misschien heb je nog een persoonlijke reden?

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over de International Humanitairian Law (IHL), in Nederland Oorlogsrecht genoemd. Dit betreft de 'regels' die gelden zodra er een gewapend conflict is.

Deze quest hoort bij het domein Mens & Maatschappij

Je leert over de regels die gelden tijdens een oorlog. We gaan kijken naar:

- de geschiedenis van oorlogsrechten

- wanneer de wetten gelden

- zieken & gewonden

- burgerlijke bevolking

- de regels van oorlog voeren

- wapens

- internationale misdaden

- verantwoordelijkheid en straffen

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

9 sceenshots + een ingevulde Egodact tegel.

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund door meneer Esmeijer. Je kan contact opnemen via Teams of langsgaan in een blox.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

Dit is inleidende tekst. Gebruik niet meer tekst dan strikt noodzakelijk is. Formuleer in actieve zinnen.

Dit is een leestekst, die doen we in een ander kleurtje.

➜ Maak deze opdracht. Opdrachten beginnen met een gebiedende wijs: 'maak', 'lees', ...

➜ Geef ook aan wat er met het resultaat van de opdracht moet gebeuren. Bijvoorbeeld: zet je resultaat in seesaw en zet een link daar naartoe in je logboek van je tegel in egodact.

➜ Zet opdrachten in een 'special container'.

➜ Begin elke stap van je opdracht met een ➜ (kopieer en plak).

Introductie

 

Mensen vechten al sinds het moment dat er mensen waren. Geweld is één van de manieren om meningsverschil op te lossen. Over de hele wereld zijn er mensen die dagelijks te maken hebben met geweld, en nu begint het bij ons in Nederland ook dicht bij huis te komen, nu Rusland officieel oorlog heeft met Oekraïne.

 

Humanitair Oorlogsrecht (IHL) zijn een stel regels die de schade en effecten van gewapende conflicten probeert te beperken. Het is dus een set regels die van toepassing zijn tijdens bepaalde conflicten waar wapens worden gebruikt, en zijn voor ieder land over de hele wereld hetzelfde. Hiermee is het doel dat er zo min mogelijk schade is voor mensen die slachtoffer zijn van een oorlog.

Vragen introductie

Geschiedenis

Sinds de eerste gevechten zijn er al overeenkomsten geweest van wat wel- of niet mag tijdens het gevecht. Vrouwen, kinderen, en ouderen mogen bijvoorbeeld niet worden verwond. Of je mag een put water niet vergiftigen, zodat iedereen die ervan drinkt dood kan gaan.

 

In 1859 liep Jean-Henry Dunant langs het slagveld in Solferino waar hij allemaal soldaten zag die veel pijn hadden na een gevecht en niet geholpen werden. Hij besloot zelf aan de slag te gaan, en begon de soldaten te helpen. Hij hielp iedereen, niet alleen een van de partijen soldaten, zeggende “Tutti fratelli” (we zijn allen broeders).

 

Jean-Henry keerde weer terug naar Genève waar hij de eerste officiële regels neerzette die bescherming geven aan de verwondde, zieken, en medische diensten. Hij probeerde leiders te overtuigen om zich aan deze regels te houden.  Dit leidde uiteindelijk tot de Eerste Geneefse Conventie. Daarna zijn er nog veel meer regels bijgekomen.

 

Deze regels zijn nu bekend als het Humanitair Oorlogsrecht. Ze proberen de effecten van gewapend conflict te beperken, en verdediging te geven aan mensen die niet (meer) meedoen met het conflict. Het geeft ook beperkingen aan de methodes en manier van oorlog voeren. Het wordt ookwel de ‘Law of War’ (wet van oorlog) of ‘Jus in Bello’ genoemd.

 

Het is goed om te weten dat Humanitair Oorlogsrecht niet kijkt of de rede van oorlog rechtvaardig is of niet. Of staten (landen) oorlog mogen voeren is bepaald door ‘Jus ad Bellum’.  De rede waarom of de legaliteit is dus niet van belang voor het Oorlogsrecht. Maar zodra een oorlog officieel is begonnen zijn de wetten wel van toepassing voor iedereen die deel is van het conflict.

vragen geschiedenis

De wetten van oorlog

Humanitair Oorlogsrecht kent twee verschillende soorten conflict. International Armed Conflict (IAC) en Non-International Armed Conflict (NIAC). Sommige regels zijn hetzelfde voor beide soorten gevecht, maar sommige regels zijn ook specifiek voor het soort conflict. We gaan kijken naar de verschillen.

IAC

Een International Armed Conflict (IAC) is een gewapend conflict tussen twee verschillende staten. Dit betekend dat het meestal grensoverschrijdend is, zoals bijvoorbeeld nu het geval is tussen Rusland en Oekraïne, waarbij deze twee staten met elkaar in gevecht zijn.

 

Bij een IAC gaat het alleen maar om het gewapend geweld tussen twee staten, en maakt het dus niet uit:

  • Hoe intens het conflict is
  • Of er een officiële oorlogsverklaring is gemaakt
  • Hoelang het conflict duurt.

 

Zodra het ‘eerste schot’ geschoten is tussen twee staten zijn de wetten van IAC oorlogsrecht (Jus in Bello) van toepassing voor beide partijen.

NIAC

Een Non-International Armed Conflict (NIAC) is wanneer er een langdurig gewapend geweld is tussen verschillende overheid instanties en georganiseerde bewapende groepen. Eigenlijk kan je dit dus zien als een intern conflict binnen een staat. De oorlogsregels van een NIAC zijn pas van toepassing als:

  • Er een minimaal intensiteitsniveau is, en
  • Als er een minimale graad van organisatie is van de gewapende groepen.

De minimale niveaus zijn er om te kijken wanneer de oorlogsregels van toepassing zijn. Één persoon die met een wapen geweld pleegt valt dus niet onder de wet van de oorlog. Een georganiseerde groep die met wapens de regering omver wil werpen valt dus wel onder de wetten van oorlog.

 

Een situatie kan wel snel veranderen. Wat begint als een NIAC (een groep rebellen die de overheid omver willen gooien) kan uitgroeien naar een IAC (als ze mensen/wapens/goederen van een buurland gebruiken). Dit betekent dat de regels van oorlog veranderen naar de nieuwe situatie.

Vragen Wetten van oorlog

Zieken & gewonden

In een gewapend conflict moeten de zieken en gewonden altijd worden beschermd. Humanitair Oorlogsrecht zegt dat alle personen die wegens trauma, ziekte, lichamelijke of geestelijke stoornis, of handicap medische zorg nodig hebben die ook moeten kunnen krijgen, zolang ze niet meedoen met het conflict. De wetgeving maakt geen onderscheid tussen militaire of burgers, wat kan betekenen dat soldaten die wel hebben gevochten maar nu gewond zijn nu ook beschermd moeten worden.

 

Om zieken en gewonden te kunnen helpen moet er medisch personeel zijn die ook veilig hun werk kunnen doen. Deze mensen “doen niet mee” aan de oorlog, en mogen dus ook in alle veiligheid iedereen kunnen helpen. Denk aan mensen zoals:

  • Artsen en verpleegkundigen
  • Militair medisch personeel
  • Personen die gewonden van het slagveld halen
  • Ziekenhuis personeel
  • Ambulance chauffeurs
  • En alle andere werknemers die betrokken zijn bij de gezondheidszorg.

Mensen die dit soort werk doen moeten ten alle tijden beschermd en gerespecteerd blijven. Ze mogen dus niet aangevallen worden. Ze mogen ook niet gehinderd worden in hun werk, en mogen dus overal komen en altijd hun werk doen. Wel moeten ze hulp bieden aan iedereen, dus ook mogelijk mensen van de tegenpartij.

 

Mensen die hulp bieden zijn herkenbaar door hun embleem, zoals het rode kruis of rode maan.

Vragen Zieken en gewonden

Burgerlijke bevolking

Het Humanitair Oorlogsrecht bied bescherming aan mensen die in een oorlogsgebied zijn, maar niet meedoen met het conflict. Deze groep mensen nomen we de burgerbevolking, en er zijn speciale regels om te zorgen dat zij in een mate van veiligheid kunnen leven. Als dat niet gebeurt spreken we van 'oorglogs misdaden' (daar gaan we het later nog over hebben. We gaan kijken naar wat deze regels precies zijn.

 

De regels voor de burgerbevolking tellen zowel in IAC’s als in NIAC’s. Mensen die dus niet meedoen met het conflict kunnen dus verwachten dat ze:

  • Humane behandeling krijgen onder alle omstandigheden
  • Niet gediscrimineerd worden
  • Niet vermoord worden
  • Niet gemarteld worden
  • Hun persoonlijke waardigheid niet beledigd wordt
  • Niet als gijzelaar gebruikt worden.

Behalve deze zijn er nog meer regels van toepassing, maar hiermee is al veel duidelijkheid over hoe de gemiddelde burger behandeld kan worden tijdens een oorlog.

 

Naast de algemene bescherming van de burgerbevolking biedt het Humanitair Oorlogsrecht bijzondere bescherming aan verschillende categorieën personen die vanwege hun geslacht, leeftijd, beroep of status bijzonder zijn blootgesteld aan bepaalde risico's.

Vrouwen

Vrouwen krijgen naast de normale burgerrechten ook nog speciale bescherming, met name tegen seksueel geweld. Daarnaast hebben vrouwen ook nog specifieke regels die van toepassing komen wanneer ze gevangen worden genomen:

  • Gescheiden accommodatie (verblijf) van de mannelijke gevangenen.
  • Recht op persoonlijke hygiëne.
  • Als ze zwanger zijn of een baby hebben moet de familie-eenheid worden gerespecteerd (baby mag niet weggenomen worden).

Kinderen

Kinderen getroffen door gewapende conflicten hebben ook recht op bijzondere bescherming. Het Humanitair Oorlogsrecht heeft specifieke regels in verband met voedsel, kleding, de zorg voor weeskinderen, of kinderen in detentie. Dit zijn een paar van de maatregelen die van toepassing zijn voor kinderen:

  • Kinderen onder de 15 zonder begeleiding mogen niet alleen worden gelaten.
  • Minderjarigen moeten ten alle tijden herenigd kunnen worden met hun families.
  • Er moet actief gehandeld worden zodat kinderen onder de 15 zo min mogelijk te maken hebben met geweld.
  • Het werven van kinderen is ten strengste verboden (kinderen mogen niet als soldaten gebruikt worden).

Journalisten

Onder het Humanitair oorlogsrecht worden journalisten worden als burgers beschermd. Dit betekend dat ze niet aangevallen mogen worden, en hun werk moeten kunnen doen om informatie te kunnen rapporteren.
Een mooi voorbeeld hiervan is Matthew Chance. Hij was als journalist aanwezig bij de overname van de luchthaven bij Kiev, en kon veilig rapporteren.

Als burgers in de handen van de vijand komen, zoals nu het geval is meet Oekraïners die wonen op land wat nu bezet is door de Russen, kunnen zij beroep doen op bepaalde rechten. Er is bijvoorbeeld:

- verbod op dwangarbeid;

- verbod op geforceerde verplaatsing;

- verbod op deportatie uit bezet gebied;

- verbod op collectieve bestraffing;

- er is recht van hulptroepen (medisch personeel) om beschermde personen te komen bezoeken.

 

In andere woorden: je hebt als burger bepaalde rechten terwijl de oorlog gaande is, en zelfs als het gebied waar jij woont bezet wordt door vijanden stellen de regels vast dat jij niet gestraft of oneerlijk behandeld mag worden.

Vragen Burgerlijke bevolking

Hoe mag je oorlog voeren?

De regels van oorlog voeren

We hebben gekeken naar de geschiedenis van het oorlogsrecht, het verschil tussen IAC’s en NIAC’s, zieken & gewonden, en burgers. Nu gaan we kijken naar wat het betekent om oorlog te voeren, hoe je herkent wie er meedoet aan het conflict, waar je op moet letten als je een aanval plant en welke wapens je wel of niet mag gebruiken.

 

Onderscheid

‘The Principle of Distinction’ (het principe van onderscheid) vereist dat er wordt nagedacht over wie er wel of niet meedoet met een oorlog. Meestal kiest een overheid ervoor om een oorlog te voeren en gebruikt daarvoor het leger. Maar dat betekent dat een hele grote groep mensen (burgers, kinderen, medisch personeel) eigenlijk niet echt meedoet in het conflict. Het Oorlogsrecht zegt dus dat er te allen tijde onderscheid moet worden gemaakt tussen burgers en strijders en ook tussen burgerobjecten en militaire doelen. Aanvallen mogen alleen gepleegd worden tegen strijders of militaire doelen en niet tegen burgers of burgerobjecten.

 

Bruggen, vliegvelden, en havens zijn vaak strategische militaire doelen
Bruggen, vliegvelden, en havens zijn vaak strategische militaire doelen

Wat mag dus niet?

  • Burgers (niet-strijders) mogen niet worden aangevallen.
  • Handelingen of dreigingen met als doel angst te zaaien (terreur) bij de burger bevolking zijn verboden.
  • Willekeurige aanvallen zijn verboden. Willekeurige aanvallen zijn aanvallen die:
    • Niet gericht zijn op een specifiek militair doel (zoals een soldaat die om zich heen schiet zonder op een militair doel te richten)
    • Een middel gebruiken wat niet specifiek kan worden gericht op een militair doel (zoals een grote raket die niet controleerbaar is)
    • Een middel waarvan de effecten niet kunnen worden beperkt (zoals een kernwapen).

Militaire doelen kunnen herkend worden als punten die belangrijk zijn voor het behalen van de geoorloofde doeleinden, zonder de rechten van de burgers te schenden. In het conflict tussen Rusland en Oekraïne kan je dus denken aan de luchthaven net buiten Kiev. Als het in de handen van de Russen komt kunnen ze makkelijker de hoofdstad veroveren, en dus is het een militair doel.
Een flatgebouw vol met families die niet meedoen met de oorlog is geen militair doel, en het is dus strafbaar als er een aanval op wordt gepleegd. In het conflict tussen Rusland en Oekraïne is het Slangeneiland een voorbeeld van waar een militair doel duidelijk wordt aangekondigd, en afhankelijk van de reactie van de verdedigende partij is er gekozen voor geweld in plaats van gevangenschap
.

 

De aanvallende partij van een gewapend conflict moet dus goed nadenken over de doelen en de consequenties van de acties die ze uit willen voeren. Ze moeten over verschillende dingen nadenken en acties ondernemen om schade aan objecten en verwonden of doden van buregers te beperken:

  • Verifiëren dat de doelen echt militaire doelen zijn.
  • Kijken naar het verlies van burgerslachtoffers, verwondingen, schade, en nagaan of die proportioneel is aan het militaire doel.
  • Wapens kiezen die schade aan objecten en burgers beperken.
  • Er moet effectief gewaarschuwd worden op geplande militaire doelen.*
  • Een aanval moet kunnen worden geannuleerd als blijkt dat het geen goed militair doel is of als de civiele schade heel groot blijkt te zijn.

 

*Als een partij een aanval gaat plegen waarbij er mogelijk burgerlijke slachtoffers kunnen vallen moeten ze een waarschuwing geven. Een heel merkwaardig voorbeeld hiervan is ‘knocking the roof’ (op het dak kloppen), waarbij mensen een minuut de tijd krijgen om een gebouw te verlaten voordat er een bom op valt.


 

Humanitaire Oorlogsrecht vereist dat alle partijen in het conflict hun best doen om de bevolking onder hun controle te beschermen. Dit betekent de gevaren van militaire operaties beperken door bijvoorbeeld:

  • Militaire doelen niet in de buurt van dichtbevolkte gebieden te hebben.
  • De burgerbevolking evacueren militaire doelen (communicatie centra, vliegvelden, bruggen, enz)
  • Voorzorgsmaatregelen nemen (bouwen van schuilplaatsen, waarschuwings systemen installeren, evacuatieprocedures instellen).

Vragen oorlog voeren

Wapens

Welke wapens zijn (niet) toegestaan?

Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat beschermde personen veilig blijven tijdens een oorlogssituatie. Dit betekent dat een aanval doel-gericht moet zijn, en daarbij zo min mogelijk burgerlijke slachtoffers met zich meebrengt. Hier geldt ook dat bepaalde wapens niet gebruikt mogen worden, omdat ze geen onderscheid kunnen maken tussen burgers of strijders. Of ze maken zowel militaire doelen (en telefoon toren) als burgerobjecten (water put) kapot, waardoor er onnodig slachtoffers vallen.

Dit betekent dat sommige wapens illegaal zijn gemaakt, wegens hun specifieke kenmerken. Ze mogen dus niet gebruikt worden! Sommige wapens zijn onder bepaalde situaties toegestaan, maar kunnen worden beperkt om de veiligheid van burgers te garanderen.

 

Voorbeeld van wapens die illegaal zijn:

  • Gif-wapens. Deze maken geen onderscheid tussen burgers of strijders.
  • Ontploffende kogels. Ze zorgen voor onnodig veel schade en pijn aan het lichaam.
  • Chemische en biologische wapens. Teveel onnodige schade en intern letsel.
  • Niet-detecteerbare wapen fragmenten. Bom fragmenten die niet gezien worden op een röntgenfoto en dus niet makkelijk medisch kunnen worden behandeld.
  • Verblindende laser wapens. Wapens die permanent verblinden mogen niet gebruikt worden, wegens het permanente effect dat na de oorlog blijft.
  • Anti-personnel mijnen. Ze zitten onder de grond, en kunnen geactiveerd worden door burgers en andere beschermde mensen.
  • Nucleaire wapens. Kernwapens hebben ernstige humanitaire gevolgen als gevolg van de hitte, explosie, en straling die loskomen met een explosie.

Wapens hebben een hele grote invloed op de oorlog. Meestal is het land met de meeste tanks, geweren, vliegtuigen of boten in het voordeel. Maar tegenwoordig zijn wapens ook heel geavanceerd. Met een druk op de knop kan je een bom op een specifiek gebouw laten vallen. Je kan van een paar kilometer een kogel op een doelwit schieten. Je kan zelfs met drones, robots, en autonome voertuigen een hele militaire operatie ondergaan zonder dat er een echt persoon in de buurt is. Dit kan het heel lastig maken om verantwoordelijkheid te nemen en veiligheid te bieden aan de burgerbevolking die niet meedoet met het conflict.

Vragen wapens

Internationale misdaden

Misdaden in een oorlog

We hebben het tot nu toe gehad over de regels die van toepassing zijn zodra een oorlog begint. Maar wat nu als mensen zich niet aan die regels houden? Dan spreken we van bepaalde misdaden, en die zijn international herkend. Dit betekent dat iedereen (over de hele wereld) aansprakelijk kan worden gehouden voor hun acties. De internationale misdaden zijn onder andere:

  • Oorlog misdaden
  • Humanitaire misdaden
  • Genocide
  • Misdaad van agressie

We gaan kijken wat deze dingen precies zijn, en wat er kan gebeuren als je je hieraan schuldig maakt.

Oorlog misdaden

Oorlog misdaden zijn schendingen van het Humanitair Oorlogsrecht. Dus alle regels in deze Quest waar mensen zich niet aan hebben gehouden.

Als we een paar voorbeelden noemen van de afgelopen hoofdstukken zijn dat dingen zoals:

  • Het opzettelijk doden van beschermde personen (burgers, medisch personeel)
  • Marteling of onmenselijke behandeling
  • Aanvallen op de burgerbevolking
  • Seksueel geweld
  • Een embleem oneerlijk gebruiken (Rode Kruis vlag zwaaien als je niet van het Rode Kruis bent)
  • Schending van recht op eerlijk proces
  • Kinderen onder de 15 jaar gebruiken om deel te nemen aan de oorlog.
Burgers & kinderen aanvallen is niet toegestaan
Burgers & kinderen aanvallen is niet toegestaan

Humanitaire misdaden

Humanitaire misdaden (ookwel ‘Crimes against Humanity’ genoemd) betreft een systematische aanval op een burgerlijke bevolking. Het betreft dus het organiseren van een agressiviteit op mensen die eigenlijk niets met het conflict te maken hebben. Dit kan zelfs gebeuren buiten een oorlog om. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Moord
  • Slavernij
  • Verkrachting
  • Marteling
  • Vervolging van een groep met bepaalde achtergrond(politiek, raciaal, etnische, enz).
Marteling is nooit gerechtvaard - ook niet als het een militair doel kan berijken
Marteling is nooit gerechtvaard - ook niet als het een militair doel kan berijken

Genocide

Genocide gaat over bepaalde handelingen die bedoeld zijn om bepaalde groepen  (nationale, etnische, religieuze, of anders) geheel te vernietigen. Men spreekt dus van genocide wanneer de handeling (moord) specifiek gedaan is wegens de groep waar het slachtoffer deel van is).
Voor veel Nederlanders is de tweede wereldoorlog een voorbeeld van genocide. Hitler was vastberaden om alle Joden te vernietigen. Hij doelde dus op massamoord voor een groep mensen met een specifieke achtergrond.

De genocide van de Joden in de tweede wereld oorlog wordt ook wel de Holocaust genoemd
De genocide van de Joden in de tweede wereld oorlog wordt ook wel de Holocaust genoemd

Vragen misdaden

Verantwoordelijkheid en straffen

Wie is er verantwoordelijk voor misdaden?

De verantwoordelijkheid voor misdaden kan bij een van de twee groepen liggen.

  1. Een individu kan verantwoordelijk zijn voor misdaden, zoals een soldaat die seksueel geweld pleegt, of een journalist neerschiet.
  2. Commandanten en superieuren kunnen verantwoordelijk worden gesteld. Als de militaire doelen burgers-levens in gevaar heeft gebracht, of als er wapens zijn gebruikt die niet zijn toegestaan door de wet.
Leidinggevenden kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor gegeven commando's
Leidinggevenden kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor gegeven commando's

Hoe worden misdaden bestraft?

Het is soms heel erg lastig om misdaden die worden begaan tijdens een oorlog te bestraffen. Dit komt doordat een oorlog nooit ‘netjes’ wordt gevoerd en omdat er heel veel onduidelijkheid is tijdens een gewapend conflict. Vaak worden mensen die internationale misdaden hebben gepleegd dus ook pas jaren later echt veroordeeld. Er zijn twee manieren waarop grote misdaden worden bestraft.

 

Allereerst is het de verantwoordelijkheid van een lokale staat om iemand terecht te stellen. Dit betekent dat als een militaire leider oorlogsmisdaden heeft gepleegd, het land waar hij/zij vandaan komt eerst een onderzoek zou moeten instellen om te kijken wat de straf zou moeten zijn.

Soms is het het geval dat het lokale land hun eigen militaire niet wil straffen. Dan kunnen andere landen erom vragen dat iemand gestraft wordt, en moet het dus internationaal worden behandeld. Dit is ook wereldwijd mogelijk, dus dat betekend dat mensen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd nog steeds verantwoordelijk kunnen worden gesteld, ook al verlaten ze het oorlogsgebied of vluchten ze naar andere landen.

 

Er zijn speciale plekken die opgezet zijn om te helpen met oordelen en bestraffen van oorlogsmisdaden. Er zijn een paar in Nederland, zoals het International Criminal Court (ICC) en de International Court of Justice, die allebei te vinden zijn in den Haag.  

De ICJ is al begonnen met een onderzoek naar mogelijke genocide
De ICJ is al begonnen met een onderzoek naar mogelijke genocide

Vragen verantwoordelijkheid en straffen

2. Afronding

2a. Terugkijker

Je kan nog een kleine samenvatting bekijken van de basisregels in het volgende filmpje:

 

 

Nu je de quest hebt doorlopen, zijn er nog dingen die nieuw waren na het kijken van de video?

2.b Egodact

Jouw Egodact Tegel

 

Om deze quest af te ronden, moet je screenshots van alle vragen uploaden in Seesaw en linken naar jouw Egodact tegel. Stuur daarna een berichtje naar Mr. Esmeijer.

Onder het kopje terugkijker, beantwoord de volgende vragen:
- Hoe lang heb je aan deze quest gewerkt?
- Vond je het interessant om deze quest te doen?
- Denk je dat deze quest belangrijk is voor de situatie nu?
- Wat vond jij het meest verbazingwekkende van wat je hebt geleerd?

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst.

  • Het arrangement M&M - Regels respecteren in een oorlog? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-03-04 12:29:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    1. Introductie vragen

    2. Geschiedenis vragen

    3. Vragen over de wetten van oorlog

    4. Vragen Zieken & Gewonden

    5. Vragen Burgerlijke bevolking

    6. Vragen Oorlog voeren

    7. Vragen Wapens

    8. Vragen Misdaden

    9. Vragen straffen en verantwoordelijkheid

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.