1 HAVO, Ordenen, 3.4 Planten

1 HAVO, Ordenen, 3.4 Planten

Het is groen en maakt zuurstof

Welkom

Welkom 1 HAVO op deze wikiwijs over hoofdstuk 3, Ordenen. De afgelopen weken zijn we al aan de slag gegaan met schimmels en bacteriën en deze week gaan we verder met de planten. Deze wikiwijs zit vol met handige filmpjes en leuke opdrachtjes om te oefenen met deze paragraaf. Zo kom je zelf te weten of je de kennis al beheerst of dat je nog goed moet oefenen voor de toets.

Zoals jullie weten zit ik ook nog op school en moet net als jullie opdrachten maken. Willen jullie mij helpen door aan het einde te vertellen wat je hiervan vond? Je komt vanzelf bij een vragenlijst terecht.

Heel veel plezier en succes!

Lesdoelen

Aan het einde van deze wikiwijs hoop ik dat je de volgende lesdoelen kunt afvinken:

  • Je kunt benoemen welke voedingswijze de planten hebben en de eigenschappen van de cel beschrijven.
  • Je kunt beschrijven op basis van welke kenmerken de planten ingedeeld worden in drie afdelingen.
  • Je kunt soorten uit de drie afdelingen herkennen en benoemen.

 

Heel veel plezier en succes!

Wat weet ik nog?

In het begin van het hoofdstuk hebben we besproken dat we organismes ordenen op basis van bepaalde eigenschappen, namelijk voeding en cel bouw. Probeer de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • Welke voedingswijze heeft een plant?
  • Uit welke onderdelen bestaat de cel van een plant?

Heb je de vragen kunnen beantwoorden? Goed gedaan! Vond je het nog een beetje lastig dan is dit geen enkel probleem! Deze wikiwijs gaat jou hiermee helpen zodat je alle vragen kunt beantwoorden!

Planten en Ordenen

Omdat jullie heel vaak moeten lezen heb ik een speciaal filmpje voor jullie gemaakt. In dit filmpje krijgen jullie alle informatie over planten en de 4 soorten die we gaan behandelen. Om jullie een beetje wakker te houden zitten er vragen tussendoor zodat jullie gelijk kunnen oefenen.

De antwoorden in het filmpje worden niet opgeslagen dus het is echt alles om te oefenen. Rechts onderin kunnen jullie ervoor kiezen om het filmpje te vergroten op je scherm, dit kijkt een stuk gemakkelijker.

Mocht je niet alle vragen goed kunnen beantwoorden dan is dat natuurlijk geen enkel probleem! We gaan later in de Wikiwijs nog meer oefenen.

Ordenen, 3.4 Planten, 1 HAVO

Check

Was alles duidelijk en heb je het begrepen? Op deze pagina kan je even kort checken of je de belangrijkste kernmerken van planten begrijpt. Mocht je bepaalde onderdelen nog lastig vinden is dit geen enkel probleem, we gaan gewoon verder met oefenen. Je kunt er ook voor kiezen om het spel meerdere malen te spelen! Vond je het spel echt onwijs makkelijk dan kan je de volgende Quiz spelen met extra leuken opdrachten! De Quiz zal je zeker helpen bij de oefentoets! De resultaten worden niet opgeslagen dus dit is ook weer om te oefenen. Verder in de Wikiwijs gaan we hier dieper op in met behulp van de oefentoets.

Oefenen

Vorige week heb ik jullie gevraagd om een plant mee te nemen. Mocht je thuis zitten en deze niet hebben dan kan je die nu zoeken! Je hebt namelijk een plant nodig om de volgende opdracht te kunnen maken.

We hebben het namelijk gehad over kernmerken of eigenschappen die speciaal bij een afdeling of groep hoort. Hieronder zien jullie een overzicht met de kernmerken van de afdelingen. Met behulp van dit overzicht kunnen jullie bepalen in welke afdeling jullie plant hoor. Als je op de afbeelding klikt wordt die vergroot over het gehele scherm.

Als je een plant heb meegenomen waar je niets van kunt zien omdat de plant bijvoorbeeld nog te jong is, dan kan je de afbeeldingen van de volgende pagina gebruiken.

 

Zo ga je aan de slag:

  1. Bestudeer het overzicht en kijk alles eerst naar de afdelingen
  2. Vergelijk jouw plant met de kernmerken van de 3 afdelingen, welke komt het meest overeen?
  3. Wanneer je de afdeling gevonden heb ga je verder naar de onderverdeling in groepen.
  4. Vergelijk jouw plant met de kernmerken van de groepen, welke komt het meeste overeen?
  5. Controle, mocht je weten hoe je plant heet dan kan je op google zoeken tot welke afdeling jouw plant behoord.

Plant vergeten / Extra opdracht

Zo ga je aan de slag:

  1. Bestudeer het overzicht en kijk alles eerst naar de afdelingen
  2. Vergelijk jouw plant met de kernmerken van de 3 afdelingen, welke komt het meest overeen?
  3. Wanneer je de afdeling gevonden heb ga je verder naar de onderverdeling in groepen.
  4. Vergelijk jouw plant met de kernmerken van de groepen, welke komt het meeste overeen?
  5. Controle, mocht je weten hoe je plant heet dan kan je op google zoeken tot welke afdeling jouw plant behoord.

Opdracht 1:

Opdracht 2:

 

Opdracht 3:

 

 

Antwoorden

Als je de opdracht goed heb uitgevoerd heb je ontdekt dat:

Oefening 1 was een Sporenplant, Varen
Een sporenplant heeft namelijk bladeren die zichtbaar aanwezig waren in de afbeelding. Verder kon je ook de sporendoosjes zien aan de onderkant van het blad. Dit is de manier van voortplanting. Het enige wat niet zichtbaar was zijn de vaatbundels die door de plant lopen. Deze zorgen voor de verplaatsing van de voeding en het water.

Oefening 2 was een Zaadplant, Naaktzadige  
Een zaadplant plant zich voort door middel van zaden en die zaten hier tussen de kegels verstopt. Verder zijn de vormen van de bladeren heel erg herkenbaar voor deze groep. Ook heeft deze groep vaatbundels die niet zichtbaar zijn op de foto.

Oefening 3 was een Zaadplant, Bedektzadige
Wat heel herkenbaar was aan deze foto zijn de bloemen die kenmerkend zijn voor de zaadplanten. De vrucht is helaas niet te zien om deze foto wat het iets lastiger maakte om te bepalen dat het een bedektzadige plant was. Ook heeft deze groep vaatbundels die niet zichtbaar zijn op de foto.

Test jezelf

Je heb nu bijna de hele wikiwijs doorlopen. Test nu je kennis om te kijken wat je allemaal al weet!

Klik op de link om te starten! Heel veel succes!!

 

 

Wat vond je van deze les?

Je heb nu de gehele wikiwijs doorlopen, lekker bezig! Je bent nu een plantenexpert en kan buiten benoemen onder welke afdeling een plant behoord!

Ik ben heel erg benieuwd hoe je deze les vond, vul het formulier in en geef je mening!

Waar kan ik deze informatie terug vinden?

Alle informatie en afbeeldingen uit deze wikiwijs zijn afkomstig van 10voorbiologie.nl die speciaal is uitgegeven voor de leerlingen van het Montaigne Lyceum. 

Voor de docenten, TPACK

Dit onderdeel is ter verduidelijking waarom ik gebruik heb gemaakt van de diverse online tools in de wikiwijs op basis van het TPACK-model.

TK: Technologicol knowlegde

In deze wikiwijs heb ik geprobeerd  zoveel mogelijk verschillende aspecten van interactieve online middelen te gebruiken. Bepaalde onderdelen waren verplicht en andere onderdelen heb ik extra toegevoegd omdat ik het programma erg leuk vond. Ondanks het grote aanbod heb ik niet overal gebruik van kunnen maken. Bepaalde programma’s zoals Powtoon werkte niet. Wat ik heel erg jammer vond want het programma leek mij heel leuk. Door het gebruik van verschillende interactieve online middelen wordt dit onderwerp in een nieuw jasje gestoken. Leerlingen vinden het onderwerp planten vaak saai en op deze manier heb ik de leerstof leuk kunnen houden door de verschillende onderdelen. Ik wil deze verschillende online werkvormen zeker vaker gaan gebruiken wellicht in een wikiwijs of gewoon los. Daarnaast leren de leerlingen ook hoe ze moeten werken in een nieuwe omgeving zoals deze wikiwijs.

 

PK: Pedagogical knowlegde

Ik vond het lastig om de wikiwijs zo te maken dat leerlingen er zelfstandig doorheen kunnen lopen. Ik moest ervoor zorgen dat alle instructies heel erg duidelijk zijn zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Ook vond ik het lastig om te plannen hoelang ze bezig zijn per onderdeel omdat je hier nu geen zicht op heb. Om dit te voorkomen heb ik me goed voorbereid met de aangeboden literatuur van de Hogeschool. Ik heb mijn instructies zo duidelijk mogelijk geprobeerd te maken en sommige onderdelen zijn tijdsgebonden. Ondanks dat de les volledig online is wilde ik het toch persoonlijk maken. Dit heb ik geprobeerd door de Edpuzzle zodat ze toch mijn stem horen. Ook is de tekst in de wikiwijs zo geschreven dat het leuk en begrijpelijk is voor 1 havo leerlingen. Verder heeft de wikiwijs een logische opbouw en zijn de leerdoelen gekoppeld aan de lesdoelen. De leerlingen starten met de lesdoelen, ook wordt hier een planning van het gehele hoofdstuk getoond. De leerlingen weten hierdoor waar ze zich bevinden in het hoofdstuk. De wikiwijs volgt daarna de lesfasen waar diverse tools worden toegepast. Door dit toe te passen is de lesinhoud gekoppeld aan de lesdoelen.  

 

CT: Content Knowledge

Mijn stageschool maakt gebruik van 10voorbiologie als uitgever en die heeft al heel veel online mogelijkheden voor de leerlingen. Alle huiswerk en verwerkingsopdrachten worden gemaakt in de online omgeving. Het voordeel van wikiwijs is dat ik ook instructies en uitleg kan geven via een online tool. Ik vind het wel lastig om andere afbeeldingen te gebruiken van het internet i.v.m. auteursrechten en daarom heb ik vooral de afbeeldingen uit het boek gebruikt. Wat wel heel fijn is aan wikiwijs is dat ik de afbeeldingen en de stof direct aan elkaar kan koppelen zodat de leerlingen de lesstof beter verwerken. Met de diverse verwerkingstools kunnen ze de lesstof ook gelijk toepassen en betekenis geven.

 

TPK: digitale didactiek, nut van de programma’s

Wikiwijs is een programma waar de leerling in zijn eigen tempo kan werken aan de leerstof. Door de Edpuzzle kan de leerling gelijk de stof samenvatten aan de hand van controle vragen. Hierdoor worden de belangrijkste begrippen verduidelijkt. Door gebruik te maken van Edacuplay kunnen de leerlingen controleren of de belangrijkste begrippen zijn blijven hangen. Doordat dit programma de leerstof aanbied in een spelvorm zal de leerling meer motiveert zijn om dit spel te doorlopen. Het spel wordt volledig anoniem gespeelt wat voor een veilig leerklimaat zorgt. Tijdens het oefenen met de leerstof heb ik gebruik gemaakt van Thinklink. In dit programma kan ik afbeeldingen gebruiken en daar informatie aan koppelen. Het is zeer geschikt voor deze opdracht omdat de leerlingen zelf bepalen welke informatie ze willen zien. Zo bepalen ze zelf hoeveel hulp zo nodig hebben tijdens de oefening. Als laatste heb ik gebruik gemaakt van een Google Forms document om de kennis van de leerlingen te testen. Dit is zowel voor de docent als de leerlingen nuttig. De docent kan inzien waar eventuele misconcepten of onduidelijkheden zijn en de leerling krijgt inzicht over zijn eigen kennis.

 

TCK: Technologische toepassing, welke tools zijn er beschikbaar.

Er zijn enorm veel mogelijkheden binnen en buiten wikiwijs om de leerstof zo divers mogelijk aan te bieden. Ik heb gekozen voor Edpuzzle, Thinklink, Edacuplay en Google Form omdat ze erg gebruikersvriendelijk zijn. Ik vind dit erg belangrijk omdat ik ander langer bezig ben met het ontdekken dan met het doel van de les. Verder zijn deze programma’s gratis waardoor het voor iedereen beschikbaar is.

 

PCK: Vakdidactiek, hoe kunnen de leerlingen de stof verwerken.

Door gebruik te maken van Edpuzzle kunnen de leerlingen de leerstof gelijk samenvatten omdat de belangrijkste termen terug komen in de vragen. Tijdens de Edacuplay kunnen de leerlingen spelenderwijs de informatie verwerken door middel van een vragenspel. Bij de Thinklink krijgen de leerlingen visuele hulp waardoor er meer betekenis wordt gegeven aan de leerstof. Ook zien de leerlingen dat de termen gekoppeld zijn aan objecten die ze zien in het dagelijks leven. Hierdoor wordt er een koppeling gemaakt met de leefwereld van de leerlingen. Het Google Forms document wordt gebruikt om inzicht te tonen in het leerproces en kennis van de leerling.

  • Het arrangement 1 HAVO, Ordenen, 3.4 Planten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marianne van Duijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-04-12 20:09:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Interactie les over planten dat behandeld wordt in het hoofdstuk Ordenen.
    Leerniveau
    HAVO 1;
    Leerinhoud en doelen
    Biologische eenheid; Biologie; Opbouw van leven;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 45 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Ordenen, 3.4 Planten, 1 HAVO
    https://edpuzzle.com/embed/media/61fc45025c61b242d5249fb7
    Video
    https://www.educaplay.com/game/11372663-ordenen_planten.html
    https://www.educaplay.com/game/11372663-ordenen_planten.html
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Check je kennis

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.