Welkom
Welkom VZ3ZM bij jullie eerste keer les op wikiwijs.
Leuk dat jullie hier zijn.
Wikiwijs is een website waar je online les hebt en opdrachten kunt maken. De begrippen die je telkens zal terug zien in de wikiwijs, komen uit jullie werkboek werk hoofdstuk 8.
De paragrafen zijn verdeeld doormiddel van filmpjes, plaatjes en tekst. Zo zullen wij stapgewijst het thema verzorgingstaat doornemen.
Aan de linkerkant zie je de verschillende tabs staan. De bedoeling is dat je deze stapgwijs afgaat van boven naar beneden. Hoe je dit doet is door elke keer recht onder op dit '>' icontje te klikken.
We sluiten af met een online toets om te zien wat er is blijven hangen.
Wat zijn de lesdoelen voor deze online les
1. Aan het einde van deze les kan jij benoemen wat er wordt bedoeld met verzorgingsstaat (kader/basis).
2. Aan het einde van deze les kan jij benoemen waar verschillende uitkeringen voor dienen (kader/basis).
3. Aan het einde van deze les kan jij uitleggen wat een participatiewet is (kader).
Veel succes en vooral plezier!
Wat weet je nog?
Oefening: Klik hier om te kijken wat je nog hebt onthouden van de vorige les
Start
Verzorgingstaat
Nederland heeft een verzorgingstaat dat betekent dat de overheid ervoor moet zorgen dat het welzijn, sociale zekerheid en welvaart van alle burgers in de samenleving goed geregeld is (Hagers, 2021).
Sociale zekerheid is het geheel van de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen goed te kunnen als mensen risico’s lopen bij het deelnemen in de maatschappij. Denk aan wanneer je werkloos word of ziekte. Het kan ook zijn dat je arbeidsongeschikt bent, maar ook je pensioen hoort hierbij. Alles Nederlands betalen belasting en zo komt het stelsel samen en kunnen wij voor de mensen die het nodig hebben hun ondersteunen (Hager, 2021).
Wat er bedoeld wordt met welvaart van de mensen is dat zij voldoende inkomen ontvangen om ervan te kunnen leven. Welzijn draait om de gezondheid van mensen (Hagers, 2021).
Om het nog wat duidelijker te maken zullen we nu gaan kijken naar het filmpje hier :)
Wat is een verzorgingsstaat? (Verzorgingsstaat, 2014)
Totstandkoming verzorgingsstaat
Na het kijken van het filmpje weten wij nu een beetje wat een verzorgingsstaat is. Maar hoe is het ontstaan?
Als we gaan kijken heeft ieder mens een inkomen nodig. Hoe je aan een inkomen komt, kan zijn door arbeid. Als werk niet mogelijk is door een uitkering. Dat is een van de redenen dat in Nederland de overheid heeft besloten zeker te stellen dat de burgers deze minimumbestaanszekerheid hebben (Hagers, 2021).
Bestaanszekerheid kan je zien als een soort vangnet voor de mensen die niet genoeg geld hebben om van te leven. Deze mensen zouden dan niet genoeg hebben voor een betaalbare woning, speciale zorg enz.
De eerste sociale wetten
Tot in de 19e eeuw waren er in Nederland bijna geen wetten of regels. De overheid bemoeide zich niet met hoe bedrijven zich runden. Er bestonden nog geen vaste afspraken over dingen als loon en werktijden. De arbeiders werkte soms voor bijna geen cent en kinderen werkten ook in fabrieken (Hagers, 2021).
De overheid vond dit niet meer acceptable en maakte de eerste sociale wetten:
1 Armenwet: in 1854 konden mensen onder bepaalde voorwaarde steun krijgen.
2 Kinderwetje van Van Houten: in 1874 kwam het verbod op kinderarbeid.
3 Arbeidswet: in 1919 mochten mensen maximaal maar 8 uur per dag werken (Hagers, 2021).
We werken ook steeds langer in Nederland en dit komt door de vergrijzing die zich afspeelt. Bekijk hieronder het filmpje door op Vergrijzing te klikken.
Vergrijzing <
Werknemersverzekeringen
Werknemersverzekeringen zij verzekeren de werknemers (mensen in loondienst) tegen dingen zoals inkomensverlies wanneer zij werkloos raken, ziek worden of arbeidsongeschikt zijn. Dit zijn dus verzekeringen voor alle mensen die ergens werken.
Een van die werknemersverzekeringen is de Werkloosheidswet (WW) je dient wel voldoende arbeidsverleden te hebben om in aanmerking te komen, hier hadden wij het vorige week over gehad.
Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (WULBZ) is dat de werkgever een plicht heeft om wanneer de werknemer ziek door te betalen tot maximaal 52 weken lang. Deze wet bestaat al sinds 1996. Ziektewet (ZW) doet hetzelfde als de WULBZ wet, alleen is deze er voor de mensen die geen werkgever hebben of na afloop van je contract. Dit kunnen ook uitzendkrachten zijn en ZZP’ers.
Zorgverzekeringswet (Zvw) in Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten, dit is een verzekering tegen ziektekosten je betaald dit elke maand (premie). Zo ben je verzekerd wanneer je naar de dokter zou moeten en de behandelen/medicatie die erbij komen kijken. Meestal betaal je wel een deel zelf (Hagers, 2021).
Kennisclip
Volksverzekeringen
Volksverzekeringen dit zijn dus verzekeringen voor alle inwoners van Nederland, ook mensen die niet werken. Sociale verzekeringen worden ook wel volksverzekeringen genoemd, omdat het hele volk zich verzekert. Je betaald dus voor het hele volk eigenlijk. Wat je betaalt heet premie en wanneer je dit moet betalen is als eerst wanneer je in Nederland woont. Dus je woont in Nederland en inkomen hebt uit werk. In het filmpje hierdoor zal 4 van deze volksverzekeringen uitleggen (Hagers, 2021).
1 De Algemene Ouderdomswet (AOW)
2 De Algemene Nabestaandewet (Anw)
3 Wet Langdurige zorg (WLz)
4 De Algemene Kinderbijslag wet (AKW)
Volksverzekeringen (Wikiwijs - Volksverzekeringen, 2022).
Check!
Oefening: Nu gaan jullie een oefening maken, hiervoor moet je een paar vragen beantwoorden om te kijken in hoeverre jullie het al begrijpen.
Start
Aan de slag met flashcards
Flashcards
Normaal gesproken zijn de flashcards die wij in de klas zelf maken nog aan beiden kanten leeg. Nu gaan we de flashcards weer gebruiken als hulpmiddel, alleen nu staan ze online en hoef je zelf het begrip niet op te zoeken en te schrijven.
Let op wanneer er een 'K' achter het begrip staat is dit een begrip voor kader, als je basis hebt mag je er ook mee oefenen dit is geen probleem.
Ga nu zelfstandig oefenen met de online flashcards op Quizlet doe dit voor 5 tot 10 min.
Klik hier voor de: online flashcards.
Info werking: Je klikt op het begrip en dan draait het kaartje om (Captcha Challenge. . ., 2022).
Test jezelf
We zijn aangekomen bij het ene laatste onderdeel jullie gaan nu een oefening maken, zo kan ik zien in hoeverre de lesstof is ovegekomen. Zo kan ik en jijzelf kijken of de lesdoelen ook behaald zijn.
Succes :)
Vergeet niet om je email in te vullen en rechtsboven aan te klikken op verzenden!
Toets (Eindtoets verzorgingsstaat, 2022).
Evaluatie
Jullie zijn aan het einde gekomen van de les. Hopelijk hebben jullie het als leerzaam en leuk ervaren.
Het is nu tijd voor het laatste onderdeel en dat is het maken van een digitale evaluatie. Door deze in te vullen kan ik zien hoe jullie het ervaren hebben en wat er eventueel anders had kunnen zijn.
De evaluatie dient ingevuld te worden door de leerlingen en werkplekbegeleider.
Vergeet niet om je email in te vullen en rechtsboven aan te klikken op verzenden!
Alvast bedankt en tot de volgende keer :)
Klik hier voor de evaluatie!
Bibliografie
Hagers, M. (2021). Examenkatern - Werk vmbo kgt maatschappijkunde (5de editie). Essener B.V., Uitgeverij.
Verzorgingsstaat. (2014, 6 januari). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=u-QJhE8YHlg
Wikiwijs - Volksverzekeringen. (2022, 13 maart). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=qB9Dzj4VNxs
Captcha Challenge. . .. (2022). Quizlet. Geraadpleegd op 17 maart 2022, van https://quizlet.com/nl/676787019/verzorgingsstaat-flash-cards/?x=1qqt
Eindtoets verzorgingsstaat. (2022). Google Docs. Geraadpleegd op 17 maart 2022, van https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_gbBP7bxS4lrLvYNrZ12DnddBxBPXri5lCfJ2k0IoUd921g/viewform
Beoordeling Wikiwijs. (2022). Google Docs. Geraadpleegd op 18 maart 2022, van https://docs.google.com/forms/d/1xatYaIdwuBGUAlD8wwSIckNPxBW6pTUqBt8CzAMfZXE/viewform?edit_requested=true
Vergrijzing (CBS in de klas). (2012, 25 januari). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=5yqwDwisiCI