CN - 氣 (qi) oefening: respect voor eten en zakendoen

CN - 氣 (qi) oefening: respect voor eten en zakendoen

0. Info startweek

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Als je in het Chinees eten wil kunnen bestellen, meer wil leren over de Chinese eetcultuur en zakencultuur.

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over de Chinese zakencultuur en eetcultuur

Hij hoort bij het domein Chinees

Je leert hoe je in het Chinees eten kunt bestellen

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • gemaakte opdrachten
  • een spraakopname
  • een overzicht

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 5 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik vind het leuk om meer van China  en de Chinese taal te weten." "Ik wil een gesprek in het Chinees kunnen. "Wat als ik naar  China ga?" "Ik leer hoe ik mezelf kan presenteren in het Chinees"

Verderkijker

你好, 欢迎你来到中文的氣oefening

Welkom bij een 氣 (qi)oefening van Chinees! Dit is een korte oefening waarna je gelijk wat in het Chinees kan zeggen of schrijven!

Qi (uitgesproken als chi) is een concept uit de Chinese cultuur. Hiermee bedoelt men levenskracht en energie. Deze energie zit in iedereen en alles dat bestaat. Als je een 氣 oefening doet met rust en aandacht, gaat de energie door je lichaam stromen en word je geest rustig.

In deze quest ga jij je verdiepen in de Chinese zakencultuur en het eten met stokjes. Ook leer je in het Chinees eten te bestellen! Daarnaast kijk je een documentaire over respect op een kostschool als kungfu academie.

Kijk bij het kopje tips voor tips!

Voor deze quest krijg je 5XM!

Veel plezier!
Amann 老师

2a. Onderzoek

➜ Maak een mindmap: Schrijf op waar je allemaal aan denkt bij en wat je al weet als het gaat om 'Dineren in China'. Maak een uitgebreide mindmap, denk aan zoveel dingen als je kan. Deel de mindmap in Seesaw - Chinees.
➜ Zoek op internet 5 gerechten die traditioneel Chinees zijn. Zoek de naam op maar ook welke ingrediënten daarbij horen. Deel deze informatie in Seesaw - Chinees.

 

 

Lees na de mindmap onderstaande tekst.

Heb je al gegeten?
Nǐ hǎo (你好) – ‘Gaat het goed met je?’ of letterlijk ‘Jij goed’ – is een uitdrukking die bijna iedere Nederlander kent. Net als bij ons wordt ook een begroeting als “Lang niet gezien” (好 久不见, hǎo jiǔ bù jiàn) veel gebruikt. Maar het is heel Chinees om de ander te vragen naar de inhoud van zijn maag: “Heb je al gegeten?” (你吃了没有, nǐ chīle méi yǒu) is een standaard begroeting. Die uitdrukking onderstreept natuurlijk het belang van eten in China!

 

Chinese uitdrukkingen met eten
吃醋 chī cù – azijn eten – jaloers zijn (in de liefde)
吃苦 chī kǔ – bitterheid eten – een zwaar leven hebben
吃惊 chī jīng – schrik eten – schrikken
吃力 chī lì – kracht eten – inspannend werk
吃亏 chī kuī – verlies eten – benadeeld worden
吃药 chī yào – medicijn eten – medicijn innemen

 

Onbeleefd of juist niet?
In bepaalde regio’s in China is het gebruikelijk om alles wat je niet opeet, dus botjes en graatjes met het stokje uit je mond te halen en op de grond of het tafelkleed te gooien. Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is. In Nederland vinden we het juist netjes als iemand zijn of haar bord leeg eet. In China ziet men een leeg bord als disrespectvol. Het lijkt dan alsof je niet genoeg eten hebt gekregen en nog honger hebt. Laat dus altijd en restje liggen uit respect!

Bedrijven maken deel uit van een maatschappij, die bepaalde culturele normen en waarden heeft. Je kan je als bedrijf niet veroorloven deze culturele normen en waarden te negeren. Integendeel, ze zijn heel belangrijk!  Zo zal je als je zakendoet met Chinezen de culturele verschillen in acht moeten nemen. Let wel: je hoeft geen ‘Chinees‘ te worden, maar het kan wel handig zijn te weten wat er speelt en waarom. Dat kan misverstanden en communicatieproblemen voorkomen.

In China kan het soms lang duren voordat er een deal gesloten wordt: eerst moeten de toekomstige zakenpartners elkaar leren kennen, elkaar vertrouwen. Samen uit eten gaan is een geliefde methode. Een westerling vindt dit soms een verspilling van tijd en geld, maar in China moeten nu eenmaal eerst goede guanxi (关系, guānxi, een netwerk van relaties) gesmeed worden. Een reden hiervoor is dat een Chinees opereert vanuit wantrouwen. Een onzeker rechtssysteem door de eeuwen heen, dat de rechten van het individu niet waarborgt, heeft hiermee te maken. Je vertrouwt op je familie en op mensen die je goed kent. Daarom doe je in China zaken met vrienden, terwijl je in Nederland soms juist liever niet zaken met vrienden zou doen. Maar wij hebben ook een uitgebreid rechtssysteem voor als het mis mocht gaan.

Hiërarchie is vanuit het confucianisme een belangrijk gegeven. De baas is de baas, en binnen bedrijven is er een top-down hiërarchie. Als medewerker zal je nooit je meerdere tegenspreken of corrigeren in China. Westerlingen doen dit wel, ze worden geacht dit te doen, het laat betrokkenheid zien. Binnen een chinees bedrijf ga je niet op voet van gelijkheid met elkaar om. Chinezen zijn zich altijd sterk bewust van hun status en positie. Binnen een groep neem de hoogste persoon het woord en iedereen kijkt en luistert naar hem of haar. Er is dan ook geen debatcultuur. Dit heeft ook te maken met het onderwijssysteem. Daar is een luistercultuur en word je niet geacht vragen te stellen, laat staan met de leraar in discussie te gaan. Logisch redeneren of een mening hebben en deze met argumenten verdedigen is typisch westers. Chinese werknemers zijn dan ook vaak niet zo proactief en nemen geen eigen beslissingen. Door het feit dat veel jonge Chinezen nu in het buitenland studeren is dit wel aan het veranderen.

Bekijk onderstaande video over een zakendiner in China.

➜ Beantwoord onderstaande vragen over de video van het zakendiner en over de informatie daarboven. Deel de antwoorden in Seesaw - Chinees.

 

1. Wat is beleefd in de ogen van de Chinese gastheer?
2. Hoe probeert hij een ongemakkelijke situatie te voorkomen?
3. Wat is volgens de Britse gast beleefd gedrag?
4. Wat had de Brit beter kunnen doen?
5. Hoe denk je dat jij een zakendiner met iemand uit een andere cultuur het beste kan aanpakken en voorbereiden? En wat is er aan tafel beleefd in Nederland en wat is juist beleefd in China?
6. Als je elkaars cultuur niet begrijpt, kunnen er lastige situaties ontstaan. Als je een ongemakkelijk zakendiner hebt gehad, wat zou daarvan een gevolg kunnen zijn voor de zakenrelatie en het zakendoen?

Vraag over de teksten boven de video
7. Op welke manier die te maken heeft met eten, kan je in China begroet worden?
8. Welke andere uitdrukkingen die te maken hebben met eten kan je noemen?
9. Waarom is een zakendiner belangrijk om goed zaken te kunnen doen in China?
10. Wat is het Chinese woord voor 'netwerk van relaties' en waarom is dit in China belangrijk?
11. Hoe belangrijk is hiërargie bij zakendoen in China? En hoe werkt hiërgargie in de Chinese cultuur?
12. Hoe belangrijk is hiërargie in de Nederlandse cultuur? Hoe werkt dit bij het zakendoen?
13. Hoe en waarom zou een conflict kunnen ontstaan als een Nederlander in discussie gaat met zijn Chinese baas? Betrek de woorden; 'culturele verschillen, westerse cultuur, Chinese cultuur en hiërargie' in je antwoord.


Deel een foto of bestand van de vragen en antwoorden in Seesaw - Chinees.

Stel je voor: Je werkt voor een Nederlands bedrijf. Je collega’s gaan naar China, maar weten niets van dit land! Gelukkig ben jij op de hoogte van de andere normen en waarden en hoe zij zich daar dienen te gedragen. Ze mogen vooral geen blunders begaan! Maak een lijstje van do’s and don’ts zodat zij zich goed kunnen voorbereiden. Van elk minstens tien, en gebruik het internet. 
Je gaat dus op onderzoek uit en maakt een overzicht van verschillen tussen de Chinese cultuur en de Nederlandse of een ander land, op het gebied van zakendoen. Je mag een poster maken of een digitaal overzicht. Je kan twee websites gebruiken die onder dit tekstblok staan en zelf informatie opzoeken op internet. Maak met de gegeven informatie zelf een duidelijk overzicht van de overeenkomsten en/of verschillen tussen de zakencultuur van twee landen.
➜ Deel je poster of overzicht in Seesaw - Chinees.


Websites over China

https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/china/dos-and-donts

https://www.bakertilly.nl/nl/actueel/nieuws/succesvol-zaken-doen-in-china-ken-de-cultuurverschillen/#:~:text=Communicatieve%20aandachtspunten%20bij%20zaken%20doen%20in%20China&text=Wij%20zijn%20gewend%20om%20onze,cultuur%20het%20groepsgevoel%20meer%20voorop.

Website over Duitsland en de zakencultuur
https://ondernemersplein.kvk.nl/landeninformatie/duitsland/

Website over Verenigd koninkrijk en de zakencultuur
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/zakendoen-met-/het-verenigd-koninkrijk/#cultuur

Onderzoek

In de Chinese cultuur en in de zakencultuur is eten dus erg belangrijk. En zoals je waarschijnlijk al weet, eet men in China vooral met stokjes. In China hecht men veel waarde aan de regels van het eten met stokjes, je mag bijvoorbeeld eetstokjes nooit rechtop in een kom met rijst zetten. Dit verwijst naar het ritueel verbranden van wierook voor de doden.

➜ Ga op onderzoek uit en maak een overzicht van de regels bij het eten met stokjes in China. Je kan onderstaande website gebruiken of zelf informatie opzoeken. Deel je overzicht in Seesaw-Chinees.

 

https://chopstickx.nl/pages/eetstokje-etiquette

2b. Verwerking

Omdat eten zo belangrijk is in de Chinese cultuur en ook tijdens het zakendoen, is het belangrijk en leuk om te weten hoe je eten kunt bestellen in het Chinees! Bekijk onderstaande video over hoe je eten kan bestellen in het Chinees.

Opdracht 1

Maak alleen of samen een spraakopname waarin je zegt:
Wat wil je eten?
Ik wil broodjes eten!
Wat wil jij eten?
Ik wil noedels eten!

Deel de spraakopname in Seesaw - Chinees.

 

Opdracht 2
Maak een poster of powerpoint waarop je de zinnen laat zien die je hebt geleerd.
Wat moet erop staan?

  • De Chinese woorden en de betekenis erbij (om te zien hoe je het moet schrijven, typ in google: how to write ‘(vul je karakter in)' character chinese GIF' en klik op een afbeelding waarbij gif staat want zo zie je hoe je het kan schrijven). De karakters die je zoekt zijn: 我,你, 想, 要, 什么, 面,吃, 包子。
  • De zinnen die je hebt geleerd
  • Daarbij passende fotos, dus; iemand die eet, noedels en chinese baozi broodjes

Als je een powerpoint maakt, laat dan ook zien dat je de karakters  我,你, 面, 包子 hebt geschreven met de hand op de goede manier. Deel daarvan een foto in Seesaw - Chinees.

Opdracht 3

Behalve noedels, is fruit natuurlijk ook belangrijk om te eten. Bekijk onderstaande 2 filmpjes en oefen hoe je het woord banaan en appel schrijft en zegt.

➜ Laat zien dat je de karakters voor banaan en appel allebei 8 keer geschreven hebt. Zo word je vaardiger in het schrijven van karakters en gaat het steeds makkelijker.
➜ Deel met mij een spraakopname waarin je de woorden banaan en appel in het Chinees zegt. Hoe je het uitspreekt, word voorgedaan aan het begin van de video.

Opdracht 4

Aan het begin van de quest heb je onder andere geleerd hoe je kan vragen
- wat wil je eten
- ik wil noedels eten

Ook heb je de woorden banaan en appel geleerd. Kan je nu zelf nieuwe zinnen maken met wat je al hebt geleerd?

➜ Deel met mij een spraakopname waarin je alleen of samen zegt:
- wat wil je eten?
- Ik wil appel eten
- wat wil je eten?
- Ik wil banaan eten

Opdracht 5

Als je bij iemand hebt gegeten, wil je diegene natuurlijk netjes bedanken. Kijk onderstaande video en oefen met het schrijven en zeggen van 'dankjewel' in het Chinees.

➜ Schrijf het karakter voor dankjewel (  ) 6 keer om hem goed te oefenen. Deel een foto van je geschreven karakters in Seesaw-Chinees.
➜ Deel een spraakopname waarin je alleen of samen het volledige gesprekje inspreekt
- Wat wil je eten?
- Ik wil noedels eten
- Wat wil je eten?
- Ik wil appel / banaan eten
- Dankjewel

2c. Reflective journal

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal bij door in je logboek in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:
  • Vraag 1. Welke leerspier heb je gebruikt bij deze quest?
  • Vraag 2. Welke leerspier zou je willen verbeteren om de volgende Chinees quest op een betere manier tot een goed einde te brengen?
➜ Maak een poster of een digitaal overzicht waarin je laat zien wat je geleerd hebt in deze quest. Deel het in Seesaw - Chinees. Hier onder staat wat er op moet staan.

Wat moet er op staan?

- Drie Chinese uitdrukkingen met eten en de betekenis erbij
- Een kort overzicht of korte uitleg van de zakencultuur van 2 landen
- De zinnen die je hebt geleerd
- Een aantal regels van het eten met stokjes in China
- De Chinese karakters voor noedels, rijst en eten
- Wat je moeilijk vond aan deze quest
- Wat je het meest interessant vond aan deze quest of wat je nog niet wist

Plaats in Seesaw - Chinees een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Welke leerspieren heb je gebruikt?

Deel ook je reflective journal in egodact.

3. Afronding

3a. Assessment

  In de eXpoweek lever je bewijs door....

Jouw poster of overzicht te laten zien

Rubric:

3b. Terugkijker

Plaats in Seesaw - Chinees een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?

Deel ook je reflective journal in egodact.

Stuur mevrouw Amann een bericht via Teams als je de quest af hebt.

Tips

  • Als je wil weten hoe je een karakter uitspreekt of hoe het klinkt; kopieer of typ het karakter in google translate - vereenvoudigd Chinees en klik op het icoontje onderaan om het te beluisteren.
  • Wil je pinyin schrijven en de goede toontekens op de letters? Ga dan naar deze website: https://pinyin.typeit.org/
    Schrijf bijvoorbeeld hao , klik naast de a en klik daarna op de 3e toon. Dan kan je het daarna 'hǎo' kopieren en plakken in je eigen bestand.

 

  • Als je Chinees wil typen op je laptop of Ipad, download dan het toetsenbord; chinees vereenvoudigd pinyin. Wanneer je dan switcht naar Chinees en je typt de pinyin in, bijvoorbeeld 'ni' dan verschijnt het karakter 你.

 

  • Als je wil weten hoe je een karakter schrijft, typ op google: how to write charakter '...' chinese GIF en klik op een afbeelding met gif erbij. Als je erop klikt, zie je de schrijfwijze.
  • Het arrangement CN - 氣 (qi) oefening: respect voor eten en zakendoen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-02-25 11:21:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    .
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/6_WAmt3cMdk
    https://youtu.be/6_WAmt3cMdk
    Video
    https://youtu.be/KvKLwkeRg00
    https://youtu.be/KvKLwkeRg00
    Video
    https://youtu.be/UsX9ZB3oBIo
    https://youtu.be/UsX9ZB3oBIo
    Video
    https://youtu.be/nINpqZ5bXIg
    https://youtu.be/nINpqZ5bXIg
    Video
    https://youtu.be/zZ68LdCIArw
    https://youtu.be/zZ68LdCIArw
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

    氣 (qi)oefening - Respect voor eten

    https://maken.wikiwijs.nl/181767/___qi_oefening___Respect_voor_eten

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.