ORDENING/ Dierenrijk

ORDENING/ Dierenrijk

WELKOM BIJ MIJN LES

 

Met deze les wil ik je een rondleiding geven in de wereld van het dierenrijk. Ontzettend leuk en interessant!

Omdat het dierenrijk enorm verschillend is, moeten we de dieren eerst classificeren.

De ordening van organismen is eigenlijk categotiseren van organismen en hoe dieper we bekijken , besefen we dat het verhaal van al het leven op aarde verteld.

 

Afrikaans dierenrijk Diamond Painting - Doezelf.nl

 


WAT IS DE BEDOELING VAN DEZE LES?


LEERDOELEN:

 

Aan het einde van de les…

1. Kun je uitleggen op basis van welke kenmerken worden de dieren geordend

2. Kun je acht verschillende afdelingen van het dierenrijk benoemen

3. Kun je voorbeelden geven van dieren van elke afdeling

 

 

 

 

 

 

 

Indeling op basis van kenmerken

HET DIERENRIJK

Zoals jullie het weten,dierenrijk is enorm verschillend en rijk. Van gewervelden tot kleine diertjes. Soms noemen we ze insecten en soms reptilen. Dit is het rijk waar wij ook als mensen behoren in de domein van eukaryoten. Sommige dieren staan ietje dichterbij ons. Hoe dichter iets wat leeft bij ons staat, hoe meer verwantschap dat wij voelen. Wij knuffelen thuis onze kat, hond, konijn, maar we knuffelen thuis eigenlijk de slang niet meer in het echt en de insecten...daar hebben we eigenlijk ook niets meer mee!  Hoe ver van ons af staat, hoe minder knuffelig het wordt!

Met deze kennisklip kun je de dierenrijk op basis van twee specifieke kenmerken kunnen indellen.

Hoe zit het dierenrijk uit

 Eenvoudige stamboom van het dierenrijk

Als we naar onze filogenetische boom kijken, gaat helemaal van organisme als sponzen tot de zoogdieren. Zo hebben we veel verschillende soorten dieren van ongewervelde tot gewervelden, van kleine tot grote. Maar hoe worden ze geclassificeerd? Laten we hebben over enkele kenmerken van dieren. Je weet dat ze eukaryot zijn. Dus , ze hebben een kern.

 

Cartoon Dierlijke Cel Anatomie Banner Card Poster Vector Stockvectorkunst  en meer beelden van Cel - iStock       

Veel van de dieren zijn meercellig. En ze zijn bewegelijk. Met andere worden: ze verplaatsen zich. Of ze hebben fase in hun leven waarin ze gaan metamorfose ondergaan of verplaatsen. De dieren zijn heterotrofie: met andere woorden, ze moeten hun eten opeten in tegenstelling tot planten.

Dus wat zijn eigenlijk dieren?

Het zijn meercellige beweegbare heterotrofen. Ze hebben geen celwand en over het algemeen zullen ze op een bepaald moment in hun ontwikkeling door een blastula gaan.

 

Wanner kwamen de dieren opdagen?

De dieren kwamen ongeveer 530 miljoen jaar geleden opdagen in een tijd die we de Cambrische explosie noemen. Dit zijn de voorbeelden van de organismen uit de Cambrische explosie in de primitieve zee.

        

Het leukste van dat alles is dat we alle organismen, die we tegenwoordig hebben, hun voorouders kunnen herleiden tot op dit ene punt. Zo laat het zien dat de dierengroep monofiletisch is (elke groep organismen hebben een gemeenschappelijke voorouder).

 

     

Sponzen

Het eerste dat we moeten doen is scheiden van deze die geen echte weefsels hebben:

De sponzen. Ze zijn slechts een mix van verschillende cellen. Dit is ons eerste classificatie groep.

Ze leven in het water (oceaan). In feite gaan ze zeewater opnemen en daar voeding uit halen.

sponzen

Cnidaria's

De cnidaria’s zijn meestal roofzuchtig, bijvoorbeeld de platwormen zoals de planaria en kwalen.

cnidaria's

Weekdieren

Weekdieren worden organismen die een voet hebben, bijvoorbeeld deze mossel hier.

   

Maar het worden ook organismen als een slak en het gaat helemaal tot inktvis en octopus. Die maken helemaal deel uit weekdieren.

 

 

weekdieren

Geleedpotigen

De geleedpotigen, zoals ik in de kennisklip al zei: de insecten, spinnen, kreeftachtige zijn hier te vinden.

gemeente Leiderdorp | Grote geleedpotigen in het MEC in Leiderdorp Geleedpotigen | DierenWiki | Alle info over > Geleedpotigen Geleedpotigen | Dieren en Planten

Geleedpotigen - Wikipedia Geleedpotigen | DierenWiki | Alle info over > Geleedpotigen Geleedpotigen overzicht ingietsel | Perspex ingietsels | diermodel.nl

Dat is de grootste groep in de dierenrijk!

geleedpotigen

Stekelhuidigen

De stekelhuidigen: zeester, zee-egel, zeekomkommer zou je hierin doen.

ZIEN EN WETEN': STEKELHUIDIGEN. WAT ZIJN DAT? dit is een stekelhuidigen die een levende vis op eet veder eten ze ook aas  en plantaardigen | Zeester, Eten, Dieren Doornenkroon / Zeesterren / Stekelhuidigen / Ongewervelde dieren /  Dierenbieb / Dieren | Plusklasannaenthijmen.jouwweb.nl Stekelhuidigen - Wikikids Stekelhuidigen

stekelhuidigen

Gewervelden

 

 

 

 

Tot hier waren de grote groepen ongewervelden.

Als we over de gewervelde dieren hebben, kunnen we beginnen met

lancetvisjes!

 

 

 

Lamprei

Lamprei - Pagina's [1] - Wereld encyclopedische kennis

 

 

Krakbeenvissen

 

 

Chondriachthyes

Dus dat allemaal zijn de beenvissen.

 

Bij de amfibieën, reptielen en zoogdieren plaatsen we de organismen zoals dinosaurussen en vogels hierin deze groep. Maar er zullen bepaalde kenmerken zijn van elk van deze .

 

    

 

Met andere woorden: wat onderscheidt een lancet vis van al dat dieren?

Nou, ze hebben eigenlijk een hooft, of als we naar de kraakbeenvissen gaan, zullen ze een kaak hebben, maar de lamprei wordt een kaakloze vis. Dat hebben ze dus niet!

Wat zoogdieren onderscheidt van reptielen is het vermogen om melk te produceren.

Eigenlijk het manier waarop we het leven classificeren is over het algemeen met behulp van DNA. En we zoeken uit wie familie is van wie op basis van dat analyserende DNA. Overeenkomsten zoeken en dat vervolgens op die manier baseren Maar dit id de groep gewervelde dieren waarmee je bekend moet zijn. Er is veel meer dan dit, maar het is zeker een goed begin.

 

zoogdieren

Test jezelf

Maak deze Quizlet

 

Formatieve toets

Maak de toets

Leerling feedback

Vul het onderstande formulier in

 

Werkplekbegeleider feedback

Geef je  feedback hier

TPACK

TPACK is een verplichte onderdeel van het arrangement en hier ga ik mijn keuzes opbouwen en verwoorden.

Wat zit in mijn arrangement en waarom:

TK= Technological knowlegde

Ik heb mijn arrangement in wikiwijs gemaakt, omdat ik de wikiwijs heel bruikbaar vind voor mij en ook voor de leerlingen.

In mijn arrangement heb ik verschillende online tools gebruikt en geoefend met verschillende formen van een online omgevingen die meer interactie bieden. Uit eigen ervaring weet ik dat interactie zorgt voor een verhoogde concentratie en hogere leerprestatie. Ik heb zowel verplichte onderdelen als niet verplichte onderdelen in mijn arrangement gevoegd om meer informatie te kunnen geven en extra aandacht van de leerlingen te kunnen vangen. Dat was mijn eerste ervaring met wikiwijs. De ervaring kan ik alleen als positief beschrijven. In de toekomst wil ik vaker met wikiwijs werken en mijn lessen met zulke arrangementen verrijken.

 

PK=Pedagogisch knowlegde

Ik probeerde mijn arrangement zo meer mogelijk duidelijk en aantrekkelijk voor de leerlingen te maken en hun aandacht op verschillende manieren kunnen trekken.

Met de zelfgemaakte kennisklip heb ik geprobeerd een volledige instructie te geven, met mijn eigen stem en ook met een camera aan zodat de leerlingen zich als in een fysieke les kunnen voelen. Na de kennisklip kunnen de leerlingen  alleen meer duidelijkheid krijgen over de leerstof in plaats van iets extra te leren met de leuke youtube filmpjes. Het arrangement biedt mogelijkheid om zelfstandig te oefenen, zelf te toetsen en zodra gewenst is, terugkijken. Met andere woorden: mijn arrangement is niet tijdsgebonden en kan op ieder gewenst moment gestopt worden en na een tijdje teruggeken worden. Dat is eijgenlijk de vrijheid van de online leren.

 

CT= Content knowlegde

De opdrachten van mijn arrangement komen uit werkboeken van methode Biologie voor Jouw, waarmee mijn stage school werkt. De leerlingen zijn gewend met de methode en de opdrachten waardoor ze zich meer comfortabel voelen bij een bekende methode. Tevens heb ik aandachttrekkende beelden met geschreven tekst erop, want volgens de theorie van Mayer 'presenteren met woorden en beelden die nabij elkaar zijn en tegelijkertijd', zorgt voor beter leren. Ook de vershilende interactieve tools zorgen voor de beter leren, stampen van de kennis en de geleerde informatie in langetermijn geheugen opgeslagen wordt.

Werken in wikiwijs heb ik als prettig en plezierig ervaren en ga ik zeker in de toekomst vaker gebruiken.

 

Bronnen

 

BuzzFeedVideo. (z.d.). Animals Standing Up For The First Time. http://buzzfeed.com. Geraadpleegd op 22–02-18, van https://youtu.be/rbLo6su6lHc

Cnidaria. (z.d.). http://www.nanagonana.com. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://youtu.be/Fv7j_KSanEk

Freek TV. (z.d.). Freeks 5 - Duizendpoot vangt vleermuis?! https://youtu.be/cV0HMtstNg8. Geraadpleegd op 22–02-18, van https://freeks.nl/

Keats, CC BY-SA 2.0, Via Wikimedia Commons, D. (z.d.). Phylum Cnidaria. [Foto]. https://www.microscopemaster.com/phylum-cnidaria.html.

Liebrand, K. (2014). Sponzen maakten de weg vrij voor complexe dieren [Foto]. https://www.newscientist.nl/nieuws/sponzen-maken-de-weg-vrij-voor-complexe-dieren/.

Mossel. (z.d.). [Foto]. https://www.gekopvis.com/vis-encyclopedie/encpage/mossel/.

Natuurmonumenten. (z.d.). ZEESTER. https://youtu.be/SEVCqXk8dg8. Geraadpleegd op 22–02-18, van https://youtu.be/SEVCqXk8dg8

OceanShutter.com. (z.d.). Nudi eat nudi world. https://youtu.be/ti93q742X1Q. Geraadpleegd op 22–02-18, van https://youtu.be/ti93q742X1Q

Sponzen Klokhuis. (z.d.). https://youtu.be/JcOhYEwivbk. Geraadpleegd op 22–02-18, van https://youtu.be/JcOhYEwivbk

 

  • Het arrangement ORDENING/ Dierenrijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Zatie Zakirova Bakieva Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-02-18 14:38:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit lesarangement leer je op basis van welke kenmerken de dieren in de dierenrijk ingedeeld kunnen worden.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    ORDENING/ Dierenrijk
    https://screencast-o-matic.com/watch/c3VubjVDrXL
    Video
    sponzen
    https://youtu.be/JcOhYEwivbk
    Video
    cnidaria's
    https://youtu.be/Fv7j_KSanEk
    Video
    weekdieren
    https://youtu.be/ti93q742X1Q
    Video
    geleedpotigen
    https://youtu.be/cV0HMtstNg8
    Video
    stekelhuidigen
    https://youtu.be/SEVCqXk8dg8
    Video
    zoogdieren
    https://youtu.be/rbLo6su6lHc
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.