Hoe maak je een goede bronvermelding

Hoe maak je een goede bronvermelding

Inleiding

Als je een werkstuk, presentatie of een boekverslag maakt, zal je beslist ook gebruik maken van informatie, ideeën en afbeeldingen van allerlei andere mensen. Deze informatie haal je uit boeken, kranten, tijdschriften en websites. Dit zijn allemaal verschillende bronnen. Het is belangrijk dat je bij het gebruiken van deze bronnen opschrijft wat je gebruikt hebt, van wie en waar je het vandaan hebt gehaald. Doe dit vooral tijdens het maken van je werkstuk of presentatie en houd dit goed bij; achteraf zo’n bronnenlijst maken is heel lastig en kost veel tijd. Aan het eind van het (profiel)werkstuk of de presentatie moet je in een overzichtslijst laten zien wat je allemaal gebruikt hebt. Dit heet de bronvermelding, een alfabetische lijst (op achternaam van de auteurs) van al het door jou gebruikte materiaal, zodat de lezer weet welke bronnen je hebt gebruikt en dit ook kan controleren.


De manier van bronnen noteren zoals je dat hier leert, is gebaseerd op APA richtlijnen, de meest gebruikte manier in het hoger onderwijs.

 

Je gaat een aantal bronvermeldingen van verschillende materialen zien. Lees dit zorgvuldig en pas deze informatie letterlijk zo toe in de opdrachten. Let op hoofdlettergebruik en punten. In het hbo en wo wordt het maken van een bronvermelding op dezelfde manier gedaan, dus is dit alvast een goede oefening. Maak de bronvermeldingen in een Word document, sla dit op onder je eigen naam en upload het bestand via de elo naar je docent. Bewaar het zelf ook goed, zodat je het weer kunt gebruiken als je opnieuw een bronvermelding moet maken.

 

Colofon

Het arrangement Hoe maak je een goede bronvermelding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Bé van Dijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-01-25 22:46:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Moet je een profielwerkstuk maken of een leeslijst? Met deze Wikiwijs leer je hoe je al je gebruikte bronnen correct en in een overzichtelijke lijst weergeeft.
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VAVO; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Literatuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
bibliografie, bron, bronnen, bronnenlijst, bronvermelding, citaat, citeren, informatievaardigheden, leeslijst, onderzoeksvaardigheden, onderzoeksvaardigheden en benaderingswijzen, orientatie kennis, reflecteren op leren

Bronnen

Bron Type
Bronvermelding maken met behulp van Word 2007 of 2010
https://youtu.be/Rxv9JxRx2uQ
Video

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

, Els. (2012).

Hoe maak je een goede bronvermelding

https://maken.wikiwijs.nl/39641/Hoe_maak_je_een_goede_bronvermelding

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open