De Romeinen

De Romeinen

Welkom klas 1 VMBO-KGT

Inleiding en leerdoelen

Welkom klas 1 VMBO-KGT.

We hebben het tot nu toe over de Romeinse rijk. We hebben gekeken hoe Rome van een stad tot een Wereldrijk ontwikkelde. We hebben ook gekeken naar de verschillende culturen, geloven en smenlevingen in de Romeinse rijk. Als laatst hadden we ook geleerd over de opkomst van het Christendom.

Vandaag zullen we het hebben over de Romeinen en Germanen. We zullen kijken naar de De rijn als grens, Romeinse invloeden en de ondergang van Rome.

 

Romeinse Rijk

De leerdoelen van vandaag zijn:

  • Na actieve participatie kan de leerling mij een reden vertellen hoe de Rijn de noordelijke grens van Rijk werd.
  • Na actieve participatie kan de leerling mij twee redenen geven welke invloeden de Romeinen hadden op het leven in Zuid-Nederland.
  • Na actieve participatie kan de leerling een reden geven hoe het West-Romeinse Rijk eindigde.

 

We zullen vandaag ook beginnen met een vraag. De vraag kunnen jullie beantwoorden in lesson-up. De code is ......

 

Romeinen en Germanen

De Rijn als de grens

Nederland was in de Romeinsetijd een gebied vol moerassen en bossen. De bewoners leefden toen in een landbouwsamenleving. Zo rond 50 v.C. veroverde Caesar met zijn leger Zuid-Nederland. Dat gebied werd toen bewoond door Kelten (Galiërs). De Kelten kwamen toen in opstand tussen de Rijn en de Maas, die opstand werd neergeslagen door de Romeinse leger.

In het noorden van de Rijn woonden de Germanen. Het lukte de Romeinse legers niet om die gebieden te veroveren, omdat de Germanen goed vochten. De Romeinse militairen besloten toen de Rijn als grens van hun rijk te gebruiken. Langs deze grens bouwden Romeinen forten en legerkampen. Ze vroegen Germaanse Bataven om tussen de Rijn en de Maas te komen wonen en om de grens te helpen verdedigen. De Romeinen en Bataven sloten een bondgenootschap. Ze spraken in een verdrag af dat de Bataven, in ruil voor hun militaire hulp, geen belasting aan de Romeinen hoefden te betalen.  

 

Romeinse invloed

Na de Romeinse verovering begon de romanisering van Zuid-Nederland: de Grieks-Romeinse cultuur werd er verspreid. Ook ontstond er een landbouwstedelijke samenleving. Handelaren gebruikten Romeinse munten. Romeinen kochten bijvoorbeeld koeienhuiden en slaven van Kelten en Germanen. Ze verkochten glazen, aardewerken potten en andere Romeinse luxeartikelen. Romeinen zetten lanbouwbedrijven op en stichtten steden zoals Noviomagus (Nijmwegen). Ze bouwden tempels, badhuizen en woningen met stromend water en vloerverwarming. Zo raakten de Nederlandse cultuur onder Romeinse invloed.

De ondergang van Rome

Vanaf de 3e eeuw n.C. drongen grote groepen Germanen met geweld het Romeinse rijk binnen. De keizer splitste toen het rijk op om het beter te kunnen verdedigen tegen deze volksverhuizingen. Er kwam een West- en een Oost-Romeinse rijk met elk een eigen keizer. Daarna ging het in het westen helemaal mis. Germaanse volken stichtten er eigen koninkrijken en plunderden Rome. In 476 n.C. zetten Germanen de laatste keizer van Rome af. In Italië onstond toen een Germaanse koninkrijk. Zo eindigde het West-Romeinse rijk.

In 500 n.C. eindigde de oudheid of de tijd van Grieken en Romeinen. Dit tijdvak begon in 3000 v.C. toen Egypte één staat werd.  

Kennisclip

http://youtu.be/8xATpK11YpE

Check

We gaan nu weer terug naar lessonup.

Aan de slag!

We gaan een mindmap afmaken. Kijk naar de onderstaande afbeeldingen op één staat er wat er van je verwacht wordt en op het ander de mindmap. 

Hieronder de afbeelding van de mindmap.

 

Test Jezelf!

We gaan nu kijken of jullie de lesstof van vandaag echt goed hebben begrepen. We gaan paar vragen maken in Google Formus. Als jullie deze vragen goed beantwoorden, dan heb je vandaag de lesstof goed begrepen. Kom op je kan het!!

Begrippen

Hieronder hebben we de belangrijke begrippen die we vandaag hebben behandelt. 

  • Militairen: persoon die in het leger werkt.
  • Bondgenootschap: samenwerking.
  • Verdrag: afspraak, overeenkomst.
  • Romanisering: verspreiding van het Grieks-Romeinse cultuur.
  • Invloed: als iets gebeurt door iets anders. 
  • Volksverhuizingen: verplaatsing van een volk.
  • Oudheid: (tijd van Grieken en Romeinen) tweede periode (3000v.C. - 500n.C.).
  • Tijd van Grieken en Romeinen: (oudheid) tweede tijdvak (3000v.C. - 500n.C.).

Bronnen

Afbeeldingen

Romeinse rijk:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_Empire_map.svg, Ssolbergj, Ssolbergj, en:User:Andrei nacu, 1 augustus 2008

Romeinse wachttoren: Romeinse wachttoren fort vechten netherlands - Romeinen in Nederland - Wikipedia, Niels Bosboom, 1 januari 2005

Romeinse Limes: Exercitus romanus 80AD png - Limes (Romeinse Rijk) - Wikipedia, Cristiano64, 7 september 2008

Romeinse munten: Solidus-Constantius Gallus-thessalonica RIC 149 - Romeinen in Nederland - Wikipedia, Classical Numismatic group, Inc. Http://www.cngcoins.com, 27 september 2005

Splitsing en invallen in het Romeinse rijk: Romeinse Rijk - Wikipedia, User:Mapmaster (evil Berry), 9 januari 2006 

 

 

T-pack

  • Het arrangement De Romeinen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    wassim Bouyazmarane Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-04-11 16:29:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    http://youtu.be/8xATpK11YpE
    http://youtu.be/8xATpK11YpE
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.