Pluriforme samenleving: leven tussen verschillende culturen paragraaf 6.1

Pluriforme samenleving: leven tussen verschillende culturen paragraaf 6.1

Hoe werkt deze wikiwijs?

Met deze wikiwijs bekijk je filmpjes, lees/kijk/luister je naar uitleg en maak je opdrachten. Aan het eind van de les is er een kleine toets waaraan je kan meten hoe goed je de lesstof snapt en waaraan ik kan zien of je de les hebt gemaakt of niet. 

Alles gaat op volgorde, dus begin met opwarmen en eindig met een kleine toets. 

Leerdoelen

De leerdoelen die bij deze les horen zijn:

- Je kunt aan het einde van de les uitleggen wat dominante cultuur en subcultuur betekent.

- Je kunt aan het einde van de les minimaal vier verschillende soorten subculturen noemen.

- Je kunt aan het einde van de les uitleggen wat pluriform is en of jij in een pluriforme buurt woont of niet.

- Je kunt aan het einde van de les uitleggen hoe cultuur kan verschillen per groep, per plaats en door de tijd heen aan de hand van voorbeelden. 

Even opwarmen

Korte uitleg

In het vorige hoofdstuk hebben we het al over het begrip 'cultuur' gehad. Omdat het bij deze paragraaf weer over cultuur, dominante cultuur en subculturen gaat, kijk je even naar onderstaand filmpje om je brein weer even op te frissen en om er gelijk iets aan toe te voegen! Hierna kun je de opdrachten die hierbij horen ook maken! Lees ook even de tekst nog onder de video, nadat je de video hebt bekeken! 

Als je het snapt en de verschillende begrippen kunt uitleggen, heb je trouwens gelijk al weer twee van de leerdoelen gehaald :)

Wat is cultuur?

Subcultuur is dus de cultuur van een kleine groep mensen binnen de samenleving. Subculturen kunnen met van alles te maken hebben. Bijvoorbeeld met:

- geloof (zoals bij joden, moslims, hindoes en christenen)

- muziek (zoals bij hiphoppers, metalheads en mensen die van klassieke muziek houden)

- werk (zoals bij metselaars, kunstenaars of makelaars)

- politiek (zoals bij socialisten, liberalen en christen-democraten)

- woonplaats (zoals bij Rotterdammers of Zeeuwen)

- migratie-achtergrond van jou of een van je ouders (zoals bij Marrokaanse, Turkse, Surinaamse en Roemeense Nederlanders) Dit noemen we ook wel etnische subculturen

Let op: je hoort bij verschillende subculturen. Zo kun je christelijk zijn, metselaar zijn en en je ook nog Amsterdams voelen.

Opdrachten maken

Conflict door cultuur?

https://schooltv.nl/item/nieuwsuur-in-de-klas-winkels-open-op-zondag/#q=winkels%20open%20of%20niet%3F

En we gaan verderrr...

Pluriforme samenleving

Pluriform heb ik niet voor niets met kleurtjes gearceerd. Kun je bedenken waarom ik dat heb gedaan?

Pluriforme betekent veelvormig of veelkleurig (veel verschillende vormen of kleuren). Met 'pluriforme samenleving' bedoelen we dus een samenleving van mensen met verschillende culturen en leefstijlen. Hieronder een video die niet van mijzelf is, maar waarin wel nog meer wordt uitgelegd wat pluriforme samenleving is. Het gaat dus alleen om de uitleg van dit begrip. Daarna maak je de vraag die onder de video staat!

Bijna klaar...

Je weet inmiddels wat dominante - en subculturen zijn. Maar wist je dat culturen kunnen verschillen per tijd en plaats?

Verschillen per tijd

Een goed voorbeeld is misschien wel sinterklaasfeest. Vroeger was het heel normaal om sinterklaas te vieren met zwarte piet. Het werd door heel Nederland gevierd en was dus onderdeel van de dominante cultuur. Maar hoe verder we kwamen in de tijd hoe meer aandacht dit onderwerp kreeg. Er zijn demonstraties en bewegingen aan de gang die tegen zwarte piet zijn. Dat heeft vooral te maken met het slavernijverleden. Dat is vooral kwetsend voor mensen die zelf een donkere huidskleur en kroes haar hebben.

Ook seks voor het huwelijk was vroeger niet normaal, terwijl dat nu voor veel mensen wel is. 

Verschillen per plaats

Cultuur kan ook verschillen per plaats. Denk bijvoorbeeld aan Maastricht en Den Haag. Maastricht staat bijvoorbeeld bekend om haar lekkere vlaaien en accent en Den Haag om Haagse hopjes (koffie snoepjes) en Haagse accent.

Mini-toets en beoordeling van de wikiwijs

Vul hieronder even de toets/enquetevragen in en druk op 'verzenden', zodat ik je antwoorden kan zien. Je kunt trouwens gelijk zien wat je goed en fout hebt door op 'resultaten bekijken' te klikken. Veel succes! Als je dit hebt gedaan ben je trouwens helemaal klaar!