M&M - De creatie van steden en landschappen

M&M - De creatie van steden en landschappen

0. Info startweek

  • Na het einde van de laatste ijstijd werden er voor het eerst akkers aangelegd. Daarna zijn mensen steeds meer in staat geweest om bestaande landschappen om te vormen naar eigen behoeften. Mensen zijn nu zelfs in staat om hele nieuwe landschappen te maken of land te creeeren uit zee. Hoe dat in zijn werk gaat, komt met enkele voorbeelden aan de orde.
  • Aantal XM: 15
  • Coaches die de quest begeleiden: Mr. Boll en Mr. Samwel
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: Er zijn elke week BloX M&M en verder kun je ons altijd even (digitaal) opzoeken als je een vraag hebt.
  • Building Learning Power: Vragen stellen en koppelingen maken wordt je vooral in uitgedaagd met deze quest. Vragen stellen: de bronnen dagen je uit zelf vragen te stellen. Koppelingen maken: je gaat patronen in het gedrag van mensen op aarde ontdekken.
  • Belangrijkste opbrengsten: Een interactieve poster

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

....

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over ...

Hij hoort bij het domein ...

Je leert ......

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • dit en dat
  • dat en dit
  • zus en zo

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met een bloX en een chatgroep via Teams.

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)

  • De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou .... eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

In de Nederlandse wetgeving komt de term 'stad' niet voor; de Nederlandse wet kent alleen de begrippen 'gemeente' en 'bebouwde kom'. Toch kent iedereen de ‘stad’ en iedereen kent het verschil tussen ‘stad’ en ‘platteland’.

Sinds 2005 wonen er meer inwoners van Nederland in de stad dan op het platteland. De stad kent meer voorzieningen, meer werkgelegenheid, meer kunst en cultuur. Tegelijkertijd kent de stad ook meer problemen met mobiliteit, milieuvervuiling, criminaliteit en veiligheid.

Hoe houden we de steden leefbaar en veilig? Hoe ziet de stad van de toekomst, in het jaar 2100 bijvoorbeeld, er dan uit?

➜ Maak in een pages pagina duidelijk wat volgens jou de 10 belangrijkste verschillen zijn tussen de stad en het platteland. Gebruik hierbij ook plaatjes en zet deze verderkijker in Seesaw en zet een link daar naartoe in je logboek van je tegel in egodact.

 

Let op! Vanaf nu verwerk je alle opdrachten in de app pages en maak je uiteindelijk een poster. 

Aan de slag

Stap 1. Aantrekkingskracht van steden

De nadelen van veel mensen die
dicht opeen wonen. De infrastructuur
kan het net of net niet meer aan.

Bekijk de volgende video en volg de tijdlijn onder in beeld.

Onderzoek

  • Feiten op een rij zetten
  • Levert een procesproduct op dat in Seesaw/Egodact geplaatst wordt

 

 

Stap 2. Megasteden

Megasteden en megalopool

Inmiddels telt de wereld tientallen steden met tien miljoen inwoners of meer, de megasteden. Een gebied waar een aantal grote steden of metropolen dichtbij elkaar liggen, noemen we een megalopool of megalopolis.

Zo’n gebied is BosWash, de regio van Boston tot en met Washington aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het omvat de steden Boston, Providence, New York, Philadelphia, Baltimore en Washington. De regio telt meer dan 50 miljoen inwoners.

Stap 3. Urbanisatie

New York

Urbanisatie

Mensen zijn massaal naar de steden getrokken omdat de werkgelegenheid op het platteland afneemt door modernisering, droogte of landdegradatie (achteruitgang van productiviteit van landbouwgrond door verzilting, vervuiling of erosie) en in de steden de werkgelegenheid toeneemt. Eerst in de opkomende industrie, daarna in de dienstensector.

Nu woont iets meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Naar men verwacht zal het aandeel stedelingen in de wereldbevolking de komende tientallen jaren verder groeien.

Bekijk de video over de groei van globaliserende steden.


 

Stap 4. Groeiende steden

In 2018 woonde volgens CIA - The World Factbook 86,6% van alle inwoners van Brazilië in steden. Of anders gezegd: de verstedelijkingsgraad in Brazilië was in 2018 86,6%. Dat is bijna zo hoog als bijvoorbeeld in Nederland en hoger dan in veel andere landen van de wereld.
Volgens dezelfde bron trekt tussen 2015 en 2020 jaarlijks 1,05% van de bevolking van platteland naar stad. Of anders gezegd: is het verstedelijkingstempo in deze periode 1,05%. Hiermee scoort Brazilië relatief laag; in veel andere landen is dat verstedelijkingstempo aanzienlijk hoger.
Wel dient hierbij opgemerkt dat deze trek vooral gaat naar steden als Manaús, die in het binnenland liggen, en nauwelijks meer naar kuststeden als Rio de Janeiro en São Paulo (de twee steden in Brazilië met de meeste inwoners). Deze steden groeien nog wel, maar dan vooral omdat er meer stadsbewoners worden geboren dan er overlijden.

De hoge verstedelijkingsgraad en het lage verstedelijkingstempo in Brazilië hebben twee oorzaken. Aan de ene kant raakten in de twintigste eeuw veel mensen op het platteland hun landbouwbedrijf of baan bij een groot landbouwbedrijf door mechanisatie kwijt. Aan de andere kant ontstond er steeds meer werkgelegenheid in en bij de steden nadat de Braziliaanse regering in 1930 begonnen was industrie op te zetten om landbouwproducten en andere grondstoffen tot producten te verwerken voor de binnenlandse markt. Bovendien werd de dienstensector steeds groter en dat leverde werkgelegenheid op.

De steden trekken, het platteland duwt weg maar als er meer mensen naar de steden trekken dan deze kunnen opnemen of nodig hebben, dan overheersen dus de pushfactoren. Er is in dat geval sprake van ‘landvlucht’.

Wat deden deze twee trends met São Paulo en andere steden in Brazilië?
Kijk naar de video, die de groei van de stad São Paulo visualiseert.


Let op het verschil met de centrumlanden.

Stap 5. De creatieve stad

Waar 30 tot 40 jaar geleden hoogopgeleide mensen uit de steden wegtrokken naar kleinere buurtgemeenten (suburbanisatie), is al een jaar of vijftien de omgekeerde trend gaande (re-urbanisatie).

In de jaren tachtig en negentig van de vorig eeuw vertrok veel industrie uit de steden. Grote fabrieken en bedrijfspanden kwamen lange tijd leeg te staan. Veel grote steden kwamen in de moeilijkheden, maar vierkante meters werden daardoor voor bedrijven wel goedkoop. Lang leegstaande panden werden gekraakt om er in te wonen, maar ook om er te werken.
De leegstand trok vooral hoogopgeleide werkenden in een creatief beroep, die mogelijkheden zagen een bedrijfje te starten. Dat gebeurde ook in Amsterdam.

Bekijk de video van 00.13 tot 5.32 min.

In het spoor van de Amerikaanse stadswetenschapper Richard Florida die veel geschreven heeft over de rol van de creatieve klasse, ontdekte men dat creatieven een motor waren achter de stedelijke economische ontwikkeling. Dat had twee oorzaken:

  1. Creatieven wonen graag in de stad en geven relatief veel geld uit aan stedelijke voorzieningen.
  2. Creatieven zoeken elkaar op en trekken veel bedrijven aan die zich graag in de buurt van de creatieven vestigen om kennis op te doen.

De stad werd een broedplaats van nieuwe ideeën. Gemeentebesturen stimuleerden die ontwikkeling met subsidies. Oude leegstaande bedrijfspanden werden niet direct gesloopt, maar vormden vrijplaatsen met weinig of geen regels, waarin creatieve bedrijven konden floreren.
De creatieve stad was geboren.

Amsterdam was in Nederland zo’n beetje de eerste, gevolgd door Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Tilburg. Tegenwoordig tel je als stad niet mee als je jezelf geen creatieve stad kunt noemen; er is zelfs een UNESCO Creative City Network.

Stap 6. De duurzame stad

Nog een stap verder gaan de Sustainable Cities (Duurzame Steden). Ook hiervan bestaat geen eenduidige definitie. Het komt er in het kort op neer dat in een duurzame stad mens (People), milieu (Planet) en economie (Profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de stad niet uitputten.



Op 11 maart 2015 heeft de stad Amsterdam veel maatregelen vastgelegd in de 'Agenda Duurzaam Amsterdam', weergegeven in een infographic. Klik hier om de infographic te bekijken.

We noemen enkele maatregelen die je ook in de infographic kunt vinden.

Verkeer en transport:

  • Geen nieuwe parkeervergunningen voor te oude auto’s.
  • Milieuzone voor elektrische scooters (2015).
  • Milieuzone voor elektrische bestelwagens (2017) en vrachtwagens (2020).
  • Minstens 4000 oplaadpunten voor elektrische auto’s (2018).
  • Openbaar vervoer met emissievrije bussen (2026).

Energie:

  • Meer dan 102.000 gebouwen zijn aangesloten op stadsverwarming.
  • Minstens 12.000 huishoudens draaien op windenergie.
  • Minstens 80.000 huishoudens krijgen hun energie van zonnepanelen.
  • Driekwart van alle nieuwe gebouwen worden energieneutraal gebouwd.

Stap 7. Eindopdracht: ontwerp je stad

Hoe ziet de wereld er over vijftig of honderd jaar uit? Zijn de steden onbewoonbaar geworden door roet, fijnstof en eeuwige files? Of gaan we met elektrische, vliegende scooters of flyboards naar school en lachen we om de files van vandaag de dag?

Zijn onze binnensteden veiliger en groener geworden? Komt het voedsel in de steden nog steeds van het (steeds kleiner wordende) platteland of telen we ons voedsel op stadsboerderijen, op de daken van grote gebouwen? Zie je de stad van de toekomst al voor je?

Breng de stad van het jaar 2100 tot leven in woord en/of beeld. Daarbij gaan we uit van de situatie dat de stad van 2100 een duurzame stad is.

  • Gebruik je fantasie! De opdracht is dat je jouw idee uitwerkt op een interactieve poster. Dat kan een poster zijn waar je dingen op kan aanraken, een maquette of je kunt QR-codes gebruiken om je poster interactief te maken.
  • Je mag deze opdracht alleen of in een duo doen.
  • Ontwerp je een duurzame stad waarbij minstens twee van de volgende thema’s aan bod komen:
  1. wonen
  2. samenleven
  3. mobiliteit en transport
  4. communicatie
  5. energie
  6. innovatie

Beoordeling

Mr. Samwel of Mr. Boll zal de uitwerking van de Duurzame Stad beoordelen.
Daarbij wordt gelet op een aantal punten:

  • Hebben jullie een duidelijk beeld gegeven van een toekomstige stad uit het jaar 2100?
  • Is duidelijk zichtbaar dat het om een duurzame stad gaat?
  • Hebben jullie minstens twee van genoemde thema's erin verwerkt?
  • Is het eindproduct origineel en netjes uitgewerkt?

3. Afronding

3a. Assessment

  In de eXpoweek lever je bewijs door:

  • Je motivatiemotor
  • Je verderkijker
  • Je pages document met opdrachten
  • Je interactieve poster
  • Je terugkijker

3b. Terugkijker

  • Het arrangement M&M - De creatie van steden en landschappen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-01-11 08:07:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Boll, Jorick. (z.d.).

    De stad van de toekomst - h45 - kopie 1

    https://maken.wikiwijs.nl/183336/De_stad_van_de_toekomst___h45___kopie_1

    Boll, Jorick. (z.d.).

    Het leven in de steden - h45 - kopie 1

    https://maken.wikiwijs.nl/183335/Het_leven_in_de_steden___h45___kopie_1

    Boll, Jorick. (z.d.).

    Steden en globalisering - v456 - kopie 1

    https://maken.wikiwijs.nl/183334/Steden_en_globalisering___v456___kopie_1

    Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

    Template quest met cyclus eXplore miles - creëren

    https://maken.wikiwijs.nl/181479/Template_quest_met_cyclus_eXplore_miles___cre_ren

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Verstedelijking

    Groeiende steden

    De creatieve stad

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.