Overstromingen in Bangladesh

Overstromingen in Bangladesh

Overstromingen in Bangladesh

(Wijnbergen, z.d.)
(Wijnbergen, z.d.)

Welkom!

Deze keer een andere manier van lesgeven:). Op dit platform kan je heel leuk zelf lessen ontwerpen en dus ook geven, wat ik vandaag dus ga doen. Aan de linkerkant zijn alle pagina's te vinden. We zijn nu dus op bij het deel Overstromingen in Bangladesh. In het volgende deel vindt je de Theorie die hoort bij dit onderwerp. Bij Opdrachten vindt je de opdrachten die je moet maken, maar ook een verdiepende opdracht die je maakt als je klaar bent met het doornemen van de theorie. Bij test jezelf vindt je een quiz om je kennis te testen. Bij Evaluatie staat een klein formulier die je maakt aan het einde van het lesuur. Ga niet eerder weg dan dat je deze hebt ingevuld! Als laatste vindt je bij Extra's onder andere een bronnenlijst en nog wat extra informatie voor de verdiepende opdracht. Let wel op dat je elk onderdeel langs gaat en dat sommige delen nog subkopjes bevatten.

Vandaag in de les

Vandaag gaan wij het  hebben over overstromingen. Wij zoomen hierbij in op Bangladesh. Bangladesh is een bijzonder land met een bijzonder klimaat en landschap. Het hoofdstuk heet Wonen op gevaarlijke plekken, dus wij gaan kijken naar de natuurlijke gevaren van Bangladesh.

Bangladesh in de wereld (public domain vectors, 2016)
Bangladesh in de wereld (public domain vectors, 2016)
De kaart van Bangladesh (Rijksoverheid, 2021)
De kaart van Bangladesh (Rijksoverheid, 2021)
De vlag van Bangladesh (Pixnio, 2018)
De vlag van Bangladesh (Pixnio, 2018)

Over mij :)

Hai allemaal. Mij ken je misschien wel, maar misschien ook niet. Ik ben mevrouw Dirkzwager en ik loop delen van het jaar mee met jullie docent, meneer Veldhoen. Ik ben stagiaire en ik studeer de Lerarenopleiding Aardrijkskunde aan de Hogeschool Rotterdam, ik zit in mijn tweede jaar.

Hulpbronnen

Hier vindt je handige links die je kan gebruiken bij het maken van de opdrachten.

Sites

 

Boeken

  • De atlas

  • Mundo leerwerkboek

Theorie

(Die Keure, z.d.)
(Die Keure, z.d.)

In dit deel van de site vindt je de theorie die je deze les gaat lezen en leren. Als eerst is er een kleine voorkennistoets. Deze toets telt niet mee maar is meer om je eigen kennis alvast te testen, maak deze dus voordat je de theorie gaat lezen. Onder de voorkennis is een kennisclip en de theorie te vinden. 

Leerdoelen

Leerdoelen:

  • Aan het einde van de les kan je uitleggen wat het klimaat van Bangladesh is.

  • Aan het einde van de les kan je vertellen wat de oorzaken en gevolgen zijn van overstromingen.

  • Aan het einde van de les kan je meerdere soorten overstromingen opnoemen.

  • Aan het einde van de les weet je wat slib is.

  • Aan het einde van de les kan je beschrijven wat ontbossing is.

 

  • Aan het einde van de les kan je zelf aan de slag met Wikiwijs.

Voorkennis

We gaan het vandaag hebben over overstromingen in Bangladesh.

Wat weet je eigenlijk al van Bangladesh en waarom zouden er overstromingen voorkomen?

Test je voorkennis met de Test jezelf! hieronder voordat je aan de slag gaat met de opdrachten. Als je meer dan de helft goed hebt, heb je al een goede voorkennis!

Bangladesh in de wereld
Waar ligt Bangladesh nou eigenlijk? Hoe ver denk je dat het is om van Nederland naar Bangladesh te gaan? Kijk eens goed op deze site.

Test jezelf met de quiz hieronder!

De theorie

Natuurlijk hoort er ook een stukje theorie bij. Dit leg ik uit aan de hand van een zelfgemaakte kennisclip en het stukje tekst in het boek van Mundo zelf.

Eerst even wat dingetjes wat je moet weten over de theorie:

  • Bangladesh is een land in Azië en ligt best wel dichtbij de evenaar. De evenaar is de denkbeeldige horizontale(van links naar rechts oftewel van west naar oost) lijn in het midden van de aardbol. Hier bevinden zich ook de warmste plekken op de aarde. Het is dus lekker warm in Bangladesh.

  • Bangladesh kent een moessonklimaat. Dit betekent dat het warm is in het land en dat het land een droge en een natte periode kent. Deze natte periode valt in Bangladesh tussen juni en augustus en tijdens deze periode valt er erg veel regen in het land. Tijdens de droge periode regent het (vrijwel) niet.

  • Bij ontbossing worden er bomen gekapt door mensen als gevolg van bijvoorbeeld ruimte maken voor nieuwe landbouwgrond. Ontbossing is dus het verdwijnen van bos.

Overstromingen in Bangladesh

Overstromingen in Bangladesh

Bangladesh ligt in Azië op een plek waar twee grote rivieren in zee stromen.  In een deel van het jaar regent het heel erg veel in Bangladesh. Die regen zorgt voor wateroverlast. Die overslast wordt nog groter doordat de rivieren extra water aan voeren uit gebieden in India, waar het dan ook regentijd is. Dit gebeurt precies in de tijd van het jaar dat er zware stormen voorkomen in Bangladesh. Ook vanuit zee dreigt dan het gevaar van overstromingen.

De rivieren ontstaan in de bergen. Daar stonden vroeger veel bomen. De bladeren van de bomen zorgden ervoor dat de regen niet direct op de grond viel. Na een bui druppelde het water nog lang naar beneden. Tegelijk verdampte er ook alweer veel water (het vloeibare water werd een gas: waterdamp). In een bos heeft het water dus veel tijd om in de grond weg te zakken en komt maar een deel van het water direct in de rivier terecht.

Maar die bomen bij het begin van de rivieren zijn gekapt. Er is dan geen bos meer dat het water vasthoudt en het water komt sneller en meer water in Bangladesh. Bovendien neemt het stromende water veel gronddeeltjes mee. Aarde en zandkorrels die in de rivier terechtkomen, noem je slib.

(Bos et al., 2020) (Binnenlandredactie, 2020)

(MDG,2020)
Overstroming in Bangladesh (MDG,2020)
(MDG,2020)
Mensen in Bangladesh proberen zich door het hoge water te bewegen (MDG,2020)

 

Kaart van Bangladesh waar overstromingen kunnen voorkomen en welke gebieden de meeste overstromingen hebben gehad. (Ludeker, 2015)
Kaart van Bangladesh waar overstromingen kunnen voorkomen en welke gebieden de meeste overstromingen hebben gehad. (Ludeker, 2015)

Begrippen en moeilijke woorden

Hier zijn alle begrippen en belangrijke woorden te vinden die je moet weten voor dit onderwerp.

  • Slib: Aarde en zandkorrels die in de rivier terechtkomen.

  • Moessonklimaat: Warm klimaat waarbij het een deel van het jaar heel erg veel regent.

  • Waterafvoer: De manier hoe water door bijvoorbeeld een rivier stroomt.

  • Overstroming: Gebeurtenis waarbij heel veel water uit een zee, meer of rivier plaatsen bereikt waar het water normaal nooit zou moeten stromen.

  • Overstromingsgevaar: Het gevaar op overstromingen

  • Ontspringen: Het beginnen of ontstaan van een rivier

  • Wateroverlast: Problemen door veel regen of hoog water in een rivier

  • Ontbossing: Het verdwijnen van bos door bijvoorbeeld het kappen van bomen

Waterdamp: Water in de vorm van gas

Flashcards met de begrippen en moeilijke woorden
Op deze site kan je de begrippen en moeilijke woorden oefenen met behulp van Flashcards. Flashcards zijn kaartjes waarop de ene kant het moeilijke woord staat en op de andere kant staat wat het betekent.

Opdrachten

In dit deel van de pagina vindt je normale de opdrachten die bij dit deel van de theorie hoort en een verdiepende opdracht.

Maak eerst de verdiepende opdracht voordat je aan de slag gaat met de opdrachten van de theorie.

Ook vindt je in dit deel de opdrachten van het leerwerkboek zelf. Deze kan je maken als je eerder klaar bent met de verdiepende opdracht.

Verdiepende opdracht

Voor de verdiepende opdracht heb ik een Padlet gemaakt. In Padlet kan je bijvoorbeeld foto's of documenten uploaden op een soort digibord. Ik heb hiervoor gekozen omdat er nog veel meer te leren is over overstromingen en hierbij kan ik zien wat jullie er nog meer over kunnen vinden. Ga naar de Padletsite met de link hieronder of typ in het deel hieronder. Lees eerst de opdracht door en ga dan aan de slag.

Als het niet lukt om je document te delen op de padlet, stuur je hem naar meneer Veldhoen toe.

Je hebt hier tot het einde van de les voor, maar als je eerder klaar bent kan je altijd nog aan de slag gaan met de opdrachten in het boek.

De padlet voor de verdiepende opdracht

De uitwerking van de verdiepende opdracht

Volg het stappenplan hieronder om de opdracht te kunnen maken.
1. Maak een word-document aan en geef deze een titel die past bij deze opdracht. Zoals Verdiepende opdracht overstromingen.
2. Tijdens deze opdracht ga je opzoek naar informatie over Sendai en Fukushima. Waar liggen deze plaatsen?
3. Ga naar internet of google toe en zoek op: Sendai overstroming 2011
4. Zoals je ziet was dit een hele rare overstroming. Hoe is deze overstroming ontstaan?
5. Deze overstroming bracht ook veel verwoesting met zich mee. Wat waren de gevolgen? Hoe zag Sendai en de omgeving eruit na de overstroming?
6. Op internet lees je misschien ook wel dingen over Fukushima. Dit was een andere ramp, maar het gebeurde op hetzelfde moment. Wat is er gebeurd en hoe is deze ramp ontstaan?
7. Wat waren de gevolgen van de ramp van Fukushima? Wat is er dus gebeurd na de ramp?
8. Zet al je antwoorden van de stappen hierboven in het word-document en plaats het in de padlet.

Klaar met de verdiepende opdracht?

Klaar met de verdiepende opdracht? Dan kan je aan de slag met de opdrachten uit het leerwerkboek. 

Maak van Blok 1 opdracht 3 en opdracht 4 in het Leerwerkboek. Dit kan je doen in je boek zelf, maar dit kan je ook op de online site doen van Mundo
Deze opdrachten horen bij de theorie die jullie in deze online les hebben geleerd.

Test jezelf!

Test jezelf met deze quiz!

Deze quiz is gemaakt in Microsoft forms, je vult dus een soort formulier in. Alle vragen zijn meerkeuze dus klik de goede aan! Sommige vragen kan je herkennen van de voorkennistoets, maar de meeste vragen zijn allemaal nieuwe vragen over de kennis die je net hebt opgedaan.

Veel succes en scoor zo veel mogelijk punten!

Test jezelf met de kennis over overstromingen in Bangladesh.

Evaluatie

In dit deel heb ik een klein stukje wat belangrijk is voor mij:)

Klik op de link hieronder en vul het formulier in! Het werkt hetzelfde als de quiz bij Test jezelf! alleen kan je hier geen punten verdienen.

Wees eerlijk met antwoorden alsjeblieft :)

Evaluatietest

Extra's

In dit deel vindt je wat extra's. Deze extra dingen zijn ook deels voor mij bedoeld, want dit blijft toch een schoolopdracht :). Dus je vindt hier dingen zoals de bronnenlijst e.d.

Extra bronnen voor de verdiepende opdracht

Hieronder zijn wat handige bronnen te vinden die je kan gebruiken bij het maken van de verdiepende opdracht.
 

Video over de tsunami in Japan van maart 2011

In deze video is de tsunami van Sendai, in Japan, te zien. De video is engels-talig, maar er is wel goed te zien hoe zo'n tsunami eruitziet en wat de gevolgen zijn van zo'n ramp.

Een tsunami is een heel grote golf als gevolg van een aardbeving onder zee, een zeebeving. In Japan komen veel aardbevingen en tsunami's voor, omdat Japan op een breuklijn ligt waarbij de aardplaten tegen elkaar botsen en onder elkaar schuiven. De gevolgen hiervan zijn dus aardbevingen, vulkanen en veel gebergtes(KNMI, z.d.).

De tsunami van Sendai vond plaats op 11 maart 2011. De zeebeving had een kracht van 9 op de Schaal van Richter. Met de Schaal van Richter wordt de kracht van een aardbeving gemeten met 10 als zwaarste aardbeving. Een 9 is dus erg hoog en daarom veroorzaakte de aardbeving een enorm hoge golf (KNMI, 2011).

Meer dan 400.000 mensen zijn geëvacueerd, maar dit was genoeg voor geen schade.
320.000 mensen zaten in het noorden van Japan zonder stroom, bijna 88.000 huizen raakten beschadigd, bijna 16.000 mensen zijn omgekomen, zo'n 11.000 vermiste mensen, meer dan 6.000 gewonden en in totaal meer dan 360 miljard dollar aan schade (Van Haastert, 2017).

Deze aardbeving was de zwaarste beving van de Japanse geschiedenis en behoort tot de top 5 krachtigste aardbevingen ooit gemeten(de Overbode, 2021).

Terug naar Fukushima

Fukushima had tijdens de tsunami van 2011 nog een grote ramp meegemaakt. Fukushima had een kerncentrale genaamd kerncentrale Fukushima I.

Deze kernramp was het gevolg van de tsunami die op dit moment toen zo'n 15 meter hoog was. De kerncentrale was niet sterk genoeg voor deze grote golf en de ramp begon. Door de trillingen van de aarde en het vele water waren de generatoren die de temperatuur regelen uitgevallen. Hierdoor bleef de temperatuur maar oplopen en vond er een kernsmelting plaats. Een kernsmelting komt dus doordat de temperatuur in de kerncentrale te hoog wordt waardoor er bepaalde delen gaan smelten. Er kwam kernbrandstof op de bodem terecht en er ontstonden explosies(Nielsen, 2021).

Door de explosies in de kerncentrale werd het gebied eromheen ontruimd, meer dan 100.000 mensen moesten weg uit het gebied door kans op radioactieve besmetting.

Er zijn gelukkig geen doden gevallen en ook niemand is besmet geraakt door de radioactieve besmetting(wikipedia-bijdragers, 2021).

Plaattektoniek rond Japan (Redactie wetenschap, 2011)
Plaattektoniek rond Japan (Redactie wetenschap, 2011)

Bronnenlijst

Bronnenlijst:

Ludeker, I. (2015, 8 december). Bangladesh: Ground Zero van het klimaat. Trouw. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://www.trouw.nl/nieuws/bangladesh-ground-zero-van-het-klimaat~b0dbbf6d/

Binnenlandredactie. (2020, 14 november). Dodental overstromingen Azië stijgt. RD.nl. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://www.rd.nl/artikel/201086-dodental-overstromingen-azie-stijgt

Bos, K., Van ’t Hof, E., Leoné, N., Neutkens, S., & Peenstra, T. (2020). Mundo (3de editie, Vol. 4). ThiemeMeulenhoff.

de Overbode. (2021, 5 januari). Top 10 zwaarste aardbevingen ooit ter wereld (2021) –. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://overbode.nl/wetenschap/aardrijkskunde/zwaarste-aardbevingen/

Die Keure. (z.d.). Mundo [Illustratie]. artevelde Hogeschool. https://www.arteveldehogeschool.be/mediatheken/live/ws/epub/236/

Johnson, G. D. (2016, 15 september). Questiclaim Mark [Illustratie]. Openclipart. https://openclipart.org/detail/261739/questiclaim-mark

KNMI. (z.d.-b). KNMI - Tsunami. Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://www.knmi.nl/kennis-en-%20datacentrum/uitleg/tsunami#:%7E:text=Een%20tsunami%20is%20een%20vloedgolf,en%20nami%20(hoge%20golf).

KNMI. (2011, 11 maart). KNMI - Zware aardbeving en tsunami bij Japan op 11 maart 2011. Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zware-aardbeving-en-tsunami-bij-japan-op-11-maart-2011

MDG. (2020, 14 juli). Een derde van grondgebied Bangladesh staat onder water door moessons: “Ergste overstroming in tien jaar”. hln.be. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://www.hln.be/buitenland/een-derde-van-grondgebied-bangladesh-staat-onder-water-door-moessons-ergste-overstroming-in-tien-jaar~a87a6c43/

Nielsen, R. H. (2021, 11 maart). Fukushima 2011: Ergste nachtmerrie van Japan. wibnet.nl. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://wibnet.nl/techniek/energie/kernenergie/fukushima-ramp-japan

Pixabay. (2013, 15 oktober). Bangladesh Land Kaart [Illustratie]. Pixabay. https://pixabay.com/nl/vectors/bangladesh-land-kaart-152708/

Pixnio. (2018, 24 januari). vlag, Bangladesh [Foto]. Pixnio. https://pixnio.com/nl/wereld-vlaggen/vlag-bangladesh

public domain vectors. (2016, 26 december). Bangladesh op wereldbol [Illustratie]. publicdomainvectors.org. https://publicdomainvectors.org/nl/vrije-vectoren/Bangladesh-op-wereldbol/54288.html

Redactie wetenschap. (2012, 15 februari). Grote kans op nieuwe beving bij kerncentrale Fukushima. Trouw. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://www.trouw.nl/nieuws/grote-kans-op-nieuwe-beving-bij-kerncentrale-fukushima~b169b162/

Rijksoverheid. (2021, 10 december). Kaart bij reisadvies Bangladesh [Kaart]. Rijksoverheid. https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bangladesh/reizen/reisadvies

Van Haastert, D. (2017, 7 februari). Rampen & Conflicten: Japan. Zeebeving, 2011. Humanity House. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://humanityhouse.org/rampen-conflicten-japan-zeebeving-2011/

Wijnbergen, J. (z.d.). Lonely planet [Foto]. Lonely Planet. https://lonelyplanet.nl/natuur-and-wildlife/meer-delta-dan-land-de-rivieren-van-bangladesh

Wikipedia-bijdragers. (2021h, juli 10). Kernramp van Fukushima. Wikipedia. Geraadpleegd op 20 december 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Fukushima