Hond - Kat - kopie 1

Hond - Kat - kopie 1

Introductie

Welkom in het arrangement van hond - kat 

Per week is er een zelfstudie opdracht en een les die je moet volgen. Iedere week staat er een ander thema centraal.

Het lesmateriaal is ieder keer een linkje naar het juiste hoofdstuk van een boekje van het Ontwikkelcentrum. Samen met de opdrachten die je moet maken bereid je je voor op de afsluitende toets.

 

Voor vragen kan je bij je docent terecht

 

Succes en veel plezier met de modules van Hond en Kat!

 

 

 

Les 1

oefenen met rassen hond en kat

Lesweek 1  Rassen

Via het hoofdstuk bij 'Hond' en 'Kat' kom je de link tegen naar het lesmateriaal voor dit onderwerp en tref je de bijhorende opdracht aan.

Let op: De opdracht is huiswerk!

Kat

Lesmateriaal Kat

 

Via onderstaande link kom je op het juiste hoofdstuk van Kat terecht.

 

In de onderstaande powerpoint vindt je de kattenrassen die je moet kennen.

Katten rassen

Hond

Lesmateriaal Hond


Via onderstaande link kom je op het juiste lesmateriaal van de hondenrassen

Honden rassen

Huiswerk en powerpoint

Les 2

Lesweek 2 Verzorging en Hanteren

 

Via deze link kom je op het hoofdstuk over hanteren en fixeren. Let op: in het hoofdstuk wordt zowel over de hond als over de kat gesproken (het is dus 1 hoofdstuk voor beide diersoorten)

Hanteren en Fixeren

Kat

Hond

Type Borstels

Vachtsoort

Welke borstels kun je gebruiken

Voorbeeld 1 van een hondenras (naam en foto)

Voorbeeld 2 van een hondenras (naam en foto)

Stokhaar

 

 

 

 

 

Ruwhaar

 

 

 

 

 

Langharige vachten

 

 

 

 

 

Kortharige vachten

 

 

 

 

 

Kroeshaar

 

 

 

 

 

Huiswerk / Zelfstudie

ZELFSTUDIE  Verzorgen

KAT

Voor het vak Kat ga je het hoofdstuk van Verzorgen goed doornemen, met behulp van de opdracht vanuit het vak Leren Leren (Opdracht: manieren van studeren testen). Je kiest zelf een manier van studeren uit:

1) vragen maken (zelf een toets vraag maken)
2) Laten overhoren
3) Aantekenen
4) Samenvatten
5) Flashcards maken
6) Maak het praktisch

Hond

Maak de opdracht 'Hondenrassen'.

Les 3

Lesweek 3   Gedrag

Gedrag.. wat is dat nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om te weten hoe een kat of hond reageert? Over gedrag is ontzettend veel te leren, zowel bij honden als bij katten. Je leert de basis, tijdens het CE Hond Kat ga je meer leren en in de lessen van Gezondheid en Gedrag wordt er ook aandacht besteed aan gedrag.

 

Een hele goede website met veel informatie over hondengedrag is de site van Doggo.nl. Hier staan veel artikelen op met meestal als referentie wetenschappelijke onderzoeken.

 

 

Kat

Kattengedrag

 

Over kattengedrag is veel onbekend bij een groot deel van de bevolking. Jammer, want katten worden wel veel als huisdier gehouden. Om het belang van gedrag te onderstrepen, dus een hele les kattengedrag!

Voor verdiepende informatie over de katten verwijs ik je door naar de volgende website: www.praktijkvoorkattengedrag.nl

 

Via onderstaande link kom je bij het benodigde lesmateriaal

Kattengedrag

A Day in the life of a cat owner

Hond

Communicatie van de hond
Link naar het boek Ethologie over hondengedrag

Het woordenboek van de hond

Huiswerk / Zelfstudie

Huiswerk

Wat moet je maken van dit onderdeel 'gedrag'?

Lees de hoofdstukken door, je komt hierin door te klikken op de links onder de kopjes 'hond' en 'kat'. Maak de opdrachten (let op; de antwoorden worden niet opgeslagen).

Als extra ondersteuning tref je hieronder de powerpoint aan van de beide lessen over gedrag. 

Les 4

Lesweek 4 Voeding

 

Hieronder kan je het document downloaden 'Voeding hond en kat'. De tekst staat ook in het hoofdstuk zelf. 

 

Kat

Voeding van de kat

 

 

Een kat in het wild is afhankelijk van de voedingsstoffen die bij binnenkrijgt via zijn prooi. In tegenstelling tot de hond maakt de kat amino- en vetzuren niet zelf aan en als hij alleen vegetarisch zou eten zou hij doodgaan.

 

De kieskeurige kat

Katten hebben een uitstekende neus en kunnen bijna net zo goed ruiken als honden. Kleine verschillen in het eten vallen een kat daarom snel op. Daarbij komt dat katten slecht kunnen ontgiften, waardoor ze extra voorzichtig zijn met het eten van onbekende dingen. De samenstelling van met name blikvoer voor de kat kan nogal eens wisselen, zodat het niet verwonderlijk is dat de kat het de ene keer wel lust en de andere keer niet.

De kat is dus argwanend en bovendien een gewoontedier. Om hem tot een makkelijke eter te maken moet je hem zo jong mogelijk veel afwisseling bieden. Wissel brokken en blikvoer (of natvoer) daarom regelmatig af. Natvoer benadert qua samenstelling de natuurlijke prooi van een kat het dichtst. Door het hoge vochtgehalte kan het blaas- of nierproblemen voorkomen of juist een geschikt dieet zijn als een kat deze aandoeningen al heeft. Je kunt er bovendien prima medicijnen in verstoppen! Je moet je kat dan wel vanaf de kittentijd regelmatig blikvoer blijven geven, want uit onderzoek is gebleken dat katten die alleen brokken hebben leren eten moeilijk aan ander voedsel wennen.

Er kunnen echter nog veel meer redenen zijn waarom een kat een lastige eter is of wordt. Los van mogelijke medische oorzaken (gebitsproblemen, last van ingewanden, nierproblemen) kan ook stress een oorzaak zijn.
Katten zijn solitaire jagers en daarmee ook solitaire eters. Ze vinden het niet prettig om gedwongen naast elkaar te moeten zitten en etenstijd wordt daarmee vaak een stress-moment. Ook gebeurtenissen als verbouwing, verhuizing en andere veranderingen in de dagelijkse routines kunnen ervoor zorgen dat een kat haar eetlust plotseling verliest.

Carnivoor

Een kat is een carnivoor, een vleeseter, die bovendien erg kieskeurig is en graag de tijd voor zijn maaltijd neemt. Een kat is ook afhankelijker van zijn voer. Zo kan een kat geen vitamine A aanmaken uit caroteen. Een kat heeft vitamine A dus nodig in het voer. Dat geldt ook voor andere stoffen als taurine, arachidonzuur, niacine en arginine. Voor een deel zijn dat aminozuren (eiwitten) die een kat niet zelf kan aanmaken.  In het voer van de kat dienen deze stoffen dus aanwezig te zijn, anders wordt het dier ziek.

 

 

 

De eiwit behoefte is ook groot. Het zal duidelijk zijn dat het nog niet zo eenvoudig is aan de voedingsbehoeften van een kat te voldoen. Daarom is het verstandig om een goed merk fabrieksvoer te geven. Op de verpakking moet staan het of het om compleet of volledig kattenvoer gaat. Let daar op! Aangezien de kat een echte vleeseter is, is het van belang dat hij ook echt kattenvoer krijgt. Met name onverzadigde vetzuren zijn heel belangrijk. Als de kat niet in voldoende mate deze essentiële stoffen via het voer opneemt, wordt de vacht dof, wordt hij minder speels en in het ergste geval zelfs ziek. Maar ook aan de andere kant loert gevaar; overdaad schaadt namelijk. Geef de kat niet teveel voer, daarmee doen we meer fout dan goed.

 

De voeding is afhankelijk van de leeftijd van de kat. Een kitten heeft bijvoorbeeld voeding nodig voor zijn groei. Een kat heeft na twee tot drie uur weer honger daarom zijn kleine porties verspreid over de dag het best. Je kan een kat brokken geven maar ook natvoer. Voor het gebit zijn brokjes beter. Daarom is zeker aan te raden deze iedere dag aan te bieden. Geef daarnaast nooit rauw varkensvlees, dit kan een virus bevatten waar hij ziek van kan worden. De voeding van een kat mag gerust enigszins eentonig zijn, omdat zijn maag- en darmstelsel zich op een bepaalde voeding instelt.

Extra vitamines
Met als doel zo goed mogelijk voor hun huisdier te zorgen, hebben sommige mensen de neiging om vitaminen-, mineralen of wonderpreparaten door het voedsel van de kat te mengen. Als de kat volledig of compleet kattenvoer krijgt, zijn deze extra toevoegingen echter overbodig. Ze kunnen zelfs schadelijk zijn. Bij een overdosis vitamine A kunnen ernstige vergroeiingen van de rugwervels optreden, terwijl bijvoorbeeld een teveel aan magnesiumzouten van invloed is op het ontstaan van blaasstenen. Over het algemeen kan gesteld worden dat het geld voor de extra vitaminen beter besteed kan worden aan goed voer.

Kattengras
Ondanks dat we onze katten dagelijks lekker eten voorschotelen eten ze toch gras........waarom eten katten gras eigenlijk?

Dat katten gras eten lijkt op het eerste gezicht een vreemde gedraging. De kat gaat er immers van braken.

Wanneer katten gras eten is de natuur aan het werk

Katten zijn carnivoren en hun spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om plantaardig voedsel te verteren. Wanneer katten gras eten gaan ze dan ook meestal braken kort erna.

Wilde katten in de natuur vangen muizen en vogels en werken dit geheel naar binnen, inclusief pluimen, veren en kleine botjes. Om deze niet-verteerbare delen te elimineren gaan katten gras eten en braken, wat de kat een opgelucht gevoel geeft. Dat katten gras eten is dus natuurlijk gedrag, ook al leven ze voornamelijk binnen.

 

Voordelen van gras voor de kat

Naast het feit dat gras ervoor zorgt dat de kat verlost raakt van onverteerbare stoffen, heeft gras nog andere gezondheidsvoordelen:

  • Gras kan een handje helpen bij het opbraken van haarballen. Wanneer een kat zich wast blijven er haren aan de tong kleven. Na verloop van tijd gaan deze haren samenklitten in het spijsverteringsstelsel. Met wat geluk komt een haarbal er vrij gemakkelijk uit doordat de kat braakt. Soms echter, kan de haarbal verder zakken naar de darmen. Is de haarbal te groot, dan kan dit een gevaarlijke obstructie veroorzaken. Om dit te voorkomen eten katten gras (om het braken te vergemakkelijken).
  • Gras bevat veel vezels. Vezels hebben tal van voordelen voor de gezondheid. Zo kunnen zij constipatie en diarree helpen voorkomen en zijn vezels goed voor het hart. Tevens zorgen vezels voor een verzadigd gevoel en zorgen ze ervoor dat er meer goede dan slechte bacteriën in de darmen aanwezig zijn.
  • In gras zit veel foliumzuur, een belangrijke vitamine. De kat moet net zoals de mens foliumzuur uit de voeding halen, aangezien het lichaam dit zelf niet aanmaakt. Een tekort aan foliumzuur geeft aanleiding tot bloedarmoede.

Opgelet met gras van buiten

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van het eten van gras, is voorzichtigheid geboden met buitengras. Gras is vaak behandeld met pesticiden en andere chemische stoffen.

 

Kattensnoepjes

Wanneer een kat een complete voeding krijgt dan heeft hij/zij geen kattensnoepjes nodig. De extra vitaminen en andere bestanddelen die in kattensnoepjes verwerkt zijn, kunnen de balans verstoren en wanneer de kat er teveel van eet, gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een blokje kaas is zeker geen geschikt snoepje, hierin zitten net zoveel calorieën als voor de mens 2 broodje hamburgers.

Snoepjes geven vooral de eigenaar een goed gevoel. Beperk het geven van kattensnoepjes zoveel mogelijk (+- 2 per dag). In plaats van kattensnoepjes kun je ook enkele brokjes van een andere kattenvoermerk kunnen geven. De kat vindt vooral de extra aandacht van de eigenaar en de smaak en structuur die afwijkt van zijn normale voeding interessant en zal het verschil niet merken tussen smakelijke kattenbrokjes en kattensnoepjes.

Melk
Sommige katten die al geruime tijd geen melk meer hebben gehad, kunnen als ze plotseling weer melk krijgen aan de diaree gaan. Deze dieren missen een bepaald enzym in hun darm (lactase) dat de melksuiker, die in de melk aanwezig is, kan omzetten in bruikbare stoffen. Katten die hun hele leven melk hebben gedronken, hebben dit enzym nog wel. Pas er dus voor op om dieren die al jaren geen melk hebben gehad weer melk te geven.

Water

Zorg ervoor dat de kat altijd vers drinkwater heeft. Vooral bij brokjes is veel drinken belangrijk. Ook als het warm is zal een kat veel meer drinken en dient de eigenaar regelmatig te controleren of de kat nog water heeft. Het is overigens beter om geen gewone melk te geven, bij de meeste katten werkt dit laxerend. Er bestaat speciale melk voor katten. Die is verkrijgbaar bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak.

 

Verschillen per ras

Onderzoek heeft aangetoond dat een kat gemiddeld 10 keer per dag eet. Een Maine Coon eet gemiddeld 11 keer per dag en een Siamees eet tot wel 22 keer. Ook de manier van eten verschilt. Een Pers gebruikt de onderkant van zijn tong om de voeding te pakken. Terwijl een Maine Coon de bovenkant van zijn tong en vaak de lippen gebruikt.

 

Op gewicht

Het verschil in gewicht tussen poezen en katers kan groot zijn. Een volwassen kater weegt gemiddeld tussen de 3,5 en 7 kilo. Een poes of jong gecastreerde kater bereikt doorgaans een gewicht tussen de 2,5 en 4,5 kilo. Dit is mede afhankelijk van het ras. Wanneer een kat flink afvalt of aankomt, is er soms sprake van een ziekte. Maar het komt ook vaak voor dat katten een te grote hoeveelheid voedsel krijgen. Hierdoor komenkatten aan en zullen ze gezondheidproblemen ontwikkelen.
 

 

 

Conditie bepalen bij de kat

Door de kat regelmatig te wegen, kun je zien of zijn gewicht toe- of afneemt, maar hoe bepaal je of het lichaamsgewicht van de kat te laag, te hoog of optimaal is? Aan de hand van een aantal criteria wordt de lichaamsconditie van de kat geschat op een schaal van 1 tot 5. (zie fig. 37).

Bij een kat met zwaarlijvigheid zijn de ribben moeilijk te voelen door de aanwezigheid van een dikke vetlaag op de ribben. De staartaanzet en ook andere botuitsteeksels zijn eveneens bedekt met een vetlaag. Het dier heeft geen taille meer en er hangt een vetschort onder de buik van de kat. Van boven af gezien valt op dat de rug van de kat breder is dan gebruikelijk.

Gezondheidsrisico’s door zwaarlijvigheid

Van veel aandoeningen is bekend dat zwaarlijvigheid (en overgewicht in mindere mate) de kans op het ontstaan of voortschrijden van diverse ziektes vergroot. Aandoeningen waarbij zwaarlijvigheid een risicofactor vormt:

  • Suikerziekte (Diabetes mellitus)
  • Problemen met de lagere urinewegen, zoals een blaasontsteking
  • Overbelasting van de gewrichten en het verergeren van gewrichtsslijtage (artrose)
  • Niet-allergische huidziekten
  • Leververvetting
  • Slechte conditie en uithoudingsvermogen.

Mogelijke andere risico’s van zwaarlijvigheid;

  • Verhoogd risico bij algehele anesthesie
  • Verminderde werking van het afweersysteem
  • Problemen bij de bevalling
  • Ademhalingsproblemen

VRAGEN KAT

  1. Welke voedingsstoffen kunnen katten niet zelf aanmaken, maar hebben ze beslist wel nodig?
  2. Welke aminozuren kan een kat niet zelf aanmaken?
  1. 3.Waarom is het verstandig om goed fabrieksvoer te geven?
  1. Wat voor soort voer kun je nog meer geven aan een kat?
  2. Waar moet je voor oppassen wanneer je een kat voert? Hoe kun je dit voorkomen?
  3. Waarom eet een kat (katten)gras?
  4. Hoe kun je zien of een kat zijn ideale gewicht heeft?
  5. A: Wat houdt zwaarlijvigheid in?
    B: Wat zijn de risico’s hiervan?

 

Voeding kat

Hond

Voeding van de hond

 

Een goede hondenvoeding is cruciaal voor de gezondheid van de hond.

Problemen zoals ontstekingen, schilfers of zelfs suikerziekte kunnen voorkomen worden door een passend dieet te kiezen, zodat het lichaam goed functioneert. Maar tegenwoordig zijn er enorm veel voedingsproducten op de markt. Kies je droge brokken, nat blikvoer of vers vlees voor je hond? Er is ontzettend veel informatie te vinden over honden voeding, maar in dit hoofdstuk geven we een kort overzicht van verschillende type hondenvoeding.

Een hond is wat we noemen een ‘echte vleeseter’ (carnivoor), wat betekent dat zijn spijsverteringsstelsel helemaal ontworpen is voor het verwerken van vlees. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het gen voor amylase (een enzym dat helpt in het afbreken van zetmeel) in moderne honden veel vaker voorkomt en efficiënter werkt dan bij wolven. Honden kunnen zetmeel dus ook enigszins verteren. Een hond is dus fysiek wel een vleeseter, maar toch zeker geen wolf. De hond is de afgelopen eeuwen zo doorontwikkeld dat hij ook zijn energie uit plantaardig materiaal kan halen (mits goed bereid).

Het is vooral belangrijk dat je kijkt naar de behoeftes van het individu. Deze verschillen bij de hedendaagse huishond zo erg, dat het gewoonweg niet zo kan zijn dat elke voeding past bij elke hond. De juiste voeding is dus nog steeds de voeding waar de hond het goed op doet.

Tijdens de lessen voeding heb je geleerd welke voedingsstoffen er in voeding zit en wat ze doen. Teveel of te weinig van de juiste voedingstoffen kan schadelijk zijn voor de hond. Tegenwoordig zijn de meeste voedingsmerken afgestemd op de gemiddelde behoefte van een hond. Om de hond de gelegenheid te geven deze voedingstoffen goed op te nemen en te verwerken voor gebruik, wordt het dieet over meerdere maaltijden op een dag verdeeld. Normaliter is dit aantal twee, echter voor honden met een gevoelig maag-darmkanaal kan het waardevol zijn meerdere maaltijden te voeren. Je voert dan geen grotere hoeveelheid, maar kleinere porties verspreid over de dag.

Soorten voeding

Brokken

Droogvoer bevat bijna geen water en is daardoor lang houdbaar. Vaak wordt het in de vorm van brokken aangeboden: er zijn enorm veel verschillende merken op de markt.

Bepaalde fabrikanten doen veel onderzoek, de prijs kan daardoor per merk sterk verschillen. Onthoud wel: een hogere prijs is geen garantie voor een hogere kwaliteit. Kijk goed naar de samenstelling van de voeding: het gaat erom wat erin zit!

Doorgaans bevatten droge brokken veel zetmeel om het geheel bij elkaar te houden. Maar doordat de brokjes erg klein zijn, slikken veel honden ze zonder te kauwen door. Voedingsresten van de maaltijd blijven dan achter in de mond en tussen het gebit. Dit kan tandsteen en ontstoken tandvlees veroorzaken.

Het is dus belangrijk om je hond geregeld iets te kauwen te geven (bijvoorbeeld vuile pens), zodat zijn gebit ontdaan wordt van vastgeplakte (brok)resten.

Wanneer je brokken voert, is voldoende drinken erg belangrijk. Door de droge content zal je hond de boel even willen ‘doorspoelen’ na het eten. Sommige brokken zijn vrij zout, waarbij goed drinken ook van belang is.

 

Nat hondenvoer

Natvoer is bijna het tegenovergestelde van droogvoer: het bestaat namelijk voor 60 tot soms wel 90% uit water! Ook dit voer is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar, dus lees je wederom in op wat je hond nodig heeft.

Is je hond een slechte brokkeneter? Dan kun je de brokjes met natvoer mengen, om het zo aantrekkelijker en makkelijker eetbaar te krijgen. Zorg ervoor dat het natvoer altijd op vleesbasis is en geen soja of suiker bevat.

Rauw vlees

Het voeren van vers, rauw vlees is een voedingsmethode die steeds vaker gezien wordt. Echter, vlees voeren kan op meerdere manieren. Zo zijn er in de afgelopen jaren drie verschillende methodes ontwikkeld:

•            NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding)

Bij NRV worden natuurlijke ‘prooidieren’ in zijn geheel aan de hond gevoerd. Naast dit vlees worden geen toevoegingen zoals groeten bijgevoerd.

 

•            BARF (Bones and Raw Food)

BARF kijkt vooral naar de verschillende voedingscomponenten van vers vlees. Het precieze dieet wordt samengesteld aan de hand van verschillende percentages voedingsstoffen in de voerproducten (zoals botten, spieren en orgaanvlees). Ook groenten worden meegenomen in de samenstelling.

•            KVV (Kompleet Vers Voer)

KVV is kant en klaar vlees, dat vermalen en ingevroren is. Makkelijk te voeren en op te slaan, maar je ziet hier geen herkenbare stukken vlees meer in terug. Ook aan dit dieet worden groenten toegevoegd.

Het vlees dat aan honden gevoerd wordt heeft dezelfde eisen als het vlees dat wij zelf op ons bord krijgen. Sommige veeziekten, zoals de ziekte van Aujeszky, kunnen namelijk bij consumptie van besmet vlees worden overgedragen aan je hond. Daarom is het belangrijk dat je hond nóóit onverhit varkensvlees eet.

Gekookte, gebakken of gerookte botten (of zulk vlees met botten) mag nóóit gevoerd worden: de botten gaan dan splinteren, wat voor levensgevaarlijke inwendige beschadigingen kan zorgen.

Overgewicht bij honden

Helaas is overgewicht (obesitas) het meest voorkomende gezondheidsprobleem van de moderne hond. Er wordt te weinig gekeken naar wat het dier nodig heeft in relatie tot zijn verbruik en daarnaast verwennen we onze honden graag.

Daar is niets mis mee, alleen als het te vaak gebeurt en met het verkeerde lekkers! Niet alleen chocolade, maar ook xylitol (zoetstof), rozijnen en sommige groenten en fruit zijn giftig voor honden.

Het (gekruide) eten van ons eigen bord is ook uitermate ongeschikt voor het specifieke maag-darmkanaal van onze trouwe viervoeter. Wil je je hond verwennen? Geef hem dan een stuk vuile pens om op te kauwen, gedroogde varkensoren of pees.

Als richtlijn voor de hoeveelheid voeding kun je de gebruiksaanwijzing op de voerzak volgen. Echter, deze waarden houden geen rekening met grootte, temperament, levensstijl en eventuele aanleg van je hond. Je zal daarom bij een advies altijd goed met de eigenaar moeten overleggen en vragen wat de behoeften zijn van de hond.

Om te zien of je hond te licht of te zwaar is, heeft men de Lichaams Conditie Score bedacht. Aan de hand van de volgende plaatjes kun je zien in welke categorie een hond thuishoort: is hij te licht, te zwaar of ideaal? Naast kijken moet je ook voelen aan een hond; voel je zijn ribben makkelijk of moet je veel druk zetten? Bij dat laatste is de hond aan de zware kant.

Hoeveel mag mijn hond wegen? | Tuurlijk wel!

 

 

 

Huiswerk / Zelfstudie

Zelfstudie vak hond / kat

 

Opdracht
Zoals je gezien hebt staat er veel over voeding in de wikiwijs. Je lees van zowel hond als kat dit goed door en maakt vervolgens intotaal 8 toetsvragen over deze informatie.

De toetsvragen én antwoorden bewaar je apart en neem je mee naar de eerst volgende fysieke les.

Tijdens die les gaan we de toetsvragen aan elkaar geven en op die manier met elkaar oefenen.

Een handige manier om alles te leren over voeding!

Succes!

 

 

 

Les 5

Huisvesting en Hygiene

 

Klik op onderstaande linkjes en lees de tekst goed door

Huisvesting eisen hond en kat

Klimaat Hond en Kat

Reiniging en desinfectie

Kat

Huisvesting

 

Klik op onderstaande link en lees de tekst goed door. Maak de vragen die je tegenkomt.

Huisvesting Kat

Via onderstaande linkjes kom je op youtube waar een aantal boeiende filmpjes te vinden zijn over katten (huisvesting)

 

Wat heeft een gelukkige kat nodig?

de gelukkige huiskat

Kattenbak deel 1

Kattenbak deel 2

Kattenbak deel 3

Hond

Huisvesting

 

Klik op onderstaande link en lees de tekst en maak de vragen over Huisvesting. 

Huisvesting Hond

Huiswerk / Zelfstudie

Les 6

Gezondheid 

Kat

Ziektes bij de kat

Maak groepjes van twee tallen en werk onderstaande ziektes uit:

 

Niesziekte

Kattenaids

FIP

FELV

FIV

Toxoplasmose

De informatie die je moet behandelen:

Symptomen
Behandeling
Besmettingsgevaar?
Zoönose?
Preventie

 

Hond

Maak groepjes van twee tallen en werk onderstaande ziektes uit:

 

Kennelhoest

Rabies

Parvo

 

De informatie die je moet behandelen:

Symptomen
Behandeling
Besmettingsgevaar?
Zoönose?
Preventie

Skelet hond oefenen

Huiswerk / Zelfstudie

Toets

De Toets

Uitleg volgt