Via dit platform gaan jullie zelfstandig aan de slag met paragraaf 4.3 Verspreiding van het christendom. In deze Wikiwijs staan in verschillende kopjes alle informatie die jullie dit lesuur nodig zullen hebben. Rechtsonder kan je via de pijl doorklikken naar het volgende kopje; de leerdoelen. Veel succes!
Vind je lastig om van start te gaan of begrijp je niet zo goed wat je moet doen? Vraag dan hulp aan mij of als een klasgenoot.
J.H. Isings (1955)
Leerdoelen
Bij paragraaf 4.3 Verspreiding van het christendom horen de volgende leerdoelen:
Aan het einde van de les kan je…
1. Uitleggen hoe het christendom zich in de vroege middeleeuwen in West-Europa verspreidde.
2. Uitleggen dat het christendom in de vroege middeleeuwen geen eenheid was.
3. Uitleggen dat het christendom voor mensen in de middeleeuwen erg belangrijk was.
4. Uitleggen wat een stand is en kan je de drie standen van de middeleeuwse samenleving benoemen.
Voorkennis
Zoals eerder benoemd gaan jullie vandaag digitaal aan de slag met paragraaf 4.3 Verspreiding van het christendom. Voordat jullie aan de slag gaan met de leersstof gaan jullie ter introductie van de paragraaf een filmpje bekijken over het leven van een monnik. Bij dit filmpje worden er tussen een aantal vragen gesteld.
In het Romeinse Keizerrijk was een deel van bevolking al voor een deel christelijk geworden. Deze christenen bleven ook na de val van het West-Romeinse Rijk hun geloof aanhangen. Niet iedereen in Europa was christelijk. Zo geloofden volkeren zoals de Friezen, die leefden in het huidige Duitsland, in natuurgoden. Christenen noemden deze volkeren heidenen.
De christelijke kerk vond dat deze heidenen bekeerd moesten worden. Steeds meer werden er kerken en kloosters gesticht. In het klooster woonden monniken en nonnen. Zij baden veel tot god en leefden volgens strenge regels van de christelijke kerk. Sommige monniken probeerden het christendom onder de heidenen te verspreiden door rond te reizen en door aan heidenen te bewijzen dat natuurgoden niet bestonden. Deze monniken noemen we missionarissen.
De christelijke kerk merkte dat het de rondreizende monniken niet lukte om alle heidenen te overtuigen. Om deze reden besloot de kerk over te gaan op een andere aanpak: heidense rituelen en feesten werden gekoppeld aan belangrijke christelijke gebeurtenissen. Aan het eind van de vroege middeleeuwen (rond het jaar 1000) waren bijna alle mensen in West-Europa christelijk geworden.
Willibrordus predikt het Christendom aan de Friezen - Georg Sturm (1885)
Verschillende soorten christendom
Aan het einde van de vroege middeleeuwen waren bijna alle mensen in West-Europa christelijk. Maar niet alle christenen geloofden in precies hetzelfde. Dit had verschillende oorzaken:
Jezus had niet zelf opgeschreven wat zijn geloof inhield. Pas na de dood van Jezus begonnen zijn leerlingen over hem te schrijven waardoor de mensen verschilden van mening over wat Jezus precies zou hebben bedoeld.
Ook kwamen er allerlei vragen naar boven die nooit door Jezus waren beantwoord. Iedereen had voor deze vragen een eigen antwoord bedacht. Een paar geleerden gingen zich speciaal bezig houden in het verdiepen in deze vragen over het christendom. Zij worden theologen genoemd.
Al deze meningsverschillen leidde soms tot felle ruzies. Om die onder controle te houden kwam de christelijke kerkleiders bijeen in speciale vergaderingen; de concilies. Daar namen de kerkleiders besluiten over wat wel echt christelijk was en wat niet.
Een christelijke cultuur
Voor de gewone mensen was het christelijke geloof onderdeel geworden van hen dagelijks leven. Dit zag je terugkomen in de volgende gebeurtenissen:
Als iemand trouwden dan deden ze dit in de kerk.
Pasgeboren kinderen werden gedoopt in de kerk.
Als iemand overleed werden ze begraven in de grond van de kerk.
Op zon- en feestdagen gingen de mensen naar de kerk.
Elke kerk had eenpriester. Er werd geloofd dat de priester direct contact kon maken met God. Daarnaast had de priester als taak om gelovigen volgens de christelijke regels te laten leven. Als je als mens slecht leefde ging je naar de hel, waar je eeuwig moest branden.
Naast de kerken waren ook kloosters belangrijk voor het behouden en het verspreiden van de christelijke cultuur. In het klooster schreven monniken en nonnen boeken over en werden nieuwe priesters opgeleid.
Historisch Nieuwsblad (2013)
Een standensamenleving
Kennisclip: De middeleeuwse standensamenleving
Check!
Oefening: Begrippen oefenen
0%
Jullie hebben net met de leerstof van paragraaf 4.3 Verspreiding van het christendom gelezen. Hopelijk heb hierbij een beetje goed opgelet! In deze oefening ga je kijken of je nog weet wat de voorbijgekomen begrippen precies inhouden. Succes!
Jullie gaan vandaag aan de slag met het maken van een mindmap over paragraaf 4.3 Verspreiding van het christendom. Het maken van een mindmap is een handige manier om creatief aan de slag te gaan met het maken van een samenvatting. Door een mindmap te maken maak je ook voor jezelf een duidelijk overzicht van de lesstof die je net hebt gelezen.
De mindmap zullen jullie gaan maken op de website 'Coggle.it'. Omdat je misschien nog niet eerder een mindmap hebt gemaakt of hebt gewerkt met deze website staat in het volgende kopje een korte handleiding voor jullie klaar.
Tip: Lees de handleiding en de onderstaande instructie goed door voordat je start met het maken van een mindmap.
Wat: Je gaat een mindmap maken over de verspreiding van het christendom!
Hulp: Vraag hulp aan een klasgenoot of kom langs bij mijn bureau :).
Tijd: Besteed rond de 15 minuten met het doorlezen van de handleiding en het maken van de mindmap! Hou de tijd dus voor jezelf in de gaten.
Klaar?: Ga door naar de test jezelf in het volgende kopje.
Succes toppers! Ik ben benieuwd naar jullie mindmaps.
Een mindmap maken in Coggle
Een paar van jullie zullen al eens eerder een mindmap hebben gemaakt. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Geen paniek!
De mindmap die je vandaag gaat maken geef je vorm op de website https://coggle.it/. Omdat je met deze website waarschijnlijk nog niet eerder hebben gewerkt heb ik een korte handleiding gemaakt. Tot slot heb ik ook een voorbeeld toegevoegd van hoe een mindmap bij deze les er ongeveer uit kan zien. Let daarbij op dat een mindmap persoonlijk is en jijzelf mag kiezen wat je er wel en niet in terug wilt laten komen!
Korte handleiding voor het maken van een mindmap op Coggle:
1). Begin met het onderwerp.
In het midden van jouw mindmap komt het onderwerp te staan. Dit geeft aan waar de mindmap om draait. In jullie geval staat dit onderwerp al vast: Verspreiding van het christendom.
2). Verbind takken aan het onderwerp.
Door rondom het onderwerp op + te klikken creëer je nieuwe takken. In deze takken zet je deelonderwerpen neer die passen bij de verspreiding van het christendom.
3). Gebruik één woord per tak.
Probeer in je mindmap zo min mogelijk zinnen te gebruiken. Je hoeft voor iedere tak maar één woord te gebruiken, op deze manier blijft je mindmap overzichtelijk.
4). Verbind de takken met nieuwe subtakken.
Aan de grote takken die je al eerder hebt gemaakt kan je nu subtakken toevoegen. In deze subtakken zet je weer meer nieuwe informatie. Via coggle kan je een nieuwe subtak toevoegen door op SHIFT + ENTER te klikken.
Voorbeelduitwerking van een mindmap over de verspreiding van het christendom. N. de Nobel (2022)
Test jezelf
Nadat je de lesstof hebt doorgelezen en aan de slag bent gegaan met het maken van een mindmap ga je nu verder met het maken van de jest zelf! Via de onderstaande link kom je terecht op een Google Forms document waar een kleine toets voor jullie klaar staat.
Gebruik de uitslag van de vragenlijst als controlemiddel om te kijken hoe goed je nou precies de lesstof onder controle hebt. Veel succes!
Ben je klaar met de test jezelf? Ga dan door naar de afsluiting!
Afsluiting
Feedback
Welkom bij de digitale afsluiting van de les. Deze les was natuurlijk heel erg anders dan dat jullie gewent zijn. Ik geloof daarom ook best dat het voor jullie even was om zo aan de slag te gaan. Om deze reden wil ik jullie een ontzettend groot compliment geven op jullie werkhouding en hoe jullie met deze wikiwijs aan de slag zijn gegaan.
Ik ben erg benieuwd wat jullie van zo'n digitale les vinden en of jullie dit in de toekomst wel eens vaker in de les willen doen! Zouden jullie daarom via de onderstaande link jullie feedback kunnen opschrijven?
Denk eraan om in je feedback duidelijk neer te zetten welke tips en tops je hebt voor deze manier van een geschiedenisles volgen. Dank jullie wel alvast :)
Huiswerk
Als het je is gelukt om jouw mindmap al helemaal te hebben afgemaakt in de les dan heb je geen huiswerk.
Heb je de mindmap nog niet af? Dan is het huiswerk om de mindmap thuis af te maken.
Tip: Download je mindmap op je chromebook. De mindmap zal namelijk heel erg goed van pas komen als je gaat leren voor de volgende toets!
Begrippen
Heidenen: De naam die christenen gaven aan mensen die geloofden in natuurgoden en -krachten.
Monnik: Man die zijn leven aan zijn geloof heeft gewijd en in een klooster woont.
Non: Vrouw die haar leven aan haar geloof heeft gewijd en in een klooster woont.
Missionarissen: Priester die mensen tot het christelijke geloof wil bekeren.
Theoloog: Geleerde die is gespecialiseerd in godsdienst.
Concilie: Kerkvergadering.
Priester: Geestelijke die mensen helpt om te leven volgens de geloofsregels. Hij verzorgt de kerkdienst, de doop, het huwelijk en de begrafenis van gelovigen.
Stand: Groep met een vaste plek en een eigen taak in de samenleving. Middeleeuwers verdeelden de samenleving in drie standen: de geestelijken, de adel en de boeren.
Geestelijkheid: Groep van mensen die hun leven in dienst stellen van de christelijke godsdienst, zoals de paus, priesters, monniken en nonnen. De geestelijkheid is in de middeleeuwen de eerste stand.
Het arrangement Verspreiding van het christendom is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Nicole de Nobel
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-04-11 13:40:59
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Begrippen oefenen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.