Voortplanting bij dieren

Voortplanting bij dieren

Welkom!

Welkom allemaal bij de les van vandaag! Vandaag gaat de les er iets anders uit zien dan normaal. Jullie krijgen geen les van mij maar gaan zelfstandig aan de slag op jullie chrome book. Op deze wikkiwijs staat precies wat je allemaal moet doen. Dus als het goed is heb je geen hulp van mevrouw Vijfhuizen nodig (natuurlijk help ik jullie als het echt niet lukt;). Omdat jullie zelfstandig aan de slag gaan is het belangrijk dat jullie alles goed lezen en de instructies goed opvolgen. Als je iets niet begrijpt vraag je mevrouw Vijfhuizen om hulp. Succes allemaal en veel plezier!

Wat gaan we doen?

De les van vandaag gaat over voortplanting bij dieren. Het gaat over de voortplanting bij dieren. De planning van vandaag ziet er als volgt uit:

Leerdoelen bespreken

Kennisclip kijken

Opdacht maken

Herhalen

Afsluiting

Leerdoelen

Voor dezeles hebben we zoals altijd weer leerdoelen. Zorg dat je deze leest en dat je er antwoord op kan geven aan het einde van de les.

Je kunt uitleggen dat bij bevruchting elk van de ouders de helft van de chromosomen levert.
Je kunt voorbeelden geven van geslachtelijke voortplanting.

Video kijken

Nu gaan jullie een video kijken over voortplanting bij dieren. Hier wordt alle stof behandelen dus luister goed en maak ook aantekeningen tussen door. Na het kijken van de video gaan jullie een opdracht maken en een aantal vragen maken dus zorg dat je het goed begrijpt. Als je iets niet snapt steek dan even je hand op als je de hele video hebt bekeken. Veel kijk plezier en zorg dat je oortjes in hebt anders wordt het zo luid in het lokaal ;)

Voortplanting bij dieren

Begrippenlijst

Begrippenlijst

Geslachtelijke voortplanting = Bij geslachtelijke voortplanting versmelt de kern van een mannelijke geslachtscel met de kern van een vrouwelijke geslachtscel.

Zaadcel = De geslachtcel van de man

Eicel = De geslachtscel van de vrouw

Uitwendige bevruchting = Bevruchting van de eicel vind buiten het lichaam plaats

Inwendige bevruchting = Bevruchting van de eicel vind plaats in het lichaam van het vrouwtje

Kruiswoordpuzel

Nu gaan jullie aan de slag met een kruiswoordpuzel met vragen over de video die jullie net hebben gekeken. Door met je muis op de hokjes te klikken kan en te typen voer je de opdracht uit. En snap je het niet of lukt het niet vraag mevrouw Vijfhuizen om hulp door je hand op te steken. Succes en veel plezier!

Vragen maken

Nu gaan jullie aan de slag met een paar vragen over basisstof 5. Dit doe je voorjezelf en is een soort toetstje om te kijken of je alles goed snapt. Klik hieronder op ´´formulier invullen´´ en dan kan je aan de slag gaan met de vragen. Als je iets niet begrijpt dan steek je je had op en kom ik je helpen. Veel succes en als je vraag heb hoor ik het!

Afsluiting

Leerdoelen basisstof 5

Hier opnieuw de leerdoelen van basisstof 5. Geef nu in je eigen woorden antwoord op deze leerdoelen.

Je kunt uitleggen dat bij bevruchting elk van de ouders de helft van de chromosomen levert.
Je kunt voorbeelden geven van geslachtelijke voortplanting.

Oefening: Leerdoelen

Start

De les is nu afgelopen als je nog vragen hebt kan je die nog stellen en anders hoop ik dat jullie deze manier van les fijn vonden en dat jullie veel hebben geleerd. Als laatse wil ik dat jullie nu nog feedback willen geven op deze les dit kan je doen door de onderstaande microsoft forms in te vullen.

  • Het arrangement Voortplanting bij dieren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Charlie Vijfhuizen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-02-14 10:15:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Bos, A., Van Draanen, D., Korhorn, J., Melchers, R. & Bos-Van Der Avoort, L. (2019). Biologie voor jou MAX VMBO-KGT. ’s Hertogenbosch: Malmberg.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Voortplanting bij dieren
    https://youtu.be/dTC0BeXDMGc
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Leerdoelen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.