Aantal weken geleden zijn wij als groep begonnen aan een samenwerkingsopdracht. We moesten gezamenlijk een wiki-wijs maken voor de cursus ‘samenwerkend leren’.
Voor deze opdracht konden we kiezen uit twee verschillende onderwerpen dat zijn: Sociale veiligheid of Beroepspraktijkvorming. Wij hebben voor beroepspraktijkvorming gekozen, want wij vinden dat de studenten niet voldoende voorbereid zijn tijdens hun stageperiode. Daarvoor hebben we een lessenserie met allerlei voorbereidingen bedacht die relevant zijn voor hun stageperiode.
Ten slotte leren wij ook om samen te werken tijdens deze opdracht. We geven elkaar feedback en reflecteren samen. Ook verdelen we taken onder elkaar. Dit heeft gezorgt voor een goede samenwerking en eindresultaat waar we allemaal voor staan.
Richeline, Corrine, Kelly en Miranda.
Inleiding op de opdracht
Nu je op het mbo studeert ga je ook stagelopen, dat is jouw beroepspraktijkvorming en wordt BPV genoemd. Tijdens jullie lessen Studieloopbaan besteden we aandacht aan de voorbereiding daarvan. In de komende 5 weken gaan jullie aan de hand van verschillende opdrachten jezelf voorbereiden op het solliciteren voor een stage plaats. Om dit goed te kunnen doen hebben wij een aantal digitale lessen en opdrachten ontwikkeld die jou helpen om jezelf te verdiepen in wat jij kunt en wat je nog wilt of moet leren tijdens je stage. Op die manier maken we een start met het werken aan je beroepsidentiteit.
Succes!
De opdracht
Het is zover, je heb je georiënteerd en hebt een idee met welke doelgroep of bij welk bedrijf je stage wilt gaan lopen. Misschien denk je nu, wat is de volgende stap?
Daar gaan wij jou de komende 5 weken in deze opdracht mee helpen.
Je gaat aan de slag met het voorbereiden op je stage, gericht op jezelf presenteren aan een bedrijf dus SOLLICITEREN!
Afbeelding 1: Kakhiel (nu.nl, 2021)
Hoe doe ik dat? Hoe maak ik een goede indruk? Welke vragen kan ik stellen?
Dus eigenlijk, hoe presenteer ik mijzelf op een professionele manier aan een bedrijf.
De eerste 4 weken ga je op een interactieve manier aan de slag met verschillende opdrachten in het kader van solliciteren. De opdrachten zullen deels klassikaal en deels online zijn. Bij een deel van de opdrachten ga je zelfstandig aan de slag gaan en een deel dien je samen met andere klasgenoten te maken, zodat je goed voorbereidt bent voor de toets in week 5.
Ja, je leest het goed! In week 5 wordt je getoetst d.m.v. een sollicitatiegesprek.
Geen paniek, als jij je volledig inzet tijdens de lessen (dat verwachten wij ook van jou), dan zal je zeker slagen voor de toets.
De lessen
Onderstaat Schema geeft aan in welke week welke les gepland staat, per les (deze vind je onder het blad verwerking) staat per les beschreven wat je moet doen en wat de leerdoelen zijn.
Week 1
Wie ben ik?
Week 2
Wat is representatief?
Week 3
Social media versus solliciteren
Week 4
Curriculum Vitae
Week 5
De toets: het sollicitatiegesprek!
Onder het kopje informatiebronnen vind je een aantal links, die je goed kunt gebruiken bij het maken van de opdrachten en/of voor te bereiden op je stage.
Heel veel succes en vooral veel plezier met deze lessenserie!
Als jij straks stage gaat lopen is het belangrijk dat jij weet wat je al kunt en ook wat de dingen zijn die jij nog wilt leren. Natuurlijk wil je ook weten hoe je dat kunt doen. Daar gaan we deze eerste week met elkaar over nadenken.
Deze week gaan we werken aan 3 doelen:
Jij kunt drie dingen benoemen waar je goed in bent
Jij kunt twee dingen noemen die je nog wilt/moet leren
Jij kunt vertellen/uitleggen wat proactief is
Waar ben jij goed in?
Veel studenten vinden dat lastig om te bedenken. In de meeste gevallen is het zo dat de dingen die je leuk vind ook iets zeggen over waar jij goed in bent. Beantwoord daarom de volgende vragen eens voor jezelf.
Wat wil je leren tijdens je beroepsvoorbereidende periode?
Wat zijn de dingen die je moeilijk vind? Dat zijn dingen die jou meer energie kosten, die je uitstelt of misschien wel liever helemaal niet doet. In je stage ga je deze zaken ook tegen komen. Daarom is het van belang dat je er over nadenkt. Zo kun je ook bedenken wat jij van je stagebegeleider nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Een paar vragen die jou kunnen helpen om hier over na te denken zijn:
Wat vind ik een moeilijk vak op school?
Welke taken kosten mij veel tijd?
Wanneer kan ik mijzelf slecht motiveren?
Proactief
Als student op het MBO ben jij verantwoordelijk voor je eigen studieontwikkeling. Zelf verantwoordelijkheid nemen doe je door een proactieve houding. Maar wat is dat?
Een proactieve werkhouding gaat vooral over het tonen van initiatief. Ook gaat het over bewust zijn van wat je wilt en doet.
Wanneer je afwacht bijvoorbeeld met een sollicitatie is de kans groot dat een ander de stage krijgt die jij graag zou willen hebben. Wanneer je tijdens je stage afwacht kan het zo zijn dat de mensen om je heen denken dat je niet weet wat je moet doen of dat je niet gemotiveerd bent. Het is goed dat je vertelt aan je stagebegeleider wat je wilt leren en ook over die ideeën die je daarover hebt. Tijdens je stage is vragen stellen erg belangrijk als er dingen zijn die je niet helemaal begrijpt of waarvan je graag wilt weten waarom het op een bepaalde manier gebeurt. Iemand die proactief is kijkt goed welk werk er is te doen en pakt zelf klussen aan, vaak nog voordat je begeleider daar om vraagt. Dit laat zien dat je zelf ziet wat er moet gebeuren en dat je bereid bent om aan te pakken. Deze dingen bij elkaar noemen wij proactief.
Opdrachten
De opdrachten die je gaat doen geven jou inzicht in wat jouw vaardigheden en ontwikkelpunten zijn. De uitwerking van deze opdracht gaat jou helpen in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek dat jij aan het einde van deze lessenreeks gaat voeren
Opdracht 1
Met elkaar gaan jullie nadenken over wat je zojuist gelezen hebt. Jullie gaan in groepjes van 3 met elkaar oefenen om aan elkaar te vertellen waar je goed in bent en wat je nog wilt leren. Jullie kunnen elkaar vragen stellen
Wat ga je doen?
Je gaat elkaar vragen stellen waardoor je op jezelf en elkaar reflecteert, hierdoor krijg je meer zicht op je eigen vaardigheden en ontwikkelpunten.
Hoe?
Je gaat dit doen in groepjes van 3 studenten. Houd pen en papier of device bij de hand om zaken op te kunnen schrijven die je wilt onthouden.
Student 1 stelt vragen aan student 2, student 3 observeert en schrijft mee.
Daarna wisselen jullie van rol tot ieder alle rollen heeft gehad.
Met wie?
In overleg met de docent mogen jullie dit zelf kiezen.
Hulp?
Door goed naar elkaar te luisteren en elkaar feedback te geven helpen jullie elkaar.
Tijd?
Jullie hebben 30 minuten, 10 minuten per persoon om vragen te stellen. Wanneer jullie alle drie geweest zijn schrijf je daarna voor jezelf op wat je geleerd hebt.
Resultaat?
Jullie hebben een goede voorbereiding om opdracht 2 te kunnen doen
Klaar?
Wanneer jullie klaar zijn ga je je inlezen op de volgende opdracht.
Vragen om mee te oefenen:
Vertel eens, in welk onderdeel van je stage heb jij het meeste zin in?
Kun je vertellen waar je goed in bent?
Wat verwacht je van je stage?
Wat wil jij graag leren tijdens deze stage?
Wanneer vliegt voor jou de tijd voorbij?
Wat is je favoriete vak op school?
Waar wordt jij onzeker van?
Wat heb je nodig van je stagebegeleider?
Waar ben jij trots op?
Kun je vertellen waar jij het laats hard om hebt gelachen?
Opdracht 2
Om jezelf goed in beeld te brengen voor je stage ga jij een ‘professioneel’ vlog maken. Professioneel in dit geval betekend dat een beeld geeft van wie jij bent en wat je kunt. Ook staat er in wat je wilt leren tijdens je stage. Wees creatief en maak een vlog dat een echt beeld geeft van wie jij bent!
Wat ga je doen?
Je gaat een vlog maken, in deze vlog besteed je aandacht aan de vragen die genoemd worden in deze opdracht
Hoe?
Je mag deze opnemen met je eigen telefoon
Met wie?
Je kunt dit zelf doen of laten filmen door een medestudent
Hulp?
Jij en je medestudent mogen elkaar helpen, je mag ook altijd vragen stellen aan je docent
Tijd?
De vlog duurt minimaal 2 en maximaal 3 minuten
Resultaat?
Je hebt een mooie voorbereiding voor je CV en sollicitatiegesprek
Klaar?
Je plaatst de vlog op YouTube.com en deelt de link met je docent
Dit lever je uiterlijk in op dag 1 van week 2
Welke vragen beantwoord jij in je vlog?
Ik heb zin in mijn stage omdat:
Ik ben goed in:
Dit wil ik (nog) leren?
De tijd vliegt voorbij als:
Ik ben trots op:
Wat leuk is om over mij te weten:
Mijn favoriete vak op school is:
Ik heb een stagebegeleider nodig die:
Wat mij onzeker maakt is:
Week 2 - Representatief presenteren
Wat is representatief eigenlijk? Er wordt van uitgegaan dat iedereen dat wel begrijpt. Maar is het wel zo simpel, en waarom is dat belangrijk?
Representatief zegt iets over de manier waarop je overkomt op de ander, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Je presenteert jezelf door middel van je houding, kleding en manier van praten. Maar ook over de indruk die je geeft aan het bedrijf waar je werkt of stageloopt.
Dagelijks zijn wij bezig met onszelf te presenteren, maar met jou functie is het hoe jij jezelf presenteert heel belangrijk. De kans om een goede indruk achter te laten heb je namelijk maar 1 keer.
Lesdoelen
De student kan benoemen wat representatief is
De student kan representatieve eisen benoemen
De student kan zich representatief presenteren
De opdracht
In deze online les gaan we het hebben over wat nou representatief zijn inhoud. We hebben een aantal YouTube video’s waarin duidelijk wordt gemaakt wat representatief inhoudt en wat daar allemaal bij komt kijken. Aan de hand van de video’s zullen ook vragen beantwoord moeten worden. Door het beantwoorden van de vragen zullen jullie meer bewust worden over het onderwerp representatief jullie kunnen achteraf benoemen wat representatieve eisen zijn die bij beroepspraktijk horen.
Aan het einde van de les zullen we de vragen en antwoorden in tweetallen met elkaar vergelijken via teams. Daarna zullen we nog klassikaal met elkaar evalueren.
Wat ga je doen?
Bekijk de YouTube video’s en beantwoord de vragen.
Hoe?
Open de link die bij de opdracht staat
Bij elke link staan de bijbehorende vragen die je moet beantwoorden.
Met wie?
Individueel:
Zelfstandig bekijk je de YouTube video’s
Beantwoord de vragen die bij de link staan.
Tweetallen:
Antwoorden met elkaar bespreken
Hulp?
YouTube
Feedback van docent op online gemaakte vragen
Tijd?
60 minuten
45 minuten voor het maken van de vragen
15 minuten voor nabespreking
Resultaat?
Na het beantwoorden van de vragen, gaan jullie elkaars antwoorden vergelijken waarbij jullie gaan uitleggen hoe je op dat antwoord bent gekomen.
Klaar?
Als jullie klaar zijn, gaan we de vragen klassikaal evalueren.
Wat is representatief?
1. Welke aandachtspunten zijn belangrijk voor een proactieve houding?
2. Wat is volgens jou gepaste kleding voor een man of vrouw?
3. Waarom is een glimlach zo belangrijk?
4. Waaraan kun je zien dat Meike een open houding heeft?
Lichaamstaal, tips voor jouw sollicitatiegesprek!
1. Wat doen handgebaren volgens dit filmpje voor jou tijdens een gesprek?
2. Wat is een actieve houding?
3. Welke zenuwtrekjes horen bij jou als je nerveus bent?
4. Waarom denk je dat je betrouwbaarheid en eerlijkheid uitstraalt met oogcontact?
Ondernemend & representatief in het MBO, hoe doe je dit?
1. Waarom is op tijd komen een belangrijk punt van goed ondernemend gedrag?
2. Waarom is een duidelijke handdruk bij het binnenkomen zo belangrijk?
Sollicitatie tips, zo maak je een goede indruk!
1. Wat betekend een 1e indruk voor jou?
2. Wat voegt enthousiasme toe aan een gesprek?
Week 3 - Sociale media VS solliciteren
Facebook, Instagram, Twitter, YouTube etc. Jullie zijn er allemaal mee bekend, de sociale media. De meesten van ons zullen vast al wat foto’s hebben gedeeld en zullen er dagelijks even doorheen scrollen. Sociale media is een leuk tijdverdrijf, maar heb je er ooit wel eens bij stilgestaan wat voor invloed het eigenlijk op jou als persoon heeft? Maakt het je onzeker? Omdat je minder likes hebt gekregen dan die ene vriendin, of is dit juist jouw bron van zelfvertrouwen? En sta je er eigenlijk wel bij stil wat je online plaatst en welke invloeden dit op jouw leven kan hebben voor nu, maar ook in de toekomst?
Jullie zijn allemaal begonnen aan een opleiding waarin je een professionele rol zult aannemen binnen jouw vakgebied. Dat wat jij doet op sociale media is hierbij een belangrijk visite kaartje. In deze les gaan we hierom de volgende lesdoelen behandelen:
Kan benoemen welke mogelijke gevolgen er zijn voor een sollicitatie van het gebruik van sociale media
Kan benoemen welk gedrag van anderen invloed heeft op hem/haar
Kan benoemen wat anderen zien van zijn/haar gedrag
Wat ga je doen?
Tijdens de les van deze week beginnen we met een gastles. Na de gastles gaan we in tweetallen een rollenspel spelen. Tijdens deze rollenspellen gaan wij sollicitatiegesprekken oefenen. Denk hierbij terug aan wat je de vorige les hebt geleerd, het representatief presenteren van jezelf.
Hoe?
Tijdens de gastles is het belangrijk om goed op te letten en te luisteren.
Tijdens de rollenspellen mogen er zelf tweetallen gekozen worden om mee te oefenen.
Met wie?
De gastles zal verzorgd worden door een ervaringsdeskundige.
Tijdens de rollenspellen mogen er zelf tweetallen gekozen worden om mee te oefenen.
Hulp?
Tijdens de gastles kunnen er vragen gesteld worden aan de ervaringsdeskundige.
Tijdens het rollenspel zal de docent na ongeveer 15 minuten gaan rondlopen om bij de tweetallen te kijken of alles goed gaat en zo de gelegenheid te bieden om vragen te stellen. Eerst is het belangrijk om er zelf met elkaar uit te komen.
Tijd?
Ingedeeld op een lestijd van 90 minuten.
5 min -> opening van de les
35 min -> gastles
10 min -> pauze
35 min -> rollenspel
5 min -> les afsluiting
Resultaat?
Tijdens de rollenspellen houden de studenten zelf een beoordelingsformulier bij om elkaar feedback te geven. Tijdens de afsluiting van de les is er ruimte voor vragen en nabespreking van de gegeven les, zowel over de gastles als over de sollicitatiegesprekken.
Klaar?
Denk je klaar te zijn en voldoende geoefend te hebben met het rollenspel? Ga dan naar de docent. De docent zal een gesprek van jullie bijwonen om hier extra feedback op te geven. Hierna nog steeds tijd over? Mijn advies is dat je niet goed genoeg kan oefenen voor je sollicitatie! Mocht je hier echt 100% zelfvertrouwen in hebben kan je eventueel zelfstandig verder aan de slag met jouw CV.
Gastles
De gastles zal verzorgd worden door een ervaringsdeskundige, dit houdt in dat deze persoon zelf heeft ervaren wat de invloeden van sociale media kunnen hebben op jouw leven, zowel professioneel als persoonlijk. Hierin word je bewust gemaakt van de invloed dat sociale media op jouw gedrag en jouw presentatie kan hebben.
Tijdens de gastles is het belangrijk om goed op te letten en te luisteren. Stel jezelf ervoor open en denk na over hoe jijzelf in dit verhaal past en in hoeverre jij nog professioneel overkomt op jouw sociale media. Houd papier en pen bij de hand om eventuele aantekeningen te maken.
Rollenspel
Tijdens de rollenspellen mogen er zelf tweetallen gekozen worden om mee te oefenen. Je mag verspreid gaan zitten om zo een rustig plekje te vinden waarin je kan oefenen. Aan de hand van het beoordelingsformulier en de kennis van voorgaande lessen gaan jullie gesprekken oefenen als voorbereiding op de toets. Het rollenspel bestaan uit 2 rollen; de student die op gesprek komt voor een stageplaats en de stagebegeleider van het bedrijf die het gesprek afneemt. De rol van de stagebegeleider houdt het beoordelingsformulier bij de hand om aan het einde van het gesprek feedback te kunnen geven op de medestudent. Het beoordelingsformulier vind je hieronder. Neem deze van tevoren goed door.
Week 4 - Curriculum Vitae (CV)
Deze week gaan we aan de slag met het maken van een professionele CV.
Aan het einde van deze les:
Kan jij benoemen wat de term Curriculum vitae betekend
Kan je een professionele CV maken dat er aantrekkelijk uitziet qua ontwerp en inhoudelijk voldoende informatie geeft.
Opdracht 1: Wat is een Curriculum Vitae?
Wat ga je doen?
Je gaat aan de slag met de term Curriculum Vitae.
Hoe ga je dat doen?
Lees de lesstof onder 1.1; wat is een Curriculum Vitae? Maak daarna de quiz onderaan deze pagina.
Klik op het knopje start, en begin met beantwoorden van de vragen.
Met wie?
Individueel/online
Hulp?
De informatiebronnen in deze Wikiwijs.
Jouw docent.
Tijd?
15 minuten
Resultaat?
Na het maken van de quiz zie je de juiste antwoorden verschijnen.
Je weet wat de term CV betekent en hoe een CV is opgebouwd.
Klaar?
Als je klaar bent ga je verder met opdracht 4.2.
1.1 Wat is een Curriculum Vitae?
Als je gaat solliciteren wordt er om een CV gevraagd, de letters CV staan voor Curriculum Vitae. Curriculum Vitae is het Latijnse naam voor levensloop. Een CV zorgt ervoor dat je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar je wordt, omdat op jouw CV meteen de belangrijkste informatie staat.
Stap 1
Je begint je CV met een aantal gegevens over jezelf, namelijk je persoonlijke gegevens, deze gegevens bestaan uit:
Jouw voor- en achternaam
Geboortedatum
Adresgegevens
Contactgegevens (zoals je telefoonnummer, e-mailadres etc.)
Stap 2
Je kan je CV persoonlijk maken door een foto van jezelf aan toe te voegen (dit mag maar hoeft niet). De foto moet een professionele uitstraling hebben. Dus kies een foto waar je duidelijk op te zien bent, zonder andere mensen om je heen. Tip: dit is vaak een andere foto dan die je op sociaal media plaatst.
Stap 3
Op een CV vind je ook gegevens over je opleidingen en werkervaringen, je vermeld daarbij de naam van het bedrijf, de datum waarop je bij dat bedrijf hebt gewerkt en de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Hierbij is het belangrijk om wat je het meest recent hebt afgerond (opleiding/cursus) of gedaan (werkervaring) boven aan te zetten. Dus; de opleiding die je momenteel volgt zet je bovenaan.
Stap 4
Je kunt op je cv ook een overzicht van jouw kwaliteiten zetten. Bijvoorbeeld dat je goed kunt samenwerken of dat je over digitale vaardigheden beschikt.
Stap 5
Je kan altijd vermelden welke hobby’s (denk hierbij bijvoorbeeld aan: zingen, voetballen, fotograferen etc.) Je hebt, de talen die je beheerst of de nevenactiviteiten die je doet. Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je baan doet of hebt gedaan. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging.
Dit hoeft niet maar dat vertelt wel meer over jou als persoon.
Opdracht 2: Een CV maken
Wat ga je doen?
Je gaat oefenen met het maken van een Curriculum Vitae.
Hoe ga je dat doen?
Ga op het internet opzoek naar verschillende voorbeelden van een Curriculum Vitae. Zo krijg je een idee van de verschillende soorten CV, en kan je voor jezelf beslissen welk ontwerp het meest bij jou past.
Kies onder 2.1; Maak je CV! de optie die jou het meest aanspreekt.
Je CV moet (aan het einde van deze week) vóór vrijdag 17.00 uur gemaild worden naar jouw docent.
Resultaat?
Je hebt een professionele en aantrekkelijke CV gemaakt, die voldoende informatie biedt waarmee je jezelf kan presenteren.
Klaar?
Heb je alle verplichte onderdelen in je CV verwerkt? Loop dit nog eens na met de checklist!
Als je klaar bent met het maken van je CV, mail je deze naar jouw docent.
Ter voorbereiding op je toets, bekijk alvast onderstaand filmpje:
2.1 Maak je CV!
In deze les geven wij jou 3 opties om een CV te kunnen maken:
Via een gratis template (format)
Via een template (format) in word
Optie 1: Gratis template
Klik op 1 van de 2 onderstaande voorbeelden
Klik op bewerken inschakelen
Vul jouw eigen gegevens in
Let op: sla je CV na afloop op!
*Veel van deze gratis templates zijn online te vinden via google.
Optie 2: CV-template in word
Open Microsoft Word en klik op ‘nieuw’
Hier zie je een zoekfunctie waarmee je kunt zoeken op cv-sjablonen
Type in ‘cv’ of ‘resume’
Vervolgens heb je de keuze uit veel verschillende cv-templates
Klik op een sjabloon en klik op ‘maken’
Let op: sla je CV na afloop op!
Succes met het maken van je CV!
Quiz
Week 5 - De toets; het sollicitatiegesprek!
De afgelopen weken ben je aan de slag gegaan met een aantal thema’s rondom het voorbereiden op je BPV. Deze week is het zover en word je getoetst door middel van het voeren van een sollicitatiegesprek. Na je sollicitatiegesprek bespreek je met je docent hoe het gesprek is gegaan en krijg je de tips en tops van je docent te horen. Als laatste onderdeel van deze lessenserie ga ja aan de slag met het schrijven van een reflectieverslag.
Aan het einde van deze les:
kan je jezelf op representatieve wijze, voorstellen en presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
kan je een reflectie verslag schrijven en daarin benoemen wat jouw leerpunten zijn.
Opdracht 1: Een sollicitatiegesprek voeren
Wat ga je doen?
Bij deze opdracht ga je een sollicitatiegesprek voeren.
Hoe moet je het doen?
Bereid je voor door naar de volgende filmpjes te kijken:
Stel voor jezelf 2 vragen op die je tijdens het gesprek wil stellen
Met wie?
Je voert een sollicitatiegesprek met 2 andere docenten.
De 3 rollen zijn als volgt verdeeld:
Sollicitant: de student
Interviewer/werkgever: docent 1
Beoordelaar: docent 2
Hulp?
De informatiebronnen in deze Wiki wijs
De tips onderaan deze pagina
Voor vragen kan je uiteraard altijd terecht bij jouw docent.
Tijd?
45 minuten
Resultaat?
Je hebt geoefend met het voeren van een sollicitatiegesprek.
Het gesprek wordt door jouw docent beoordeeld en met jou besproken, zodat jij weet wat er (volgens jouw docent) goed is gegaan en wat er nog beter kan.
Klaar?
Dan mag je alvast beginnen met het schrijven van je reflectie verslag. Gebruik daarvoor het schema bij opdracht 1.2
1. Welke aandachtspunten zijn belangrijk voor een representatieve houding?
Een verzorgd kapsel
Glimlach
Open houding
Verzorgde handen
Verzorgde kleding.
2. Wat is volgens jou gepaste kleding voor een man of vrouw?
Antwoord leerling
3. Waarom is een glimlach zo belangrijk?
Dat straalt vriendelijkheid en betrouwbaarheid uit naar anderen.
4. Waar aan kun je zien dan Meike een open houding heeft?
De manier waarop ze haar handen plaatst op haar heupen, een gesloten houding zou met haar armen over elkaar zijn.
Video 2 - Lichaamstaal, tips voor jouw sollicitatiegesprek
1.Wat doen handgebaren volgens dit filmpje voor jou tijden een gesprek?
Het straalt zelfzekerheid uit en dat je op je gemak bent tijdens het gesprek.
2. Wat is een actieve houding?
Een houding waarmee je uitstraalt dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in het gesprek “Recht in je stoel zitten en je handen laten rusten op je benen of op de tafel.
3. Welke zenuwtrekjes horen bij jou als je nerveus bent?
Antwoord leerling
4. Waarom denk je dat je betrouwbaarheid en eerlijkheid uitstraalt met oogcontact?
Omdat je daarmee deels je interesse toont en je ook je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen uit.
Video 3 - Ondernemend & representatief in het MBO, hoe doe je dit ?
1.Waarom is op tijd komen een belangrijk punt van goed ondernemend gedrag?
Hiermee laat je zien hoe serieus je de persoon neemt met wie jij je afspraak hebt en hiermee is een goeie indruk ook deels neergezet
2. Waarom is een duidelijke handdruk bij het binnenkomen zo belangrijk?
Hiermee laat je gelijk een duidelijke 1e indruk achter en is de kennismaking ook gelijk duidelijk
Video 4 sollicitatie tips, zo maak je een goede indruk!
1.Wat betekend een 1e indruk voor jou?
Antwoord leerling
2. Wat voegt enthousiasme toe aan een gesprek?
Dat laat zien dat je zin hebt in het gesprek en zo geef je de andere persoon ook een blij gevoel tijdens het gesprek.
Afsluiting
Na 5 weken zijn we aan het einde gekomen van deze lessenserie, die in het teken stond van de voorbereiding voor je Beroepspraktijk vorming/ stage. De afgelopen weken ben je aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een aantal vaardigheden, die nodig zijn om jezelf op een professionele manier te kunnen presenteren aan een bedrijf.
Na het succesvol afronden van de lessenserie kan je:
een professionele CV maken die er aantrekkelijk uitziet qua ontwerp en inhoudelijk voldoende informatie geeft.
benoemen wat "representatieve” eisen zijn die bij de beroepspraktijk horen.
jezelf op representatieve wijze, voorstellen en presenteren.
benoemen welke mogelijke gevolgen er zijn voor een sollicitatie van het gebruik van sociale media.
3 kwaliteiten en 2 ontwikkelpunten van zichzelf benoemen.
benoemen wat proactief is.
een reflectie verslag schrijven en daarin benoemen wat jouw leerpunten zijn.
benoemen wat anderen zien van jouw gedrag.
benoemen welk gedrag van anderen invloed op je hebben.
Bedankt voor je deelname en wij hopen dat je er veel van geleerd hebt!
Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het voorbereiden op je BPV, kan je altijd terecht bij je mentor of Slb’er.
Wij hopen dat je nu goed voorbereidt bent voor je sollicitatiegesprek en wensen jou heel veel succes, zowel bij je sollicitatiegesprek als op je stage!
“Met een goede start sta je al 1-0 voor!”
Verantwoording
Definitie & analyse beroepspraktijkvorming
Definitie BPV
Beroepspraktijkvorming is een deel van je opleiding waarbij je stage in het werkveld loopt dat aansluit op je opleiding. Je stage geeft een beeldvorming hoe jij te werk kan gaan na het behalen van jouw diploma. Het geeft je de gelegenheid om het op school geleerde in praktijk te brengen en beter te ontwikkelen (Rijn IJssel, 2017).
Allereerst gingen we individueel onderzoek doen over het begrip beroepspraktijkvorming. Tijdens de bijeenkomst gingen we het gezamenlijk bespreken. Hieruit bleek dat iedereen een andere literatuur had gebruikt, maar onze verschillende definities toch op elkaar leken. Uiteindelijk gingen we alle bronnen opzoeken en vanuit daar keken we welke het meest betrouwbaar was. Vanuit hier hadden we besloten om het YouTube filmpje te gebruiken als bron. Het YouTube filmpje is ontworpen door Rijn IJssel. Dit is een onderwijsinstelling dat erkent is door SBB, kortom een afgestudeerde van Rijn IJssel is klaar om op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Daarom vinden wij dat deze definitie een goede uitleg geeft over dit begrip. Dit omdat we als eerst een ander benaming geven over dit begrip, waardoor diegene die er nooit over hebben gehoord een beter beeld krijgen over beroepspraktijkvorming. Verder geven wij een duidelijk beeld dat dit een belangrijk deel is van je opleiding om je diploma te kunnen behalen. Hierdoor wordt het beeld dat je opleiding voor een groot deel zal bestaan uit beroepspraktijkvorming helder. Dit is belangrijk omdat de beroepspraktijkvorming je kansen geeft datgene wat je op school hebt geleerd uit te voeren en te ontwikkelen. Hiermee kan je werken aan je professeniele identiteit en werk ervaring opdoen waardoor je kansen vergroot op de werkarbeid. Hierbij onze duidelijke onderbouwing waarom onze omschrijving geschikt wordt geacht.
Analyse landelijke beleid BPV
In het middelbaar beroepsonderwijs is beroepspraktijkvorming een deel van de opleiding dat plaatsvindt op het leerbedrijf. Daarnaast staat het leren in de praktijk centraal, de jongeren krijgen dankzij de BPV ervaring op de arbeidsmarkt die aansluit op de kennis die zij tijdens hun opleiding opdoen (Broek, 2019).
De studenten mogen alleen stage volgen bij een leerbedrijf dat voldoet aan de kwaliteitscriteria van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze organisatie begeleidt de leerbedrijven waar studenten terecht kunnen komen voor hun beroepspraktijkvorming. Dit zorgt er ook voor dat de studenten uitzicht krijgen op een baan. Hieronder zie je de eisen van de kwaliteitscriteria vermeld:
• De werkzaamheden moeten passen bij de opleiding (de kwalificatie of onderdelen daarvan) van de student.
• De student begeleiding krijgt van een bekwame praktijkopleider.
• De werkplek voldoet aan algemene veiligheidseisen
(BPV Protocol, sd)
Overeenkomsten en verschillen
We zijn als groep uitgekomen dat dit de overeenkomsten en verschillen zijn over beroepspraktijkvorming.
Overeenkomsten:
- is een SBB erkend leerbedrijf
- voorziet een praktijkbegeleider
- BPV beoordeling
Verschillen:
- een vergoeding krijgen
- urenregistratie
Deelthema: beroeps/werkhouding
Waarom het thema ... ?
Tijdens het presenteren van onze bevindingen onderling bleek dat we allemaal redelijk in dezelfde richting zaten. Zo waren wij allemaal erover eens dat je stageplek een erkend leerbedrijf moet zijn. Ook dat de plaats moet worden voorzien van een praktijkbegeleider waren we het niet oneens over.
Pas bij het bespreken van de verschillen kwamen mooie resultaten naar boven. Zo had de een ondervonden dat de urenregistratie onderling op scholen erg uiteen kunnen en mogen liggen en had de ander verschillende resultaten gevonden over het wel of niet krijgen van een stagevergoeding. Met dit als leidraad kwamen er mooie gesprekken op gang.
We begonnen veel te praten over de student zelf en de ervaringen van hen binnen een stagebedrijf. Zo kwam naar boven dat wij allemaal ervaarde dat eerste jaar studenten vaak negatief zijn over hun stage. Ze leggen het probleem vaak bij het bedrijf neer i.p.v. het te zoeken bij zichzelf. Allen waren wij van mening dat de kwaliteit en de professionaliteit van de studenten tijdens hun stageperiode niet op niveau is. Tijdens de sollicitatie begint dit al. Hoe presenteer ik mijzelf? Hoe ziet mijn CV eruit? Is mijn motivatie brief uitnodigend? Maar ook, wat vertel ik over mijzelf wanneer ik op gesprek mag komen? Waar liggen mijn kwaliteiten? Wat wordt er van mij verwacht?
Met een goede start sta je al 1-0 voor!
Ook na de sollicitatie periode is het belangrijk om een goede beroeps en werkhouding aan te nemen. Hierin zagen wij dat er bij veel van onze studenten nog verbetering in kan zitten. Zodoende zijn wij op de volgende deelthema uitgekomen:
‘Van sollicitatie tot stage binnen het MBO'
Droomsessie
Wat gaat je aan het hart betreffende het deelonderwerp?
Verantwoordelijkheidsbesef/zelfbewustwording eigen houding en normen/waarden.
De studenten leren hoe je jezelf presenteert als aankomende professional. Gedurende de stage een actieve houding, dit betekent zelf actief ondernemen om datgene dat jij geleerd hebt in praktijk uit te mogen voeren.
Ik wil de leerlingen bewust laten worden hoe ze een goede werkhouding kunnen laten zien en hoe ze een CV maken.
Welke leerervaring willen jullie de leerlingen meegeven?
Meegeven hoe het in het ‘echte’ beroep eraan toe gaat. Vind je het dan nog wel leuk? Ga maar lekker ontdekken.
Bewust werken aan je ontwikkeling en vaardigheden.
Dat zij altijd een keus hebben om het goede te doen, er moet wat mij betreft dus ook altijd een kans zijn om opnieuw te beginnen.
Leerlingen leren of ze representatief en proactief genoeg zijn op hun werkplek
Werken aan je ontwikkeling en je vaardigheden
Hoe moet je jezelf presenteren/verkopen
Sociale media
Presentatie van zichzelf/ voorstellen
Communicatieve vaardigheden
Wat is jouw leerlingen over 2 jaar nog bijgebleven?
Na twee jaar is bijgebleven welke groei ze hebben mogen maken om hun professionele ik te ontwikkelen.
Dat alles wat je overkomt geen keuze is maar wel hoe je daar mee omgaat.
De leerling herkent zijn eigen kwaliteiten en zet deze ook in.
Na 2 jaar is bijgebleven welke groei ze hebben mogen doormaken om hun professionele ik te ontwikkelen
Hoe ga ik om met bepaalde werksituaties
CV maken
Wat zijn mijn kwaliteiten en wat zijn mijn leerpunten
Hoe omgaan met sociale media
Ontwerpeisen
In het middelbaar beroepsonderwijs staat leren in de praktijk centraal, dit heet de beroepspraktijkvorming (BPV). De BPV bij een leerbedrijf, ook wel leerbaan of stage genoemd, is een verplicht onderdeel van een mbo-opleiding. Dankzij het deelnemen aan de bpv krijgen jongeren ervaring op de arbeidsmarkt die aansluit op de kennis die zij tijdens hun opleiding opdoen (MBO Raad, 2020).
Volgens de MBO Raad dragen scholen de verantwoordelijkheid voor het gehele onderwijs van hun studenten, dus ook voor de BPV. In de praktijkovereenkomst staan ook de afspraken over de stage tussen student, school en leerbedrijf. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de begeleiding vanuit school en het leerbedrijf, beoordeling en duur van de stage (MBO Raad, 2021).
Naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaringen van leerbedrijven met de BPV zijn er in de verbeteragenda BPV van MKB Nederland en VNO-NCW een aantal knelpunten in de BPV benoemd (MBO Raad, 2021).
Hieronder volgen de belangrijkste geconstateerde knelpunten:
Het gebrek aan uniformiteit in de vorm en aanpak van de BPV.
De voorbereiding en begeleiding van de BPV en de communicatie tussen de onderwijsinstelling en bedrijf.
De MKB Nederland, VNO-NCW, Colo, het ministerie van OCW en de MBO Raad hebben in een bestuurlijk overleg over de BPV afgesproken dat partijen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen om de BPV te verbeteren en hoe partijen deze gezamenlijke verantwoordelijkheid in gaan vullen (MBO-Raad, 2021). Deze afspraken zijn vastgelegd in het BPV-protocol (zie bijlage onderaan de pagina).
Omdat wij zelf ook in het onderwijs hebben ervaren dat de studenten, met name 1ste jaar BOL studenten, niet voldoende voorbereid zijn op hun stageperiode, hebben wij ervoor gekozen om onze lessenserie te richten op de voorbereidingen en begeleiding van de BPV die nodig zijn om een stageperiode succesvol te laten verlopen.
De punten die wij uit dit protocol willen gaan uitlichten zijn:
De student presenteert zich goed aan het bedrijf (dit ook voor in de toekomst) (cv maken/representatief).
De student is goed voorbereid en gemotiveerd om aan de BPV te beginnen.
De School zorgt voor bedrijf oriëntatie, presentatie en sollicitatievaardigheden (Sociaal media versus solliciteren).
“Met een goede start sta je al 1-0 voor!”
Welke factoren spelen mogelijk een rol?
De factoren die mogelijk een rol kunnen spelen zijn:
De onderlinge afspraken tussen de school en werkbedrijf zijn niet concreet.
Studenten zijn niet goed voorbereidt.
Studenten weten vaak niet wat er van hen verwacht wordt tijdens hun stage.
De werkzaamheden bij het stagebedrijf sluit niet altijd goed aan bij wat de studenten hebben geleerd op school.
De studenten weten zich niet goed te presenteren aan een bedrijf (solliciteren).
De student heeft niet voldoende zelfvertrouwen.
De manier waarop de BPV-lessen op school worden ingezet, gegeven door de docent. Sluit dit aan op de manier waarop een student zich moet voorbereiden op de zijn BPV?
Om een sollicitatiebrief te schrijven of een cv te maken moet de student minimaal om kunnen gaan met WORD, heel vaak zie je dat de studenten hier moeite mee hebben.
De studenten worden niet altijd goed begeleidt bij het oriënteren op de verschillende branches, kiezen vaak voor het gemak (intrinsieke motivatie). Hierdoor ontstaat er dikwijls een minder goede match tussen de student en een leerbedrijf.
Uiteraard speelt voldoende tijd voor het begeleiden van de student, zowel vanuit school als vanuit het leerbedrijf, hierbij een grote rol.
Vanwege de COVID maatregelen vinden sollicitatieprocedures vaak online, wat je vaak ziet is dat de student niet digitaal vaardig genoeg is. Het maken van een toets via een online omgeving kan al een uitdaging zijn voor de student.
Wat weet ik al over het probleem?
Wij hebben dit probleem bekeken vanuit diverse hoeken, vanuit onze eigen ervaringen van zowel student als docent. Ook hebben wij ons georiënteerd op dit probleem vanuit het mbo-raad en het Albeda College, hierdoor ook gekeken naar het BPV-protcol.
In een gesprek met een docent heeft zij aangegeven dat ze zelf niet voldoende tijd hebben om de studenten voldoende voor te bereiden op de BPV-lessen. De huidige BPV-lessen zijn vaak praktisch van aard, zoals zorgen dat alle stagecontracten en stage uren op orde zijn, kort evalueren met de student hoe het gaat op zijn stageplek. Dus is er weinig tijdens om de student kwalitatief goed voor te bereiden op hun stage/presentatie.
Wat wij zelf ervaren in de functie van als stagebegeleider is dat de stagiaires vaak niet weten wat er van ze verwacht wordt m.b.t. de werkzaamheden, opdrachten etc. Er is weinig begeleiding vanuit school, er worden weinig tot geen stagebezoeken meer door school afgelegd. De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden op hun stage sluit niet goed aan bij wat de student leert op school, waardoor er een enorm gat ontstaat tussen de verwachtingen van zowel het stagebedrijf als de student. Hierdoor hebben de studenten vaak ook veel begeleiding nodig, dikwijls meer dan de stagebegeleiders kunnen bieden.
Een ander onderdeel wat wij zien is dat de studenten het lastig vinden om zichzelf te presenteren/ te verkopen. Ze vinden het lastig om hun sterke punten/kwaliteiten en ontwikkelpunten te benoemen.
Wat ook een uitdaging blijkt te zijn is het opstellen van een cv en een sollicitatiebrief (het schrijven van een formele brief). Het voeren van een (formele) telefoongesprek is behoord ook tot de
Als docent merken wij vaak dat studenten niet voldoende ruimte en/of begeleiding krijgen om zicht goed te kunnen oriënteren. Het invullen van een vragenlijst of formele formulieren blijkt ook lastig. Ook valt het op dat dat de studenten niet zo goed weten hoe ze op de juiste manier voor zichzelf op moeten komen op hun stage. De studenten geven aan dat ze vaak het gevoel hebben dat ze ‘gebruikt’ worden, en daardoor met minder plezier naar hun stage gaan of dikwijls vaak afhaken.
Tijdens een interview met een 1ste jaar mbo student, kon zij mij geen antwoord geven op de vraag wat een cv is. Een groepsgenoot gaf aan dat zij ook niet het gevoel had dat zij vanuit haar opleiding voorbereid was op het presenteren aan het bedrijf. Zij had bijvoorbeeld geen idee wat een cv was. Zij had bijvoorbeeld het bedrijf gebeld i.p.v. een sollicitatiebrief op te sturen en toen ze uitgenodigd werd voor een sollicitatiegesprek was zij niet voorbereidt en ging er blanco is.
Wij vinden dat de docent ook deels verantwoordelijk is om de studenten voor te bereiden op hun stageperiode. Daar hoort onder andere, goed oriënteren, jezelf presenteren, het opstellen van je cv en/of sollicitatiebrief, het voeren van een formeel telefoongesprek en uiteindelijk ook het voeren van een sollicitatiegesprek.
Aan welke condities moet worden voldaan om de interventie te laten werken?
Om de student zich op de juiste manier aan een bedrijf te laten presenteren, is het belangrijk dat de student allereerst weet wat hoe hij zich representatief opstelt. Door de student kennis te laten maken met het woord; representatief vanuit diverse hoeken (denk hierbij aan uiterlijk, social media, duidelijke CV), willen wij de student interactieve opdrachten aanbieden waarbij de student in korte tijd weet wat representatief is. Daarbij willen wij met de student door middel van een online module stapsgewijs de kans bieden om een professionele CV op te stellen. Als laatste willen wij in de daaropvolgende fysieke les, de studenten elkaars CV laten beoordelen. Omdat onze doelgroep 1ste jaar mbo studenten zijn hebben wij in deze opdracht gekozen voor de samenwerkingsstructuur ‘denken-delen-uitwisselen’, want volgens Ebbens & Ettekoven (2016), kan deze samenwerkingsstructuur in vrijwel alle leersituaties gebruikt worden waar de docent normaliter traditionele vraagtechnieken zou toepassen. Omdat wij ook willen dat de studenten werken aan hun communicatietechnieken (dit is ook nodig bij o.a. het voeren van een sollicitatiegesprek) hebben wij gekozen voor deze samenwerkingsvorm, want volgens Ebbens & Ettekoven (2016), is dit zeer geschikt voor het oproepen van leeractiviteiten begrijpen, en integreren, het uitwisselen van meningen en ervaringen, maar ook voor het hoge orde denkvragen.
Door bovenstaande in te zetten bereiken wij dat de student zich op verschillende vlakken representatief kan presenteren aan een bedrijf.
Benoem effecten die jullie met de interventies willen bereiken. Waar kun je aan zien dat de interventie effect heeft gehad?
De student:
Kan een CV maken dat er aantrekkelijk uitziet qua ontwerp en inhoudelijk voldoende informatie geeft
Weet wat "representatieve” eisen zijn die bij de beroepspraktijk horen
Kan zichzelf op representatieve wijze, voorstellen en presenteren
Kan benoemen welke mogelijke gevolgen er zijn voor een sollicitatie van het gebruik van sociale media.
Kan 3 kwaliteiten en 2 ontwikkelpunten van zichzelf benoemen
Kan benoemen wat proactief is
Kan een reflectie verslag schrijven en daarin benoemen wat leerpunten zijn voor hem/haarzelf
Kan benoemen wat anderen zien van zijn/ haar gedrag
Kan benoemen welk gedrag van anderen invloed heeft op hem/haar
Lessuggesties:
CV Maken
Social media versus solliciteren
Wat is representatief
Reflecteren kun je leren
Wie ben ik? En wat moet ik nog leren?
Bijlage
CIMO
Week
Context
Het probleem is dat:
Interventies
Als we dit doen:
Mechanismen
Omdat:
Outcome
Gebeurt er:
1
Studenten het moeilijk vinden om te verwoorden wat hun talenten zijn.
Studenten te laten nadenken over hun sterke en zwakke kanten en dit laten verwoorden.
De student krijgt inzicht in zichzelf, zijn kwaliteiten en leerdoelen en kan deze verwoorden. Zo reguleert de student zijn eigen begeleiding die hij nodig heeft van zijn Slb'er en stagebegeleider.
Kan 3 kwaliteiten en 2 ontwikkelpunten van zichzelf benoemen.
Kan benoemen wat proactief is.
2
Studenten weten zich niet goed te presenteren aan een bedrijf
De student kennis laten maken met het woord: representatief vanuit diverse hoeken
De student weet hoe hij zich representatief opstelt aan de hand van een opdracht die ze zelfstandig uitvoeren.
Door het maken van de opdracht leert de student wat representatief inhoudt
De student kan zich uiteindelijk representatief presenteren
De student kan benoemen wat "representatieve” eisen zijn die bij de beroepspraktijk horen.
3
Het probleem is dat de studenten de gevolgen van sociale media niet inzien. Hierbij zien ze niet de gevolgen wat dit voor invloed heeft op hun professionele identiteit.
Tijdens de les een gastles verzorgen voor de studenten waarin een ervaringsdeskundige de gevolgen van sociale media verteld. Ook wordt er een rollenspel gedaan waarin de studenten de leerstof van de vorige les kunnen toepassen en oefenen, het representatief presenteren.
Bij de vaardigheid van de rollenspel draait het vooral om de bewustwording van hun eigen professionele identiteit. Ook is dit een goede manier om met elkaar sollicitatie gesprekken te kunnen oefenen. De gastles moet zorgen voor een stukje realiteit, bewustwording en kennis over de ‘verborgen’ gevolgen van de sociale media om op deze manier te laten zien wat voor invloed het kan hebben op je professionele loopbaan.
Kan benoemen welke mogelijke gevolgen er zijn voor een sollicitatie van het gebruik van sociale media.
Kan benoemen welk gedrag van anderen invloed heeft op hem/haar.
Kan benoemen wat anderen zien van zijn/ haar gedrag.
4
De studenten beheersen de vaardigheden van het schrijven van een professionele CV onvoldoende.
De student laten oefenen met het opstellen van een CV.
Bij deze vaardigheden gaat het onder andere om het onthouden, begrijpen en integreren (Ebbens & Ettekoven, 2016).
De student weet je meer over de term Curriculum Vitae.
De student kan een CV maken dat er aantrekkelijk uitziet qua ontwerp en inhoudelijk voldoende informatie geeft.
5
De studenten weten niet hoe ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek.
De studenten weten niet goed hoe ze zich moeten presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
De studenten beheersen de gespreksvaardigheden die nodig zijn het voeren van een sollicitatiegesprek onvoldoende.
De student wordt formaties getoetst d.m.v. een rollenspel, waarin de student de sollicitant is en de docent de werkgever.
De student bekijkt (zelfstandig) ter voorbereiding naar een interactief filmpje over een sollicitatiegesprek.
De student wordt door middel van een rollenspel ondergedompeld in een replica van de echte wereld, waarin hij/zij kan ervaren wat het betekent om in de schoenen van een sollicitant te staan.
De student schrijft een reflectie over zijn/haar bevindingen en leerpunten m.b.t. het rollenspel.
Student krijgt inzicht en wordt geconfronteerd met verschillende perspectieven en ontdekken dilemma’s en/of tegenstellingen die anders moeilijk te illustreren zijn (KU Leuven, 2021).
De student is bezig met de lage orde van denken (taxonomie van Bloom). Door aan de slag te gaan met deze leeraciviteit is de student bezig met het ontwikkelen van de vaardigheid toepassen (de vaardigheid om kennis in nieuwe en concrete situaties toe te passen) (SLO, 2021)).
Met het formatief toetsen neemt de student de verantwoording over zijn eigen leren en wordt de voortgang van het leerproces van de student in kaart gebracht (Sluijsmans & Kneyber, 2016).
Door te reflecteren denkt de student na over wat hij/zij heeft geleerd, en is de student zo bewuster bezig met zijn eigen leerproces (Leraar24, 2020).
De student kan zichzelf op representatieve wijze, voorstellen en presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
De student ontwikkeld bepaalde generieke vaardigheden, met name vaardigheden die nodig zijn in interactie met anderen (zoals communiceren, kritisch denken etc.) (Peisachovich et al., 2017).
De student kan een reflectie verslag schrijven en daarin benoemen wat zijn/ haar leerpunten zijn.
Storyboard
Week 1 thema:
Wie ben ik en wat moet ik nog leren
Week 2 thema:
Wat is representatief?
Week 3 thema:
Jouw sociale media en solliciteren
Week 4 thema:
CV maken
Week 5 thema:
Toets
Outcome (verwijzen naar ontwerp eis)
Kan 3 kwaliteiten en 2 ontwikkelpunten van zichzelf benoemen
Kan benoemen wat proactief is
De student kan benoemen wat "representatieve” eisen zijn die bij de beroepspraktijk horen
Kan benoemen welke mogelijke gevolgen er zijn voor een sollicitatie van het gebruik van sociale media
Kan benoemen welk gedrag van anderen invloed heeft op hem/haar
Kan benoemen wat anderen zien van zijn/ haar gedrag
Een CV maken dat er aantrekkelijk uitziet qua ontwerp en inhoudelijk voldoende informatie geeft
Kan zichzelf op representatieve wijze, voorstellen en presenteren
Kan een reflectie verslag schrijven en daarin benoemen wat leerpunten zijn voor hem/haarzelf
Digitale tool
Wie ben ik? Reflectie aan de hand van vlog
Filmpjes bekijken in lesson-up, wat is representatief en daar vragen over maken
Definitief CV maken en insturen voor sollicitatie
Wanneer er sprake is van Lockdown via TEAMS
Face to face
Welkom, uitleg over de lesinhoud, samenwerk groepjes maken.
Rollenspel
Gastles
Sollicitatiegesprek als toets moment
Feedbackmoment
Feedback van ll
Feedback van docent op online gemaakte vragen.
Feedback moment van Docent
Beoordeling op CV en gesprek met feedback en cijfer
Principes van SW leren
Studenten in groepjes zichzelf laten presenteren en feedback moment voor elkaar organiseren. (Speeddaten)
Rollenspel en feedback daarop
Voorbereidings opdrachten
Zichzelf presenteren
Gedrag benoemen dat past bij een gemotiveerde en professionele houding
Wat is representatief voor jouw beroepsuitoefening
Nadenken over wat er in een CV moet
CV Maken
Toets/ sollicitatie gesprek
Verantwoording lessenserie
Lesweek 1
Tijdens lesweek 1 wordt er met de studenten in de groep nagedacht over wie zij zelf zijn en wat zij willen leren tijdens hun stageperiode.
Deze les wordt klassikaal aangeboden de tijdsplanning is 90 minuten. Verwerkingsopdracht 30 minuten.
Het eerste uur van 45 minuten zijn een theorie gedeelte. Daarna wordt er tijdens het tweede uur in drietallen gewerkt aan een reflectie opdracht voor deze opdracht is 30 minuten ingepland. Daarna wordt er klassikaal kort gereflecteerd op dat wat de studenten geleerd hebben en wat zij mee nemen voor hun verwerkingsopdracht.
Deze verwerkingsopdracht wordt naar aanleiding van de les als huiswerk opgegeven en dient als voorbereiding op les 2.
Doormiddel van deze les wordt gewerkt aan de volgende lesdoelen:
Jij kunt drie dingen benoemen waar je goed in bent
Jij kunt twee dingen noemen die je nog wilt/moet leren
Jij kunt vertellen/uitleggen wat proactief is
Om deze doelen bij de studenten te behalen wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen. Het theoretische deel wordt eerst klassikaal doorgenomen en besproken. Om dit goed te laten beklijven wordt daarna doormiddel van de werkvorm Driestappen interview de eerste opdracht gedaan. Voor deze vorm is gekozen omdat de leerlingen de leerlingen op deze manier gestimuleerd worden om hun opvattingen en gedachten goed onder worden te brengen aldus Ebbens & Ettekoven (2016). Dit wordt onderschreven door Geerts & Kralingen (2020). Daarbij geven zij aan dat deze vorm zich bij uitstek leent voor het oefenen van gespreksvaardigheden. Ook bevordert het de betrokkenheid van de leerlingen.
Voor de laatste opdracht is gekozen om de leerlingen zelfstandig te laten werken. Middels deze opdracht werken we in deze les aan de individuele verantwoordelijkheid van de leerling. Zij hebben deze les kennis opgedaan over het begrip proactief. En aan deze vaardigheid kan op deze manier goed gewerkt worden.
De keuze hiervoor is heel bewust gemaakt omdat ik er door het lezen van (Ebbens & Ettekoven) van overtuigd ben dat de kwaliteit van het leerresultaat van de leerlingen voor een belangrijk deel afhankelijk is van activiteiten die zij zélf ondernemen. Leerlingen moeten daarom zelf actief en constructief bezig zijn en leren op deze manier doelgericht met hun kennis in te zetten en te ontwikkelen.
Lesweek 2
In deze les gaan we het hebben over wat nou representatief zijn inhoud. De meeste studenten weten zich niet goed te presenteren. Tijdens deze les gaan de studenten zelfstandig YouTube video’s bekijken waarin wordt verteld wat representatief inhoudt en wat daar allemaal bij komt kijken. Zo krijgen de studenten kennis en een eigen idee wat representatief nou betekend. Uiteindelijk is het doel dat de studenten inzicht krijgen over het hoe ze zich moeten presenteren voor een bedrijf en dat ze weten welke representatieve eisen erbij horen.
Aan de hand van de video’s zullen ook vragen beantwoord moeten worden. Door het bekijken van de YouTube video’s krijgen de studenten een beter beeld hoe ze moeten presenteren ook gaan ze de leerstof beter onthouden. Hierbij gebruik ik de beheersingsniveaus: OBIT-niveau 1 onthouden en 2 begrijpen (Geerst & Kralingen, 2020). Na het bekijken van de YouTube video’s ga ik controleren of ze het hebben begrepen door middel van online vragen. Aankomende lessen gaan de studenten hun bestaande kennis weer koppelen aan de nieuwe kennis zodat de studenten het steeds meer beter begrijpen. Daarnaast is de T-pack methode op een praktische manier toegepast. Het is vooral een samenhang tussen kennis van ICT, didactiek en vakinhoudelijk. Dat wil zeggen dat ik de studenten over het onderwerp representatief kennis wil laten maken door middel van ICT (YouTube video’s). De studenten bekijken individueel de video’s en daar horen ook vragen bij die ze moeten beantwoorden. Dus de studenten krijgen de ruimte om zelfkennis op te doen.
Als volgt gaan de studenten in tweetalen hun antwoorden vergeleken waarbij ze gaan uitleggen hoe ze op dat antwoord zijn gekomen. Dit hoort bij didactiek omdat de werkvorm evalueren is en hierdoor leren ze van elkaar. Met combinatie van vakinhoudelijke kennis van de docent waarbij ik de studenten help om het begrip representatief beter te begrijpen. (schoolinfo, 2017)
Aan het einde van de les zullen we de vragen en antwoorden met elkaar vergelijken en bespreken. De studenten gaan eerst in tweetallen elkaars uitkomsten bespreken. Het is de bedoeling dat de studenten met elkaar leren door hun antwoorden te vergelijken. Hierdoor kunnen ze elkaar feedback geven. Dit zorgt ervoor dat het leren van de individuele leerling beter wordt qua individuele aanspreekbaarheid. Daarmee wordt bedoeld dat iedere leerling ertoe doet en dat iedere leerling zichtbaar is (Ebbens, 2016).
Daarna gaan we het klassikaal bespreken. Hier is ruimte voor feedback van de docent op de vragen, het geven van feedback is een belangrijke rol van begeleiding. (Ebbens, 2016) Als docent zijnde ga ik letten op de beantwoorde vragen zodat ik kan zien of de student de opdracht heeft begrepen.
Lesweek 3
Tijdens lesweek 3 staat de les Sociale media VS solliciteren gepland. Deze les wordt gestart met een gastles waarna er een pauze plaats vind en na de pauze de studenten een rollenspel gaan spelen om zo sollicitatiegesprekken te oefenen.
De volgende doelen willen we in deze les behaald hebben:
Kan benoemen welke mogelijke gevolgen er zijn voor een sollicitatie door het gebruik van sociale media
Kan benoemen welk gedrag van anderen invloed heeft op hem/haar
Kan benoemen wat anderen zien van zijn/ haar gedrag
Om deze doelen bij de studenten te behalen is de keuze gemaakt voor een gastles. Door tijdens de gastles een ervaringsdeskundige in te zetten, ook wel peer educatoin genoemd, ben ik ervan overtuigd dat er beter door gedrongen kan worden bij de doelgroep. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat gelijkenis tussen een bron en de ontvanger een belangrijke component is als het gaat om het overtuigen van personen/veranderen van attitudes. De bron en ontvanger delen een gelijkenis waardoor de ontvanger zich beter kan herkennen in de bron. (Naber, 2012).
Om het wat makkelijker te maken heb ik hier een aantal linkjes waar je verschillende gastlessen kunt boeken wat aansluit op het onderwerp sociale media:
Na de gastles en de pauze wordt er gestart met het rollenspel. De keuze voor deze werkvorm is gekozen op basis van samenwerkend leren met als doel zich voor te bereiden op hub stage en het uiteindelijke werkveld. De maatschappij ontwikkelt zich zo dat deze steeds meer vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken. Zo is er zichtbare ontwikkeling in allerlei organisaties waarin verwacht wordt dat medewerkers niet alleen zichzelf, maar ook de leervermogen van elkaar en de organisatie ontwikkelen (Ebbens & Ettekoven, 2016).
Tijdens deze samenwerking vorm mogen ze zelf een duo vormen met een medestudent. Deze keuze is met een bewuste reden gemaakt. Een rollenspel waarin ze gesprekstechnieken moeten oefenen is best spannend wanneer dit voor een eerste keer gedaan moet worden. Door de gesprekspartner keuze bij hunzelf neer te leggen ontwikkel je meer rust en vrijheid omtrent dit ‘spannende’ onderdeel. Op deze manier zullen de studenten zich meer op hun gemak voelen in het oefenen van een gesprek.
Tijdens dit onderdeel wordt er ook van de studenten verwacht dat zij feedback geven op elkaar. Om verschillende redenen heeft dit een positief effect op het resultaat. Door elkaar te controleren weten de studenten precies wat er van ze verwacht wordt tijdens de toets. Door bewust op een ander te letten maken ze zich bewust op elkaar fouten. Op deze manier leren ze veel van elkaar.
Daarnaast is er uit onderzoek gebleken dat hoe persoonlijker de relatie is, des te groter de kans dat de feedbackontvanger zal besluiten er iets mee te doen (Remmerswaal, 2015). Hierbij gelijk een extra onderbouwing op de gemaakte keuze dat de studenten zelf duo’s mogen vormen.
Voor hulp tijdens het rollenspel is er gekozen voor de techniek om hulp eerst uit te stellen (Ebbens & Ettekoven, 2016). Het is de bedoeling om op deze manier meer zelfstandigheid te ontwikkelen bij de studenten en ze aan te zetten tot herhaling van de lesstof van vorige week.
Lesweek 4
Zoals eerder vermeld bestaat deze lessenserie uit zowel online als offline/klassikale lessen (Blended Learning). Volgens Malmberg (2018) kan je juist met een combinatie van online en offline leren een krachtige les neerzetten.
Lesweek 4 is een online les waarin de studenten aan de gang gaan met de term Curriculum Vitae en het zelf maken van een professionele CV. Met het aanbieden van een online les, sluit je aan bij de belevingswereld van de studenten en maakt leren leuker (Gastel-Firet, 2019).
Door het maken van de opdrachten die bij deze les horen zijn de studenten bezig met onder andere om het, onthouden, begrijpen en integreren (Ebbens & Ettekoven, 2016).
De leerdoelen die in deze les centraal staan zijn:
De student weet meer over de term Curriculum Vitae
De student kan een professionele CV maken dat er aantrekkelijk uitziet qua ontwerp en inhoudelijk voldoende informatie geeft.
De les bestaat uit 3 opdrachten, namelijk;
Opdracht 1: Wat is een Curriculum Vitae?
1.2 De Quiz
Opdracht 2: Een CV maken
Bij opdracht 1 en opdracht 1.2 gaat de student gaan individueel aan de slag met het verwerken van de lesstof/theorie waarna de student de mogelijk krijgt om doormiddel van een quiz te kunnen toetsen in hoeverre de student de lesstof begrepen heeft en beheerst. Hierdoor kunnen de studenten gemakkelijk zelf controleren of ze vragen goed hebben beantwoord, en kan je ze als docent online feedback geven. Volgens docentenplein kan je met digitaal lesmateriaal door middel van spelletjes motiveren om te leren (docentenplein, 2018).
Voor deze opdracht staat er tijdsindicatie van 15 minuten ingepland. Doordat dit een online opdracht is, is de student zelf verantwoordelijk voor de tijdsbewaking.
Bij opdracht 2 gaat de student de slag met het daadwerkelijk maken van een professionele CV.
De student krijgt de mogelijkheid om eerst zelf op het internet te gaan oriënteren naar de mogelijke CV ontwerpen zodat de student ook een beeld krijgt van een ontwerpt die bij hem/haar past.
Hierna krijgt de student 2 mogelijkheden toegereikt waarmee de student een professionele CV kan ontwerpen, de student kiest dan zelf de optie die hem/haar het meest aanspreekt. Door de student hierin de autonomie te geven, draagt dit bij aan het bereiken van een krachtige leeromgeving 9Geerts & Van Kralingen (2020).
Wanneer de student klaar is kan de student door middel van een checklist (zie hieronder) nagaan of zijn/haar Cv alle vereiste onderdelen bevat. Deze checklist komt sterk overeen met de checklist die de docent ook gebruikt bij het beoordelen van de CV.
Wanneer de student klaar is met alle bovenstaande opdrachten en zijn/haar CV gemaild heeft naar de docent (deze dient vóór vrijdag 17.00 uur naar de docent gemaild te worden), krijgt de student de mogelijkheid om zich door middel van een YouTube filmpje alvast voor te bereiden voor de toets van lesweek 5! Docentenplein geeft aan dat bij digitaal lesmateriaal, het gebruik van afbeeldingen en filmpjes voor meer afwisseling zorgt in de lesstof. Tevens zorgt het leren met behulp van filmpjes volgens onderzoek bovendien voor hogere cijfers (Docentenplein, 2018).
Nadat de CV is ingeleverd bij de docent, wordt deze ‘gecheckt” door middel van het bijhorende beoordelingsformulier. Deze is te vinden onder kopje 'beoordelingsformulier docent'. Hier hangt verder geen beoordeling aan voor de student omdat dit een onderdeel is van de toets in lesweek 5.
Door deze opdracht formatief te toetsen wil je als docent bereiken dat de studenten verantwoording nemen over hun eigen leren. Door het maken en beoordelen van de opdracht weet zowel de docent als de student wat de student wel/niet of onvoldoende beheerst, zo wordt de voortgang van het leerproces van de student in kaart gebracht (Sluijsmans & Kneyber, 2016).
Zoals eerder vermeld is deze les geheel online en gaat de student zelfstandig aan de slag. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de student bij deze les er alleen voor staat. De student kan via diverse hulpbronnen in deze Wiki wijs meer informatie vergaren en is de docent uiteraard bereikbaar voor eventuele vragen of hulp. Uiteraard is de student ook vrij om zelf op zoek te gaan naar meer informatie en/of hulp, dit bevordert ook de zelfstandigheid van de student.
Lesweek 5
Week 5 wordt de lessenreeks afgesloten doormiddel van het afnemen van een praktijktoets.
Voor de opbouw van de toets hebben wij gebruikgemaakt van de cimo techniek. Door goed te kijken naar de outcome hebben wij vastgesteld wat er getoetst moest worden. Er is bij de outcome met name gekeken naar wát voor de studenten van belang is om te kennen en kunnen voor hun beroepspraktijkvorming. Daarna is dit is terug geredeneerd naar de lesinhoud. In het boek Toetsen in het hoger onderwijs (Berkel et al. 2017) wordt dit uitkomst gerichte toetsing genoemd.
Het afsluiten met een toets is een sterke stimulans factor voor het leren van studenten. Het in de praktijk brengen daarvan met een competentie toets een goede afspiegeling is van wat de student straks echt gaat doen namelijk solliciteren. Hierdoor zal de student beter in staat zijn om op de juiste manier een sollicitatiegesprek aan te gaan omdat hij al geoefend heeft.
Op het beoordelingsformulier zijn duidelijk de uitkomsten vastgelegd. Zoals beschreven in Berkel et al. (2017) is er gekeken naar wat wil de docent zien en wat wil de docent horen. Er is gekeken of alles goed meetbaar is en terugkomt in de lesinhouden.
Het arrangement Samenwerkend leren : BPV is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Kelly Pijpers
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-01-22 23:48:46
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Het les doel is om de kwaliteit en de representatieve houding van de student binnen de stage te verbeteren. De lesinhoud is gericht op MBO studenten en kan gebruikt worden bij elke opleiding waar stage gelopen moet worden.
Leerniveau
MBO, Niveau 3: Vakopleiding;
MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Het les doel is om de kwaliteit en de representatieve houding van de student binnen de stage te verbeteren. De lesinhoud is gericht op MBO studenten en kan gebruikt worden bij elke opleiding waar stage gelopen moet worden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.