Project "Wat vind jij uit?"

Project "Wat vind jij uit?"

Inleiding

Inleiding:

Iedereen heeft vast wel een moment gehad waarbij hij dacht, hoe werkt dit nou? Of: Waarom heeft niemand hier ooit een oplossing voor bedacht?

Vanmorgen bijvoorbeeld deed ik de lamp aan op mijn nachtkastje. Gek is dat eigenlijk dat je maar op een knopje hoeft te drukken en er komt licht uit een glazen bol. Gek eigenlijk dat er licht is. Iemand moet ooit tegen het probleem aangelopen zijn dat hij het zat was om in het donker te zitten. Hij is toen bezig gegaan met het uitvinden van dat wat wij nu een 'gloeilamp' noemen. Wij kunnen ons helemaal niet meer voorstellen zonder licht terwijl het vroeger heel normaal was om te leven zonder licht. De meneer die de gloeilamp heeft uitgevonden is Joseph Swan. Hij heeft de gloeilamp in 1872 uitgevonden. Naast Joseph Swan waren er natuurlijk ook andere uitvinders die met hun uitvindingen ons leven hebben veranderd waar we elke dag mee te maken hebben. Maar er zijn ook vroeger dingen uitgevonden waardoor de mensen optimistisch waren over de toekomst Denk hierbij aan uitvindingen in de medische wetenschap, de eerste auto’s of vliegtuigen. Maar langzamerhand zagen de mensen ook de keerzijde van deze uitvindingen. Deze uitvindingen konden ook op een andere manier ingezet worden waardoor mensen een tijd anders aankeken tegen deze uitvindingen, want deze werden op een negatieve manier ingezet en werd niet altijd gebruikt waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. Denk aan inzet van nieuwigheden in oorlogen, zoals bommenwerpers.

Colofon

Het arrangement Project "Wat vind jij uit?" is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2022-02-03 10:40:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Project over ontdekkingen en uitvindingen door de jaren heen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open