Peergang onderwijsontwerp

Peergang onderwijsontwerp

Welkom

Welkom bij de peergang Onderwijs Ontwerpen. Deze peergang bestaat uit drie online bijeenkomsten van twee uur. Tussen de bijeenkomsten door werken we in groepen aan een ontwerpcasus uit jullie eigen praktijk.

Intentie

Het is onze intentie om samen te ontdekken hoe je als i-coach docenten kan helpen gegronde ontwerpkeuzes te maken. Dat doen we door je repertoire aan ontwerpmethodieken uit te breiden én door te leren van elkaars kennis, wijsheid en ervaring. We hopen dat deze peergang een boost geeft aan je creativiteit en vakmanschap, zodat je met zin en energie aan de slag kan binnen jouw onderwijsinstelling.

Gewenste uitkomsten

  • Je hebt kennis over en ervaring met krachtige ontwerpmethodieken (IDoARRT en Leerbogen).
  • Je hebt ideeën over hoe je als i-coach een waardevolle rol speelt in een ontwerpproces.
  • Je hebt kennis en ervaringen uitgewisseld met vakgenoten.
  • We zijn een leergemeenschap van onderwijsontwerpers geworden.

Principes

  • We vertragen om later te kunnen versnellen.
  • We gebruiken de wijsheid, kennis en ervaring van de groep.
  • We creëren met elkaar een leer en werkomgeving die we onze collega's toewensen.

Boeken

Tijdens de peergang gebruiken we inzichten en methodieken uit ons basisboek Your Ideal Classroom en de uitbreiding Your Online Classroom. Deelnemers van de peergang krijgen deze boeken thuisgestuurd. 

 

Boeken
Boeken

Miro

Tijdens de peergang zullen wij veel met elkaar samenwerken op het digitale whiteboard Miro. Dit is de link naar de pagina. Om toegang te krijgen moet je een wachtwoord invoeren. Dit wachtwoord vind je terug in de welkomsmail die je hebt gekregen na het invullen van de typeform, en op de Teamspagina.

 

Mocht er onverhoopt een probleem zijn, neem dan contact met ons op via info@dock20.org.

Miro
Miro

Sessie 1

Voorbereiding

Lezen

Tijdens de eerste bijeenkomst gaan we aan de slag met ontwerp-methodiek IDoARRT. Lees ter voorbereiding alvast bladzijde 66 tot en met 68 van Your Ideal Classroom.

Voorstellen

We vinden het leuk om te horen wie je bent en waar je expertise ligt. Tijdens deze peergang gaan we namelijk niet alleen leren mét elkaar, maar vooral ook van elkaar. Vul op de Miro-pagina je naam en je talent in bij het frame "deelnemers". We kijken er naar uit om je te ontmoeten!

Miro
Miro

Tijdens de sessie

Ontwerpen met IDoARRT

Tijdens de sessie gaan we kennismaken met de ontwerpmethodiek IDoARRT. Deze eenvoudige methodiek is ontwikkeld door Kaos-pilot en helpt je om onderwijs te maken vanuit een duidelijke bedoeling. 

IDoARRT
IDoARRT

Kennisclip IDOARRT

Ontwerpsprint 1

Samen aan de slag - opdracht 1

"De kwaliteit van onze resultaten kan slechts zo goed zijn als de kwaliteit van onze samenwerking"

Voordat jullie de inhoud van de casus induiken, vragen we jullie met elkaar een Waarderend Interview te doen als investering in jullie samenwerking. Voor hoe dat werkt: zie het boek Your Ideal Classroom. De aanvullende instructies die jullie nodig hebben zijn:

  • Verhalenverteller: deel een persoonlijk verhaal over wanneer je heerlijk hebt samengewerkt in een team of groep(je). Vertel in geuren en kleuren!
  • Oogst als groep: samenwerkingsprincipes die jullie met elkaar willen omarmen. Begin elk principe met "Wij..."

 

Samen aan de slag - opdracht 2

Kom met je case-groep tot intentie, gewenste uitkomsten en principes voor je casus. Post jullie I, Do en R vóór bijeenkomst 2 op Miro.

Miro
Miro

Sessie 2

Voorbereiding

Lezen

Tijdens de tweede bijeenkomst gaan we aan de slag met de leerbogen-methode. Lees ter voorbereiding alvast bladzijde 70 tot en met 75 van Your Ideal Classroom.

Tijdens de sessie

Werken met Learning Aches

Ons onderwijs heeft vaak eenzelfde structuur: Twee, drie of vier jaren, onderverdeeld in een aantal periodes. Per periode weer een aantal blokken van vakken, etc. . Vaak bestaat er tussen de vakken, blokken en periodes weinig samenhang. Onderwijs lijkt dan een verzameling van losse eilanden. De Leerbogen is een prettige ontwerpmethodiek die hierbij kan helpen.

De methodiek is ontwikkeld door Kaospilot en heeft al bij een aantal onderwijsinstellingen vaste grond onder de voet gekregen. Het ontwerp bestaat letterlijk uit een aantal bogen die een bepaalde tijd vertegenwoordigen. In die gegeven tijd wordt de inhoud ontdekt van een vraag die op dat moment centraal staat en gekoppeld is aan de boog.

Leerbogen
Leerbogen

Werkvorm

Een van de werkvormen die we tijdens de sessie gaan ervaren is het Waarderend Interview. Het Waarderend Interview vindt plaats in drietallen. De werkvorm kent namelijk drie rollen: de verhalenverteller, de interviewer en de observant.

De verhalenverteller deelt een persoonlijk (succes)verhaal. De interviewer helpt de verhalenverteller zijn/haar verhaal in geuren en kleuren te vertellen door nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. De observant neemt geen deel aan het gesprek, maar luistert naar onderliggende bouwstenen of patronen. Wat zijn de werkende factoren uit het verhaal die zorgen voor succes en
positieve impact?

Verdieping SET HOLD LAND

Kennisclip LEERBOGEN

Ontwerpsprint 2

Kennisclip SET HOLD LAND VERDIEPING

Ontwerp samen de leerbogen voor jullie ontwerp-casus. Post (een foto van) jullie ontwerp op Miro.

  • Wat is de overkoepelende leervraag boven het geheel?
  • Hoe vertaalt zich dat naar subbogen?
  • Hoe verlopen de fasen van set/hold/land in jullie ontwerp? En in welke fase zit de les/bijeenkomst/module ten opzichten van het grote geheel?
Miro
Miro

Sessie 3

Voorbereiding

Oefenen met leerbogen (optioneel)

Het mooiste curriculum dat we kennen, is dat van onze eigen leven. De intentie van deze oefening is om op een speelse manier kennis te maken met de leerbogen-methodiek.

 

Stappen

  1. Maak tijdslijn van 0 tot huidige leeftijd. Gebruik hiervoor het ruitjespapier wat je (in het boek) thuisgestuurd hebt gekregen.
  2. Span bogen over belangrijke periodes in je leven. Denk hierbij aan plekken waar je hebt gewoond, onderwijs, je relaties, maar ook hoe je je persoonlijk hebt ontwikkeld.
  3. Een boog stijgt nooit vanuit het niets op, er is iets voor en na (dus als een liefdesrelaties begint, zit daarvoor wellicht "single").
  4. Niet elke boog hoeft te landen! Laat een aantal bogen in de lucht hangen. Dit zijn fases waar je nu nog middenin zit.
  5. Wat valt je op? Waar komen veel bogen samen? (daar wil je stilstaan, vooruit en terugkijken).

 

 

Tijdens de sessie

Tijdens deze laatste sessie blikken we terug op het ontwerpproces en bespreken we met elkaar hoe je jouw rol als I-coach zo goed mogelijk kunt vervullen.

 

Werkvorm

Een van de grote werkvormen die we tijdens de sessie gaan ervaren is "Open Space". Dit is een krachtige methodiek die je ook met studenten kunt uitvoeren. Open Space werkt met een lege agenda. Deelnemers worden uitgenodigd om zelf die agenda te vullen door thema’s of vragen aan te dragen die zij bespreekbaar willen maken. Hierdoor nodigt de werkvorm Open Space studenten uit om eigenaarschap te nemen over hun eigen leerproces.

 

De Open Space kent drie fasen

  1. Agenda maken: De host introduceert het thema met de kernvraag (‘calling question’) van de bijeenkomst. Daarna nodigt hij/zij de deelnemers uit om hun eigen (leer)vraag te bedenken en deze op te schrijven. De vraaginbrengers hosten ieder een eigen gesprekstafel. De studenten/deelnemers die geen vraag hebben ingebracht, kiezen aan welk gesprek zij willen deelnemen. 
  2. Gesprekken: Vervolgens starten de sessies waarin gesprek wordt gevoerd over de vraag.  Deze duren over het algemeen 30-40 minuten. De initiator introduceert aan de tafel nogmaals kort zijn/haar vraag en de relevantie ervan. Daarna vindt er dialoog plaats.
  3. Terugkoppeling: Tegen het einde van de sessie geeft de facilitator van de Open Space een
    zogeheten ‘oogstformulier’ aan iedere groep Dit formulier is bedoeld om de
    kern van het gesprek te ‘oogsten’. Na de gesprekken komen de deelnemers weer plenair samen voor een volgende gespreksronde of de afronding.
Open Space agenda
Open Space agenda
  • Het arrangement Peergang onderwijsontwerp is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dock20 Dock20 Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-10-24 12:25:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Peergang in samenwerking met Dock20
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip IDOARRT
    https://vimeo.com/700251643?h=2e748ae737
    Video
    Verdieping SET HOLD LAND
    https://vimeo.com/701609109?h=2b827b1ea6
    Video
    Kennisclip LEERBOGEN
    https://vimeo.com/699718795?h=5b8bef27a7
    Video
    Kennisclip SET HOLD LAND VERDIEPING
    https://vimeo.com/701609109?h=2b827b1ea6
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.