M&M - Hoe word ik een Olympiër? - creëren

M&M - Hoe word ik een Olympiër? - creëren

0. Info startweek

  • Van 4 tot en met 20 februari 2022 zijn de Olympische Winterspelen in Beijing. Maar hoe word je als sporter eigenlijk een Olympier? En wat komt er allemaal bij Olympische spelen kijken?
  • Aantal XM: 10
  • Coaches die de quest begeleiden: jouw eigen coach geeft je hier feedback op!
  • Building Learning Power: Vindingrijkheid: koppelingen maken.
  • Belangrijkste opbrengsten: Div OS opdrachten, poster waarop de vertaling van de topsporter naar jouw leer/werkomgeving bij HVX, keuzeopdracht: 1. Donkere kant van de OS of 2. De weg naar Beijjing (de top)

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Omdat je ontzettend veel kunt leren van topsport en het leven van een topsporter!

Waar gaat deze quest over?

In februari zijn de Olympische Winter Spelen. Maar wat vraagt het eigenlijk van een sporter om daar te komen en op het hoogste niveau mee te doen? En wat komt er kijken bij het organiseren van een event als de Olympische Spelen. Daarover gaat deze quest!

Hij hoort bij het domein Mens & Maatschappij

Je leert de achtergronden van de Olympische Spelen en het zijn van topsporter kennen.

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • diverse opdrachten rond de O.S.
  • poster met de vertaling van het zijn van topsporter naar jouw situatie bij HVX
  • keuzeopdracht: 1. de donkere kant van de O.S. in China of 2. de weg naar de top (in dit geval Beijing)

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Je kunt bij deze quest in duo's samenwerken voor het O.S. deel maar het deel van de topsporter maakt iedereen individueel (allemaal een eigen poster). De keuzeopdracht mag weer samen.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen. 

 

Verderkijker

In deze quest bespreken we allerlei zaken die met de Olympische Spelen te maken hebben: sporters, medailles, prestaties, stadion, logo, stadion en klassieke en moderne Olympische Spelen.

Test je kennis door het maken van de Olympische Spelen Quiz.

  • Heb je na het maken van de quiz een hoge score?
    Dan weet je al veel over de Olympische Spelen!
  • Heb je een lagere score?
    Dan is deze quest een goede manier om je kennis uit te breiden!
 
➜ Maak deze quiz
➜ Zet je resultaat in seesaw en zet een link daar naartoe in je logboek van je tegel in egodact.

2. Olympische Spelen Onderzoek

Olympische Winterspelen 2022

Vanaf vrijdag 4 februari 2022 tot zondag 20 februari 2022 is het weer zover: de Olympische Winterspelen, dit jaar vanuit Beijing voor de 24e editie. Dit moet je allemaal over het grote sportevent weten.

Minder dan een half jaar na de Olympische Zomerspelen in Tokio mogen we weer van sporten op het hoogste niveau genieten in Beijing. De stadions zijn al helemaal klaar en het Olympische dorp krijgt al vorm door de - naar verluidt - miljoen Chinezen die zich hebben aangemeld als vrijwilliger. Dit zal de 'groenste Spelen ooit' moeten worden vanwege alle milieuvriendelijke innovaties.

De sporten die je voorbij zal zien komen zijn onder anderen: alpineskiën, biatlon, bobsleeën, cross-country skiën, curling, kunstschaatsen, freestyleskiën, ijshockey, rodelen, noordse combinatie, shorttrack schaatsen, skeleton, schansspringen, snowboarden en last but not least: langebaanschaatsen.

Nederland was de laatste jaren erg succesvol tijdens de Winterspelen en er wordt verwacht dat we deze streak volhouden, vertelt de officiële site. Het is nog niet bekend welke Nederlanders er precies mee gaan doen, daar gaan nog meerdere kwalificatie rondes aan vooraf.

Beijing wordt de eerste stad die de Zomer- en Winterspelen heeft georganiseerd. De Zomerspelen vonden plaats in 2008 en meerdere stadions worden nu hergebruikt voor de Winterspelen. Het zwembad wordt een curlingbaan en waar er geturnd en gehandbald werd, wordt straks geijshockeyd.

Voorlopig zullen vanwege COVID alleen Chinese supporters fysiek welkom zijn. Dit betekend voor veel Nederlandse fans dat Parijs - in 2024 - de eerste Olympische Spelen zullen zijn waar zij weer bij kunnen zijn. De televisie-uitzendingen zullen door de NOS verzorgd worden.

DATA VAN DE SPORTEN VAN BEIJING 2022

  • Alpineskiën (6-19 februari)
  • Bobsleeën (13-20 februari)
  • Biatlon (5-19 februari)
  • Langlaufen (5-20 februari)
  • Curling (2-20 februari)
  • Freestyle skiën (3-19 februari)
  • Kunstschaatsen (4-20 februari)
  • IJshockey (11-20 februari)
  • Rodelen (5-10 februari)
  • Noordse Combinatie (9-17 februari)
  • Snowboarden (5-15 februari)
  • Schansspringen (5-14 februari)
  • Skeleton (10-12 februari)
  • Schaatsen (5-19 februari)
  • Shorttrack (5-16 februari)

Van 4 tot en met 20 februari 2022 is het Chinese Peking gastheer van de 24e Olympische Winterspelen.

  • Op 31 juli 2015 kreeg Peking de voorkeur voor de Winterspelen van 2022 boven het Kazachse Alma-ata.
  • Peking zal de eerste stad zijn die zowel de Zomerspelen als Winterspelen georganiseerd heeft.
  • Peking ligt in de tijdzone UTC +8. Dit houdt in dat het in de winter 7 uur later is dan in Nederland. Vanuit Nederland gezien zullen de sporten op de Winterspelen in de ochtend tot halverwege de middag georganiseerd worden.
  • Op het programma staan 109 onderdelen verdeeld over 15 sporten.
  • Zeven onderdelen maken hun debuut in Peking: Monobob (vrouwen), freestyle skiën big air (mannen en vrouwen) en gemengde teamonderdelen in freestyle skiën aerials, schansspringen, snowboarden en shorttrack.
  • De onderdelen zijn verdeeld over drie cometitie zones: Peking, Yanqing en Zhangjiakou.

De Moderne Olympische Spelen

De Fransman Pierre de Coubertin vond Olympia heel interessant. Pierre vond sport erg belangrijk. 1500 jaar na het afschaffen van de Spelen kreeg hij iedereen enthousiast om de Olympische Spelen weer te gaan houden. Hij hoopte dat het samen sporten van mensen uit vele landen zou leiden tot meer vriendschap tussen verschillende volken. Daarom heeft hij ook de Olympische Beweging opgericht. Dat is meer dan alleen de Spelen. Het gaat om een gezond lichaam en een gezonde geest. Altijd en overal voor iedereen! Dus ook voor jou, als jij sport. De Olympische Beweging bestaat nu nog steeds. Pierre de Coubertin heeft ervoor gezorgd dat in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden. In Athene.

Hoe worden de Olympische Spelen georganiseerd?

De Olympische Spelen(externe link) (OS), die om de vier jaar plaatsvinden, zijn een van de grootste sporttoernooien ter wereld. Het organiseren van de Spelen is dan ook een heleboel werk, en kost heel veel tijd en geld!

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de baas over de Olympische Spelen(externe link). Dit comité besluit bijvoorbeeld waar de OS worden gehouden en welke landen mee mogen doen. Het kiezen van het land dat de Spelen mag organiseren kost een aantal jaar. Dat komt omdat er een heleboel landen zijn die de organisatie op zich zouden willen nemen. Die landen schrijven zich in voor een bepaald jaar, en proberen het IOC ervan te overtuigen dat zíj dat jaar in een stad in hun land de beste Spelen kunnen neerzetten.

Land

Negen jaar voor het jaar dat de Spelen uiteindelijk zullen plaatsvinden, maakt het IOC bekend welk land is uitgekozen. Vanaf dat moment zijn het IOC en dat land samen de baas over de Olympische Spelen(externe link) van het toegewezen jaar. Het land dat is gekozen (voor de Spelen van 2012 was dat Engeland met Londen als ingezonden stad) is vanaf dat moment verantwoordelijk over hoe de Spelen er uit gaan zien en betaalt alle voorzieningen (dus ook de medailles(externe link)).

Regels

Als de keuze is gemaakt moet er ontzettend veel worden geregeld. Er worden vaak een heleboel nieuwe sporthallen, verblijfplaatsen (hotels en huizen) en zwembaden(externe link) bijgebouwd. Bij de bouw moet de organisatie rekening houden met verschillende regels van het IOC. Die regels hebben vaak te maken ruimte en veiligheid. Er komen iedere Spelen ontzettend veel bekende sporters(externe link), waardoor er ook weer een heleboel mensen kijken. Er moet voor die toeschouwers genoeg ruimte zijn, en er moet rekening worden gehouden met bijvoorbeeld voldoende bewaking. Daarnaast moeten er medailles worden uitgekozen, moet de opening worden voorbereid en worden er artiesten geregeld voor alle feesten die in de stad zullen plaats vinden.

Let the games begin!

Na negen jaar van voorbereidingen, bouwen en vrijwilligers kiezen is het dan zover: de Olympische Spelen(externe link) beginnen! Dan kunnen wij in de stadions of voor de tv genieten van een prachtig sportevenement, waar we vaak ook nog eens medailles(externe link) winnen.

Olympische steden

Aan het eind van de 19e eeuw besluit Pierre de Coubertin (een Franse edelman), om de Olympische Spelen in ere te herstellen. In 1894 weet hij 22 landen over te halen om aan de eerste moderne Olympische Spelen van 1896 mee te doen.

De eerste moderne Olympische Spelen zijn gehouden in 1896 in Athene. Sinds die Spelen zijn er meerdere steden geweest waar de Olympische Spelen hebben plaatsgevonden.

In 1928 werden de 9e Olympische Spelen gehouden in Amsterdam.Nederland heeft in 2009 nog geprobeerd om de Spelen van 2028 binnen te halen. Dit bleek helaas te kostbaar te zijn.

Omdat het in de zomer onmogelijk is om wintersporten te organiseren werd besloten tot het houden van Olympische Winterspelen. De eerste Winterspelen werden in 1924 in Chamonix (Frankriijk) gehouden.

In eerste instantie werden de Zomerspelen en de Winterspelen in hetzelfde jaar gehouden.
Sinds 1992 is dat niet meer zo.

Maak de volgende opdracht. Zoek de antwoorden op. Maak een screenshot van jouw antoorden en zet dit in het document "Moderne Olympische Spelen".

Een aantal keren zijn de Olympische Spelen niet doorgegaan. Geef antwoord op de vragen van de ondertaande opdracht. Maak een screenshot en zet deze nagekeken antwoorden in het document "Moderne Olympische Spelen".

 

Diverse spelen

De Olympische Spelen worden om de vier jaar gehouden.
Ruim van tevoren kunnen steden, die dit willen organiseren, dit kenbaar maken bij het Olympische Committee (IOC). De kandidaatsteden kunnen dan hun begroting en plannen aan het IOC presenteren.

De Spelen bestaan uit meerdere onderdelen:

  • De Olympische Winter- en Zomerspelen.
    Vinden elke vier jaar plaats. Worden niet automatisch georganiseerd door dezelfde stad.
  • De Paralympische Spelen
    Deze worden gehouden sinds 1960.
    Zijn bedoeld voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming.
    Ze worden gehouden vlak na de reguliere Spelen in dezelfde stad.
  • De Olympische Jeugd Spelen
    Worden gehouden sinds 2010. Zijn bedoeld voor jongeren tussen 14 en 18 jaar.
    De eerste wintereditie vond plaats in Singapore. De eerste zomereditie vond plaats in 2012 in Innsbruck.
    Deze Spelen vinden niet in hetzelfde jaar plaats of worden niet automatisch georganiseerd door dezelfde stad.


Elk jaar proberen miljoenen atleten zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.
Elke land heeft een maximum aantal sporters die voor een sport mogen meedoen.
De Verenigde Staten en China doen bijna aan elke sport mee.

OPDRACHT
Je gaat samen een tijdlijn maken.
  • je gaat of een tijdlijn maken van de Olympische Winter Spelen.
  • Gebruik de lijst met jaartallen die je gevonden hebt om een tijdlijn te maken.
  • Geef op de tijdlijn aan in welke steden de Olympische Winter Spelen gehouden zijn.
  • Zoek nu van al die  Spelen het Olympisch affiche op.
  • Geef de affiches ook een plaats op de tijdlijn.

Klaar?
Post je tijdlijn in Seesaw met een link naar Egodact. Denk aan: 
  • de titel: heeft de tijdlijn een duidelijke titel?
  • de inhoud: staan alle moderne Olympische Winter Spelen op de tijdlijn?
  • de inhoud: hebben je van alle Spelen een affiche gevonden?
  • de verzorging: ziet de tijdlijn er verzorgd uit en bevat deze geen taalfouten?

Ringen, Logo's, Vuur & Mascottes

De Olympische ringen staan voor 5 werelddelen: Amerika, Europa, Afrika, Australië/Oceanië en Azië. De 5 ringen laten zien dat de werelddelen met elkaar verbonden zijn en dat iedereen gelijk is. De kleuren staan ook voor: passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.

De 5 verstrengelde ringen geven de verbondenheid van de 5 werelddelen aan.

Kleuren

Veel mensen denken dat elk werelddeel een kleur heeft, maar dat is niet waar. De kleuren zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren is terug te vinden in de vlaggen van alle landen.

Ontwerper

De Olympische vlag met de verstrengelde ringen zijn in 1913 ontworpen door de stichter van de moderne Olympische Spelen, Pierre baron de Coubertin (1863-1937).

De olympische vlag

Het Olympische vlag bestaat uit vijf ringen. Drie boven (blauw, zwart en rood) en twee onder (geel en groen). De kleuren zijn gekozen omdat in alle landenvlaggen van het wereld één van deze kleuren voorkomt.

De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1920 in Antwerpen.

  • Blauw is het symbool voor Europa.
  • Zwart is het symbool voor Afrika.
  • Rood is het symbool voor Amerika.
  • Geel is het symbool voor Azië.
  • Groen is het symbool voor Australië.

Het Olympisch logo bestaat uit vijf ringen. Iedere ring heeft een eigen kleur. Elke ring stelt een werelddeel voor. De blauwe ring is voor Europa. De gele ring is voor Azië, de zwarte voor Afrika, de rode voor Amerika en de groene voor Australië/Oceanië. De ringen zijn in elkaar gevlochten. Dit geeft aan dat alle landen met elkaar verbonden zijn en dat iedereen gelijk is.

De kleuren staan ook voor: passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. .Maar iedere Olympische stad heeft ook een eigen logo.

Behalve het algemene logo heeft ook iedere stad zijn eigen logo.

Opdracht:
  • Zoek op internet vijf logo's op van steden, waar in het verleden de Olympische Spelen zijn gehouden.
  • Verzamel de logo's op een A4-tje 
  • Beantwoord nu de volgende vragen:
  1. Zijn de logo's symmetrisch?
  2. Zie je in de logo's iets kenmerkends van het land of de stad?
Zet alle antwoorden Seesaw met een link naar Egodact

Waar komt het Olympisch Vuur vandaan?

Het Olympisch vuur is bedacht door de Nederlandse architect Jan Wils. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van het Olympisch Stadion in Amsterdam, de plek waar in 1928 de Olympische Spelen werden gehouden. Maar hoe is het vuur dan ontstaan?

De Marathontoren

Voor het Olympisch Stadion staat de Marathontoren. Een toren van 46 meter hoog die in 1928 vanuit heel Amsterdam te zien was. In 1926 sprak Jan Wils voor de eerste keer over de toren. Hij was er namelijk iets moois mee van plan.

Grote schaal

Tegen de krant Het Vaderland zei hij: "Ik stel me daarvan veel voor. Het wordt een hele ijle toren. Er boven komt een grote schaal, waarin overdag een rookpluim kan opstijgen en 's avonds een vuurzuil."

Vuur

Dit was heel goed bedacht van Wils, want met daglicht zie je rook tenslotte beter dan vuur, waar vuur juist in de nacht beter te zien is. Op de foto is de laatste test met het Olympisch vuur te zien voordat het in 1928 naar boven werd getakeld de Marathontoren op.

Misverstand

Wils was dus de eerste die vuur toevoegde aan de Olympische Spelen. Eén van de beroemdste symbolen ter wereld is dus Nederlands! Het is namelijk een misverstand dat de Grieken al in de Oudheid bij de klassieke Olympische Spelen een speciaal vuur aanstaken. Natuurlijk wisten zij wel hoe ze vuur moesten stoken, maar dat deden zij niet speciaal voor de Olympische Spelen.

Fakkeltocht

Tijdens de Olympische Spelen in 1928 was er overigens nog geen fakkeltocht bij zoals wij nu gewend zijn. Het vuur werd toen namelijk gewoon aangestoken door een medewerker van de gemeente Amsterdam. Dit was zonder al te veel gedoe en plechtigheden.

In 1936

Pas tijdens de Spelen van 1936 in Berlijn - de beruchte nazi-Spelen van Adolf Hitler - werd in Olympia het vuur ontstoken door actrices die speelden alsof ze priesteressen waren uit de Oudheid.

De stad Olympia

Vanuit Olympia liep de fakkeltocht vervolgens naar de stad waar de Spelen dat jaar worden gehouden. En zo gebeurt dat tegenwoordig nog steeds, waarbij wordt gedaan alsof de oude Grieken het Olympisch Vuur hebben uitgevonden. Maar dat is dus helemaal niet zo, want het is door Jan Wils bedacht!

Mascottes

Vanaf de spelen in München in 1972 hebben de spelen per keer een andere mascotte.

Bing Dwen Dwen

In Mandarin Chinese (the official dialect of China), "Bing" has several meanings, though the most common is ice. The word also symbolises purity and strength, while “Dwen Dwen” means robust and lively, and also represents children.

The new Olympic mascot will serve as an ambassador for winter sports, bringing joy to those who participate in and watch the Olympic Winter Games. “Bing” means ice and also symbolises purity and strength, and “Dwen Dwen” represents children. The mascot embodies the strength and willpower of athletes and will help to promote the Olympic spirit.

Opdracht
Zoek nog 3 mascottes op van eerdere Olympische Spelen.
Bij welke stad en land en jaar van Spelen hoort iedere mascotte
Welke betekenis heeft iedere mascotte die jij gekozen hebt.
Zet je uitwerking in Seesaw met een link naar Egodact.

Olympische sporten

Op de Olympische Spelen zijn veel verschillende sporten te bewonderen, van volleybal tot zwemmen. Sporters trainen jarenlang voor deze competitie, die elke 4 jaar wordt gehouden. Maar niet alle sporten zijn olympisch. Hoe wordt bepaald welke sport wel en niet meedoet? Om een olympische sport te worden, moet een sport voldoen aan 33 criteria.

Criteria

Deze 33 criteria gaan bijvoorbeeld over de populariteit van de sport, maar ook over de kosten. Uiteindelijk bepaalt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) of een sport mee mag doen aan de Olympische Spelen.

Veranderingen

Of een sport olympisch is, verandert door de tijd heen. Zo kreeg de danssport breakdancing in maart 2019 toestemming om een olympische sport te worden. Dat lukt niet meer voor de Spelen van Tokio in 2020, maar waarschijnlijk kunnen we de sport wel bewonderen in de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Hippe sporten

Het Internationaal Olympisch Comité wil de laatste jaren met de tijd mee gaan, en laat daarom sporten toe die vroeger niet populair waren, maar nu wel veel gedaan worden. Denk aan surfen, skateboarden en klimmen.

Verdwenen sporten

Er zijn ook sporten die vroeger wel op de Olympische Spelen stonden, maar nu niet meer. Bijvoorbeeld touwtrekken. Dat was tussen 1900 en 1920 een olympische sport, maar verdween daarna van het programma. In de Olympische Spelen van 2020 verdwijnt worstelen als olympische sport.

Populaire sporten die verdwenen

Softbal verdween voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Ook honkbal is geen olympische sport meer. Rugby en golf verdwenen eerder uit de Spelen, maar kwamen in 2016 weer terug. Wat een veranderingen!

OPDRACHT
In Beijing staan 7 nieuwe onderdelen op het programma.
Welke zijn dat?
Welke Nederlanders doen aan deze onderdelen mee?
Post je uitwerking in Seesaw met een link naar Egodact.

3. Hoe word je een Olympiër?

Meedoen aan de Olympische Spelen en dan een of meerdere medailles behalen, is voor veel sporters het hoogtepunt van hun sportieve carrière.

Sporters gaan voor goud, maar kunnen ook een zilveren of bronzen medaille behalen.
Ook veel Nederlandse sporters hebben de afgelopen jaren medailles behaald bij de Spelen.

Opdracht 1: Welke Nederlandse gouden medaillewinnaars ken jij?
Maak een lijstje van drie of meer Nederlandse medaillewinnaars.
Dat kan een sporter zijn of een sportploeg.

Opdracht 2: Wat weet je van dopinggebruik op de Olympische Spelen?
Over dopinggebruik onder Olympische sporters en de consequenties daarvan lees je meer in deze opdracht.
Zet de uitwerking van jouw opdrachten in Seesaw en link ze in Egodact bij jouw tegel!

Olympische medaille

Voor veel sporters is een gouden Olympische medaille het hoogst haalbare in hun sport.
Dat komt omdat de Olympische Spelen voor veel sporten als het belangrijkste sportevenement wordt beschouwd.
Als je op de Olympische Spelen goud behaalt, ben je in één klap beroemd.

Naast individuele sporten zijn er ook teamsporten. Bij een individuele sport krijgt de winnaar een medaille.
Bij een teamsport krijgt iedere teamspeler van het winnende team een gouden medaille.
In het landenklassement geldt de medaille van een ploeg voor één gouden medaille.

 

 

 

Doping

Doping is het gebruik van verboden middelen met als doel sportprestaties te verhogen.
Anti-dopingorganisaties zetten zich in om datgene te beschermen wat wezenlijk van waarde is voor de sport. Daarom zijn er dopingregels opgesteld door de dopingsautoriteiten.

De dopingsautoriteit hanteert een lijst met verboden stoffen. Op die lijst staan stoffen die prestatiebevorderend zijn, schadelijk voor de gezondheid zijn en in strijd zijn met de ‘spirit of sport’.

Bekijk de video over dopingsregels.


Doping wordt vooral veel gebruikt in krachtsporten en duursporten (waar je langere tijd achter elkaar moet presteren).
Denk bijvoorbeeld aan atletiek, zwemmen, wielrennen, gewichtheffen en boksen.

Opdracht 1: Ga op internet op zoek naar antwoord op de volgende vragen:

Hoe word je een topsporter?

Maar olympier ben je natuurlijk niet zomaar. Het is vaak een lange weg daarnaar toe! Dus topsporter worden? Hoe doe je dat eigenlijk? Dat je veel moet trainen is wel bekend. Maar er is nog veel meer. Al die lessen vind je hieronder. Lessen die niet alleen passen bij een topsport maar eigenlijk bij alles waar je iets in wilt bereiken!

Les 1: Niet alleen 10.000 uur trainen, maar ook doelbewust trainen!

Het gaat niet alleen om de 10.000 uren training zoals sommige mensen zeggen, maar juist ook om hoe gericht en doelbewust je traint. Onderzoek laat zien dat experts en topsporters heel doelbewust trainen op de dingen waarin ze beter willen worden. Ze focussen op hele specifieke onderdelen van hun spel. Dus alleen zeggen ik wil een betere voetballer worden dus ik ga nu een balletje trappen is niet genoeg. Je moet heel bewust trainen op bijvoorbeeld je balaannames met je zwakke been.

Les 2: Leer van de allerbeste sporters

Als je de top wil behalen dan is het heel zinvol om succesvolle sporters te bestuderen. Zlatan Ibrahimovic vertelde in zijn biografie dat hij, toen hij jong was, fan was van het Braziliaanse nationale voetbalteam. Hij had een videoband die hij eindeloos bestudeerde. Nadat hij de video had bekeken ging hij naar buiten om alle bewegingen na te doen.

Kobe Bryant deed niets anders dan bewegingen ‘’stelen’’ van zijn voorbeeld Michael Jordan. Sportpsychologen hebben het ook wel over modelleren van topsporters. Dit is het bestuderen hoe een hele goede sporter beweegt en het vervolgens nadoen. Je stelt jezelf dan vragen zoals; wat is zijn lichaamshouding? Gezichtsuitdrukking? Hoe maakt hij zijn bewegingen? Vervolgens doe je dit na als een soort acteur die een rol speelt. Dit kan helpen om sneller bewegingen aan te leren en met meer vertrouwen te leren spelen. Hoe vaker je dit oefent en probeert, hoe natuurlijker het wordt.

Daarnaast is het lezen van biografieën of het kijken van documentaires ook een manier om erachter te komen hoe topsporters denken en trainen. Hoe gaan zij om met obstakels? Wat doen ze om te ontspannen? Hoe motiveren ze zichzelf? Hoe zijn zij topsporter geworden?

Leer van een voorbeeld

Les 3: Geloof in jezelf – ontwikkel een groei mindset

Onlangs las ik het boek van Amerikaans sportpsycholoog Bob Rotella. Rotella zei in het voorwoord dat wat LeBron James zo goed in basketbal maakt niet zijn fysieke kwaliteiten zijn. Het is volgens Rotella zijn manier van denken en geloof in zichzelf wat het verschil maakt. Zo’n succesvolle manier van denken is niet alleen weggelegd voor LeBron James. Die manier van denken kunnen jij en ik ook aanleren.

Onderzoekers hebben ontdekt dat succesvolle mensen een “groei mindset” hebben. Deze mindset kunnen we zelf ontwikkelen door bijvoorbeeld steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan, buiten onze comfortzone te trainen en openstaan voor feedback.

Les 4: Het is niet te laat om topsporter te worden

Wanneer ben je te oud om topsporter te worden? Om eerlijk te zijn heb ik geen idee. Het ligt er waarschijnlijk aan welke sport je beoefend. Zoals ik in het begin zei had ik altijd een droom om profvoetballer te worden. Uiteindelijk besloot ik rond mijn 14e te stoppen met voetbal. Mijn droom was afgezwakt en ik begon het idee te krijgen dat ik nooit topsporter zou worden.

Na het beoefenen van een aantal andere sporten, besloot ik op mijn 17e te gaan basketballen. En binnen een aantal jaar speelde ik mijn eerste eredivisie minuten. Ondanks dat sommige mensen zeiden dat het niet mogelijk was, had ik de drive om het wel te halen.

Les 5: De rol van mentale training

In mijn laatste jaar in de eredivisie trok ik naast de Nederlandse jongens veel op met mijn Amerikaanse teamgenoten. We waren tijdens de voorbereiding op trainingsstage in Duitsland en hadden het erover dat we allemaal graag boeken lezen. Ieder van ons gaf een lijstje van onze favoriete boeken. Het bleek dat we alle drie gefascineerd waren door mentale training. Een van die teamgenoten werd dat jaar topscorer van de eredivisie en ik ben er 100% van overtuigd dat het voor een heel groot deel te maken heeft gehad met zijn manier van denken.

Een mooie reportage van The New York Times laat zien hoe Olympische winter atleten zich mentaal voorbereiden op hun wedstrijden door visualisatie. Hoe gaan zij om met hun zenuwen?

Valt het je ook op dat hij rekening houdt met obstakels en wat hij doet om weer zijn focus terug te krijgen? Door niet alleen de mooie en positieve dingen te visualiseren, maar ook de obstakels word je mentaal veel sterker en leer je sneller een tegenslag te verwerken.

Les 6: Wat is belangrijker dan winnen? – product doel vs proces doel

Natuurlijk wil ik graag winnen, maar ik heb geleerd dat er iets is wat belangrijker is dan winnen en dat is het proces. Om uiteindelijk te kunnen winnen moet je elke dag de goede dingen doen. Elke dag moet je ernaar streven om beter te worden. Stel dat je kampioen wilt worden. Het einddoel is het kampioenschap, dit noemen we het product doel.

Om dat kampioenschap te behalen moet je wat doen, namelijk trainen. En dit is het proces. Wat belangrijk is, is om heel duidelijk te omschrijven wat je elke dag gaat doen om beter te worden. Door heel gefocust te zijn op wat je van dag tot dag moet doen zullen uiteindelijk te resultaten volgen.

Les 7: Als je maar gelukkig bent, toch?

‘’Als ik topsporter word, dan ben ik gelukkig.’’ Vaak denken we aan een doel dat ver weg ligt en ons gelukkig moet maken. Pas als we dat doel hebben bereikt kunnen we gelukkig zijn, denken we dan. Wat ik mij ben gaan realiseren is dat ik meer naar het moment van NU moet kijken. Het gaat vooral om het proces. In het Engels zeggen ze ook wel eens; you got to love the grind. Je moet van het proces leren houden. De obstakels die je op je pad tegen zal komen horen hier ook bij, maar ook die obstakels kun je overwinnen. Dit hoort allemaal bij het proces.

Om uiteindelijk bezig te zijn met een sport vind ik geweldig. Soms als ik geen zin had om te trainen dan schoot er door mijn hoofd; ‘’Patrick je had nu ook op kantoor kunnen zitten.’’ Niet dat daar iets mis mee is :D, maar ik realiseerde me dan wel dat ik een bevoorrechte positie had om zoveel met sport bezig te zijn en uiteindelijk je beroep er van te kunnen maken.

En misschien denk je nu; ‘’Hoe zit het dan met talent?’’

Talent is overrated is mijn stelling. Zonder (al te veel) talent kan je ook topsporter worden en je hoeft geen wonderkind te zijn. Hoeveel kansen en dromen laten we schieten omdat we ervan overtuigd zijn dat we het talent er niet voor hebben? We denken dat talent een must is. In mijn ogen zijn er andere dingen die belangrijker zijn dan talent als we de top willen bereiken.

Helpt talent je om de top te behalen? Ja, ik denk dat het scheelt als je bijvoorbeeld lang bent en een goede basketballer of volleyballer wilt worden. Ik denk echter dat er belangrijkere ingrediënten zijn dan talent.

Als je echt de ambitie hebt op de top te bereiken dan geloof ik dat er één ding belangrijker is dan talent en dat is mindset. Naast mindset gaat het ook om commitment, passie, doorzettingsvermogen en alle andere onderdelen die ik al heb genoemd in dit bericht. Er zijn genoeg voorbeelden van elite topsporters die zonder al te veel talent toch de top hebben bereikt (en dat is op zich ook weer een talent) . Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tom Brady waarvan gezegd werd dat hij niet atletisch genoeg was. Nu is hij de meest succesvolle quarterback aller tijden.
  • Isaiah Thomas is en was te klein volgens mensen. Hij werd een aantal jaren geleden als laatst (!) gekozen in de NBA-draft, het selectiesysteem om uit te komen in de NBA. Maar vorig jaar werd hij vijfde in de stemming als meest waardevolle speler in de NBA.
  • Russel Wilson was te klein volgens de ‘’kenners’’. Maar hij had een bepalende factor in de eerste superbowl winst in de historie van zijn team.
  • Michael Jordan werd in de jeugd niet goed genoeg bevonden door zijn highschool coach en haalde de selectie niet. Jordan wordt nu door veel mensen bekroond als beste sportman ooit.

Ondanks dat de zogenaamde kenners deze sporters in het begin afschreven lieten ze zien dat het juist alle andere dingen zijn die nog belangrijker zijn dan talent. Een mooie quote die de mindset van deze mannen omschrijft is;

‘’Hard work beats talent, when talent fails to work hard.’’

Wat zijn de eigenschappen van een topsporter?

Topsporters worden vaak gezien als rolmodellen en hebben vaak een voorbeeldfunctie. Ze zijn een uithangbord van de club en soms zelfs een ambassadeur van de sport. Maar we hebben het ook over karaktereigenschappen van de topsporters.

Persoonlijke effectiviteits guru Stephen Covey laat in zijn boeken zien dat het bereiken van succes niet alleen ligt in het uitvoeren pragmatische technieken, maar dat het juist ook gaat om eigenschappen en het vormen van een succesvol karakter.

Hij deed onderzoek naar wat werkt en wat niet werkt. Wat maken de echte top presteerders en succesvolle mensen nu echt succesvol? Dat is wat hij heeft laten zien in zijn boek ‘de 7 eigenschappen voor succes in je leven’.

Hieronder geef ik een kleine samenvatting van karaktereigenschappen die de meest succesvolle topsporters bezitten. Ik gebruik de eigenschappen van Covey als leidraad.

Begin bij de wortels

Wat Covey laat zien is dat succes begint bij ons karakter. Het is niet een trucje om snel succesvol te worden. Wil je dus succesvol worden dan moet je bij de wortels beginnen, het karakter. Werk van binnen naar buiten, zegt Covey. Dus begin eerst bij het verbeteren van je eigen karakter, voordat je bezig gaat met het vervanderen van de omgeving.

Wat wordt er bedoelt met eigenschappen?

Een eigenschap bestaat uit kennis, vaardigheid en motivatie. Een eigenschap moet aan al deze drie begrippen voldoen.

Kennis = wat moet er gedaan worden en waarom.

Vaardigheid = hoe moet het gedaan worden.

Motivatie = de wil om het te doen.

Eigenschappen:


    1. Wees proactief

Topsporters zijn proactief. In het nemen van initiatieven, maar ook in het nemen van verantwoordelijkheid over je eigen leven. Je bepaalt zelf je koers en je doelen. Ook de manier waarop succesvolle sporters over zichzelf praten en tegen zichzelf praten is optimistisch en proactief.

  1. Begin met het einde voor ogen (doelen)

Het principe ‘begin met het einde voor ogen’ betekent dat alles twee keer wordt gecreëerd. De eerste keer in het hoofd en de tweede keer in het echt. Hoe scherper jij het einddoel voor ogen ziet, hoe groter de kans van slagen. Topsporters bezitten de eigenschap om heel helder voor zichzelf te beschrijven wat ze precies willen bereiken en wanneer.

  1. Belangrijke zaken eerst (prioriteiten en effectiviteit)

Topsporters zijn enorm effectief. Iedereen heeft dezelfde 24 uur in de dag, maar de absolute wereldtop besteed die 24 uur veel effectiever dan gewone sporters. Het gaat erom dat je de juiste dingen doet op het juiste moment.

Deze eigenschap is eigenlijk heel praktisch. Het gaat er om dat je de dingen doet die je moet doen om jouw doelen op het gebied van sport te realiseren. Covey heeft het erover dat je moet weten wat jouw prioriteiten zijn. Op het moment dat je goed voor ogen hebt wat je prioriteiten zijn kan je betere keuzes maken. Je weet waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen kunt zeggen.

  1. Denken in win – win (sociaal en oplossingsgericht)

Win – win houdt in dat een oplossing voordelig is voor beide partijen. Een win–win-oplossing zorgt ervoor dat alle partijen tevreden zijn met de oplossing. Win – win betekent ook samenwerken in plaats van rivaliteit.

Deze karaktereigenschap is onmisbaar voor de teamsporters, maar ook voor individuele sporters in relatie met bijvoorbeeld de coach of begeleiders.

  1. Eerst begrijpen dan begrepen worden – communicatie

Communicatie is de belangrijkste vaardigheid in je leven, zegt Covey. In het boek The Champions Mind las ik over een Amerikaans volleybal duo, Misty May-Treanor en Kerry Walsh Jennings. Het duo had een communicatie expert ingehuurd om hun onderlinge communicatie te verbeteren. Dit legde o.a. de basis voor hun gouden medailles op de Olympische Spelen.

Covey zegt dat als hij in één zin zou moeten samenvatten wat het belangrijkste is in relaties (dus bijvoorbeeld in sport met je teamgenoten of coach), dan zou hij zeggen: eerst begrijpen… dan begrepen worden. Dit principe is volgens hem het geheim van effectieve communicatie.

Luister dus niet om een antwoord te kunnen geven. Luister om de ander te begrijpen.

  1. Synergie ”Team work, makes the dream work”

De zesde eigenschap gaat over synergie, maar wat is synergie eigenlijk? Simpel gezegd is het de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. Er wordt ook wel eens gezegd dat 1 + 1 = 2. Bij synergie is 1 + 1 = 3 of zelfs meer.

Topsporters weten binnen het veld, maar ook buiten het veld mensen om zich heen te verzamelen die hen helpen om nog succesvoller te worden. Door de juiste samenwerking te zoeken kan je nog veel succesvoller worden. Soms heb je echt het gevoel dat het klikt en die klik, de juiste coach, de juiste expert, die nieuwe teamgenoot kan je net dat extra zetje geven om naar het volgende niveau te gaan.

  1. Houd de zaag scherp – blijven groeien

De laatste eigenschap heeft betrekking op het onderhoud van de verbetering van het beste instrument dat je hebt – jezelf. Daarbij gaat het om onderhoud van je lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-emotionele vaardigheden. Die principe lijkt ook op een groeimindset.

De meest succesvolle sporters kijken daarom constant naar hoe zij kunnen groeien als mens en als sporter. Van LeBron James is het bekend dat hij jaarlijks meer dan een miljoen dollar investeert in zijn lichaam, door middel van trainers, slaapexperts en persoonlijke coaching.

De mentale kant van topsport

Hoe belangrijk is het mentale aspect in sport? Sportpsycholoog Mack stelde deze vraag regelmatig tijdens zijn presentaties. Voor hoeveel procent is sport mentaal, vroeg hij dan. Meer dan 10, 20, 30, 40 procent?

Als jij een percentage zou noemen, hoe mentaal vind jij de sport die jij beoefent? Als je nu meer dan 10, 20, 30 of 40 procent hebt genoemd, besteed je dan ook net zoveel aandacht aan het mentale aspect? Train je dan bijvoorbeeld ook 40 procent op het mentale gedeelte?

OPDRACHT
Wat kun jij leren van een topsporter dat ook van toepassing is op jouw situatie hier bij HVX.
Maak jouw eigen lijstje met lessen gebruik hierbij de lessen uit onderdeel 3.
Maak hier een mooi vormgegeven poster van (die je boven je bed/bureau kunt hangen)
Plaast deze poster ook in Seesaw en link hem naar Egodact

4. Afronding

Verwerking

Je kunt kiezen uit twee opdrachten als eindverwerking voor deze quest.

1. De donkere kant van deze Winterspelen. Vanwege Mensenrechten en mogelijk andere actuele onderwerpen rond China. Doet hier onderzoek naar en maakt hier een uitwerking naar keuze van.

2. De weg naar Beijing. Je kiest een Nederlandse topsporter die actief is op deze Winterspelen en beschrijft zijn of haar weg naar de top van kindsaf aan tot nu met aandacht voor de lessen uit deel 3. zoals je die in deze quest hebt leren kennen. Laat de lessen allemaal terugkomen in jouw uitwerking

 

De donkere kant van de Winterspelen

Oeigoeren en schending van mensenrechten

Toch ligt er een grote smet op de aanstaande Winterspelen, die we absoluut niet mogen vergeten. In de Chinese regio Xinjiang zitten naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere groepen opgesloten. Ook worden er mensenrechten in Hongkong en Tibet geschonden, om nog maar niet te spreken over de oplopende spanningen tussen Tibet en China.

Politici uit de VS, Australië en Groot-Brittannië willen daarom graag een boycot van de aanstaande Winterspelen. Een boycot zou er volgens hen voor kunnen zorgen dat de Chinese regering de schending van de mensenrechten stopt.

De weg naar Beijing

Voordat topsporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. Na overleg met de betreffende sportbond is per tak van sport en per onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een topsporter moet voldoen om zich te kwalificeren.

Welke sporters hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 (*).

Kunstrijden

  • Lindsay van Zundert (vrouwen, single event)

Let op

Om definitief te kunnen worden uitgezonden naar de Olympische Spelen moet er aan verschillende voorwaarden worden voldaan, o.a. aan internationale en nationale eisen. Zie hier voor meer informatie.

3b. Terugkijker

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal bij door in je logboek in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:
  • Vraag 1. Stel een vraag over hoe de leerling zichzelf verhoudt tot de inhoud
  • Vraag 2. Stel een vraag die de omgeving betrekt,

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst