E-learning Orgaan- en weefseldonatie

E-learning Orgaan- en weefseldonatie

Inleiding

Deze e-learning gaat over orgaan- en weefseldonatie en is ontwikkeld als onderdeel van de module MZA ( mens, zorg en activiteit). De les is samengesteld door één van de studenten van de deeltijd Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

De les is ontwikkeld voor het profiel zorg en welzijn maar kan zeker ook deel uitmaken van lessen maatschappijleer/burgerschapsvorming of levensbeschouwing.

De doelgroep waarvoor deze les ontwikkeld is, bestaat uit derdejaars vmbo kader leerlingen van 14 of 15 jaar oud. Deze pubers hebben een korte concentratieboog en zijn zeer visueel en praktijkgericht ingesteld. De les is daarom ingedeeld in meerdere hoofdstukken met korte, bondige teksten en afwisselende (visuele) opdrachten.

Handleiding docent

Iedereen die 18 is geworden ontvangt van de overheid een brief over donatie. Hierin wordt gevraagd om je keuze m.b.t. orgaan- en weefseldonatie vast te leggen in het donorregister. Het is goed als hier door jongeren van tevoren over nagedacht en gesproken wordt met ouders/verzorgers en/of vrienden.

Deze Wikiwijs is een digitale les die de leerlingen individueel (of in tweetallen) gaan maken.
De doelen van deze les staan omschreven onder het kopje 'leerdoelen'. Het belangrijkste doel is echter bewustwording en bespreekbaar maken van het onderwerp.

De leerling wordt gevraagd de opdracht(en) goed door te lezen en deze vervolgens te gaan maken. Vervolgens klikt hij door naar het volgende hoofdstuk.

De tijd die deze e-learning in beslag zal nemen zal ongeveer 45 minuten zijn.

Handleiding leerlingen

Iedereen die 18 is geworden ontvangt in Nederland van de overheid een brief over donatie. Hierin wordt gevraagd om je keuze over orgaan- en weefseldonatie vast te leggen in het donorregister. Het is goed als je hier van tevoren over nadenkt en hierover praat met je ouders/verzorgers of met je vrienden.

Je gaat deze Wikiwijs zelfstandig of in tweetallen maken. Bij ieder hoofdstuk lees je eerst goed wat je moet doen en gaat dan aan de slag met de opdracht(en). Als je klaar bent met de opdracht(en), ga je door naar het volgende hoofdstuk.
De Wikiwijs zal ongeveer 45 minuten duren.

Veel succes!

Leerdoelen

Na het maken van deze Wikiwijs weet je:

- Wat orgaan- en weefseldonatie is
- Welke organen en weefsels gedoneerd kunnen worden
- Hoe een orgaandonatieprocedure verloopt
- Wat het donorregister is en welke keuzes je daarin kunt vastleggen

Daarnaast hoop ik vooral dat jullie het onderwerp bespreekbaar maken, thuis en/of met je vrienden!

Introductie

Voordat je gaat starten met de theorie en enkele opdrachten, wil ik dat je antwoord geeft op de drie vragen die hieronder gesteld worden.

 

Welke organen en weefsels kun je doneren?

 

Zoek via onderstaande link op, welke organen en weefsels je kunt doneren en lees welke functie deze organen en weefsels in je lichaam hebben. Noteer de antwoorden in onderstaande twee vakken.

Op de website scroll je een stukje naar beneden. Je ziet dan een lichaam waarop je 6 organen en 5 weefsels kunt aanklikken.

Donorwise

Als je alle antwoorden hebt genoteerd, controleer je of je antwoorden kloppen. Daarna mag je de site 'Donorwise' afsluiten en werk je verder in Wikiwijs.

Puzzel

Je weet nu welke organen je kunt doneren en wat hun functie is in je lichaam. 

Het lukt je vast om de puzzel via onderstaande link te maken!

Puzzel

Als je de puzzel hebt gemaakt, mag je puzzel.org afsluiten en werk je verder in Wikiwijs

De donatieprocedure

Bekijk het onderstaande filmpje en lees daarna de tekst goed door.

 

Orgaandonatie: hoe gaat dat?

 

Orgaandonatie kan dus alleen als iemand in het ziekenhuis overlijdt door bijvoorbeeld een hersenbloeding of een zeer ernstig ongeval waardoor iemand hersenschade oploopt. De arts moet vaststellen of iemand hersendood is. Pas dan mag de donatie procedure worden gestart. De beademingsapparatuur zorgt ervoor dat de donor nog zuurstof binnenkrijgt, dat het bloed blijft stromen en het hart blijft kloppen. Als je de beademing stopt, zal de donor overlijden en kun je de organen niet meer gebruiken voor donatie.

Wanneer een arts denkt dat iemand donor zou kunnen zijn, moet hij eerst in het donorregister kijken of deze persoon hierin geregistreerd staat. De arts zal daarna de keuze bespreken met familie. Als er toestemming wordt gegeven voor donatie, worden er verschillende onderzoeken gedaan bij de donor om te kijken of de organen geschikt zijn voor donatie. Dit kan bijvoorbeeld bloedonderzoek zijn, urineonderzoek of röntgenfoto’s. Ook zal de arts in gesprek gaan met familie om te vragen hoe de leefstijl was van de donor en of er bepaalde ziektes in de familie zitten.

Een transplantatie coördinator komt naar het ziekenhuis waar de donor ligt om ervoor te zorgen dat alles goed gaat, niks vergeten wordt en om de familie van de donor te begeleiden. De transplantatie coördinator meldt de donor ook aan in een speciaal systeem: Eurotransplant. Hierin worden alle gegevens van de donor doorgegeven en het systeem bekijkt vervolgens wie de beste ontvanger is. Belangrijk hierbij is dat de medische kenmerken (bijvoorbeeld bloedgroep, leeftijd, lengte en gewicht) van de donor en de ontvanger zoveel mogelijk gelijk zijn.

Een speciaal artsenteam komt naar het ziekenhuis van de donor om de organen uit te nemen. Dit kan soms wel 6 uur duren.

Ondertussen krijgt iemand die al een tijdje op een orgaan aan het wachten is (de ontvanger) een telefoontje met het bericht dat hij zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet komen omdat er een donororgaan beschikbaar is. Dit hoeft niet hetzelfde ziekenhuis te zijn als waar de donor ligt. Een speciale taxi (met zwaailicht), een helikopter of een klein vliegtuig kunnen het donororgaan namelijk snel naar een ander ziekenhuis brengen. Hart en longen kunnen bijvoorbeeld maar 4 uur buiten het lichaam. Binnen deze tijd moeten de organen dus zijn uitgenomen bij de donor en getransplanteerd bij de ontvanger.

Na de donatie ziet het lichaam er altijd netjes uit. De familie kan dus gewoon afscheid nemen van een donor en de donor kan ook gewoon begraven of gecremeerd worden.

Het donorregister

Zoals in het filmje al werd verteld, moet een arts altijd het donorregister raadplegen wanneer hij denkt dat iemand donor zou kunnen zijn.

In het donorregister kun je vastleggen wat jouw keuze is over orgaan- en weefseldonatie.

Er zijn vier mogelijkheden:

  1. Ja, ik wil donor worden
  2. Nee, ik wil geen donor worden
  3. Mijn partner of familie beslist
  4. Ik wijs 1 persoon aan die beslist

Deze keuze kun je vastleggen vanaf je twaalfde jaar maar in het jaar dat je achtien bent geworden krijg je hier een officiële brief over. De minister vraagt je dan of je je keuze in het donorregister wil vastleggen. Doe je dit niet, krijg je een tweede brief met dezelfde vraag. Wanneer je daarna je keuze nog niet vastlegt, wordt je automatisch geregistreerd met: Ja, ik wil donor worden.

Registratie zorgt ervoor dat jouw familie op een moeilijk moment niet hoeft te beslissen. Jij hebt je keuze immers zelf al gemaakt! Het is goed om dit samen te bespreken. In het donorregister kun je ook vastleggen welke organen of weefsels je niet wilt doneren.

Wil je hier meer over weten? Klik dan op de link hieronder.

Donorregister

Stellingen

Denk goed na over de volgende 5 stellingen over orgaan- en weefseldonatie. Heb het er ook eens over met je ouders/verzorgers en/of vrienden!  

Nadat je je mening hebt gegeven (eens of oneens), zie je ook meningen verschijnen van jouw leeftijdgenoten. Is je mening daarna nog hetzelfde?

Als je alle stellingen heb doorgenomen sluit je de site en werk je weer verder in Wikiwijs.

Je kunt de stellingen vinden door op onderstaande link te klikken.

Wat vind jij?

Begrippen

In het filmpje en in de teksten komen verschillende begrippen voor.

Klik op onderstaande link om de begrippen te leren via Quizlet. Klik in de linkerkolom op kaarten.

Begrippen

Wanneer je zelf nog moeilijke of andere woorden tegenkomt die je niet begrijpt, zoek ze dan op!

 

Tot slot

Je bent klaar met het doorlopen van deze Wikiwijs. Hopelijk weet je nu meer over orgaan- en weefseldonatie en het donorregister en ga je het onderwerp thuis of met vrienden bespreken.

Wanneer je meer informatie wil of als je nog vragen hebt over orgaan- en weefseldonatie, zoek deze dan op (bijvoorbeeld op donorwise.nl) of stel ze aan je docent.

http://www.donorwise.nl/

Bronnen

Donorregister (z.d.). Geraadpleegd op 30 november 2021, van
https://www.donorregister.nl/

Donorwise (z.d.). Wat vind jij? Geraadpleegd op 13 november 2021, van
http://www.donorwise.nl/quiz/wat-vind-jij

Donorwise (z.d.). Wat weet jij over organen? Geraadpleegd op 12 november 2021, van
http://www.donorwise.nl/module/wat-weet-jij-over-organen

Nederlandse Transplantatie Stichting (z.d.). Orgaandonatie: hoe gaat dat? Geraadpleegd op 30 oktober 2021, van https://www.transplantatiestichting.nl/donatie-transplantatie/hoe-gaat-orgaandonatie/stappen-orgaandonatie

Nederlandse Transplantatie Stichting (z.d.). Geraadpleegd op 5 november 2021, van https://www.transplantatiestichting.nl

Quizlet (z.d.). Geraadpleegd op 1 december 2021, van https://quizlet.com/latest

Weustenraad, D. (z.d.). Digitale puzzels. Geraadpleegd op 30 november 2021, van www.puzzel.org. https://puzzel.org/

  • Het arrangement E-learning Orgaan- en weefseldonatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Wendy de Beer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-12-22 18:38:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze Wikiwijs is een digitale les over orgaan- en weefseldonatie. De doelen van deze les staan omschreven onder het kopje 'leerdoelen'. Het belangrijkste doel is bewustwording en bespreekbaar maken van het onderwerp. De les is ontwikkeld voor het profiel zorg en welzijn maar kan zeker ook deel uitmaken van lessen maatschappijleer/burgerschapsvorming of levensbeschouwing.
    Leerniveau
    VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Zorg en welzijn breed; Maatschappijleer; Cultuur, levensbeschouwing en identiteit;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 45 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Donorwise
    http://www.donorwise.nl/module/wat-weet-jij-over-organen
    Link
    Puzzel
    https://puzzel.org/nl/acrostic/play?p=-Mpmh0KOFKmpz5wx8QTc
    Link
    Orgaandonatie: hoe gaat dat?
    https://www.youtube.com/watch?v=rSsDI4QljzQ
    Video
    Donorregister
    https://www.donorregister.nl/
    Link
    Wat vind jij?
    http://www.donorwise.nl/quiz/wat-vind-jij
    Link
    Begrippen
    https://quizlet.com/nl/646837478/orgaan-en-weefseldonatie-flash-cards/
    Link
    http://www.donorwise.nl/
    http://www.donorwise.nl/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vragen over donatie

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.