De Inleiding
Wij hebben onze wikipagina gemaakt over infectieziekten, en de hygienische maatregelen om deze te voorkomen.
We gaan het onder andere hebben over de infectiecyclus, infectiepreventie en de aandachtspunten voor het beschermen van de zorgvrager.
Infectiecyclus
Een infectiecyclus is een clinisch proces van voorwaarden die alle aanwezig moeten zijn om een infectie te veroorzaken.
Als een van de volgende voorwaarden ontbreekt, blijft een infectie achterwege:
-
Er moeten micro-organismen aanwezig zijn.
-
Er moet een geschikte leefomgeving voor micro-organismen aanwezig zijn. Dat wil zeggen: een omgeving waarin micro-organismen kunnen leven en waarin ze zich eventueel kunnen vermenigvuldigen. Vaak is dat een vochtige, warme omgeving. Het kan ook een zuurstofrijke of juist een zuurstofarme omgeving zijn.
-
Micro-organismen moeten de leefruimte kunnen verlaten. Als deze leefomgeving een mens is, kan dat bijvoorbeeld via ontlasting, braaksel, uitgeademde lucht en bloed.
-
Micro-organismen moeten na het verlaten van de leefomgeving verder getransporteerd worden. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via lucht, water, voedsel, insecten, gebruiksvoorwerpen of via de mens.
-
Nadat de micro-organismen getransporteerd zijn, moet hun nieuwe leefomgeving een toegangspoort hebben: een mogelijkheid om binnen te dringen. Een toegangspoort tot het menselijk lichaam kan bijvoorbeeld een wond zijn.
Om infectie te voorkomen, moet de infectiecyclus dus doorbroken worden. Dat is mogelijk in elk stadium van de cyclus. Het best is om de bron aan te pakken en de aanwezigheid van micro-organismen te voorkomen. Als verpleegkundige doe je dat bijvoorbeeld door goede handhygiëne toe te passen. Je voorkomt ermee dat micro-organismen zich via jouw handen kunnen verplaatsen.
Infectiepreventie
Infectiepreventie is het voorkomen van verspreiding van infecties, ofwel infectieziektebestrijding. Infectiepreventie en hygiënisch werken in de zorg gaan samen. Dat is noodzakelijk, want infecties in de zorg hebben grote gevolgen voor een zorginstelling. Denk aan extra lijden door cliënten en een langer verblijf in zorginstellingen. Maar ook aan langdurig ziekteverzuim onder het personeel, resistentie van ziekteverwekkers door het gebruik van antibiotica en hoge kosten voor instellingen.
De norm voor infectiepreventie is als volgt
- handhygiëne;
- gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen;
- accidenteel bloedcontact;
- afvoer van medisch afval;
- reiniging van ruimten, meubilair, apparatuur en middelen.
De praktijk heeft een protocol voor de reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumentarium, dat minimaal omvat:
- het onderscheid tussen kritisch en niet kritisch instrumentarium;
- de werkwijze bij reiniging van instrumentarium;
- de werkwijze bij desinfectie van instrumentarium;
- de werkwijze bij sterilisatie van semi-kritisch en kritisch instrumentarium;
- de wijze van bewaren van te steriliseren materiaal.
Aandachtspunten ter bescherming van de gastheer
Voordat we gaan kijken naar hoe je de zorgvrager beschermt tegen infectieziekten, gaan we het eerst hebben over welke ziekten de zorgvragers het makkelijkste kunnen oplopen
De ziekten die zorgvragers het makkelijkste oplopen zijn:
- MRSA: Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een oorzaak van stafylokokbesmetting die moeilijk te behandelen is vanwege resistentie tegen sommige antibiotica. Stafylokokbesmettingen - inclusief die veroorzaakt door MRSA - kunnen zich verspreiden in ziekenhuizen, andere zorginstellingen en in de gemeenschap waar u woont, werkt en naar school gaat
- Noro-virus: Mensen krijgen door het norovirus een ontsteking van de darmen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd.
Let vooral hierbij op de volgende aspecten:
- Was je handen volgens de richtlijnen. Het Noro-virus is niet gevoelig voor handalcohol, dus was in dat geval je handen met water en zeep.
- Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen, ook een mondneusmasker.
- Maak vaak en grondig schoon, vooral toiletten. Kijk in het protocol wat je moet reinigen en hoe vaak. In een aantal gevallen is desinfectie noodzakelijk.
- Soms zijn er aparte toiletten nodig voor zieken en niet-zieken.
- Beperk het bezoek en loop zelf niet van de ene naar de andere afdeling. Houd pauze op je eigen afdeling en ga na je dienst direct naar huis.
- Geef goede informatie aan het bezoek en aan de cliënt.
- Laat zieke cliënten niet deelnemen aan groepsactiviteiten. Soms moeten ze zelfs geïsoleerd verpleegd worden.
- Ga zorgvuldig om met wasgoed en afval.
- Ga niet werken als je zelf een van deze infectieziekten heb en overleg met je leidinggevende.