Le passé composé

Le passé composé

Welkom

Algemene informatie

       Trap Vector afbeeldingen - Download gratis afbeeldingen - Pixabay

 

Bonjour et bienvenue!

Beste leerling,

In dit korte arrangement ga je meer over "le passé composé" (voltooid tegenwoordige tijd) leren. 

Stel dat je naar een feest of verjaardag gaat en je ontmoet een Franse jongen of meisje van je leeftijd. Wil je ook kunnen vertellen dat je vorig weekend iets superleuks hebt gedaan? Of wat je gisteren hebt gegeten? Of vertelt je medeleerling over het afgelopen weekend? Dan heb je de voltooide tijd nodig! De 'passé composé' in het Frans.

Het arrangement bestaat uit verschillende kopjes: welkom, instaptoets, herhaling, uitleg, oefeningen, eindtoets en bronnen. In de volgende kopje vind je meer informatie.

In dit kopje vind je meer infromatie over deze Wikiwijs. voor je begint, moet je deze informatie eerst goed doornemen.

Instaptoets

Je start met het maken van een instaptoets over "le passé composé". Dat is nodig om in kaart te brengen hoeveel jij al over het onderwerp weet en wat jij nodig hebt om de einddoellen te behalen. Naar aanleiding van het resultaat wordt je verwezen naar drie soorten oefeningen: oefeningen, extra oefeningen en extra uitdagend. Als jij minder dan 60% goed hebt, wordt je verwezen naar het kopje- herhaling en vervolgens naar uitleg en dan pas naar de oefeningen. Wanneer je meer dan 60% goed hebt gemaakt, ga je naar - uitleg en daarna naar oefeningen.

Herhaling

In dit kopje vind je een liedje over het rijtje van het hulpwerkwoord - avoir en een korte uitleg van  "le passé composé" met het hulpwerkwoord - avoir .

Uitleg

In dit kopje vindt je uitleg over "le passé composé" van de regelmatige werkwoorden met het hulpwerkwoord - être. Bij deze theorie vind je ook voorbeeldzinnen en de stappen die je moet volgen om een werkwoord te vervoegen.

Oefeningen

In dit kopje vind je de oefeningen, extra oefeningen en extra uitdagend. Het subkopje extra uitdagend is bedoeld voor leerlingen die de theorie uitstekend beheersen en die extra uitdaging willen. De moelijkheidsgraads neemt toe met elke oefening.

Eindtoets

Als laatste maak je een toets om te kijken of jij de theorie goed onder de knie hebt. Deze toets bestaat uit twee opdrachten; leesvaardigheid en schrijfvaardigheid.

Bronnen

Hier vind je de bronnen die ik gebruikt heb om dit arrangement te maken.

Contact

Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag via smartschool. 

 

Bij deze wens ik jou veel succes!

 

Leerdoelen

Hieronder vind je de leerdoelen van dit arrangement:

  1. Je kunt in het kort vertellen wanneer je "le passé" moet gebruiken.
  2. Je weet uit welke twee delen "le passé composé" bestaat.
  3. Je weet wanneer je "être" of "avoir" moet gebruiken als hulpwerkwoord.
  4. Je kunt de regels voor het gebruik van "le passeë composé toepassen bij verschillende werkwoorden.
  5. Je kunt "le passé composé" toepassen om minimaal vier zinnen over een weekend of een vakantie te schrijven.

Instaptoets

herhaling: le passé composé met- avoir

La chanson 'avoir'

Begin van dit schooljaar (trede1) heb je een liedje geleerd over het werkwoord ' avoir '. Om er zeker van te zijn dat je de juiste vervoegingen van avoir gebruikt bij 'le passé composé ', kun je naar het filmpje kijken. Probeer ook de vervoegingen uit het hoofd te leren.

 

 

Uitleg:

le passé composé met het hulpwerkwoord ' avoir ':

 

« J'ai eu un week-end génial ! J'ai joué un match de foot et j'ai regardé un film à la télé. Super ! »

 

Wil je kunnen vertellen dat je vorig weekend iets superleuks hebt gedaan? Of wat je gisteren hebt gegeten? Dan heb je de voltooide tegenwoordige tijd nodig!  "Le passé composé" in het Frans.

De passé composé is de voltooid tegenwoordige tijd, die bestaat uit het hulpwerkwoord ' avoir 'en een voltooid deelwoord. Dit is hetzelfde als in het Nederlands! Kijk maar:

  • Hij heeft gegeten = Il a mangé. (a komt uit het rijtje van ' avoir ' en betekent 'heeft')

 

Avoir

Om de passé composé te kunnen gebruiken of te herkennen, moet je het rijtje van avoir goed kennen.

 

Voltooid deelwoord

Na de juiste vorm van avoir komt altijd het voltooid deelwoord:

1. Voor regelmatige werkwoorden op -er, maak je die door -er van het werkwoord te halen en er een é voor in de plaats te zetten:

Voorbeeld:  het werkwoord 'danser '

                     Stam : dans (er)

                     Dans + é =  dansé  (gedanst)

                     J'ai danse = ik heb gedanst

2. Voor regelmatige werkwoorden op -ir, maak je die door -r van het werkwoord te halen:

Voorbeeld :  het werkwoord ' choisir  ' ( kiezen)

                     Stam: choisi ( r )   

                     Choisi = gekozen

                     J'ai choisi = ik heb gekozen

3. Voor regelmatige werkwoorden op - re, maak je die door- re van het werkwoord te halen en er een- u voor in de plaats te zetten:

Voorbeeld: het werkwoord ' vendre ' (kopen)

                   Stam: vend (re)

                   Vend  +u= vendu ( verkocht)

                   J'ai vendu = ik heb verkocht

Uitleg: de passé composé met ' être '

le passé composé avec être

Oefeningen ' de passé composé '

Werkblad 1

Werkblad 2

extra oefening

extra oefening 2

Quiz

REM - le passé composé (BW)

Bookwidgets opdracht

extra uitdagend

Bronnen

File:La maison etre.jpg - Wikimedia Commons [Foto]. (2008, 21 april). Geraadpleegd op 16 oktober 2020, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_maison_etre.jpg

Tialela99. (2015, 18 januari). Verbe avoir au présent de l'indicatif - alain le lait [Video]. Geraadpleegd op 20 oktober  2020, van https://www.youtube.com/watch?v=MnUWNIN3zss

Trap Vectory afbeelding on Prixabay. Geraadpleegd op 9 november 2020, van https://images.app.goo.gl/uwLPHKnGWKxY9YKB9

https://www.languagesonline.org.uk/French/Grammar/Perfect_Tense/949.htm

Yahyaoui, M. (z.d.-b). Le passé composé [Mobiele App]. Geraadpleegd op 20 oktober 2020, van https://quizlet.com/nl/537933703/le-passe-compose-flash-cards/

 

 

 

 

Visie

                 Verantwoording Visie Didactiek / Mohammed Yahyaoui / 0976336

 

C: content (vakinhoud)

Als docent ben ik betrokken bij het leerproces van mijn leerlingen. Een goede afstemming tussen leerdoelen, lesinhoud en toetsing is van groot belang om de leerlingen effectief te laten leren. In mijn leerarrangement heb ik gekozen voor verschillende leerdoelen die goed op elkaar aansluiten en waarin de moeilijkheidsgraad van de eerste naar de laatste toeneemt. Ook heb ik verschillende leeractiviteiten (uitleg+ opdrachten) aangeboden die bij de leerdoelen aansluiten. Tenslotte, heb ik een formatieve toets ingezet om te evalueren of de leerdoelen bereikt zijn. Eén van de verschillen tussen leerlingen, die zich in de les openbaart, is het verschil in begripsniveau. In het begin wordt aandacht gericht op de lesdoelen en voorkennis activeren (instaptoets). Op basis van de resultaten worden de leerlingen georiënteerd hoe ze verder gaan. De nieuwe stof wordt vervolgens op twee manieren aangeboden. Na de uitleg kunnen de leerlingen de opdrachten maken (verwerkingsfase) en als laatste met een toets afsluiten. Om de vakinhoud over te brengen heb ik een  didactische toepassing ingezet. Ik heb Quizlet gebruikt bij een van de oefeningen om de leerlingen een paar zinnen te laten vertalen van Frans naar Nederlands en andersom. Met Quizlet is de lettertype wat groter en ook kunnen de leerlingen op een leuke en aantrekkelijke manier oefenen. Daarnaast heb ik ook gebruik gemaakt van Quizlet om te differentiëren in opdrachten. Het is een leuke manier om extra te oefenen met het kiezen van het juiste hulpwerkwoord. Deze toepassingen zorgen voor differentiatie in verwerking.

P: pedagogisch

Op mijn welkom pagina heb ik een uitgebreide ‘”aandleiding” van het arrangement geplaatst.  Daarnaast heb Ik ook een kennisklip gemaakt waarin ik duidelijke instructies over het leerarrangement geef. Ik heb de lesdoelen en de kopjes beschreven. Om de les uitdagend te maken heb ik drie verschillende oefeningen gekozen waarin de opdrachten gevarieerd waren (meerkeuzenvragen, invultekst en openvragen). Ook heb ik één educatieve tools met een competitief element gebruikt. De moeilijkheidsgraad van de vragen nemen toe van de ene oefening naar de andere. Wanneer een onderwerp van een les of opdracht bij de belevingswereld van de leerlingen aansluit, dan spreken we over betekenisvol leren. Dit is belangrijk om de leerlingen te motiveren. In dit leerarrangement heb ik gekozen voor de “passé composé” omdat leerlingen graag vertellen over wat zij leuk vinden en wat zij allemaal gedaan hebben. Betekenisvol leren vindt in dit leerarrangement plaats door nieuwe kennis (de “passé composé” met- être  te verbinden aan reeds bestaande kennis (v.t.t met- avoir). Op deze manier wordt er betekenis gegeven aan de nieuwe kennis en kan de leerling dit beter onthouden en toepassen in de eindtoets waarin hij keuzes maakt die voor hem persoonlijk betekenis heeft en bij zijn interesses past. Als docent moet ik inzicht in het leerproces van de leerlingen goed gebruiken. Dit doe ik door te bepalen waar hij staat op zijn leerlijn, de effectiviteit van het leren te evalueren zodat ik in de toekomst beter kan differentiëren en personaliseren. Aan de hand van de resultaten van de eindtoets, kan ik zien of de leerling de leerdoelen heeft behaald of niet, ik geef feedback en bepaal vervolgestappen voor het leren.

T: technisch

Om het leren van de leerlingen te bevorderen, heb ik een kennisclip op screen-o-matic ontwikkeld. Daarnaast heb ik een YouTube filmpje en een PowerPoint met kleuren gebruikt om de nieuwe stof aan te bieden. Ook heb ik gebruik gemaakt van Quizlet tijdens de verwerkingsopdrachten om te variëren in lesinhoud. Als laatste heb ik bij de eindetoets het educatieve tool Microsoft Forms gebruikt. De leerlingen kunnen op zijn eigen tempo en niveau leren. Zij kunnen op elke moment de instructies terugvinden. In het begin van het leerarrangement heb ik een handleiding gemaakt waarin alle informatie staat. Voor differentiatie heb ik een kennisclip gemaakt waarin ik instructies geef over de stappenplan van het arrangement. Het is voor de leerlingen prettig om alle informatie uit het leerarrangement op hun gemak terug te kunnen bekijken en herhalen zo veel als nodig is. De theorie kunnen zij op verschillende manieren bestuderen visueel of auditieve  (video + PPT  met kleuren). Om te differentiëren in verwerkingsopdrachten, heb ik Quizlet gebruikt met zinnen in het Frans. Het gaat om het gebruiken van het juiste hulpwerkwoord. Het is een leuke manier om de hulpwerkwoorden van de “passé composé” te oefenen. Als laatste, heb ik bij de toets Microsoft Form gebruikt omdat het een snelle en eenvoudige manier is om inzicht te krijgen in het kennisniveau van de leerlingen.

Het gebruik van digitale middelen in de lessen heeft veel meerwaarde zowel voor de docent als voor de leerling. Door ICT wordt het lesgeven aantrekkelijk gemaakt (de lessen worden leuker), efficiënt (bv. instructie geven aan verschillende groepen op hetzelfde moment) en effectief (De geleerde stof blijft beter hangen).  Daardoor wordt het leerproces van de leerlingen aantrekkelijk (aansluiting bij belevingswereld, betrokkenheid, motivatie), efficiënt (tijdsaspecten; leerlingen kunnen makkelijk aan de slag) en effectief (de kennis wordt goed onthouden). Ook blijft het gebruik van digitale middelen tijdens de lessen van groot belang omdat leerlingen meer ICT vaardigheden aanleren. Daarnaast maakt ICT tijd- en plaats- onafhankelijk leren mogelijk.

 

Mijn visie

Om te begrijpen wat effectieve vreemde talen didactiek is, moeten we beginnen bij het einde: waar werken we naartoe? Wat zijn de einddoelen van het vreemdetalenonderwijs? (Dönszelmann, S., Van Beuningen, C., Kaal, A. & de graaff, R. (2020).)

Als insteek voor het omgaan met verschillen in onderwijsbehoeften tussen leerlingen gaat mijn voorkeur voor het gepersonaliseerd leren. Hierbij is dit onderwijsvorm gegeven vanuit de gedachte dat leerlingen allemaal op een ander tempo en op verschillende manieren leren. Vanuit het einddoel wordt gekeken naar de verschillende leerdoelen en de werkdoelen die de leerlingen nodig hebben om het einddoel te behalen. Iedere leerling heeft unieke ambities en talenten. In het GPL worden leerlingen gestimuleerd om uitdagende doelen te stellen. Daardoor nemen ze eigenaarschap voor hun eigen leren en daarmee te leren voor het leven. In een digitale leerarrangement bewandelt de leerling zijn eigen pad. Hij kiest zelf welke lesactiviteiten hij nodig heeft om zijn eigen leerdoel te behalen. Hij is dus verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces. Ook kan ik als docent in een digitale leerarrangement makkelijk differentiëren door aandacht te hebben voor de verschillen en individuele kenmerken. Hierdoor verbetert het leerproces, de betrokkenheid gaat omhoog en de motivatie wordt bevordert. Als het gaat om toetsing, vind ik het digitale nakijken van toetsen een handige toepassing van ICT. Het klassikaal nakijken van de toetsen is vermoeiend en kost heel veel tijd. Ook in het kader van differentiëren is formatief toetsen van groot belang omdat het mij helpt te bepalen welke vervolgstappen nodig zijn om de gestelde doelen te behalen. Op deze manier kan ik steeds aansluiten bij het leerproces van de individuele leerling.  

Bronnen

Bronnenlijst

Berben, M. van Teeseling, M. (2018). Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo. Amersfoort: CPS onderwijsontwikkeling en advies.

Dönszelmann, S., Van Beuningen, C., Kaal , A., & De Graaff, R. (2020). Handboek vreemde talen didactiek. Bussum: Coutinho.

Toetsen en beoordelen in het VO - Leraar24. (2017, 11 februari). Geraadpleegd op 8 november 2020, van https://www.leraar24.nl/toetsen-en-beoordelen-in-het-vo/

 

 

 

 

Bronnen

Bronnenlijst :

 

Berben, M. van Teeseling, M. (2018). Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo. Amersfoort: CPS onderwijsontwikkeling en advies.

 

Berge, H. t. (2015, November 30). Redenen om te differentieren . Opgeroepen op November 9, 2020, van Universiteit Utrecht : https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/waarom-wil-ik-differentieren

 

Geerts, W., & van Kralingen, R. (2017). Handboek voor Leraren. Bussum: Coutinho.

 

Mayer, R. (2009). Multimedia Learning (2 ed.). Cambridge: Cambridge University Press.