0. Info startweek
1. Jij begint
Zoals je hebt gelezen ga je in deze quest aan de slag met het inrichten van jouw eigen Amsterdamse grachtenpand!
Voordat je daarmee aan de slag gaat is het goed om voor jezelf te bedenken wat je al weet over de Gouden Eeuw en de rol die Amsterdam heeft gespeeld in Europa tijdens deze periode.
Maak een tekening, woordweb of collage waarin je laat zien wat jij al weet over deze periode. Zet deze in Seesaw en Egodact.
2. Inleiding
Porselein uit China, koffie uit Brazilië, ijzer uit Zweden, schilderijen van Ruisdael, Vermeer of Rembrandt aan de muur: voor wie geld had, was het in de zeventiende eeuw in de Republiek (Nederland) een groot feest! De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was maar klein, nat en drassig. Toch werd het in de zeventiende eeuw een economische en militaire grootmacht. Het ging zo goed dat we het nu De Gouden Eeuw noemen.
Amsterdam was het bruisend middelpunt van die Gouden Eeuw. Over het IJ kwamen van over de hele wereld producten naar de stad. Kooplieden boden die aan op de beurs of sloegen ze op om ze op een later tijdstip te verkopen. Om de enorme stroom van goederen in goede banen te leiden, kreeg Amsterdam een ring van grachten. Langs de grachtengordel verrezen pakhuizen, afgewisseld met stadspaleizen. De superrijken uit de Gouden Eeuw streken neer aan de Herengracht of Prinsengracht.
3. Verwerkingsopdracht
Deze quest voor 5XM bestaat uit de volgende onderdelen:
-
Je ontwerpt jouw eigen grachtenpand.
-
Op een wereldkaart geef je aan waar alle producten uit jouw stadspaleis vandaan komen.
-
Je beantwoordt een paar vragen die gaan over de Tijd van Regenten en Vorsten (1600 – 1700)
4. Upgrade naar 10 XM!
Je kunt deze quest uitbreiden naar 10XM. Daarvoor doe je de bestaande quest en die vul je aan met een aantal opdrachten bij de volgende producten:
-
Peper (witte en zwarte)
-
Suiker
-
IJzer
Voor deze producten
-
Geef je ieder product een Fair Trade – beoordeling van nul tot vijf sterren. Vijf sterren is geheel Fair Trade. Je let op de volgende zaken: 1) arbeidsomstandigheden 2) gelijke kansen en geen discriminatie 3) respect voor het milieu.
-
Leg je bij iedere Fair Trade – beoordeling in 75 tot 100 woorden uit hoe je tot jouw aantal sterren bent gekomen.
Reflective Journal
Kijk eens naar het product wat je hebt gemaakt voor de motivatiemotor (1. Jij begint).
Je hebt als het goed is nu nieuwe informatie opgedaan over deze periode. Vul het product van de motivatiemotor aan met de nieuwe informatie die je hebt geleerd! Maak in dit product ook duidelijk welke leerspieren jij hebt gebruikt hiervoor.