Schrijven van een sollicitatiebrief en cv

Schrijven van een sollicitatiebrief en cv

Welkom!

Welkom!

Op deze wikiwijs leer je stap voor stap hoe je een professionele sollicitatiebrief en cv schrijft. Een sollicitatiebrief met cv is je start voor het vinden van een stage of een baan. Deze brief heb je binnenkort nodig voor het solliciteren naar een snuffelstage in januari. Ook kan je de brief aanpassen en weer gebruiken voor het solliciteren naar een nieuwe stage of baan in je tweede en derde jaar. Je kan je sollicitatiebrief ook met wat veranderingen hergebruiken voor andere sollicitaties.

Lees de kopjes Lesdoelen en Hoe werkt het? door om te weten wat je precies gaat leren en hoe deze wikiwijs werkt.

Lesdoelen

Na het doorlopen van deze wikiwijs:

1. kun je je kennis over de basisvaardigheden op het gebied van spelling en grammatica die nodig zijn voor het schrijven van een sollicitatiebrief en cv weer op peil brengen.

2. kun je een een goede sollicitatiebrief schrijven.

3. kun je onderzoeken wat jouw kwaliteiten en vaardigheden zijn, en hoe die passen bij het bedrijf.

4. kun je een bij jou passend curriculum vitae (cv) opstellen.

5. kun je gerichte feedback geven op het schrijfproduct van twee klasgenoten

6. kun je feedback verwerken ter verbetering van jouw eigen sollicitatiebrief en cv.

Hoe werkt het?

Je kunt in je eigen tempo het online lesarrangement volgen. Klik op de knoppen aan de linkerkant en werk van boven naar beneden: zo wordt je tijdens de hele opdracht begeleid. Je kunt altijd weer terug om nog iets na te lezen uit de theorie of een kennisclip extra te bekijken.

Iedere stap tijdens het schrijven heeft een kleine test vooraf. Dit is om te kijken per onderdeel welke uitleg jij juist wel of niet meer nodig hebt. Hierdoor kan je precies de route doorlopen die voor jou het meest geschikt is om tot een goede brief en cv te komen.

Start!

Begin met de knop 'Basisvaardigheden'.

Basisvaardigheden

In je sollicitatiebrief mogen geen fouten in het Nederlands meer voorkomen: bij sommige bedrijven belanden brieven met taalfouten zelfs direct in de prullenbak.

 

Om te kijken welke uitleg en oefening je nog nodig hebt voor het schrijven, doorloop je eerst de volgende drie onderdelen: Hoofdletters, Leestekens en Werkwoordspelling.

Hoofdletters

In een sollicitatiebrief en cv komen veel verschillende (plaats)namen voor: goed gebruik van hoofdletters is dus belangrijk. Ben jij voldoende op de hoogte van de regels voor hoofdlettergebruik?

Maak de instaptoets Hoofdletters en bekijk daarna je score. Heb je één of meer antwoorden fout? Klik dan ook op het knopje ‘overzicht’ (naast ‘doe de toets opnieuw’) om uitleg te krijgen over je foute antwoord(en).

6 antwoorden goed?

Ga direct door naar 'Leestekens'. Je kan voor de zekerheid nog even de uitleg hieronder over het juiste gebruik van hoofdletters doorlezen, maar het hoeft niet.

4-5 antwoorden goed?

Lees de uitleg hieronder over het correcte gebruik van hoofdletters voordat je verdergaat met 'Leestekens'.

0-3 antwoorden goed?

Lees de uitleg hieronder over het gebruik van hoofdletters en doorloop daarna de herhalingsles met vragen in Lesson Up Hoofdletters.

Ga naar Lesson Up Hoofdletters

Hierna kan je verdergaan met 'Leestekens'.

Uitleg hoofdlettergebruik

Namen

Voor- en achternamen krijgen altijd hoofdletters: Alan Rashid.

Tussenvoegsels krijgen meestal kleine letters: Alan de Vries, Hedwig van der Spek, Linda van Duinen.

In Nederland worden deze tussenvoegsels klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters ervoor staan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.

Bij de aanhef van een brief wordt het dan dus: Geachte mevrouw De Vries.

Let op! Bij niet-Nederlandse namen worden de voorvoegsels meestal wel met een hoofdletter geschreven: Mohamed El-Bouazzati, Ewan McGregor.

Ook Aardrijkskundige namen en namen van talen krijgen een hoofdletter: Engelse drop, Limburgse klederdracht, Marokkaanse afkomst.

Begin van een zin

Het eerste woord van een zin begint altijd met een hoofdletter, behalve bij uitzonderingen als 's Middags of 's Avonds (de hoofdletter komt pas na de 's). Wanneer je een apostrof (') gebruikt en één enkele letter, neemt het eerstvolgende complete woord de hoofdletter altijd over.

Wanneer de zin begint met een cijfer of een symbool gebruik je helemaal geen hoofdletter:

35 euro vind ik te duur

@-teken populairder geworden door Twitter

Geen hoofdletter

Je gebruikt geen hoofdletter bij schoolsoorten: vo, mbo, hbo.

Je gebruikt geen hoofdletter bij functiebenamingen: minister-president, directeur, mr. Frank Visser.

Ook bij namen van seizoenen, periodes, maanden en dagen gebruik je geen hoofdletters: augustus, de zomervakantie, vrijdag.

Bij twijfel: altijd opzoeken!

 

 

 

 

Leestekens

Het goede gebruik van leestekens zorgt voor een leesbare en duidelijke brief. Eerst kijk je of je al voldoende weet over het juiste gebruik van leestekens.

Maak de instaptoets 'Leestekens' en bekijk daarna je score. Heb je één of meer antwoorden fout? Klik dan ook op het knopje ‘overzicht’ (naast ‘doe de toets opnieuw’) om uitleg te krijgen over je foute antwoord(en).

6 antwoorden goed: ga direct door naar 'Werkwoordspelling'. Je kan als je wil de uitleg over leestekens hieronder nog doorlezen.

4-5 antwoorden goed: lees de uitleg hieronder over leestekens goed door. Ga hierna verder met 'Werwoordspelling'.

0-3 antwoorden goed: leer de uitleg over leestekens hieronder goed door en test jezelf dan in Lesson Up.

Ga naar Lesson Up Leestekens

Uitleg leestekens

Punt (.)

Je gebruikt altijd een punt aan het einde van de zin. De volgende zin begin je weer met een hoofdletter.

Komma (,)

Voor opsommingen gebruik je komma's, behalve voor de laatste 'en'. Daar laat je de komma altijd weg. De schilder gebruikt rood, geel, oranje en blauw.

Je gebruikt ook een komma tussen twee persoonsvormen in een samengestelde zin: als u mij nodig heeft, kan ik direct beginnen.

Ook schrijf je een komma tussen sommige samengestelde zinnen. Let hierbij op de woorden omdat, want, na/voordat en zodat. Ik werkte op mijn vijftiende al in een electronicawinkel, omdat ik geinteresseerd was in technische apparatuur.

Streepje (-)

Bij een opsomming waarbij je een gedeelte van een woord weglaat, vervang je dat woord door het weglatingsstreepje. Ik weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Dubbele punt (:)

Na een aankondiging of opsomming gebruik je een dubbele punt. Ik heb altijd goede cijfers voor de volgende vakken: wiskunde, economie, geschiedenis en biologie.

Bij een citaat gebruik je ook een dubbele punt. De docent riep: "Nog even volhouden!"

De dubbele punt kan ook een uitleg aankondigen. Ik moest de derde klas overslaan: mijn cijfers waren te hoog.

Aanhalingstekens (' of ")

Aanhalingstekens gebruik je bij een letterlijk geciteerde uitspraak. Je mag zelf kiezen of je dubbele of enkele gebruikt. Doe dit dan wel in je hele tekst hetzelfde.

Let op!

Na het gebruik van een leesteken gebruik je altijd een spatie, behalve bij aanhalingstekens.

Werkwoordspelling

De meeste fouten in sollicitatiebrieven worden gemaakt op het gebied van werkwoordspelling.

In blok 1 hebben we alle werkwoordspelling behandeld: tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooide en tegenwoordige deelwoorden en Engelse werkwoorden.

Maak eerst de instaptoets werkwoordspelling om te kijken of je dit onderdeel nog beheerst 

7-8 antwoorden goed: ga direct door naar 'Indeling sollicitatiebrief'. Je kan natuurlijk om extra zeker te zijn de uitleg hieronder over werkwoordspelling nog even doorlezen.

5-6 antwoorden goed: kijk goed op welk gebied je nog fouten hebt gemaakt, en lees die uitleg specifiek nog door hieronder.

0-4 antwoorden goed: lees de uitleg hieronder goed door en test jezelf dan in Lesson Up om te kijken of je de stof nu beter beheerst.

Lesson Up Werkwoordspelling

 

Uitleg werkwoordspelling

De uitleg over werkwoordspelling bestaat uit vier onderdelen: Tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord en Engelse werkwoordspelling. Kijk waar jij nog uitleg over nodig hebt.

Tegenwoordige tijd

Voor spelling van de tegenwoordige tijd van werkwoorden is het nodig dat je de ik-vorm vindt. Deze gebruik je voor de vervoeging in het enkelvoud. Bijvoorbeeld: komen - ik kom. Bij veel werkwoorden is de ik-vorm hetzelfde als de stam, dan hoef je allen -en eraf te halen. Maar soms verandert de ik-vorm, zoals bij schrijven - ik schrijf. Reizen - ik reis. De stam alleen is dan niet genoeg.

Voor het meervoud gebruik je het hele werkwoord.

Voorbeeld vervoeging:

Enkelvoud ik-vorm bij ik en voor jij ik vind, vind jij?
  ik-vorm + t na jij jij vindt
  ik-vorm + t voor en na 3e persoon mijn moeder vindt
Meervoud hele werkwoord

onze ouders vinden

 

Meestal doe je dit goed. Je schrijft: jij ziet hem. En ook: zie jij hem? Hier heb je geen moeite om wel of geen t te schrijven, dat weet je vanzelf. Het gaat mis wanneer de stam van het werkwoord op een D eindigt. Is het nu vind jij of vindt jij?

Hiervoor bestaat een makkelijk hulpmiddel: vervang in je gedachten het werkwoord met de D in de stam door het werkwoord 'lopen'. Hoor je dan een T als uitgang, schrijf je die ook. Hoor je die niet? Dan schrijf je geen T.

Voorbeeld: mijn vader rijd/rijdt langs mijn school. Vervang in deze zin het werkwoord rijden door lopen: mijn vader loopt langs mijn school. Je hoort een T, dus je schrijft ook een T: rijdt.

Nog een voorbeeld: volgend jaar word/wordt jij hbo-student. Vervang in deze zin het werkwoord worden door lopen: volgend jaar loop jij... Je hoort geen T, dus je schrijft ook geen T: word.

Heb je liever muzikale uitleg, kan je dit liedje bekijken (pas op, het gaat niet meer uit je hoofd!)

 

 

Verleden tijd

Sterke werkwoorden krijgen in de verleden tijd een klinkerwisseling.

Voorbeelden zijn kijken - keken. Zwemmen - zwommen.

Enkelvoud = veranderde stam + klinkerwisseling

ik, jij, hij keek

ik, jij, zij zwom

Meervoud = veranderde stam + en

wij, jullie, zij keken

wij, jullie, zij zwommen

 

Bij zwakke werkwoorden zet je in de verleden tijd -de of -te erachter in het enkelvoud, en -den of -ten erachter in het meervoud.

Enkelvoud = stam + -de of - te

ik, jij, hij juichte

ik, jij, hij durfde

Meervoud = stam + -den of -ten

wij, jullie, zij juichten

wij, jullie, zij durfden

 

Om te kijken of je -de of -te gebruikt, kijk je naar de medeklinkers in het sexy fokschaap. Eindigt het werkwoord wanneer je de -en erafhaalt op één van deze medeklinkers? Dan gebruik je -te in de verleden tijd. Eindigt het werkwoord op een klinker of op een medeklinker die niet in het sexy fokschaap zit? Dan gebruik je -de in de verleden tijd.

Voorbeeld

gooien - ik gooide

knippen - ik knipte

reizen - ik reisde (Let op! Ook al verandert de letter bij het vervoegen, je kijkt naar de laatste letter van het complete werkwoord -en. Daarom gebruik je dus bij reiZen een D).

Voltooid deelwoord

Bij sterke werkwoorden heeft het voltooid deelwoord soms een klinkerwisseling, maar niet altijd, kijk maar: zwemmen- gezwommen. Eten - gegeten. Het eindigt wel meestal op -en.

Bij zwakke werkwoorden eindigt het voltooid deelwoord op een -T of een -D. Hiervoor kan je weer het sexy fokschaap gebruiken, kijk maar: winkelen - gewinkeld. Wokken - gewokt.

De meeste voltooid deelwoorden beginnen met ge-, maar wanneer een werkwoord zelf al een voorvoegsel als be-, ge-, her-, ont- of er- heeft, hoef je er niet nog eens ge- voor te zetten. Kijk maar:

beginnen hij is begonnen
gebruiken wij hebben gebruikt
hervormen de kerk is hervormd
ontdekken jullie hebben dit ontdekt
erkennen hij heeft dit erkend

 

Let weer bij het sexy fokschaap erop, dat je kijkt naar het hele werkwoord -en. Dus verven - geverfd.

Engelse werkwoorden

De Engelse werkwoorden in Nederlandse teksten vervoeg je op dezelfde manier als Nederlandse zwakke werkwoorden.

hele werkwoord ik-vorm tegenwoordige tijd verleden tijd voltooid deelwoord
zappen zap ik zap, jij zapt ik zapte, wij zapten gezapt
saven save ik save, jij savet ik savede, wij saveden gesaved
racen race ik race, jij racet ik racete, wij raceten geracet
downloaden download ik download, jij downloadt ik downloadde, wij downloadden gedownload

 

Wanneer in het Engels de ik-vorm eindigt op de stomme -e, laat je deze staan: save, race, manage.

Verder pas je het sexy fokschaap toe voor de vervoeging. Neem bij de stomme -e de klinker hiervoor: managen, ik manage, ik managede. Racen, ik race, ik racete

Tip: gebruik voor de zekerheid een woordenboek om de vervoeging op te zoeken!

Indeling sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief heeft altijd een vaste indeling: zo kan het bedrijf direct de informatie vinden die ze nodig hebben, en laat jij zien dat je weet hoe het hoort. Test met deze opdracht je kennis over de indeling van een sollicitatiebrief.

Bekijk daarna de kennisclip waarin je uitleg krijgt over de indeling van een sollicitatiebrief.

Oefening indeling sollicitatiebrief

Oefening: Indeling sollicitatiebrief

Start

Uitleg indeling sollicitatiebrief:

Bekijk onderstaande kennisclip en maak aantekeningen. Je kan het beeld stilzetten of opnieuw bekijken in je eigen tempo.

 

Opdracht:

Je hebt net gezien wat de juiste indeling van een sollicitatiebrief is. Maak nu vast een document aan voor je sollicitatiebrief. Vul alle onderdelen in die je al weet.

 

Oriëntatie op doel sollicitatiebrief

Het belangrijkste doel van een sollicitatiebrief is niet alleen het duidelijk maken waarom jij een geweldige kandidaat bent. Eigenlijk gaat een goede brief het meeste over de juiste match tussen jou en het bedrijf.

Je zal dus duidelijk moeten maken waarom jij gemotiveerd bent juist voor dit bedrijf te gaan werken, en wat jou speciaal zo geschikt maakt om voor dit bedrijf te werken.

Om dit te kunnen doen, is het nodig dat je goed kijkt naar het bedrijf en naar de functie waarop je solliciteert. Analyseer welke competenties nodig er nodig zijn en kijk goed naar de speciale kenmerken van de organisatie. Benadruk in je brief vooral de feiten die aantonen dat jij de beste match vormt voor dit bedrijf.

 

Gebruik de informatie die je net hebt verzameld om je sollicitatiebrief zo goed mogelijk bij het bedrijf aan te laten sluiten. Je houdt dit lijstje bij de hand tijdens het schrijven.

Ga nu naar 'Tekst sollicitatiebrief'.

Tekst sollicitatiebrief

Door het keuzemenu links te doorlopen krijg je hulp bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief. Je schrijft de brief in drie stappen:

1. Inleiding

2. Middenstuk

3. Afsluiting

Bij iedere stap is een instructievideo ingesloten, die je eerst bekijkt. Je kunt de instructie zo vaak je wil opnieuw kijken, terugspoelen of stilzetten om aantekeningen te maken. Daarna ga je zelf aan de slag met schrijven. Succes!

1. Opening

In de opening van een sollicitatiebrief stel je jezelf voor. Je maakt je enthousiasme voor de functie duidelijk en begint je verhaal.

Bekijk eerst de kennisclip hieronder. Schrijf hierna jouw openingsalinea in het document.

 

Hierna kan je verder naar 'Middenstuk'. 

2. Middenstuk

In het middenstuk, de kern van de sollicitatiebrief, laat je jouw motivatie zien. Dit is het moment om de link te leggen tussen het bedrijf en jezelf. Waarom wil je zo graag bij dit bedrijf werken? Laat hierin ook zien dat je je huiswerk hebt gedaan, en je je hebt ingelezen over de organisatie.

Ook maak je duidelijk waarom jij de beste kandidaat bent. Je geeft argumenten die voor jou spreken, voorbeelden waarbij je je vaardigheden en ervaring kan noemen. Ook kan je eerder behaalde resultaten hierbij betrekken.

Bekijk de kennisclip hieronder en schrijf dan het middenstuk van je sollicitatiebrief.

 

 

Als je klaar bent met het schrijven van het middenstuk, ga je verder naar 'Afsluiting'.

3. Afsluiting

In de laatste alinea vat je nog even kort samen wat jou zo'n geschikte kandidaat maakt. Je kan ook een bijzondere kwaliteit herhalen uit de brief.

Bekijk de kennisclip hieronder en schrijf daarna jouw afsluitende alinea in het document.

 

Als de eerste versie van je sollicitatiebrief klaar is, na de afsluiting, kan je door naar 'Schrijven van je cv'.

Schrijven van je cv

De afkorting cv betekent curriculum vitae, in het Latijn: levensloop. Het is een document waarin je een overzicht geeft van jouw opleidingen, werkervaring en eigenschappen, zodat het bedrijf waar je solliciteert in één oogopslag kan zien wat jij kan. Je voegt je cv altijd bij een sollicitatie.

Sommige werkgevers, vooral wanneer er veel sollicitaties op een vacature komen, kijken zelfs voor de eerste selectie alleen naar je cv! Daarom is het belangrijk dat je cv zo goed mogelijk aansluit bij de vacature.

Als student kan het lastig zijn om een cv te maken, omdat je nog niet veel werkervaring hebt. Bekijk onderstaande kennisclip over het schrijven van een cv als student.

 

Nu weet je als het goed is hoe je een cv kan maken dat past bij jou en bij je sollicitatie. Open een nieuw document en begin daarin met een eenvoudig opgezet cv. Wanneer je de stappen uit het filmpje doorloopt is je cv zo klaar!

Je kan natuurlijk ook een template gebruiken, maar denk wel goed na of een speciaal vormgegeven cv past bij jou en bij het bedrijf waar je solliciteert.

 

Zelfbeoordeling sollicitatiebrief en cv

Als het goed is, heb je nu twee documenten gemaakt: je sollicitatiebrief en je cv. Bij het schrijven van een goede brief hoort ook altijd het nakijken en corrigeren van je tekst. Vaak zijn er een paar aanpassingen nodig voordat je brief en cv helemaal in orde zijn.

De eerste stap is het zelf nakijken van je brief en cv. Check zorgvuldig of je alles goed hebt gedaan door het onderstaande formulier in te vullen.

 

Feedbackronde sollicitatiebrief en cv

Het is belangrijk dat je ook van elkaar leert en kijkt hoe je een sollicitatiebrief en cv schrijft. Daarom is in dit lesarrangement een feedbackronde opgenomen. Jouw brief en cv zullen door 2 klasgenoten worden beoordeeld, die jij op jouw beurt ook beoordeelt. Hierna herschrijf je jouw brief en cv, op basis van de feedback en ook op basis van wat je hebt gelezen bij je klasgenoten.

Als eerste: noem je sollicitatiebrief 'Naam Achternaam Klas Sollicitatiebrief'. Noem je cv 'Naam Achternaam Klas cv'. Vervolgens lever je jouw sollicitatiebrief en cv in per mail aan je docent:

s.ketting@rocmondriaan.nl

Als onderwerp van je mail gebruik je de titel: Naam Achternaam Klas Sollicitatie.

Hierna word jij aan twee klasgenoten gekoppeld. Wanneer je hun brieven en cv's in je mail hebt ontvangen (je docent stuurt deze door), beoordeel je hun schrijfproduct door dit formulier in te vullen:

Wees zorgvuldig in het geven van je feedback: met goede feedback help je elkaar echt vooruit. Denk hierbij aan de video van Austin's butterfly die we eerder hebben bekenen:

 

Mocht je nog fouten tegenkomen in een brief of cv van een klasgenoot, markeer deze dan en stuur de gemarkeerde versie aan hen retour. Je stuurt dus twee mails met als bijlagen de verbeterde brief, cv en een ingevuld feedbackformulier aan je klasgenoten terug.

Wanneer je van allebei je klasgenoten de feedback hebt ontvangen, ga je aan de slag met het herschrijven van je sollicitatiebrief en cv. Kijk naar de gemarkeerde fouten en benut de tips die ze je geven. Ook heb je misschien nog ideeën gekregen door naar hun brieven en cv's te kijken, die je zelf nog wil toepassen.

 

 

 

Voor een extra punt: Vraag feedback van iemand uit het bedrijfsleven

Om een extra punt te verdienen kan je de sollicitatiebrief en cv laten lezen door iemand met ervaring in het bedrijfsleven. Hiervoor ga je zelf op zoek naar iemand die je jouw brief en cv laat lezen en die jij om commentaar vraagt.

Dit hoeft niet per se een docent te zijn (tip: zoek wel uit welke vakdocenten in het bedrijfsleven hebben gewerkt, en kijk van wie de ervaring het best aansluit bij jouw gekozen bedrijf). Je mag ook iemand buiten school, uit je familie- of vriendenkring hiervoor benaderen. Het moet wel iemand zijn die eerder sollicitaties heeft afgenomen voor zijn of haar werk.

Wanneer je de feedback hebt ontvangen kan je je brief of cv hierop aanpassen. Wel moet je voor de extra punt op het inleverformulier een paar extra vragen invullen, het mailadres van de feedbackgever en de feedback inleveren.

Beoordeling sollicitatiebrief + cv

Voordat je je definitieve versie inlevert voor een cijfer kan je nog de beoordelingsrubric doorlopen om te kijken of je aan alle punten waarop je beoordeeld wordt hebt voldaan.

Hierna kan je onder 'Inleveren sollicitatiebrief' je werk inleveren voor beoordeling door je docent.

Bij de beoordeling krijg ook je deze ingevulde rubric van de docent. Mocht je dan geen voldoende hebben, zie je op welk onderdeel je jezelf nog kan verbeteren. Je kan na verbetering dan je schrijfproduct opnieuw inleveren voor een herkansing.

Heb je nog vragen? Stel ze in de les of mail je docent: s.ketting@rocmondriaan.nl

Inleveren sollicitatiebrief

Bronnen

Alle teksten en opgaves in dit arrangement zijn zelf geschreven, maar de theorie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Hoofdlettergebruik, leestekens en werkwoordspelling:

Lesmethode 'Taalblokken', Nederlands 3F deel B, Malmberg

Lesmethode 'Nu Nederlands', Nederlands 3F deel B, Noordhof Uitgevers

https://www.scribbr.nl/taalregels-schrijftips/hoofdlettergebruik/

https://www.correctnederlands.nl/hoofdletters-in-persoonsnamen/

https://onzetaal.nl/taaladvies/75-aanwezigen-hielpen

Schrijven sollicitatiebrief:

https://taaladvies.net/geachte-of-beste-als-aanhef/

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/voorbeeldbrief

https://www.jobat.be/nl/art/de-perfecte-sollicitant-heeft-deze-15-eigenschappen

Hoe schrijf je een krachtige motivatiebrief? https://www.youtube.com/watch?v=Jjrk2UnAJqo

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief: https://www.youtube.com/watch?v=0REWkNy7AG4

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief: https://www.youtube.com/watch?v=b4_XJrFc-SA

Hoe maak je een perfecte sollicitatiebrief? 7 tips! https://www.youtube.com/watch?v=Ih3U4IcdD5k&t=69s

Schrijven curriculum vitae:

https://www.hln.be/jobs/10-beschamende-fouten-op-je-cv~a8650d2e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.tuxx.nl/curriculum_vitae/blog/spelfouten/

hoe maak je een krachtig cv? https://www.youtube.com/watch?v=VfXVXDDtUBs

9 tips voor een perfect cv: https://www.youtube.com/watch?v=-XIM59_OqRI

Hoe schrijf je een knallend cv: https://www.youtube.com/watch?v=LKIdIJr3wK0

Hoe maak je een cv als student: https://www.youtube.com/watch?v=GezAcbz5hGE

Clip 'de Staat' , liedje over d/t:

https://www.youtube.com/watch?v=px4XffMyWyo&t=5s

Clip 'Austin's butterfly', over feedback:

https://www.youtube.com/watch?v=hqh1MRWZjms

  • Het arrangement Schrijven van een sollicitatiebrief en cv is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sophie Ketting Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-11-10 17:08:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

     

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Stap voor stap leer je hoe je een professionele sollicitatiebrief met cv schrijft
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Instaptoets Hoofdletters

    Instaptoets Leestekens

    Instaptoets Werkwoordspelling

    Indeling sollicitatiebrief

    Onderzoek naar de match tussen jou en het bedrijf

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.