SE1 - Rechtsstaat - Vwo

SE1 - Rechtsstaat - Vwo

Introductie

Introductie maatschappijleer:


Beste HVX'er,

In het komende jaar ga jij aan de slag met het vak maatschappijleer. Bij dit vak ga je leren hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar zit. Je kijkt bij maatschappijleer naar hoe mensen met elkaar samenleven (sociologie) en hoe dit georganiseerd is en hoe het georganiseerd moet worden (politicologie).
Maatschappijleer bestaat uit 4 periodes waarin 4 verschillende onderwerpen aan bod komen die staan beschreven in de eindtermen en het PTA. Deze onderwerpen zijn:

  • Rechtsstaat;
  • Parlementaire democratie;
  • Verzorgingsstaat;
  • Pluriforme samenleving.

Maatschappijleer is een vak wat op alle niveaus in de bovenbouw start. Er wordt dus uitgegaan van een zekere basiskennis die je hebt opgedaan in het dagelijks leven of bij andere schoolvakken uit het domein mens en maatschappij (M&M). Het kan natuurlijk goed zijn dat je bepaalde woorden, feiten of begrippen niet kent. Zoek deze begrippen dan op via internet, raadpleeg hiervoor de begrippenlijst of vraag het aan iemand die je hiermee kan helpen.

 

Tijdsbesteding

Per periode behandelen we 1 onderwerp tot het eind van het schooljaar. Aan het eind van dit jaar rond je maatschappijleer af. Let wel op: het is een eindexamenvak en telt mee voor de zak-slaagregeling.

 

 

Attitude:

Bij het maken van deze quest train je alle spieren van de Building Learning Power.

Voor de hele quest geldt, dat je goed moet plannen (Reflectie) Er zijn opdrachten waarbij er van je gevraagd wordt om logisch te redeneren (Vindingrijkheid), maar bovenal heb je doorzettingsvermogen (Veerkracht) nodig om tot een mooi resultaat te komen.

 

Afsluiting en beoordeling
In deze maatschappijleer quest zie je bij ieder onderdeel een aantal zaken terug. Namelijk: onderzoek, lezen en verwerking. Helemaal aan het eind van de quest maak je de eindopdracht.
Het cijfer is deze periode als volgt opgebouwd:

Onderzoek 15%
Verwerking 35%
Eindopdracht 50%

 

Alle opdrachten die je tijdens het doorlopen van de quest doet tellen voor de helft van je cijfer. De andere helft komt dus uit de eindopdracht. Belangrijk is dus dat je goed oplet dat je elke keer bij zowel de onderzoeksfase als de verwerkingsfase alle opdrachten serieus maakt en inlevert via SeeSaw.

Je sluit alle periodes (1, 2, 3 en 4) af met een cijfer. Deze 4 cijfers vormen samen het cijfer dat op jouw diploma komt te staan voor maatschappijleer.

Succes en veel plezier met het maken en doorlopen van het vak maatschappijleer!

Colofon

Het arrangement SE1 - Rechtsstaat - Vwo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-09-06 14:53:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit onderdeel is een VWO-examenonderdeel over de eindterm rechtsstaat.
Leerinhoud en doelen
Burgerschapsvorming;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Herbert Vissers eXplore. (2020).

SE1 - Macht en zeggenschap

https://maken.wikiwijs.nl/169906/SE1___Macht_en_zeggenschap

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open