8. Feestdagen en hun bedoeling

8. Feestdagen en hun bedoeling

Ineiding

Wat is er mooier dan  de feestdagen. We zijn vrij van school en er worden allerlei leuke dingen georganiseerd. Iedereen is blij, want er valt wat te vieren.

 

Welke grote feestdagen hebben we?

Denk er even over na zonder te spieken.

 

Veel van die feestdagen zijn jaren geleden vastgesteld. Soms zelfs eeuwen geleden.

 

Nu zit onze landelijke regering met een probleem. Ze weet niet wat we belangrijk vinden. Natuurlijk willen we allemaal een  goed leven, maar de regering wil ook dat er iets nieuws komt. Onze regering is daarom op zoek naar een nieuwe feestdag. Het is aan jullie de taak om een nieuwe feestdag te bedenken.

 

Maar eerst moet je jezelf verdiepen in de achtergrond van de feestdagen die we nu hebben!

 

Opdracht

Open bestand PPT werkstuk feestdagen

Open bestand Opdracht voor werkstukken

De komende periode gaan jullie je verdiepen in de bekende feestdagen. Daarvoor zijn een aantal video’s gemaakt.

 

De video’s kan je vinden op de playlist van het youtube-kanaal, op levensbeschouwing.net.

De playlist heet: De grote Feestdagen

 

Je kijkt vervolgens ook of er nog meer informatie is te vinden op het internet. Denk aan wikikids.nl, of aan wikipedia.

Je werkt in groepjes van 2 personen. Je werkt samen met degene die naast je zit.

 

Je verwerkt de informatie uit de video’s en de internetpagina’s  in een verslag. In dat verslag beschrijf je het verhaal achter de feestdag. Vervolgens geef je kort iets aan over de historie van de feestdag. Tenslotte neem je de antwoorden op de gestelde vragen uit de bijgevoegde wikiwijs-pagina op.

De verdeling over de perioden is als volgt:

Voor kwartaal 2 mag je een feestdag kiezen uit de feestdagen van september tot en met december.

Voor kwartaal 3 kies je een feestdag uit de maanden januari tot en met april.

Voor kwartaal 4 kies je een feeestdag uit de overige maanden.

Inleveren

Dat lever je aan het einde van de periode in via SOM. Dit verslag wordt gecontroleerd op plagiaat (letterlijk kopiëren van tekst, wat zelfs strafbaar is en beoordeeld wordt met een 1!). Dat geldt ook voor het kopiëren van elkaar.

Als je betrapt wordt op het kopiëren van elkaar, krijgen beiden een 1. Zorg er dus voor dat niemand jouw verhaal kan lezen.

Tekst die geschikt is voor je verslag mag je wel kopiëren maar dan moet je deze aanpassen aan je eigen taalgebruik.

Werkafspraken

Voordat je begint maak je eerst werkafspraken. Wie gaat wat doen? Deze werkafspraken neem je op in je verslag. In deze taakverdeling spreek je ook af wanneer bepaalde opdrachten af zijn. Je werk moet gecontroleerd kunnen worden door je partner.

Werken in one drive waar je documenten met elkaar deelt is handig!

 

Je doet er verstandig aan om aan het einde van het kwartaal aan de docent te laten zien wat je gedaan hebt. Zo weet je of je op de goede weg zit.

Feestdagen vrije dagen?

Om gedegen onderzoek te doen naar de feestdagen, zullen we eerst iets meer te weten moeten komen over de feestdagen die we nu hebben. Daarvoor zijn een aantal video’s gemaakt op youtube. Om die video’s te leren kennen, volgen er een aantal vragen.

De vragen die er staan, gaan over de video’s die je nodig zult hebben om je project af te maken.

We zullen een aantal lessen nodig hebben.

Als je klaar bent, kijk je naar de feestdagen die op de pagina hierna staan. Beantwoord de volgende vragen:

  1. Welke feestdagen zijn een officiële feestdag?
  2. Voor welke feestdagen krijg je een vrije dag?
  3. Aan welke feestdagen is meteen een korte vakantie gekoppeld?
  4. Welke feestdag is gebaseerd op het geloof? welk geloof is dat dan?
  5. Wat vind je belangrijk aan een feestdag?

Werelddierendag. 4 oktober

Idolen, helden en heiligen

Eenmaal per jaar worden de dieren extra in het zonnetje gezet. Dat is op de sterfdag van Franciscus van Assisi. Hij leefde van 1181 tot 1226. Hij gaf niet alleen zijn rijkdom op voor de arme mensen, maar hij deed veel voor de zieken. Zelfs als ze besmettelijk waren. In die tijd waren besmettingen zoals corona veel heftiger.

Ook gaf hij veel om de dieren. Hij vond dat we allemaal heel blij mochten zijn met al die mooie dieren en de bijzondere natuur. Daarom werd hij ook vaak gezien als een soort beschermer van de natuur. Om die reden is de sterfdag van Franciscus van Assisi ook de Werelddierendag geworden.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Franciscus van Assisi: naamgever van de huidige paus
  2. Beschrijf de belangrijkste momenten uit het leven van Franciscus.
  3. Waarom heeft de paus zich genoemd naar Franciscus?
  4. Hoe zou de Werelddierendag kunnen worden verbeterd? Je zou kunnen denken aan een vrije dag met allerlei activiteiten. Aan welke activiteiten denk je dan? Maak een programma van activiteiten. Waarom juist die onderdelen?

Halloween, 31 oktober en Allerzielen, 2 november

Hallowween, Allerheiligen en Allerzielen
Wat is de bedoeling van deze feestdagen?

Halloween wordt op 31 oktober gevierd. Daarna volgen Allerheiligen en Allerzielen. Het zijn katholieke gedenkdagen. Vooral Halloween is bekend bij jongeren. Dat is vanwege het verkleden en het griezelen.

Allerheiligen en Allerzielen is veel meer serieus. Het gaat echter wel steeds over gestorven geliefden.

Er is wel kritiek op Halloween. Er zijn mensen die het duivels vinden en anderen vinden dat het alleen maar bedoeld is om veel geld aan te verdienen.

 

Opdracht:

  1. Kijk naar de video Halloween en Allerzielen. Duivels, commercieel of iets anders?
  2. Beschrijf wat is de bedoeling is van Halloween, Allerheiligen en Allerzielen.
  3. Vind je het terecht dat er zo weinig aandacht is voor Allerzielen? Waarom wel of niet?

Vind je dat Halloween en Allerzielen een vrije dag moeten worden? Wat vind je dat er moet worden gedaan? Geef een programma van de activiteiten van de dag en verklaar waarom je juist die activiteiten kiest.

Sint Maarten: 11 november

Sint Maarten en de onderlinge solidariteit
Op 11 november wordt het feest van Sint Maarten gevierd. De kinderen gaan dan de deuren langs en zingen voor de bewoners in de hoop iets te krijgen. Sint Maarten stond voor een bijzondere manier van leven. In deze les wordt ingegaan op de vraag wat dit is en wordt het begrip solidariteit uitgelegd.

Op 11 november zingen veel kinderen: Sint Maarten, de koeien hebben staarten. Hoewel Sint Maarten ook veel om de natuur gaf, is hij toch vooral bekend geworden omdat hij in de 4e eeuw in een moeilijke tijd een goede invloed kon uitoefenen op de keizer van Rome. Dat was omdat hij altijd opkwam voor de arme mensen. Soms ging hij zelfs zo ver, dat hij bijna niets meer overhad voor zichzelf.

Op 8 november 397 stierf hij. Omdat hij op 11 november is begraven, is dat ook de dag van Sint Maarten geworden. Later werden er grote feesten gehouden op 11 november. Het waren feesten met veel wijn en bier. Om die reden is het later ook gezien als de start van het carnavalsseizoen. Daar komt nog eens bij dat 11 wordt gezien als het gekkengetal.

Opdracht:

  1. Bekijk de video: sint Maarten en het feest van 11 november
  2. Beschrijf in de kort het leven van sint Maarten zoals het in de video wordt verteld.
  3. Zoek nog eens de tekst van het liedje over Sint Maarten op. De tekst  moet veranderd worden. Wat zou jouw nieuwe tekst worden?

Stel dat van Sint Maarten een vrije dag wordt gemaakt met een programma voor de kinderen. Denk aan kledinginzameling, iets leuks voor de arme mensen, …

Sinterklaas: 5 december

Achtergronden bij het feest van Sinterklaas en de kerstman
Met groot enthousiasme vieren we rond 6 december het sinterklaasfeest. Het is een man met een grijze baard met aparte kleding. Waar komt dit verhaal vandaan? Wat is de oorsprong van het verhaal?

Veruit de bekendste heilige uit de Katholieke Kerk is natuurlijk Sint Nicolaas. Veel kinderen denken dat hij is geboren op 5 december, maar dat is niet zo. We weten namelijk niet precies wanneer hij geboren is. We weten wel op welke dag hij gestorven is. Dat is op 6 december. Dus als de kinderen cadeaus krijgen op 5 december is dat eigenlijk in de avond voor de sterfdag van Sint Nicolaas.

Sint Nicolaas is al eeuwenlang een beroemde heilige geweest. Eigenlijk was dat al meteen na zijn sterven. Daarom hebben ze na zijn dood een groot graf gemaakt voor hem. Daarna hebben ze een grote kerk gebouwd om zijn graf. Eeuwenlang zijn mensen naar het graf van Sint Nicolaas gegaan.

En eeuwenlang hebben mensen 6 december gevierd. Eerst ging dat met het uitdelen van eten aan arme mensen, maar later werd dat cadeaus voor de kinderen.

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Sinterklaas. Wie was Sint Nicolaas werkelijk?
  2. Geef het verhaal van Sint Nicolaas weer zoals het in de video verteld wordt.
  3. Geef aan wat er na de dood van Sint Nicolaas is gebeurd met de viering van zijn sterfdag.
  4. Geef aan wat de relatie is tussen de Kerstman en Sint Nicolaas.

Kerstmis: 25 en 26 december

Feestdagen over Jezus Christus

Veel mensen vinden Kerstmis het mooiste feest van het jaar. Ze komen dan weer samen met de hele familie en er wordt lekker gegeten. Bovendien is er de Kerstvakantie en dan is iedereen vanzelfsprekend blij. Er valt dan ook iets te vieren.

Niet iedereen weet dat. Het gaat om de geboorte van Jezus Christus. Er zijn in de wereld veel mensen die Jezus heel belangrijk vinden. Dat geldt voor zowel christenen als ook voor moslims. Ze hebben een verschillend idee over Jezus.

Voor de christenen is Jezus de belangrijkste persoon die op aarde is geboren. Daarom begint onze jaartelling rond de geboorte van Jezus Christus. Voor de moslims is Jezus ook heel belangrijk. Alleen de profeet Mohammed vinden ze belangrijker.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Kerstmis. Kerstverhaal in Christendom en Islam
  2. Beschrijf het kerstverhaal volgens de Bijbel zoals in de video is te zien
  3. Beschrijf het kerstverhaal volgens het geloof van de moslims. 
  4. Zet de verschillen en de overeenkomsten van het kerstverhaal bij beide godsdiensten naast elkaar.

Oudjaar en Nieuwjaarsdag

levensbeschouwingen en levensvragen
In de eerste les wordt ingegaan op groepen van levensvragen, bestaanservaringen en vragen naar de zin van het leven.

Het einde van het oude jaar en het inluiden van het nieuwe jaar heeft altijd een bijzondere sfeer. Veel mensen maken goede voornemens voor het komende jaar. In China was het normaal om met vuurwerk de boze geesten proberen te verjagen.

In ons land steken veel mensen ook vuurwerk af, maar dat doen ze omdat ze het mooi vinden. Of gewoon leuk. Of ze vinden het gewoon leuk om mensen te laten schrikken met knallen.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de volgende video: Levensopdracht: streef naar geluk
  2. Schrijf in 50 -100 woorden welke 3 uitspraken van de video je het meeste aanspreken. Maak duidelijk waarom je die uitspraken het meeste aanspreken.

Carnaval en vasten

Carnaval en Suikerfeest. Verschillen en overeenkomsten
De grootste godsdiensten ter wereld kennen enkele grote feesten. Hoewel het Suikerfeest en het carnaval grote verschillen kent, zijn er ook een aantal overeenkomsten aan te wijzen. In deze les worden beide feesten verder uitgewerkt.

Anders dan de hiervoor besproken feestdagen valt de periode van de carnaval ieder jaar op een andere dag. Dat is vanwege de vastenperiode die na de carnaval komt. Die hangt weer samen met de datum van de Pasen. En de datum van de Pasen wordt bepaald door de eerste volle maan van de lente.

Carnaval is een katholiek feest. Daarom wordt het nauwelijks gevierd in niet-katholieke landen.

Het idee van Carnaval is enerzijds dat mensen behoefte hebben om een beetje gek te doen en anderzijds dat het christendom ook een beetje dwaas kan zijn. Want wie offert nu zijn leven voor een ander, zoals Jezus Christus dat heeft gedaan? Veel mensen vinden dat dwaas.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Carnaval en vasten: traditie, uitbundigheid en soberheid 
  2. Welke elementen uit de Middeleeuwen zie je in onze tijd terug volgens de video? Noem er minimaal 3. Denk bijvoorbeeld aan kleding, gedrag en gewoonte.
  3. Kijk naar het plaatje naast de tekst. Dat is een schilderij van Pieter Bruegel. Het heet: De strijd tussen carnaval en vasten. Zoek op het internet wat de bedoeling is van het schilderij.

Joods Poerim

Belangrijke joodse feestdagen
Leerlingen leren aan de hand van video's en vragen meer over de joden en hun religieuze geschriften.

Het verhaal van de moord op de Joden (Holocaust) tijdens de Tweede Wereldoorlog is bij iedereen bekend. Omdat de joden in veel landen een minderheid waren, werd er vaak een beetje raar tegen ze aangekeken. Ze hadden immers hun eigen gewoonten en een eigen kijk op het leven.

In sommige landen moesten ze daarom een hogere belasting betalen. In andere landen werd er met scheve ogen naar hun gekeken. In weer andere landen liepen ze gevaar, net zoals in sommige landen ook nu nog minderheden gevaar lopen in bepaalde landen.

Een kleine 2.500 jaar geleden woonden de Joden als minderheid in het grote Perzische Rijk.

Ook toen was er een moment waarop men de Joden als volk probeerden uit te moorden. Net zoals bij de Tweede Wereldoorlog. Esther wist dit te voorkomen. Ze was zo bijzonder dat er zelfs een Bijbelboek over haar gaat.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Esther, de vrouw die een Holocaust voorkwam in het Perzische Rijk: Het poerimfeest
  2. Beschrijf het verhaal van Esther met je eigen woorden.
  3. Zoek op naar hoe het Poerim feest nu wordt gevierd door de Joden. Geef een korte beschrijving.

Joods Pesach

Belangrijke joodse feestdagen

Net zoals het joodse Poerimfeest, valt het Pesach ook niet op steeds dezelfde dag. Dat komt omdat de joodse kalender gebaseerd is  op maanstanden en niet op de zon, zoals onze westerse kalender.

Pesach is voor de Joden misschien wel het belangrijkste feest, want het gaat om God die het volk heeft geholpen om uit de slavernij te komen. Ruim 3000 jaar geleden was het joodse volk slaaf in Egypte. Onder leiding van Mozes is het volk na een lange tocht naar het Beloofde Land aangekomen.

Tijdens de tocht door de woestijn heeft het volk de Joodse wet (Tora) ontvangen met de 10 geboden als het belangrijkste.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Mozes. Pesach en Exodus
  2. Geef met je eigen woorden het verhaal van de video weer.
  3. Bekijk de video: Mozes, de woestijntocht, de Tora en de joodse feestdagen
  4. Geef met je eigen woorden het verhaal van de video weer.

Welk onderdeel van de video vind je het meest interessant? Waarom?

Goede Vrijdag en Pasen

Christelijke feestdagen
We hebben nog een aantal christelijke feestdagen waarvoor we vrij krijgen. Ze hebben te maken met het leven van Jezus Christus. Veel mensen weten niet meer wat eigenlijk de bedoeling is van die feestdagen. In deze les leren leerlingen wat er eigenlijk achter die feestdagen steekt.

De belangrijkste feestdag in het christendom is het Pasen. Jezus is namelijk opgestaan uit de dood, daarmee aangevend dat het leven met de dood niet voorbij is. Daar komt dan nog bij dat Jezus op de vrijdag ervoor is gestorven. Hij zei dood te zijn gegaan als een offer voor alle mensen om zo God te leren kennen. Jezus vertelde dat God liefde is, terwijl een mens vooral aan zichzelf denkt. Jezus maakte van alle ellende van de kruisiging op die manier een goede vrijdag. Jezus ging nog een stap verder. Hij zei dat iedereen God al kan leren kennen tijdens zijn of haar leven. Alleen moet je er wel moeite voor willen doen.

Goede vrijdag is daarom een serieuze dag en Pasen is het feest van de blijdschap.

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Het laatste avondmaal, Goede Vrijdag en Pasen  
  2. Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.
  3. Bekijk de video:  Goede Vrijdag: The Passion of Jesus Christ
  4. Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

Koningsdag: 27 april

De nationale identiteit

Koningsdag wordt gevierd op 27 april. Dat is de verjaardag van koning Willem-Alexander. Toen zijn voorganger, Beatrix, nog koningin was, werd het gevierd op 30 april. Dat was de dag waarop zijzelf werd gekroond tot koningin. Zo kan de viering van de verjaardag of kroning dus worden veranderd.

In feite vieren we met de Koningsdag ook dat we een vrij land hebben met onze eigen opvattingen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd Koninginnedag enthousiast gevierd. Tegenwoordig is Koningsdag voor veel mensen een vrije dag waar ze oude spulletjes verkopen of naar een festival gaan.

Aan het begin van de Koningsdag wordt het volkslied, het Wilhelmus, gespeeld. Het is misschien wel het meest bijzondere volkslied ter wereld.

Het is in ieder geval bijna het oudste.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Het Wilhelmus, volkslied van Willem van Oranje
  2. Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.
  3. Zoek de tekst van het volkslied op (wikikids.nl). vertel waar het volkslied over gaat en wat de bedoeling is.

Ramadan en Suikerfeest

De islamitische 5 zuilen
Voor het vak Burgerschapsvorming, Levensbeschouwing en Godsdienst voor de onderbouw

In de islam zijn er 2 grote feesten. Een daarvan is het Suikerfeest. Dat is een feestdag met veel zoetigheid. Dat wordt gevierd na de maand Ramadan. In die maand vasten de moslims overdag. Zodra de zon onder is, mogen ze weer volop eten. Vaak doen ze dat samen. Dat heet het Iftar. Het is dan heel gezellig.

De maand Ramadan valt steeds een beetje vroeger in het jaar. Dat is omdat een islamitisch jaar korter duurt dan het ons bekende christelijke jaar. Daardoor zal de Ramadan in de komende jaren minder zwaar worden dan in de afgelopen tijd. De dagen worden immers korter en dat betekent dat er weer vroeger op de avond de Iftar kan worden gehouden. Zo duurt het dagelijkse vasten dan niet meer zo lang.

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Ramadan en vasten. Waarom doen gelovigen zo moeilijk?
  2. Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.
  3. Zou er een algemene dag moeten komen van de gezondheid? Waarom wel of waarom niet? Wat zou er moeten worden gedaan om deze dag tot een succes te maken?

Bevrijdingsdag en Dodenherdenking: 4 en 5 mei

Zowel de Bevrijdingsdag als de dodenherdenking zijn verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Nederland is bevrijd van de Duitse overheersing op 5 mei. Amerikaanse, Canadese, Britse en Poolse soldaten hebben Nederland bevrijd. De Duitse overheersing heeft het land veel doden gekost. Om die reden wordt de Bevrijdingsdag vooraf gegaan door een dodenherdenking.

Op 4 mei wordt er dan een krans met bloemen gelegd op de Dam in Amsterdam door de Koning. De koning is het symbool van de vrijheid. Iedereen houdt zich dan even stil. Het is de bedoeling dat iedereen dan gaat nadenken over iedereen die gevochten heeft voor onze vrijheid. Ook mogen we dankbaar zijn dat we in zo een vrij land mogen wonen. Dat laatste wordt met name gevierd op 5 mei. Beide dagen zijn snel na het einde van de Tweede Wereldoorlog ingesteld.

Opdracht:

1.         Bekijk de video: de dodenherdenking

2.         Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

3.         Als de school allerlei activiteiten wil gaan doen op 4 en 5 mei, welke activiteiten zou jij voorstellen. Waarom?

Hemelvaartsdag

Christelijke feestdagen
We hebben nog een aantal christelijke feestdagen waarvoor we vrij krijgen. Ze hebben te maken met het leven van Jezus Christus. Veel mensen weten niet meer wat eigenlijk de bedoeling is van die feestdagen. In deze les leren leerlingen wat er eigenlijk achter die feestdagen steekt.

De hemelvaart van Jezus is een vervolg op de opstanding uit de dood met Pasen. Dat is 40 dagen na de Pasen. De dag is voor de Hemelvaartsdag dus ieder jaar anders, maar het valt wel steeds op een donderdag.

In die 40 dagen heeft Jezus nog een heleboel verteld aan zijn leerlingen. Hij heeft ze aangespoord om het verhaal van de kruisiging en de opstanding aan de wereld te vertellen. Uiteindelijk is Jezus niet dood gegaan, maar Jezus is opgenomen. Toen Jezus was uitgesproken, onttrok een mist Jezus aan het zicht. Daarna zagen de leerlingen van Jezus niets van Jezus meer. Het verhaal is zo wonderlijk, dat het zelfs in de islamitische Koran terug te vinden is.

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Hemelvaartsdag, Pinksteren en het begin van de kerk
  2. Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

Soms wordt gezegd dat niemand weet wat er met je gebeurt na je dood. Toch is het heel belangrijk. Zou van deze dag een Hemeldag gemaakt moeten worden? Een dag om na te denken over de dood. Waarom wel of waarom niet?

Pinksteren

Christelijke feestdagen
We hebben nog een aantal christelijke feestdagen waarvoor we vrij krijgen. Ze hebben te maken met het leven van Jezus Christus. Veel mensen weten niet meer wat eigenlijk de bedoeling is van die feestdagen. In deze les leren leerlingen wat er eigenlijk achter die feestdagen steekt.

10 dagen na Hemelvaartsdag is Pinksteren. Er zijn zelfs 2 dagen gepland voor het Pinksterfeest. Dat is omdat Pinksteren het begin van de kerk markeert.

Iedereen was na het optreden van Jezus een beetje uit het veld geslagen. Ze wisten niet wat ze moesten doen. Jezus had wel verteld dat ze geholpen zouden worden door de Geest van God, maar ze hadden er geen idee van hoe dat zou moeten. Immers wie gelooft een dergelijk verhaal? Wie kan geloven dat er iemand uit de dood is opgestaan? De meeste mensen zeggen immers dat nog nooit iemand uit de dood is teruggekeerd en dat het nooit meer zou gebeuren.

En bovendien hadden de leerlingen van Jezus alleen maar vijanden. De Romeinen hadden Jezus laten kruisigen en de joodse leiders vonden dat een prima idee. Dat kon alleen maar problemen opleveren. Bovendien waren de leerlingen van Jezus maar gewone mensen, vaak vissers. Ze waren geen mensen met een hoge opleiding. Dus wie zou hen geloven?

 

Opdracht:

  1. Bekijk de video: Maria Magdalena, apostel der apostelen
  2. Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.
  3. Als Maria Magdalena zou leven in onze tijd, wat denk je dat ze zou doen? Waarom?

Offerfeest en Hadj

De islamitische 5 zuilen
Voor het vak Burgerschapsvorming, Levensbeschouwing en Godsdienst voor de onderbouw

Het grootste feest in de islam is het Offerfeest. Dat is de afsluiting van de pelgrimstocht naar Mekka die een moslim eens in zijn leven moet hebben verricht. Mekka is de plaats waar de moskee staat waar de profeet Mohammed zou zijn geweest in zijn leven.

Het offerfeest verwijst naar het verhaal van Abraham dat in de Bijbel is te vinden. In dat verhaal wordt Abraham gevraagd of hij bereid is alles te doen voor God als Hij dat zou vragen. Dat wil Abraham wel doen, zelfs als het betekent dat hij zijn enige zoon moet offeren. Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat Abraham zijn zoon offert. Daarom moet hij een schaap offeren. Nu moeten moslims nog steeds een schaap offeren voor God. En dat moeten ze doen tijdens het offerfeest.

Dat is anders dan in het christendom waar Jezus namens God een offer heeft gebracht met de kruisiging.

 

Opdracht:

1.         Bekijk de video: De hadj, pelgrimstocht naar Mekka, een zuil van de islam

2.         Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

3.         Geef je eigen versie van het verhaal van Abraham zoals je dat kunt vinden op: Het offer van Abraham als basis van het Offerfeest en Pasen

4. Als je nu een offer zou moeten brengen, wat is dat dan? Waarom?

KetiKoti: Afschaffing van de slavernij: 1 juli

Slavernij en racisme
Het doel is leerlingen in laten zien dat het niet zo normaal is dat iedereen gelijk is. In het verleden was slavernij in bijvoorbeeld het Romeinse Rijk heel normaal. Het afschaffen van de slavernij in Europa was een langdurige klus. Toch hebben in de vorige eeuw nog lang sporen van de slavernij moeten dragen.

Een van de laatste Europese landen waar de slavernij is afgeschaft is Nederland. Dat was op 1 juli 1863.

Al aan het begin van de 19e eeuw werd de slavenhandel en daarna de slavernij in Groot Brittannië afgeschaft. In de Verenigde Staten van Amerika is zelfs een burgeroorlog geweest vanwege de slavenhandel. Aziatische en Arabische landen volgden pas in de 20e eeuw met de afschaffing van de slavernij.

De grote onbekende in de afschaffing van de slavenhandel is William Wilberforce. Hij heeft er zijn hele leven over gedaan om eerst de slavenhandel en daarna de slavernij afgeschaft te krijgen. Vooral de afschaffing van de slavenhandel had veel voeten in de aarde. Het was in de tijd van Napoleon Bonaparte die voortdurend op pad was om delen van Europa te veroveren. De Britten hadden wel iets anders aan hun hoofd, zou je denken. William Wilberforce bleef maar volhouden met de slavenhandel te bespreken in het Britse parlement. Met succes!

 

Opdracht:

1.         Bekijk de video: William Wilberforce: afschaffing van de slavernij.

2.         Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

3.         Ook in onze tijd komt slavernij nog steeds voor. Geef enkele voorbeelden met een korte beschrijving.

Independence Day: 4 juli

De nationale identiteit

Op die dag wordt gevierd dat Amerika in 1776 de verklaring ondertekende waarin het zich onafhankelijk verklaarde van Groot Brittanië. Veel Amerikanen kennen het begin van de verklaring, waarin staat dat iedereen in de ogen van God gelijk is en recht heeft op een eigen leven, vrijheid en het nastreven van geluk. In die verklaring staat dat het de taak is van de regering om daar voor te zorgen.

Mede door die verklaring zijn de Verenigde Staten van Amerika ontstaan en heeft het de eerste president kunnen kiezen in 1789. Dat was George Washington. Het is de enige president geweest die zonder tegenstander is gekozen, gewoon omdat hij boven de partijen stond en iedereen enthousiast over hem was.

Nog steeds is George Washington de "vader der vaderlands" waar iedere Amerikaan trots op is. Zelfs de hoofdstad is naar hem genoemd.

 

Opdracht:

1.         Bekijk de video: George Washington: Founding father tijdens de Amerikaanse Revolutie

2.         Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

3.         Amerikanen zijn trots op hun onafhankelijkheidsverklaring. Wat was er zo bijzonder aan en hoe heeft het de wereld veranderd? Tip: kijk eens op wikikids.nl.

Frankrijk: 14 juli

De nationale identiteit

De datum herinnert aan de Franse Revolutie die in 1789 begon. De Franse Revolutie betekende een einde aan het oude regime waarin de koning de uiteindelijke verantwoordelijke voor het land was. De strijdkreet van die tijd was "vrijheid, gelijkheid en broederschap". De macht moest aan het volk toekomen. De Fransen zijn nog steeds trots op de revolutionaire verandering in hun land. Anders dan in de Verenigde Staten van Amerika, waar in 1789 democratisch een eerste president werd verkozen, is de Franse republiek al vaker veranderd. Waar in de Verenigde Staten inmiddels na George Washington 45 presidenten zijn verkozen, daar heeft Frankrijk al de 5e Republiek. De Franse Revolutie kenmerkte zich door massamoord en bloedvergieten, maar het oude regime met de koning is nooit meer teruggekomen.

Een ander verschil met de Amerikaanse Revolutie is dat daar alle godsdiensten naast elkaar werden getolereerd, terwijl in Frankrijk werd geprobeerd om een nieuwe Franse godsdienst in te voeren. Daarvoor werd op grote schaal katholieken vermoord.

 

Opdracht:

1.         Bekijk de video: De Franse Revolutie en haar religieuze strijd

2.         Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

3.         De meningen over de Franse Revolutie verschillen. Zet het goede en het slechte van de Franse Revolutie naast elkaar.

21 juli in België

De nationale identiteit

De nationale Belgische feestdag is een vrije dag. Er worden voor het koninklijk paleis in Brussel parades afgenomen en het leger van België speelt er een belangrijke rol. Het is de dag waarop de eerste Belgische koning Leopold I in 1831 de eed aflegde op de Belgische grondwet. Ook hier klinkt het volkslied, de Brabanconne. Dat wordt deels in het Frans, deels in het Nederlands en deels in het Duits gezongen, een gevolg van de meertaligheid van het land.

In feite is voor de Belgen het Wilhelmus ook een belangrijk lied, want Vlaanderen nam samen met de andere provinciën van de Nederlanden, ook deel aan de opstand tegen de Spanjaarden. Ook zij zongen destijds het Wilhelmus, zeker in het Nederlandstalige deel van België. Eeuwenlang zijn de Belgen en  de Nederlanders met elkaar verbonden geweest (unie van Utrecht, ondertekend in 1579).

Toch wordt er met de nodige reserves gekeken tegen het huis van Oranje van de 19e eeuw, want het was juist de Nederlandse Koning Willem II die met zijn ondiplomatieke optreden mede verantwoordelijk was voor de Belgische afsplitsing. Mede daardoor had het Belgische volkslied in de 19e eeuw enkele anti-Nederlandse elementen. Dat is al een tijdje geleden aangepast.

Opdracht:

1.         Bekijk de video: Volkslied van België: De Brabançonne

2.         Beschrijf met je eigen woorden wat er verteld wordt in de video.

3.         waarom heeft men gekozen voor de naam België toen de nieuwe staat in 1839 werd opgericht? Tip: kijk op wikikids.nl

Carnaval en Suikerfeest. Verschillen en overeenkomsten