Het starten van je eigen bedrijf

Het starten van je eigen bedrijf

Welkom

Om maar meteen met de deur in huis te vallen.

Wie droomt er nou niet van om een eigen bedrijf te starten?!

Overal waar je loopt zie je bedrijven: Het restaurant, de supermarkt, het bestelbusje dat door de straat rijdt. Al deze bedrijven zijn ontzettend verschillend maar ook in bepaalde manier onwijs hetzelfde.

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Klik op deze link als het filmpje niet werkt

Hoe werkt deze wikiwijs?

Links in beeld zie je een aantal tabbladen beginnend met Welkom en eindigend met het Colofon.

Elk tabblad kan ook weer meerdere onderdelen hebben. Werk van boven naar beneden langs alle tabbladen en onderdelen! Ook kan je onderaan elke pagina op de pijlstjes naar links(vorige) en naar rechts(volgende) drukken om verder te gaan.

In deze wikiwijs zitten enkele onderdelen die je naar een externe browser brengen. Nadat je het filmpje of de opdracht hebt gedaan kan je weer terugkeren naar het tabblad of het onderdeel en kan je de opdrachten maken.

 

Voorbeeldvragen met het bijbehorende antwoord:

Meneer, wat ga ik doen?

Je gaat aan de hand van deze wikiwijs leren over verschillende bedrijfsvormen en over het starten van een eigen bedrijf.

Meneer, hoe ga ik dat doen?

Je gaat alles leren door de wikiwijs helemaal te doorlopen. Hoe dat moet lees je hierboven.

Meneer, wat als ik hulp nodig heb?

Als je hulp nodig hebt mag je altijd je hand opsteken en een vraag stellen, maar waarschijnlijk zal alles voor zich wijzen.

Meneer, hoelang duurt dit?

In principe zal je hier de hele les mee bezig zijn. Mocht je het dan niet af hebben dan is de rest huiswerk voor de volgende les.

Meneer, wat heb ik hieraan?

Je leert ervan op een andere manier dan normaal. En de stof die je leer komt op de volgende toets over dit hoofdstuk.

Meneer, wat moet ik doen als ik klaar ben?

Als je klaar bent met alle opdrachten en toetsen mag je je hadn opsteken. Dan krijg je van mij nog extra vragen om te oefenen voor de toets.

 

Succes!

Lesmateriaal

De leerdoelen

Beste leerlingen,

In deze Wikiwijs ga je onwijs veel leren over het starten van je eigen bedrijf en wat daar allemaal bij komt kijken. Je gaat leren over productiefactoren, de Kamer van Koophandel, verschillende bedrijfsvormen en nog veel meer, kijk maar hieronder wat je allemaal aan het eind van de les kan!

 

Aan het eind van deze wikiwijs heb je het volgende geleerd:

-Je kan de vier productiefactoren benoemen en uitleggen.

-Je kan de vier ondernemingsvormen omschrijven.

-Je kan vertellen wat de KVK doet en waarom.

-Je weet de overeenkomsten en verschillen tussen de vier ondernemingsvormen.

 

De docent loopt rond om iedereen op weg te helpen en beantwoordt vragen.

Heel veel succes!

De productiefactoren van een bedrijf

Zoals jullie al eerder hebben geleerd hebben wij het in de economie over 4 productiefactoren.

Productiefactoren zijn dus middelen die ondernemers en bedrijven nodig hebben iets te kunnen produceren of om de onderneming goed te laten functioneren.

Er zijn 4 productiefactoren: Natuur, arbeid, kapitaal en ondernemerschap.

Natuur is wat wij gebruiken uit de natuur of waar wij de natuur voor nodig hebben. Denk aan de wind die waait, de grond waar de boer zijn groente en fruit op verbouwd. Maar ook de lucht en de regen.

Dan wanneer natuur is gebruikt zijn er werknemers die arbeid leveren. Zij zorgen ervoor dat er vanuit de productiefactor natuur een product ontstaat waarmee ze verdergaan.

Deze werknemers zorgen dat ze arbeid leveren en bewerken de producten en grondstoffen met behulp van machines en gereedschap. Deze machines noem je kapitaalgoederen en horen dus bij de productiefactor kapitaal. Kapitaal is dus een productiefactor die zelf ook wordt geproduceerd, want machines en gereedschap moet je zelf ook weer maken door natuur en arbeid te combineren.

En de laatste en misschien wel de belangrijkste is de productiefactor ondernemerschap. Ondernemerschap zorgt ervoor dat het bedrijf of de onderneming wordt geleid en is degene die een bepaalde combinatie of verhouding bepaald tussen alle vier de productiefactoren. Door deze combinatie zo goed mogelijk te bepalen kan het ervoor zorgen dat het een succesvolle onderneming wordt.

Begin voor jezelf bij de KVK

Om een ondernemer te worden zijn er een aantal dingen nodig voordat je daadwerkelijk jezelf een ondernemer kan noemen.

Je zult moeten beginnen met nadenken wat je wilt doen. Wat wil je maken of verkopen en waarom wil je dat precies doen? Hoe wil je een succesvolle onderneming starten en wat is hier allemaal voor nodig? Dit hoef je gelukkig niet allemaal alleen te bedenken en uit te voeren.

Voordat je een bedrijf begint kan je namelijk veel informatie vinden bij de Kamer van Koophandel(KVK). Hier helpen ze iedereen die nieuwsgierig is naar het starten van een eigen bedrijf. Zij zullen je helpen met het schrijven van een ondernemingsplan en helpen je met oriënteren. Je moet namelijk ook nadenken over vergunningen, wetgevingen en belastingen. Iets waar je misschien nog heel weinig over weet.

In het ondernemingsplan schrijf je al je ideeën op en vertel je alles over jouw droom-onderneming. Wat heb je allemaal nodig, wiens hulp kan je gebruiken, welk product wil je maken of verkopen en hoe kom je aan geld om je onderneming te starten. Een goed geschreven ondernemingsplan helpt je onderneming een goede start te geven en zorgt voor helderheid.

 

De 3 taken van de Kamer van Koophandel:

1. Bijhouden van het handelsregister, hier staan alle bedrijven geregistreerd.

2. Het verstrekken van informatie aan ondernemers.

3. Het bevorderen van het economisch klimaat in de regio.

Eenmanszaak

Als je een eigen bedrijf begint kan je kiezen tussen de 4 belangrijkste bedrijfsvormen. De eenmanszaak is in het begin de meest voor de hand liggende keuze. Hier kiezen de meeste mensen voor.

De eenmanszaak is een ondernemings waarin één persoon, de eigenaar, de leiding heeft in zowel de goede als slechte tijden. De eenmanszaak is dus geen rechtspersoon, maar de eigenaar is hoofdelijk aansprakelijk. Mocht het dus misgaan moet de eigenaar met zijn privevermorgen de schulden van de onderneming afbetalen.

Omdat er maar 1 eigenaar is kan deze eigenaar alleen vaak ook minder geld in de onderneming stoppen. Hierdoor lenen de banken ook minder graag geld uit aan een eenmanszaak, want mocht de eigenaar ziek worden dan is er niemand die ervoor kan zorgen dat het bedrijf toch door blijft gaan en dus niet stilvalt.

Maar omdat er maar 1 eigenaar is kan een eenmanszaak wel sneller beslissingen nemen. De eigenaar hoeft namelijk met niemand te overleggen en kan dus snel reageren. En gaat het goed met het bedrijf, dan is alle winst voor de eigenaar zelf.

Vennootschap Onder Firma

De tweede meest voorkomende bedrijfsvorm in Nederland in de Vennootschap onder Firma, oftewel de VOF.

De VOF is een onderneming waarin meerdere personen zowel de eigenaar zijn als de leiding hebben. De VOF is geen rechtspersoon, maar de eigenaren zijn allemaal hoofdelijk aansprakelijk met het privevermogen voor eventuele schulden van de onderneming.

Omdat er bij een VOF meerdere eigenaren zijn die geld kunnen inbrengen zal er ook vaker een groter kapitaal(meer geld) beschikbaar zijn om in de onderneming te stoppen. Ook zullen banken meer geld willen uitlenen aan een VOF met meerdere eigenaren omdat de risico's dan worden verdeeld over alle eigenaren. Wanneer er een eigenaar bijvoorbeeld ziek wordt kunnen de andere eigenaren zijn werk overnemen.

Beslissingen kunnen redelijk snel worden genomen omdat er maar enkele eigenaren zijn. Maar alle eigenaren moeten het wel met elkaar eens zijn over de beslissing, of in elk geval de meerderheid van de eigenaren.

Wanneer het met de VOF goed gaat en er winst wordt behaald moet deze winst wel worden verdeeld over alle eigenaren. Hierdoor is de winst per persoon natuurlijk lager dan bij een eenmanszaak.

Besloten Vennootschap

Wanneer een bedrijf ervoor kiest om te werken met aandeelhouders en een Raad van Bestuur(RvB) zijn er in Nederland 2 zeer bekende mogelijkheden. De eerste "kleinere" optie is het Besloten Vennootschap, oftewel de BV.

De BV is een onderneming waarin er meerdere eigenaren oftewel aandeelhouders zijn maar waar die personen niet per se ook de leiding hebben. Zo kunnen de aandeelhouders wel de eigenaren zijn van de onderneming, maar de leiding ligt dan bij een of meerdere aangestelde directeuren.

De BV is wél altijd een rechtspersoon, en de eigenaren/aandeelhouders zijn juist niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming.

De BV heeft door de uitgifte van aandelen vaak een groot kapitaal tot zijn beschikking. Wat ook weer een positief effect heeft voor wanneer de BV een lening wilt bij de bank, die zal de lening snel uitgeven.

Beslissingen kunnen in een BV niet altijd erg snel worden gemaakt omdat er vaak in de hierarchie boven de directeuren een RvB is aangesteld door de eigenaren/aandeelhouders. De leden van de RvB hebben als taak om de directeuren te controleren. Zeker wanneer het beslissingen zijn die grote invloed kunnen hebben op de onderneming of de omgeving.

Wanneer het met de BV erg goed gaat en er goede winst wordt behaald wordt deze winst in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders/eigenaren en zullen wellicht de werknemers van de onderneming een bonus kunnen krijgen.

De eigenaren hebben een bepaald aantal aandelen van de onderneming. Deze aandelen staan "op naam" en kunnen niet zomaar verhandeld worden.

Naamloze Vennootschap

Na de BV is er nog een laatste veel voorkomende ondernemingsvorm in Nederland. Dit is het Naamloze Vennootschap, oftewel de NV.

Deze ondernemingsvorm is vooral van toepassing op de grootste bedrijven in Nederland en de bedrijven die kunnen worden bestempeld als "Multi-National".

De NV is een onderneming waar de eigenaren/aandeelhouders van het bedrijf weinig tot geen invloed hebben in het bedrijf. Ze kunnen een aandeel in handen hebben maar hebben dan niet de leiding of invloed op de leiding van het bedrijf. De leiding ligt net als bij de BV bij de aangestelde directeuren.

De NV is wél altijd een rechtspersoon, en de eigenaren/aandeelhouders zijn niet hoofdelijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van de onderneming.

De NV heeft door de uitgifte van aandelen een zeer groot kapitaal tot zijn beschikking. Ook dit heeft een enorm positief effect voor de NV wanneer het een lening wilt bij de bank, die zal de lening snel uitgeven.

Beslissingen kunnen in een NV vaak erg lang duren. Want naast een Raad van Bestuur(RvB) kan er ook nog eens een Raad van Commissarissen(RvC) worden aangesteld die op hun beurt zowel de onderneming als de RvB controleren. Hierdoor kunnen beslissingen erg goed worden onderzocht wat helaas wel erg veel tijd kost. De beslissingen zijn daardoor wel altijd erg uitvoerig beschreven en beargumenteerd.

Wanneer het met de NV erg goed gaat en er goede winst wordt behaald wordt deze winst in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders/eigenaren en zullen wellicht de werknemers van de onderneming een bonus kunnen krijgen.

De eigenaren/aandeelhouders kunnen bij de NV erg snel veranderen. De aandelen van de NV zijn namelijk "vrij te verhandelen" op de beurs. Omdat de aandelen zo snel worden verhandeld is de NV gevoeliger voor een publieke mening. Dit kan de aandelenkoers van het bedrijf erg snel laten zakken en stijgen.

En nu alles op een rijtje...

Nu je al veel hebt geleerd over bedrijfsvormen, productiefactoren en de KVK is het tijd om alles op een rijtje te zetten.

Om de stof allemaal goed samen te vatten ga je met je buurman of buurvrouw samen een Mindmap maken!

Voor in de klas heeft de docent grote A3 vellen die je kan gebruiken om op te schrijven en te plakken, wees creatief. De mindmap is niet voor een cijfer maar is voor jullie zelf om mee te leren.

De mindmap moet minimaal de 4 verschillende bedrijfsvormen met de overeenkomsten en verschillen bevatten. Ook is het goed om de KVK en de productiefactoren er duidelijk bij te zetten.

 

Wanneer je klaar ben kan je door met de volgende onderdelen.

 

Als je niet goed weet hoe je een mindmap moet maken kan je de term 'mindmap' opzoeken en dan krijg je genoeg voorbeelden en inspiratie.

Oefenen met de begrippen

Via de onderstaande Quizlet kan je zelf oefenen met de begrippen die deze les voorbij zijn gekomen.

Maak hem een aantal keer zodat alle begrippen meerdere keren langskomen!

Zelf testen

Oefenmateriaal

Ik had 1-3 goede antwoorden op de zelftest

Je moet nog even goed oefenen om alles te begrijpen! Maar dat geeft niet!

Maak van onderstaande Padlet alle vragen die een Paarse, Blauwe en Oranje achtergrond hebben en overleg je antwoorden met je buurman of buurvrouw.

Als je klaar bent met de Padlet mag je de eindtoets maken.

Tip: Neem nog een keertje de Quizlet flashcards door!

 

Gemaakt met Padlet

Ik had 4 of 5 goede antwoorden op de zelftest

Je hebt nog net niet alles goed onder de knie! Maar ga zo door!

Maak van onderstaande Padlet alle vragen die een Paarse en Blauwe achtergrond hebben en overleg je antwoorden met je buurman of buurvrouw.

Als je het leuk vindt mag je ook de andere vragen maken, maar dit hoeft niet.

Als je klaar bent met de Padlet mag je de eindtoets maken.

Tip: Neem nog een keertje de Quizlet flashcards door!

 

Gemaakt met Padlet

Ik had 6-8 goede antwoorden op de zelftest

Je bent hartstikke goed op weg! Goed bezig!

Maak van onderstaande Padlet alle vragen die een Paarse achtergrond hebben en overleg je antwoorden met je buurman of buurvrouw.

Als je het leuk vindt mag je ook de andere vragen maken, maar dit hoeft niet.

Wanneer je klaar bent met de Padlet mag je de eindtoets maken.

Tip: Neem nog een keertje de Quizlet flashcards door!

 

Gemaakt met Padlet

Eindtoets: Het starten van je eigen bedrijf

Nu je vanalles hebt geleerd over productiefactoren, ondernemingsvormen en over de KVK is het tijd om de eindtoets te maken.

 

Maak de eindtoets zo serieus mogelijk. Wanneer je klaar bent kan je je antwoorden nalezen.

Mocht je vragen fout hebben gemaakt dat kan je ook teruglezen waarom jouw antwoord fout was.

Bronnen

NOS Jeugdjournaal. (2019, 16 augustus). Steeds meer kinderen beginnen een eigen bedrijf. [Video].

https://www.youtube.com/watch?v=Ji-tArskoig

 

Illustraties:

Productiefactoren:

Illustratie Productiefactoren via Economielokaal.nl

https://www.economielokaal.nl/3-2-productiefactoren/#

 

KVK:

Kamer van Koophandel van Leo Hooijmans via facilitaire-info.nl

https://www.facilitaire-info.nl/gebouw/030218-kvkrotterdam.html

 

Eenmanszaak:

Eenmanszaak via ikgastarten.nl

https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/rechtsvorm/wat-je-moet-weten-over-de-eenmanszaak

 

VOF:

VOF via asiannews.nl

http://www.asiannews.nl/dutch/column/is-vof-geschikt-voor-u/

 

BV:

BV via desoftware-vergelijker.nl

https://desoftware-vergelijker.nl/boekhouden/besloten-vennootschap/

 

NV:

NV via consultancy.nl

https://www.consultancy.nl/nieuws/14501/de-50-meest-waardevolle-bedrijven-merken-van-nederland

 

Padlet:

KVK. (2017, 14 September). Hoe helpt KVK jonge ondernemers? | KVK. [Video].

https://www.youtube.com/watch?v=JneA4KD7_co

 

Youri Deibel. (2022, 2 Maart). De ZZP'er en de VOF. [Video].

https://www.youtube.com/watch?v=BKCr1F-F3JM

 

Online gooien. (2012, 13 December). Picobello BV - Waardenberg en De Jong (HD). [Video].

https://www.youtube.com/watch?v=tjf5E-Ol8rs

 

Economie voor vmbo. (2019, 30 december). Ondernemingsvormen

https://www.youtube.com/watch?v=UfF70Dqgccc

  • Het arrangement Het starten van je eigen bedrijf is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Youri Deibel Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-06-11 10:46:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Aan de hand van deze Wikiwijs kun je je eigen bedrijf starten.
    Leerniveau
    HAVO 3;
    Leerinhoud en doelen
    Economie; Ondernemingsvormen; Risico en informatie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen!
    https://www.youtube.com/watch?v=Ji-tArskoig
    Video
    Klik op deze link als het filmpje niet werkt
    https://www.youtube.com/watch?v=Ji-tArskoig
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Wat weet jij al over het starten van een eigen bedrijf?

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.