M&M/NE - Organiseer een plasticvrij feest!

M&M/NE - Organiseer een plasticvrij feest!

0. Info startweek

  • Feesten organiseren is natuurlijk harstikke leuk, maar er komt best veel bij kijken! Dit is zeker het gavel als je een feest op school wilt organiseren. In deze quest maak je een plan van aanpak voor een plasticvrij feest én je oefent met het schrijven van e-mails/brieven.
  • Aantal XM:10 voor M&M (als je alleen werkt) en 10 XM voor NL
  • Coaches die de quest begeleiden: Mw. van Leeuwen (M&M) en Mw. Hoogendoorn (NL)
  • Begeleiding met Blox Nederlands
  • Building Learning Power: logisch redeneren en imiteren (NL)
  • Belangrijkste opbrengsten: Werkblad en film Feest, brief aan een cateraar, toestemmingsbrief aan rector of een klachtenbrief.

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Leerdoelen M&M:

- Je beseft dat plastic een veelgebruikt materiaal is.

- Je leert de omvang van het milieuprobleem plasticsoep kennen.

- Je kunt de belangrijkste bronnen van de plasticsoep benoemen.

- Je kunt uitleggen waarom recycling niet de (enige) oplossing is van het plasticsoepprobleem.

- Je kunt vertellen wat de gevolgen van de plasticsoep zijn.

- Je denkt na over manieren om hun eigen plasticgebruik te verminderen

 

Leerdoelen Nederlands

- Je leert wat de conventies zijn van een zakelijke brief/e-mail.  

- Je kunt zelf een zakelijke brief/e-mail schrijven. 

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over het organiseren van een plasticvrij feest.

Hij hoort bij de domeinen M&M en Nederlands.

Je leert wat er komt kijken bij het organiseren van een plasticvrij feest en hoe je een nette brief/e-mail kunt schrijven als je iets met een externe partij wilt regelen.

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten inleveren:

  • Beantwoorde vragen Plastic Soup
  • Werkblad Plasticvrij Feest
  • Film Plasticvrij Feest
  • Brief aan een cateraar (oefening)
  • Brief aan de rector / een klachtenbrief (eindproduct)

Denk er daarnaast aan dat je de 'Voorbereiding' en de 'Terugkijker' in Egodact invult.

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest kun je samen doen in een groep van max. 4 personen. Laat in je uitwerking en film duidelijk zien welke bijdrage iedereen levert. De brieven schrijft iedereen individueel.

 

SPECIALE BLOX NEDERLANDS

Let op! Bij deze quest hoort een speciale les Nederlands. Nadat je de opdracht van '2d. Verwerking Nederlands' hebt gemaakt, schrijf je je voor zo'n speciale les in. Er zijn twee opties: de eerste optie wordt aangeboden in week van 22-25 november en de tweede in de week van 6-10 december.

Let er bij het plannen van je werk dus op dat je '2d. Verwerking Nederlands' vóór een van deze data af hebt.

Je ontvangt alleen xm als je bij een van deze bloX-lessen bent geweest.

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles voor M&M op als je alleen werkt, met een groep 5 XM. Voor Nederlands krijg je 10 eXplore miles als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact en vul de 'Voorbereiding' in. Beschrijf hierin onder andere waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

Denk na over de plastic voorwerpen die jij vandaag zelf gebruikt hebt, dit kunnen ook voorwerpen zijn waarin plastic is verwerkt of die gedeeltelijk uit plastic bestaan. Maak onderscheid tussen producten van wegwerpplastic (dus: plastic dat eenmalig gebruikt wordt, zoals boterhamzakjes of voedselverpakkingen) en plastic dat vaker gebruikt wordt (bijvoorbeeld telefoons, tandenborstels, pennen, etc.).

OPDRACHT

➜ Maak twee woordwebs of twee lijsten met alle plastic voorwerpen waarmee jij vandaag al in aanraking bent geweest. Eén voor de wegwerpproducten en één voor de producten van meermaals gebruik.

➜ Zet je resultaat in Seesaw en zet een link daarnaartoe in je logboek van je tegel in Egodact.

2. Plastic Soup

2a. Onderzoek M&M

Onderzoek

Dit onderzoek gaat over de omvang, de bronnen en de gevolgen van plasticsoep. Ook de uitdagingen van recycling komen aan de orde en wat je zelf kunt doen om je plasticgebruik te verminderen.

Plastic Soup Introductie

Door op de link te klikken start je de LessonUp Plastic Soup, loop zelf door deze LessonUp heen. Dit is de introductie voor het thema van deze quest. Je leert zo heel veel over plastic en alle gevolgen daarvan en je krijgt ook tips hoe jij jouw plasticgebruik kunt verminderen.

Let op! Niet alle video's spelen in de LessonUp af. Je moet ze openen in Vimeo en een gratis account aanmaken om ze te kunnen zien.

OPDRACHT
Na het bestuderen van de LessonUp ga je de volgende vragen beantwoorden:
1. Hoeveel plastic belandt er wereldwijd per minuut in de oceanen?
2. Waarom is de plasticsoep een probleem?
3. Waarom blijft recycling een uitdaging?
4. Wat zijn bronnen van de plasticsoep?
5. Wat kan jij doen om jouw plasticgebruik te verminderen?
Maak een Pages document waarin jij zo uitgebreid mogelijk antwoord geeft op deze 5 vragen. Zet dit document en Seesaw en zet een link daarnaartoe in Egodact.

2b. Verwerking M&M

Verwerking

  • Ontwerp jullie eigen plasticvrije feest.

 

LessonUp Plasticvrij feest

Door op de link te klikken start je de LessonUp Plasticvrij Feest, loop zelf door deze LessonUp heen. Dit is de introductie voor de challenge/verwerking van deze quest. Je gaat een plan van aanpak maken voor een Plasticvrij Feest. In de LessonUp komen verschillende vragen voorbij. Gebruik hiervoor de werkbladen die hieronder staan.

Let op! Niet alle video's spelen in de LessonUp af. Je moet ze openen in Vimeo en een gratis account aanmaken om ze te kunnen zien. 

 

In de LessonUp wordt verwezen naar doelen SMART formuleren. Wat dit is, leer je in het filmpje hieronder.

SMART doelen opstellen

Open bestand Werkblad Plasticvrij feest.pdf

OPDRACHT
Zet je werkbladen in Seesaw en plaats een link in je logboek in Egodact.

2c. Onderzoek Nederlands

Onderzoek

Als je een feest organiseert, heb je soms iets van andere mensen en bedrijven nodig. Denk hierbij aan het boeken van een locatie, het inhuren van een DJ of het regelen van de catering. Het is waarschijnlijker dat deze partijen je willen helpen als jij ze benadert met een nette brief of e-mail. Hoe je dit doet, onderzoek je in dit deel van de quest.

In onderstaande video leer je hoe een brief is opgebouwd. De opbouw is belangrijk, omdat je in een brief de namen en adressen op een specifieke plaats moet neerzetten. In deze video wordt ook uitgelegd wat je in de inleiding, het middenstuk en het slot van je brief vertelt. Deze informatie is ook belangrijk als je straks voor de e-mail kiest.

OPDRACHT 2c.1. : verschil zakelijke brief en e-mail
De inhoud van een brief en een e-mail zijn hetzelfde, maar de conventies (de regels over hoe het eruit moet zien) zijn anders. Beantwoord de volgende vragen:
1. Hoe wordt de ontvanger weergegeven in een brief en hoe in een e-mail?
2. Waar noteer je in een brief het onderwerp?
3. Waar staat in een e-mail de datum?
4. Wat betekenen CC en BCC in een e-mail?
Zet je antwoorden in Seesaw en zet een link in je logboek in Egodact.

 

In een brief of e-mail is ook spelling en het gebruik van leestekens erg belangrijk. Als je netjes en foutloos schrijft, is de kans groter dat de ontvanger je serieus neemt. Heb je moeite met het spellen van werkwoorden en/of het gebruik van leestekens, zoals komma's en aanhalingstekens? Oefen hier dan mee in Numo of Spark! Je kunt hier 5 xm extra mee verdienen.

Vraag je docent om werk in Numo (eerstejaars) of Spark (tweede- of derdejaars) voor je klaar te zetten. Dit gaat namelijk niet automatisch.

2d. Verwerking Nederlands

Verwerking

Je gaat nu zelf een brief of e-mail schrijven.

Let op! Nadat je jouw brief hebt geschreven, moet je je voor één van de bijbehorende bloX-lessen Nederlands inschrijven. Er zijn twee opties: de eerste optie wordt aangeboden in week van 22-25 november en de tweede in de week van 6-10 december. Houd bij je inschrijving voor bloX de i-informatie in de gaten, zodat je weet in welke bloX je moet zijn.

Tijdens deze speciale bloX-les ga je jouw eigen werk van feedback laten voorzien. Op deze manier leer jij wat je goed doet en wat nog beter kan. Deze feedback heb je nodig voor de eindopdracht.

Je ontvangt alleen xm als je bij een van deze bloX-lessen bent geweest.

OPDRACHT 2d.1.: een cateraar benaderen
Voor deze opdracht mag je zelf kiezen of je een brief of een e-mail schrijft. Houd je bij het schrijven van je brief of e-mail aan de juiste conventies en gebruik formeel taalgebruik.

Voor jouw feest heb je catering nodig. Je wilt immers dat jouw gasten iets te eten en te drinken hebben. Zoek op het internet een cateraar die past bij jouw feest. Zoek op hun website de contactinformatie op, zodat je weet waar je jouw brief of e-mail naartoe kunt sturen.

Schrijf een brief of e-mail waarin je de cateraar vraagt om op jouw feest de catering te verzorgen. Vertel wat voor menu je in gedachten hebt en vraag of dit iets is wat ze voor jou kunnen maken. Informeer ze daarnaast over het thema, de locatie en het aantal gasten. Vraag ook of het mogelijk is om de catering plastic vrij te houden.

Zet je brief of e-mail in Seesaw en plaats een link in je logboek in Egodact. Print je brief uit een neem hem mee naar een van de speciale bloX-lessen (zie bovenaan deze pagina).

 

OPDRACHT 2d.2.: je brief of e-mail verbeteren
Tijdens de speciale bloX-les heb je feedback gekregen. Verbeter jouw brief of e-mail door deze feedback te verwerken.
Zet je verbeterde brief/e-mail ook in Seesaw en plaats een link in je logboek in Egodact. Je hebt hier nu dus twee versies van je brief/e-mail staan.

3. Afronding

3a. Assessment M&M

OPDRACHT
Maak een filmpje van maximaal 3 minuten waarin je het plasticvrije feest promoot.
Post dit in Seesaw en link het in Egodact bij je Eindproduct.

3b. Assessment Nederlands

Kies als één van onderstaande eindopdrachten.

NB: Je kunt deze opdracht pas maken als je ' 2d. Verwerking Nederlands' helemaal hebt gemaakt. Dit betekent dus dat je eerst in de verplichte bloX moet zijn geweest voor feedback. 

OPDRACHT 3b.1.: toestemming vragen aan de rector
Voor deze opdracht mag je zelf kiezen of je een brief of een e-mail schrijft. Houd je bij het schrijven van je brief of e-mail aan de juiste conventies en gebruik formeel taalgebruik.

Je wilt jouw feest op het Herbert Vissers College plaats laten vinden. Schrijf een brief aan de rector waarin je hier toestemming voor vraagt.

Herbert Vissers College

t.a.v. U. Speerstra

Noorderdreef 175

2152 AC Nieuw-Vennep

e-mailadres: u.speerstra@hvc.nl

Wees overtuigend! Laat in ieder geval weten wat de naam is van het schoolfeest, waarom je dit feest wilt organiseren en wat het de school oplevert. Laat ook weten waarom de rector zich geen zorgen hoeft te maken over de organisatie van dit feest.

Zet je eindpoduct in Seesaw en plaats een link bij je eindproducten in Egodact. Controleer of je alle opdrachten in deze quest hebt gemaakt en ga dan door naar de 'Terugkijker' (3c.).

 

of

 

OPDRACHT 3b.2.: een klacht indienen
Voor deze opdracht mag je zelf kiezen of je een brief of een e-mail schrijft. Houd je bij het schrijven van je brief of e-mail aan de juiste conventies en gebruik formeel taalgebruik.

Je feest was een groot succes, maar de toiletjuffrouw die ervoor moest zorgen dat alle gasten op een proper toilet plaats konden nemen, heeft de kantjes eraf gelopen. Toen jij zelf naar het toilet moest, bleek deze allesbehalve schoon te zijn en het leek erop alsof de toiletjuffrouw lag te slapen. Daarnaast vermoed je dat er in de fles schoonmaakazijn iets anders zat dan schoonmaakmiddel. Je schrijft een klachtenbrief of e-mail aan haar werkgever:

Schoonmaakbedrijf 'Het gele lapje'

Emmerlaan 38

4267 WC Goor

e-mailadres: p.deschone@outlook.nl

Laat haar werkgever weten dat je niet tevreden bent met haar diensten en geef aan waar het aan mankeerde. Doe ook een voorstel om de schade die jij geleden hebt te vergoeden. Het kan dat je gasten nu nooit meer naar jouw feestjes durven te komen.

Zet je eindpoduct in Seesaw en plaats een link bij je eindproducten in Egodact. Controleer of je alle opdrachten in deze quest hebt gemaakt en ga dan door naar de 'Terugkijker' (3c.).  

3c. Terugkijker

Terugkijker

Beantwoord in je 'Reflective journal' in Egodact de volgende vragen:
  • Heb je in deze quest geleerd wat je hoopte te leren? Waarom wel/niet?
  • Hoeveel tijd heb je besteed aan deze quest? Ben je daar (on)tevreden over en waarom?

 

Beantwoord in de 'Evaluatie' in Egodact de volgende vragen:
  • Zou je deze quest ook aan anderen aanraden? Waarom wel/niet?
  • Hoe had deze quest nóg beter kunnen zijn?

 

Controleer of je alle opdrachten hebt gemaakt en of je ze ook in Seesaw/Egodact hebt gezet:

- Je hebt de 'Voorbereiding' ingevuld in Egodact (zie 1.).

- Je hebt twee woordwebs/woordenlijsten gemaakt (zie 1.).

- Je hebt de vragen over Plastic Soup beantwoord (zie 2a.).

- Je hebt het 'Werkblad Plasticvrij Feest' gemaakt (zie 2b.).

- Je hebt de vragen uit 'Verschil zakelijke brief en e-mail' beantwoord (zie 2c.).

- Je hebt een zakelijke brief/e-mail geschreven (zie 2d.).

- Je hebt na de feedback-bloX je brief/e-mail verbeterd (zie 2d.).

- Je hebt een promotiefilmpje gemaakt (zie 3a.).

- Je hebt een tweede zakelijke brief/e-mail geschreven (zie 3b.).

- Je hebt de vragen voor je 'Reflective journal' en 'Evaluatie' beantwoord (zie 3c.)

 

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst

 

  • De Plastic Soup Foundation, een milieuorganisatie die in 2011 is opgericht en zich inzet tegen de plasticsoep. Zij willen ervoor zorgen dat er geen plastic meer in het water terechtkomt. Dit doen ze door bronnen van de plasticsoep aan te pakken, zoals zwerfafval, microplastics in cosmeticaproducten en microvezels van synthetische kleding. Ook voeren zij campagnes en steunen ze allerlei onderzoek en slimme oplossingen.
  • Plastic is overal
    • Blikjes Je ziet het niet aan de buitenkant, maar blikjes zijn aan de binnenkant meestal bedekt met een dunne plasticlaag. Extra informatie: deze laag bevat soms BPA, een stofje dat op deze manier in kleine hoeveelheden in je voedsel terecht kan komen. Grote hoeveelheden BPA zijn schadelijk voor de lever, de nieren en de vruchtbaarheid.
    • Synthetische verf De meeste verf van tegenwoordig is synthetisch. Onder invloed van wind en -vooral- zonlicht verweert synthetische verf. Zo komt deze verf in de vorm van microplastics in het milieu terecht. Dit gebeurt ook door het schuren van geverfde voorwerpen en het uitspoelen van kwasten.
    • Autobanden Slijtsel van banden is, na zwerfafval, de grootste bron van microplastics in oppervlaktewater. Banden zijn gemaakt van synthetisch rubber. Door wrijving met het wegoppervlak ontstaat bandenslijtsel dat in het milieu terechtkomt.
    • Microbeads in cosmetica In veel cosmeticaproducten worden minuscule plasticdeeltjes verwerkt, de zogenoemde microbeads. Sinds 2012 voert de Plastic Soup Foundation de campagne Beat the Microbead. Het doel van de campagne is voorkomen dat plasticdeeltjes uit verzorgingsproducten in zee belanden. Dit doen wij door consumenten te vragen deze producten niet meer te gebruiken en de politiek en industrie te bewegen om de toevoeging van microbeads aan cosmetica te stoppen.
    • Synthetische kleding Tegenwoordig bestaat zo’n 63% van onze kleding uit synthetische stoffen of mixen van natuurlijke en synthetische vezels. Per wasbeurt van 5 kilo komen er tussen 600 duizend en 17,7 miljoen plastic microvezels in het spoelwater terecht.

 

De campagne Ocean Clean Wash van de Plastic Soup Foundation richt zich op het beperken van de lekkage van microvezels in de ocean door op zoek te gaan naar oplossingen. Extra: Vraag wat de leerlingen zelf dragen? Laat ze daarvoor de waslabels in hun kleding bekijken. Synthetische stoffen zijn acryl, nylon, fleece, lycra, polyester, etcetera. Extra informatie: Met name fleece laat veel vezels los. Wasmachines noch rioolzuiveringsinstallaties zijn uitgerust om deze vezels tegen te houden. De vezels zijn zo klein dat ze gemakkelijk in het oppervlaktewater en vervolgens in de voedselketen terecht kunnen komen. Zo zijn er minuscule plasticdeeltjes teruggevonden in plankton, mosselen en zelfs in honing. Ook zijn sporen van plastics aangetroffen in de lucht. Deze nanoplastics zijn zo klein dat ze celwanden kunnen passeren. Wetenschappers nemen aan dat nanoplastics ook via onze luchtwegen kunnen worden opgenomen in onze bloedbaan. De Plastic Health Coalition, een initiatief van de Plastic Soup Foundation, houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van plastic op onze gezondheid.

De wereldwijde productie van plastic is nu > 425.000.000.000 kilo! De wereldwijde productie van plastic werd in 2018 geschat op 425 miljard kilo. Dit is inclusief de productie van synthetische vezels (66,6 miljard kilo). De productie van plastic stijgt helaas nog steeds exponentieel.

Per seconde is dat bijna 13.500 kilo plastic. Hoeveel grote lege Coca-Cola flessen zou dat ongeveer zijn? Dit is een meerkeuzevraag. De leerlingen voeren hun antwoord in op hun mobiel. Een 1.5 liter fles Coca-Cola weegt 44 gram. Het juiste antwoord is D (306.250 flessen per seconde). De wereldwijde productie van plastic is ongeveer gelijk aan een voetbalveld vol Coca-Cola flessen per seconde

Vuilniswagens per minuut Op deze slide zie je hoeveel plastic er per minuut in het water belandt. Dat is op dit moment gelijk aan de inhoud van één vuilniswagen per minuut. Er komt nu dus al onvoorstelbaar veel plastic in het water terecht, maar als de plasticproductie blijft groeien dan wordt dit nog veel meer de komende jaren. Denk aan de groei van de wereldbevolking en de groei van de welvaart. In 2025 zal dit de inhoud van twee vuilniswagens per minuut zijn, in 2050 gaat het om de inhoud van zes vuilniswagens per minuut.

Plastic vergaat niet. Plastic vergaat niet maar valt uiteen in steeds kleinere deeltjes. Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe moeilijker ze op te ruimen zijn. Bovendien komen kleine plasticdeeltjes gemakkelijk de voedselketen binnen, omdat dieren ze aanzien voor voedsel

Alles recyclen zou mooi zijn maar dat gebeurt helaas nog lang niet. Het is dus erg moeilijk om plastic op een hoogwaardig niveau te recyclen. Helaas gebeurt dat tot op heden voor maar een klein percentage van het plasticafval. Een goed voorbeeld van hoogwaardige recycling zijn de petflessen die via een statiegeldsysteem worden ingezameld en gerecycled.

: Denk aan al het plastic dat tot nu toe geproduceerd is op de hele wereld. Hoeveel procent zou daarvan gerecycled zijn? Noem alleen het getal. Dit is een open vraag. Sinds de jaren 50 is er wereldwijd 8,3 miljard ton plastic geproduceerd. Daarvan is maar een klein percentage gerecycled. De leerlingen vullen het antwoord in op hun mobiel. Let op: wijs de leerlingen erop dat ze alleen getallen invoeren (zonder %), anders wordt het antwoord fout gerekend door het systeem. In de film wordt gesproken over een kringloopeconomie oftewel een circulaire economie. Dat is een economisch systeem waarin alles in een cirkel rondgaat, waardoor er geen grondstoffen verspild worden. Producten of onderdelen daarvan worden zoveel mogelijk hergebruikt. Als spullen toch snel weggegooid worden, zoals verpakkingen, dan kunnen deze materialen dankzij goede afvalscheiding opnieuw als grondstof gebruikt worden voor nieuwe producten (recycling). Afval bestaat dus niet in een circulaire economie! Nu is de economie te vaak nog lineair. Dus geen cirkel, maar een rechte lijn: grondstoffen uit de aarde halen  nieuwe producten maken  producten gebruiken  producten weggooien  Het afval storten of verbranden. In een lineaire economie gaan grondstoffen uiteindelijk verloren

Waarom blijft recycling een uitdaging? Dit is een sleepvraag. Geef aan dat meerdere antwoorden goed zijn. De leerlingen maken deze sleepvraag op hun mobiel (interactieve optie) of klassikaal. Hoewel recycling een veelbelovende oplossing lijkt, zijn hier helaas nogal wat nadelen aan verbonden. Er zijn meer dan duizend plasticsoorten. Vanwege allerlei toevoegingen zoals weekmakers, vlamvertragers en kleurstoffen wordt dit zelfs nog ingewikkelder. Dat een materiaal recyclebaar is betekent helaas nog niet dat het ook economisch haalbaar is om het te recyclen. Het sorteren van plastic is een ingewikkeld proces waardoor nieuw plastic produceren altijd goedkoper is. Voor hoogwaardige recycling heb je namelijk een schone stroom (zonder etensresten) van gelijksoortig plastic nodig.

Wat zijn bronnen van de plasticsoep? Dit zijn: A: Visnetten. Bijna de helft van de plasticsoep bestaat uit achtergelaten visnetten. Deze vallen uiteen en dieren raken erin verstrikt. B: Syntethische kleding: Fleece is bijvoorbeeld een synthetische stof. Bij iedere wasbeurt komen er miljoenen synthetische kledingvezels vrij. D: Blikje: blikjes zijn aan de binnenkant meestal bedekt met een dunne plasticlaag. Voedselverpakkingen komen via stranden, slootjes en rivieren in de oceaan terecht. E: Microbeads. In sommige cosmeticaproducten zitten nog steeds minuscule plasticdeeltjes, zogenaamde microbeads. F: Zwerfafval. Zwerfafval dat niet wordt opgeruimd waait of regent de sloot, riool, rivier of zee in en draagt zo bij aan de plasticsoep.

Open bestand Plastic Soup Docentenhandleiding

Open bestand Plasticvrij Feest Docentenhandleiding