K&C - PLAY! Theaterfestival

K&C - PLAY! Theaterfestival

0. Info startweek

  • Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud. Deze quest gaat over het ontstaan het van theater en over verschillende theatervormen waarvan jij er 1 kiest als basis voor jouw scene. Die scene ga je maken/schrijven/oefenen. Uiteindelijk presenteer jij jouw/jullie scene voor publiek op het HvX PLAY! Theaterfestival. Wat een feest!
  • Aantal XM: 15
  • Coaches die de quest begeleiden: Mevrouw van Westrop (blue/high) en meneer Jansen (red).
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: Er worden vanaf werkweek 3 een paar K&C theaterBlox aangeboden, waarin je je scene kan laten zien voor feedback, en als voorbereiding op het theaterfestival. De Blox kunnen door verschillende coaches van beide Basecamps worden begeleidt.
  • Building Learning Power:
  • Vindingrijkheid: verbeelden.
  • Interactie: imiteren.
  • Veekracht: doorgronden en volharden.
  • Belangrijkste opbrengsten:
  • Woordweb en Tableau Vivant opdracht.
  • Toets,
  • Collage
  • Scene spelen op theaterfestival.

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

- Je hebt SUPER VEEL ZIN om meer te leren over DRAMA/THEATER

- Je bent ENORM GEMOTIVEERD om een EIGEN SCENE te gaan maken

- Je wil DOLGRAAG SPELEN voor publiek op het hvx theaterfestival

- Je wilt iets OVERWINNEN, of jezelf VERRASSEN

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over het ontstaan het van theater en over verschillende theatervormen waarvan jij er 1 kiest als basis voor jouw scene. Die scene ga je maken/schrijven/oefenen en tijdens de Blox kun je deze laten zien voor feedback en kun jij anderen ook feedback geven. Uiteindelijk presenteer jij jouw/jullie scene voor publiek op het HvX PLAY! Theaterfestival.

Hij hoort bij het domein Kunst en Cultuur.

 

LET OP!
Deze quest mag je lekker in je eentje beginnen, en gaandeweg wanneer je ideeën opdoet voor een scene kan je hiervoor partners vinden in de quest. Je hoeft dus niet per se deze quest te beginnen met een groepje!!!

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren. ZIE OOK DE CHECKLIST AAN HET EINDE VAN DEZE QUEST.

  • Woordweb en Tableau Vivant opdracht.
  • Toets(je) over ontstaan theater
  • Collage over theatergenres
  • Scene presenteren voor publiek

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met een bloX en een chatgroep via Teams.

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)

  • De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 15 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

1a. Motivatiemotor

Motivatiemotor

Maak een tegel aan in Egodact: K&C. Play! Theater.
Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

Opdracht 1 Woordwolk theater.

➜ Maak een woordwolk over theater met minimaal 20 woorden. https://www.woordwolk.nl

(klik op bestand: nieuwe woordwolk, dan klik op woordenlijst en vul je woorden in)

Zet hierin:

- je naam

- wat jij weet over theater (als je eraan denkt wat komt er dan in je op?)

- in welke schouwburgen of op welke locaties heb jij een voorstelling gezien?

- welke theatervoorstellingen heb jij daar gezien?

 

➜ Zet je resultaat in seesaw en maak een link naar je WOORWOLK in je logboek in Egodact.

1b. Het Doel

Een Theaterfestival!!

Kijk dit filmpje, hoe vet is dit??

Het Edinburgh Fringe Festival is een van de grootste en bekendste theaterfestivals in de wereld. Het vind elk jaar plaats in Augustus. Elk zaaltje en hoekje van de stad wordt gebruikt om een performance te geven, ook buiten. Dit willen wij ook eens creëren op HVX.

 

Ook in Nederland zijn grote theater festivals te vinden:

Het Nederlands Theater Festival (jeugd/jongeren)

Oerol Festival op Terschelling

Een van de bekendste theaterfestivals in Nederland, dat is het Oerol Festival. Oerol vindt plaats op het eiland Terschelling. Dit theaterfestival werd voor het eerst gehouden in 1981, toen nog heel kleinschalig. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in heel Europa.

Oerol vindt plaats in het begin van de zomer, als het eiland prachtig groen is. Jaarlijks bezoeken zo’n 50.000 mensen dit leuke festival. Er zijn veel verschillende optredens van zowel Nederlandse als buitenlandse toneelgroepen, muzikanten en andere podiumkunstenaars. Ook is er werk te bewonderen van beeldende kunstenaars. Het Oerol Festival duurt tien dagen.

Cafe Theaterfestival in Utrecht

Het CafeTheaterFestival vermengt podiumkunsten en de horeca tot een plek waar niets is wat het lijkt. Je tafel wordt ineens een podium en een luidruchtige stamgast blijkt een acteur. Cafés en andere horecazaken door heel Utrecht vormen vier dagen per jaar het decor van korte voorstellingen van nieuwe makers.

De Parade

Theaterfestival De Parade is een reizend festival dat elk jaar in de zomer vier grote steden aandoet: Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De Parade is een heel gezellig festival dat er een beetje uitziet als een kermis, met vele tentjes, een zweefmolen en wereldrestaurants. In de verschillende tenten worden optredens verzorgd op het gebied van muziek, theater en kunst.

Veel voorstellingen duren ongeveer een half uur, zodat bezoekers verschillende voorstellingen kunnen bezoeken. De voorstellingen worden elke dag meerdere keren opgevoerd. Elk jaar wordt de beste voorstelling van De Parade bekroond met “de Mus”.

1c. Wat valt je op?

Wat is nu je indruk van een theaterfestival? Schrijf er kort een paar zinnen over in Egodact.

Zou je zelf ooit naar eentje willen gaan? En waarom?

 

Welke ideeen heb je nu zelf voor het HvX Theaterfestival?

2. Ontstaan Theater

2a. Inleiding

Om te beginnen gaan we eerst kijken naar wat theater is, hoe het is ontstaan en leer je een klein beetje over de ontwikkeling van theater (het is immers niet meer zoals ze vroeger zijn begonnen). Hierdoor komen we automatisch ook uit bij verschillende theatervormen (of genres). Dat is uiteindelijk leerzaam en handig voor je eigen scene!

Tip: maak aantekeningen in een schrift :)

Wat is Theater?

Iedereen speelt weleens toneel. Is toneel doen alsof? Je neemt altijd gewoontes en gebruiken over van mensen met wie je omgaat of speelt dat je ziek bent tegen je moeder zodat je niet naar school hoeft. Maar nadoen of doen alsof is nog geen theatervoorstelling. Staan er toevallig enkele mensen te kijken en je bent je daarvan bewust, dan begint het er een beetje op te lijken. Heb je iets bedacht om aan anderen te laten zien, dan komt het in de buurt van een echte voorstelling of performance.

Bij theater heb je drie zaken nodig: een speelvlak, spelers en publiek.

Theater speelt zich dus meestal af in een theater of schouwburg, maar een klaslokaal, gymzaal of bos kan ook als podium dienen. In de festival voorbeeld filmpjes zagen we, dat theater ook zelfs in een cafe kan plaatsvinden of buiten op straat.

 

 

 

 

2b. Ontstaan en ontwikkeling

Onderzoek

Oorsprong

De oorsprong van theater is moeilijk te achterhalen. Er is geen exact moment in de geschiedenis waarvan we nu kunnen zeggen dat dat het moment was waarop theater ‘uitgevonden’ werd. Wel kunnen we inmiddels vaststellen waar het theater uit voortgekomen is: uit veelal religieuze rituelen van allerlei samenlevingen en culturen over de hele wereld, uit legendes, mythes en andere volksverhalen, en uit het gebruik van dans en muziek om uiting te geven aan gevoelens en ideeën. Langzaamaan smolt de kunst van het ritueel en het verhalen vertellen samen tot wat wij nu theater noemen.

Deze zeer beknopte theatergeschiedenis richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van het theater uit de Westerse wereld.

Theater van de Oude Grieken en Romeinen (c. 500 v.Chr. – c. 500 na Chr.)

Het eerste Westerse theater wordt meestal terug getraceerd naar de Oude Grieken, en later de Romeinen. Het theater in het oude Griekenland wordt gezien als het begin en de basis van de westerse theatergeschiedenis. In het oude Griekenland was theater een van de belangrijke zaken in het dagelijks leven.

Vanaf circa 500 v.Chr. werden in Athene toneelwedstrijden gehouden. Deze maakten onverbrekelijk deel uit van de Grote Dionisia: een driedaags theaterfestival ter ere van de God Dionysos.

Dionysus

In hun amfitheaters begonnen zij hun mythes en volksverhalen, meestal religieus en/of filosofisch van aard, om te zetten naar toneelstukken. Onder leiding van Aristoteles en diens Poetica maakten zij als eersten een onderscheid tussen de tragedie, of toneelstukken met een slechte afloop, en de komedie, toneelstukken met een goede afloop. Voorbeelden van oude Griekse tragedies zijn Oedipus en Antigone van Sophocles, en Medea van Euripides. Veel van deze tragedies worden tot op de dag van vandaag nog gespeeld of bewerkt. De theatertraditie werd later voortgezet door de Romeinen. Veel van hun stukken waren gebaseerd op eerder geschreven Griekse tragedies. Een voorbeeld daarvan is Phaedra van Seneca.

De maskers die werden gedragen waren groot en kleurrijk en men droeg zware kledij en schoeisel met dikke zolen. Dit deed de acteurs groter lijken, zodat de toeschouwers achter in het theater hen beter konden zien.

 

 

Theater in de Middeleeuwen (c. 500 – c. 1500)

In de Middeleeuwen waren de voornaamste makers van theater rondreizende gezelschappen en de Kerk. De Kerk maakte vooral liturgisch drama of mysteriespelen: theater dat bedoeld was om bepaalde Bijbelse gebeurtenissen uit te beelden. Voorbeelden hiervan zijn de kruisiging van Jezus. Vergelijkbare stukken werden later ook door rondreizende gezelschappen gespeeld.

 

Ook tableau vivants waren erg in trek. Een ‘tableau vivant’ is Frans voor ‘levend beeld’ en bestaat uit een groep personen, soms acteurs, die in een mooie pose zwijgend iets uitbeelden. Op die manier vormt de groep een levend schilderij. Vaak werd er een reeks tableau vivants achter elkaar uitgebeeld, waar de toeschouwer dan langs af kon lopen. Samen vertelden de tableau vivants dan een verhaal.

 

TUSSENOPDRACHT TABLEAU VIVANT

1. Je zoekt een beeld uit een film, videoclip of schilderkunst die iedereen direct herkent (=iconisch).

2. Daarbij moet het beeld een dramatische gebeurtenis tonen (=heftige gebeurtenis en/of emoties).

3. SPEEL DEZE EXACT NA EN POST IN SEESAW waarin het bestaande beeld naast jouw versie ervan staat.

 

Rondreizende gezelschappen maakten daarnaast veel theater dat vandaag de dag betiteld zouden worden als komedie of burlesk. Daarnaast kwam rond 1400 het zogenaamde moraliteitsspel op: een vorm van toneel waarbij de personages symbool stonden voor bepaalde deugden en ondeugden in de mens. Dit wordt ook wel een allegorie genoemd. Een beroemd moraliteitsspel uit de Nederlandse literatuur is Elckerlijc, in het Engels bekend als Everyman.

Soms werden de rondreizende theatergezelschappen door een landheer of koning aan diens hof gehouden. Zij verbleven dan bij de deze edelman en speelden voor hem tegen een vast inkomen en onderdak. Hieruit ontstonden langzaamaan vaste theatergezelschappen.

 

 

Elizabethaans en Frans theater (c. 1500- c. 1700)

In de vroege zestiende eeuw ontstond tijdens de Renaissance in Italië de Commedia dell’arte, een vorm van geïmproviseerd toneelspel waarbij komische en serieuze elementen met elkaar vermengd werden. Er werd veel gebruik gemaakt van maskers en poppen, en de personages die gespeeld werden waren vaak direct herkenbaar. De Commedia dell’arte is een belangrijke inspiratiebron geweest voor toneelschrijvers zoals Shakespeare.

Shakespeare (c. 16e eeuw)

Shakespeare was toneelschrijver in de tijd dat koningin Elizabeth I regeerde in Engeland. Deze koningin regeerde zo lang dat de periode van ongeveer 1550-1610 vooral in Engeland nog steeds naar haar vernoemd wordt: de Elizabethaanse tijd. In deze tijd kende het Engelse theater gouden tijden, met name dankzij William Shakespeare. Shakespeare maakten komedies en tragedies, waarbij hij veelal teruggreep op de Griekse en Romeinse opvoeringsstijl. Daarnaast schreef hij ook de zogenoemde koningsdrama’s, waarbij het leven van een bestaande vorst gedramatiseerd werd.

Terwijl het theater dus gouden tijden beleefde, werd het tegelijkertijd echter ook steeds vaker als ‘onkuis’ en ‘laag vermaak’ gezien. Religieuze groeperingen zagen theater als iets dat inging tegen de leer van het geloof, en bovendien leidde tot allerlei onzedelijk gedrag. Zo kregen de Puriteinen het voor elkaar om Shakespeare en zijn acteurs te verbannen uit de stad London: zij moesten hun theater herbouwen aan de andere kant van de Theems, wat toen buiten de stadsmuren was. Vrouwen waren meestal niet toegestaan in het publiek of op het toneel (damesrollen werden dan ook meestal door jonge jongens gespeeld).

 

En daarna... De negetiende en twintigste eeuw

Lange tijd stond de ontwikkeling van het theater in de Westerse wereld stil. Theater werd nog steeds gespeeld, maar er werden vooral reeds bestaande classicistische werken zoals die hierboven genoemd opgevoerd. Ook werd de opera en de musicalvorm steeds populairder.

Rond 1850 sloop het realisme en naturalisme ook het podium op. Makers hadden genoeg van het ‘overdreven’ toneelspel dat tot dan toe gespeeld werd, en wilden stukken opvoeren die meer geworteld waren in de samenleving. Zij wilden de politieke en economische werkelijkheid van de samenleving ook op toneel brengen.

In de twintigste eeuw hielden toneelauteurs zich bezig met het weerspiegelen van maatschappelijke problematiek in hun stukken.

Zo zette Tennessee Williams met Tramlijn Begeerte (1947) een stuk neer over de culturele botsingen tussen een man en een vrouw uit twee compleet andere lagen van de Amerikaanse samenleving, was Tony Kushner één van de eerste toneelschrijvers die met Angels in America (1991) problematiek rondom homoseksualiteit en aids via het toneel bespreekbaar maakte, en schreef de Spaanse Federico García Lorca met Bloedbruiloft (1932) en Het Huis van Bernarda Alba (1936) over het moeilijke leven van (voornamelijk vrouwen) op het Spaanse platteland.

 

Ook werd er gedurende de twintigste eeuw steeds meer geëxperimenteerd op het theater. Voorbeelden van vormen van theater en toneelspel die tot op de dag van vandaag populair zijn, zijn het Epische theater, de Stanislavski methode en postmodern theater.

 

Uiteindelijk hebben zich verschillende soorten van theater ontwikkelt. Hier ga je meer over leren bij onderdeel 3: theatergenres.

2c. Toetsje

  • Bij voorgaand onderdeel heb je geleerd over het ontstaan van theater.
  • Je sluit dit onderdeel af (verwerking) met een klein toetsje over wat je hebt geleerd. Hier maak je een screenshot van en post je in Seesaw. Graag op zo een manier dat het goed te zien of te lezen is.
  • Daarna koppel je dit bewijs in Egodact in je logboek.

Toets: Over het ontstaan van theater en een beknopte ontwikkeling ervan.

Start

2d. Reflective journal

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal bij door in je logboek in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:
  • Vraag 1. Welke informatie was nieuw voor je?
  • Vraag 2. Welk onderdeel van de informatie vond je interessant? Benoem en leg uit.
  • Vraag 3. Wat vond je van de toets? Ben je blij met het resultaat? Wat heeft het je, behalve punten, opgeleverd?

3. Theatergenres

3a.Onderzoek genres en collage/mindmap

Zoek op internet naar meer informatie over onderstaande theatergenres.

De genre's staan hieronder in het schema geel gemarkeerd. Wat eronder staat zijn de subgenres.

Maak een mooie, duidelijke en overzichtelijke collage/mindmap, waarin de kenmerken van de theatergenres ook naar voren komen. De collage/mindmap mag zowel op je Ipad als op papier gemaakt worden.

Dit schema helpt je op weg:

3b. Collage/Mindmap

Post het eindresultaat (dus je collage/mindmap) in seesaw en link je werk ook in Egodact.

 

Welk genre is je favoriet?

Welk genre vind je niet leuk of lijkt je ingewikkeld?

4. Scène maken

4a. Uitleg Opdracht

Theater- maak- opdracht

lees alle informatie goed door.

Tot nu toe:

  • Jullie hebben tot nu toe iets geleerd over het ontstaan van het theater en over het Grote Dionysus festival ten tijde van de Grieken en Romeinen.
  • Ook is het begrip tableau vivant aan bod gekomen en zijn jullie iets te weten gekomen over de ontwikkeling van theater. Over deze informatie hebben jullie een toetsje over gemaakt.
  • Ook zijn jullie meer te weten gekomen over verschillende theatervormen/genres. Daar hebben jullie een collage over gemaakt.

 

De volgende stap is:

zelf een scene maken! Deze scene laat je zien op het theaterfestival.

Werk de opdracht verder uit in het werkblad.

 

A. We zoomen eerst in op de onderstaande genres en je kiest er 1 voor je eigen scene.

  1. Slapstick: een scene zonder tekst, met veel expressie en een leidend muziekje. Kijk voor meer informatie bij "keuze 1: Slapstick".
  2. Satire of cabaret: Kijk voor meer informatie bij "keuze 2: Cabaret of Satire".
  3. Teksttheater: Een dialoog of tekst voor meer personen.Kijk voor meer informatie bij " keuze 3: teksttheater" en kies uit de voorbeelden de tekst die gaat oefenen en spelen.

 

B.Thema:

Voor de onderbouw: Hoe verwerk je het thema feest in je scene?

Voor de bovenbouw (CKV opdracht): Hoe verwerk je een CKV thema aan je scene?

 

C.Theatrale middelen. Denk na over de volgende theatrale middelen:

 

BLOX

Tijdens de Blox van de eerste 2 weken kun je met bovenstaande aan het werk. Vanaf week 3 worden er ook theaterblox aangeboden waar je aan je scene kan werken en deze ook kan laten zien voor feedback.

Keuze 1: Slapstick

Als je kiest voor Slapstick, lees dan (ALLE) onderstaande informatie goed door.

Zoals we hebben gelezen in de theorie, speelde Commedia dell’ arte fysiek groot en gebruikte weinig tekst. Deze vorm van theater heeft vooral een vermaaksfunctie, maar er kan tevens naar een maatschappelijke situatie worden verwezen.

Bij slapstick wordt ook fysiek groot gespeeld. Bij deze vorm van theater wordt helemaal geen tekst gebruikt en vertellen de grote expressie gebaren en gezichtuitdrukking een groot deel van het verhaal. Ook gaat er altijd was mis, wat zorgt voor humor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘uitglijden over een bananenschil’. Haal jij de slapstick elementen uit dit filmpje?

 

VOORBEELD Slapstick

 

Slapstickelementen zijn dus:

1. Grote gezichtsuitdrukkingen
2. Op het ritme van de muziek bewegen

3. Grote gebaren
4. Geen taal, er wordt niet gesproken
5. Er gaat vaak iets mis, dit zorgt voor humor

OPDRACHT

A. Bedenk een scene aan de hand van de slapstick kenmerken.

Het leukste is, om met dit te doen met 2, 3 of 4 personen.

Kies er ook een grappig muziekje bij die jullie scene ondersteunt.

 

B. Bedenk ook de 5 W's:

Wie jullie zijn

Wat er mis gaat en wat jullie aan het doen zijn

Waar jullie zijn

Wanneer jullie er zijn

Waarom jullie daar zijn en waarom dingen mis gaan

 

Bijvoorbeeld:

Jullie zijn schilders (wie) die voor het eerst een opdracht hebben zonder supervisor. Jullie opdracht is om de raamkozijnen te schilderen (wat) van het huis van je oude basisschoomeester (waar). Jullie zijn er vroeg in de ochtend en hebben nog geen koffie gehad (wanneer). Daardoor zijn jullie nog wat moe en onhandig: zo vergeten jullie spullen uit de auto te halen, jullie struikelen over spullen die de andere schilder uit de auto heeft neergezet op de grond, iemand zwiept met de ladder bijna een ander voor zn hoofd, en bij het schilderen wiebelt de ladder omdat de andere schilder ertegenaan loopt. Hierdoor valt de verf naar beneden op de 3e schilder (etc). (waarom).

 

C. Denk ook aan de 3 Tableau's:

- Je begint de scene met 10 seconden in tableau

- In het midden is een heel expressief tableau op het hoogtepunt van de scene

- En aan het einde een afsluitend tableau.

 

D. Duur van de scene:

Een slapstick scene duurt ongeveer 3-4 minuten.

 

Werk verder je opdracht uit in het Werkblad en overleg met de coaches.

Keuze 2: Cabaret of Satire

Als je kiest voor Cabaret, lees dan (ALLE) onderstaande informatie goed door.

Cabaret of satire

Al eeuwen lang uiten kunstenaars in hun werk kritiek op de maatschappij. Wanneer zij dat met humor doen, noemen we dit satire. Satirische voorstellingen hebben amusementswaarde, maar er schuilt ook een geëngageerde boodschap in die de toeschouwer aanspoort tot veranderen of nadenken.

Wat zijn kenmerkende aspecten van cabaret/satire of satirisch cabaret?

- kritiek op iets maatschappelijks of cultureels

- humor

- het verhaal of dat wordt verteld of het onderwerp dat wordt besproken is meestal gebaseerd op een ervaring of een feit

 

OPDRACHT

A. Bedenk een scene aan de hand van de kenmerken hierboven.

Het leukste is, om met dit te doen met 1 of 2 personen

 

B. Bedenk ook de 5 W's:

Wie jullie zijn

Wat is het besproken onderwerp

Waar bespreken jullie dit

Wanneer doen jullie dit

Waarom bespreken jullie dit

 

C. Denk ook aan de 3 Tableau's:

- Je begint de scene met 10 seconden in tableau

- In het midden is een heel expressief tableau op het hoogtepunt van de scene

- En aan het einde een afsluitend tableau.

 

D. Duur van de scene:

Een satire/satirisch cabaret duurt ongeveer 4-5 minuten.

 

Werk verder je opdracht uit in het Werkblad en overleg met de coaches.

Keuze 3: Teksttheater

Als je kiest voor Teksttheater, lees dan (ALLE) onderstaande informatie goed door.

Teksttheater kent verschillende vormen. Tragedie en Komedie zijn ook vormen van teksttheater, maar er bestaan ook eenakters of monologen.

Het gaat er hier om, dat je een scene gaat spelen vanuit een tekst. Onderaan staan een aantal teksten waaruit je kan kiezen.

 

Monologen en dialogen

Kenmerken teksttheater

- Er wordt gespeeld vanuit een tekst: bijvoorbeeld een monoloog, dialoog of eenkaters.

- De manier waartop je de tekst uitspreek en speelt maakt het interessant. Daar ligt vaak de uitdaging.

OPDRACHT

A. Bedenk een scene aan de hand van een van de teksten hieronder.

Het leukste is, om met dit te doen met 2, 3 of 4 personen.

 

B. Bedenk ook de 5 W's:

Wie jullie zijn

Wat er aan de hand is (wat is het probleem in de tekst?)

Waar jullie zijn

Wanneer jullie er zijn

Waarom jullie daar zijn en/of waarom dat probleem er is. 

 

C. Denk ook aan de 3 Tableau's:

- Je begint de scene met 10 seconden in tableau

- In het midden is een heel expressief tableau op het hoogtepunt van de scene

- En aan het einde een afsluitend tableau.

 

D. Duur van de scene:

Een teksttheater scene duurt ongeveer 5-6 minuten. 

 

Werk verder je opdracht uit in het Werkblad en overleg met de coaches.

Open bestand Annie Hall (Woody Allen).PDF

Open bestand Bedrog (Harold Pinter).PDF

Open bestand Oud Geld (Maria Loos).PDF

Open bestand Happiness (Todd Solondz).PDF

Open bestand Secrets & Lies (Mike Leigh).PDF

Open bestand Wo ist der Bahnhof (Van Kooten en De Bie).PDF

4b. Werkblad

Open bestand Werkblad onderbouw

Open bestand Werkblad CKV bovenbouw

5. Voorbereiding festival

A. To do lijst

 

B. Aanmelden festival (form formulier)

Vul dit formulier in. Zo weten wij wie er meedoen en hoe wij het kunnen organiseren.

Dit invullen is verplicht!

 

Aanmeldformulier deelname festival

 

 

Beoordelingsformulier

hier komt een rubric voor het beoordelen van de scene.

6. Afronding

6a. Assessment

 

CHECKLIST

De weken die erachter staan zijn een richtlijn.

 

Dit is wat je in de aankomende weken moet doen om de Quest goed af te ronden.

Daarnaast heb je tijd nodig om te oefenen en wij hebben tijd nodig om alles te regelen en voor te bereiden. Dit vergt dus een goede planning!

 

Tegel Egodact

week 1

Woordwolk

+ Seesaw en Egodact.

week 1

Tableaux Vivant opdrachtje

+ Seesaw en Egodact

week 1

Toetsje over theorie

+ Seesaw en Egodact

week 1/2

Collage Theatergenres

+ Seesaw en Egodact

week 2/3

Genre gekozen en begrepen?  

week 3/4

Scene bedenken + werkblad invullen

+ Seesaw en Egodact

week 3/4

Theater BLOX volgen voor feedback en tips

week 3/4/5

Aanmelden festival via Forms (zie Quest)

week 4/5 (NIET LATER!)

Bericht aan coach voor feedback op je Quest

week 4/5

To do lijstje checken en SCENE SPELEN op festival

week 5/6

 

6b. Terugkijker

EN?? Hoe was het??

 

Wat ging goed? 

Wat vond je enorm gaaf?

Wat viel je tegen?

Wat zou je anders doen?

Waar geef je jezelf een groot compliment voor?

 

 

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst

  • Het arrangement K&C - PLAY! Theaterfestival is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-10-29 12:16:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze Quest leer je over het ontstaan van theater, theatervormen en maak je een eigen scene die je speelt op het theaterfestival op school.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

    Template quest met cyclus eXplore miles - feest

    https://maken.wikiwijs.nl/179569/Template_quest_met_cyclus_eXplore_miles___feest

    Ontwikkelteam bovenbouw havo/vwo. (2021).

    De vloer op!

    https://maken.wikiwijs.nl/177244/De_vloer_op_