Thema 5: Stroomkringen

Thema 5: Stroomkringen

Thema 5: Stroomkring

In dit thema krijg je een eerste kennismaking met hoe stroomkringen werken en ga je van een plastic fles een rijdende auto maken.

Theorie: Serie en parallel

Met een batterij kun je een fietslampje laten branden. Dat lukt alleen als de stroom van de batterij naar het lampje, door de gloeidraad van het lampje en weer terug naar de andere kant van de batterij kan stromen. Er is dan een gesloten stroomkring. Als je de stroomkring onderbreekt, gaat het lampje weer uit. Een stroomkring kan je bijvoorbeeld sluiten door een schakelaar in te drukken. Hierboven zie je een deurbel. Als je de deurbel indrukt sluit je de schakeling en stroomt de elektriciteit vanuit de batterij, via de lamp, door de schakelaar terug naar de batterij.

Schematische weergave.

Hierboven zie je de schematische weergave van de lamp en deurbel. De batterij zijn twee strepen, een lange (de plus kant) en een korte (de min kant). Stroom loopt van plus naar min. Je ziet ook de deurbel afgebeeld als een soort openstaande deur. De lamp is een cirkel met een kruis er in.

Een serie schakeling.

Hierboven zie je een schematische weergave van tweelampjes die zijn aangesloten op een batterij. Deze lampjes zijn in serie aangesloten. Dat betekent dat de stroom eerst door het ene lampje moet, voordat het door het andere lampje gaat. Als ik een van de twee lampjes zou losdraaien dan verbreek ik daar de stroomkring en gaat het andere lampje ook uit.

Een parallel schakeling.

Hierboven zie je een schematische weegave van twee lampjes die zijn aangesloten op een batterij. Deze lampjes zijn parallel aangesloten. Ze hebben eigenlijk allebei hun eigen stroomkring. Als het ene lampje kapot gaat (en daar de verbinding verbreekt) kan het andere lampje gewoon blijven branden.

Praktijk: Flessenauto

Nu je weet hoe een stroomkring werkt, is het tijd om deze kennis om te zetten in de praktijk. Je gaat van een plastic fles een rijdende auto maken.
Dat doe je aan de hand van deze handleiding.

Beoordeling

Je hebt een 6 als je flessenauto rijdt en je er een filmpje en foto ervan op je Wix hebt gezet.
Extra punten zijn te halen als je je flessenauto voorziet van extra elementen, bijvoorbeeld gemaakt met de 3D printer of de lazersnijder.

  • Het arrangement Thema 5: Stroomkringen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Techniek van ALC
    Laatst gewijzigd
    2021-08-18 19:59:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van ALC, Techniek. (z.d.).

    Leerjaar 1 Techniek 2021-2022

    https://maken.wikiwijs.nl/178357/Leerjaar_1_Techniek_2021_2022

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.