Erfgoedproject Kinderdijk Dordrecht Biesbosch

Erfgoedproject Kinderdijk Dordrecht Biesbosch

Erfgoedproject Kinderdijk Dordrecht Biesbosch: Werk aan de Merwede

Het erfgoedproject Werk aan de Merwede ontsluit het verhaal van de Merwedezone voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Sporen uit het rijke verleden van de Merwedezone worden tot leven gewekt, zodat jongeren over de cultuurhistorische waarden van hun eigen omgeving leren. Wat bindt ons? Wat is er gebeurd op de grond onder onze voeten? Dit draagt bij aan de vorming van het cultureel bewustzijn van leerlingen. Leerlingen leren over de geschiedenis van hun eigen omgeving met het heden als uitgangspunt. Wat zie ik hier? Wat vertelt dit over het verleden? Het (industrieel) erfgoed zet leerlingen tevens aan tot nadenken over de toekomst. Wat bewaren we voor later? Wil ik hier straks ook werken? Met welke specifieke beroepen hebben we hier te maken?

Klik hier om het lesmateriaal te bekijken. 

Opzet en werkwijze

In de lessen en opdrachten is steeds aandacht voor het verleden, het heden én de toekomst van de industrie langs de Merwede. De lessen en opdrachten passen bij lessen geschiedenis, aardrijkskunde, kunst en cultuur en laten zich prima combineren met beroepsoriëntatie. Dit onderwijsprogramma bestaat uit drie lessen over de Merwedezone. Daarbij zijn acht verschillende opdrachten voor leerlingen uitgewerkt. U kiest zelf welk onderwerp het meest geschikt is voor uw lessen. Uiteraard bent u vrij de lessen en de opdrachten aan te passen. Ook de (scheepsbouw-)bedrijven langs de Merwedezone worden betrokken bij dit erfgoedproject. De bedoeling is dat leerlingen in groepsverband en/of individueel zich ter plaatse op de hoogte kunnen stellen van de core-business van een bedrijf en hun eventuele plaats daarbinnen.

Colofon

Het arrangement Erfgoedproject Kinderdijk Dordrecht Biesbosch is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Iris Brandts Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-08-09 14:32:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Met het erfgoedproject Werk aan de Merwede ga je op zoek naar sporen uit het verleden van de Merwedezone, voor leerlingen van 12 tot 18 jaar.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Watervraagstukken in de wereld; Te veel, te weinig, te vies water; Waterproblematiek; Arbeid, productie en bedrijfsleven; Economie; Industriële revolutie en de opkomst van emancipatiebewegingen; Transport en vervoer; Globalisering; Water; Transport en logistiek; Voertuigentechniek; Aardrijkskunde; Arbeid; Watervraagstukken op verschillende ruimtelijke schalen; De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Infrastructuur en transport in Nederland; Waterbeleid; Geschiedenis; Waterbeleid in Nederland;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
erfgoed, erfgoed biesbosch, erfgoed kinderdijk, geschiedenis dordrecht, lesmateriaal biesbosch, lesmateriaal dordrecht, lesmateriaal kinderdijk, merwedezone, waterdriehoek, zuid holland

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open