Welkom bij het profiel Dienstverlening en Producten (D&P).
D&P is het profiel waar je alle kanten mee op kan. Je leert alles op het gebied van diensten en producten. Een dienst is bijvoorbeeld het organiseren van een sportdag of festival. Een product kan een promotiefilm, een 3D geprint object of een mooi handgemaakt spel van hout zijn. Kortom, D&P omvat alles wat je doet of maakt voor jezelf of een ander.
Binnen D&P krijg je een brede oriëntatie op het werkveld. Autonomie en uitdaging zijn de kernwoorden. Naast de vier vaste profiel modules is er een ruim aanbod aan keuze modules. Je wordt breed opgeleid. Op deze manier heb je meer tijd om te ontdekken wat bij jou past zodat je daarna een juiste keuze kan maken voor een vervolgopleiding.
In klas 1 gaan jullie kort kennismaken met alle profiel modules en met een aantal keuze modules. Op deze manier krijgen jullie een duidelijk beeld van het profiel D&P. Bekijk snel de PowerPoint voor meer informatie.
Periode 1 - Week 1: Kennismaking en drones
Een drone wedstrijd organiseren
Module 1 | Een activiteit organiseren
Leerdoelen
Je kan onderzoek doen naar drone races
Je kan de resultaten presenteren in een PowerPoint
Je kan een drone besturen door middel van programmeren
Je kan een drone besturen door middel van de de remote control
Om jullie goed voor te bereiden op de toekomst is het gebruik van drones opgenomen in het lesprogramma. We koppelen dit aan module 1. (Het organiseren van een activiteit)
Onbemande luchtvaartuigen, oftewel drones, zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Je ziet ze in de wetenschap en de beveiliging, bij inspectie, in de agrarische sector en in de medische wereld. Ook bij het maken van foto- en filmbeelden vanuit de lucht zijn drones niet meer weg te denken. Ze krijgen een steeds grotere invloed op de samenleving.
Kennen jullie de scenes uit Starwars waarin ze aan het vechten zijn met ruimte schepen? Of momenten uit de film Top Gun waarin straaljagers elkaar op hoge snelheden achtervolgen? Of een Formule 1 race waarin de nummers 1, 2, 3 en 4 dicht achter elkaar rijden en strijden voor de winst? Het is erg spannend om te zien en je gaat er helemaal in op.
Dit is hetzelfde gevoel dat drone racers ervaren tijdens het vliegen. Toeschouwers van deze nieuwe opkomende sport vinden zulke momenten geweldig om te zien. Race drones strijden met elkaar op hoge snelheid, tot wel 130km/h, om als eerste over de finish te kunnen komen.
De directeur van het Esdal Vakcollege vraagt jullie om een drone race te organiseren. Op deze manier krijgen alle leerlingen de kans om kennis te maken met drones.
De directeur heeft nog geen idee hoe dit ingevuld moet worden. Hij weet namelijk niets over drone races. Hij vraagt jullie om het te onderzoeken. Ga snel door naar het volgende kopje: Onderzoek.
Examen eindtermen
Onderzoek
De opdracht
De directeur van het Esdal Vakcollege vraagt jullie om een drone race te organiseren. Op deze manier krijgen alle leerlingen de kans om kennis te maken met drones.
De directeur heeft nog geen idee hoe dit ingevuld moet worden. Hij weet namelijk niets over drone races. Hij vraagt jullie om het te onderzoeken.
Maak tweetallen. Jullie gaan je eerst verdiepen in drone races. Hoe gaat het in zijn werk? In het onderstaande filmpje wordt veel informatie gegeven. Open een Word document en geef antwoord op de onderstaande vragen. Alle antwoorden kan je vinden in het filmpje.
Wanneer begint de tijd te lopen tijdens een drone race?
Hoe weet je het parcours? Hoe weet je de route?
Hoeveel drones doen er mee in één wedstrijd?
Wat is de topsnelheid?
Wat zijn de obstakels?
Wat gebeurd er wanneer je een obstakel mist?
Wat gebeurd er wanneer je drone crasht?
Deel 2 - 5.03 - 6.30
Wat is een remote control?
Wat doet de flight controller?
Wat heb je de camera voor nodig?
Deel 3 - 6.40 - 7.25
Is drone racen een individuele sport?
Wat doet de navigator
Deel 4 - 9.38 - 10.50
Wat is pitch?
Wat is roll?
Wat is yaw?
Kan een drone ook trucs?
Wat bedoelen we met gevoelig?
Je weet nu iets meer over dronewedstrijden. Je hebt uitgezocht of het een individuele of een teamsport is, je hebt de spelregels uitgezocht, en je hebt wat uitgezocht over de de belangrijkste onderdelen van de drone en over de besturing.
Het is nu tijd om dit te presenteren aan de directeur. Dan weet hij wat hij kan verwachten van een drone race. Wanneer dit wordt goedgekeurd kan jij verder met het organiseren van dit evenement.
Maak een PowerPoint presentatie waarin je de bovenstaande informatie verwerkt. Maak minimaal 5 slides. Voeg bij elke slide een passende afbeelding toe.
Voorblad (Titel + jullie namen)
Spelregels drone race
Team of individuele sport
Enkele belangrijke onderdelen
Besturing
Klaar? Bespreek het eindresultaat met de docent. Goedgekeurd? Dan kan je door naar het kopje: Oefenen deel 1.
Oefenen deel 1
Drone programmeren (zelfstandig)
- Pak een iPad. Open de app TELLO EDU
- Log in met je google account
- Je hoeft hem nog niet te koppelen aan de drone, we gaan eerst leren om de drone te programmeren. Dit doen we door te programmeren met blokken.
- In het onderstaande filmpje zie je geprogrammeerde drones. Je kunt er hele gave dingen mee doen.
1. Begin met Training Station
2. Ga door naar Earth
Laat je docent checken of je alle missies hebt doorlopen. Ja? Dan helpt de docent om je drone te koppelen aan de app.
Maak tweetallen. Klik op het groene puzzelstukje en ga een vliegroute programmeren. Let goed op de ruimte om je heen. Let op, de drone heeft maar een beperkte batterij.
Wanneer jullie allebei een route hebben geprogrammeerd en gevlogen, mogen jullie door naar het kopje: Oefenen deel 2.
Oefenen deel 2
Drone vliegen (tweetallen)
- Pak een iPad en open de app TELLO
- Koppel hem aan de drone (Via wifi, let op het juiste nummer)
We lopen eerst samen de volgende afbeeldingen door:
Start - Stappenplan (Samen met de docent!!)
1. Take off (Drone gaat automatisch omhoog)
2. Flight Mode (Test de 6 verschillende acties, let op de benodigde ruimte. Gaat het fout? Klik op X en de actie stopt)
3. Probeer de linker controller uit. Je houd je linkerduim erop. Ga naar boven, naar beneden, en draai de drone van links naar rechts. Doe dit net zo lang totdat je het onder de knie heb.
4. Pak nu de rechter controller erbij. Je houd je rechter duim erop. Hiermee vlieg je vooruit, achteruit en opzij. Doe dit net zo lang totdat je het onder de knie heb.
5. Alles onder de knie? Dan ga je de controllers combineren.
Extra
Ben je enthousiast geworden over drones en wil je meer weten? Neem dan vooral de onderstaande bronnen door:
Module 1&2 | Een activiteit organiseren & Presenteren, verkopen en promoten
Leerdoelen
Je kan een gezonde smoothie maken
Je kan een etiket ontwerpen voor op de smoothiefles
Je kan het product fotograferen in een mini fotografie lichtbox
Je kan een verkoopposter maken in Publisher
Eindtermen
Je kan recepten lezen en omrekenen naar aantal personen
Op basis van een recept een werkplanning maken. (Keuze maken voor apparatuur, materialen, producten, etc.)
Je kan schoonmaak- en voorbewerkingstechnieken van voedingsmiddelen herkennen, benoemen en toepassen. (Schillen, schoonmaken, pellen, ontvellen, etc.)
Je kan eenvoudige gerechten bereiden door het toepassen van verschillende technieken. Bijvoorbeeld door te snijden.
Je kan keukenapparatuur gebruiken en reinigen. Zoals de mixer.
Vandaag ga je een gezonde smoothie uitkiezen en maken. Je vult een flesje met de smoothie en je gaat hiervoor een etiket ontwerpen. Vervolgens ga je het eindresultaat fotograferen in een mini fotografie lichtbox. De foto ga je gebruiken in een mooie verkoopposter, deze poster ga je maken in het programma Publisher.
Examen eindtermen
Smoothie maken
Een smoothie is een koud drankje waar meestal fruit en groente in zit. Je maakt smoothies lekker romig door melk of yoghurt toe te voegen. In de zomer maak je het drankje lekker fris met ijs of bevroren fruit. Breng de smoothie eventueel nog extra op smaak met specerijen als kaneel, vanille of kardemom. Pureer alles met behulp van een blender, staafmixer of keukenmachine.
Vandaag gaan jullie een gezonde smoothie maken. Pak een A4 papier en noteer daarop je antwoorden op de onderstaande vragen. Dit papiertje heb je straks nodig voor het maken van je smoothie en later ook voor het maken van het promotiemateriaal.
Hieronder staan diverse lekkere smoothies. Welke lijkt jou het lekkers? Noteer de naam van de smoothie. Noteer ook het aantal personen waarvoor het recept bedoeld is.
Maak een ingrediëntenlijst. LET OP! Bekijk voor hoeveel personen dit recept is bedoeld. Bereken wat je nodig hebt voor 1,2 en 4 personen.
Laat je keuze, ingrediëntenlijst en je berekeningen zien aan de docent. Goedgekeurd? Dan mag je door naar de volgende stap.
Verzamel alle ingrediënten. Mist er iets? Wees creatief en verzin wat anders. Weeg alle proporties juist af en leg dit klaar. Onthou goed wat je er precies in doet! Noteer eventuele aanpassingen op je A4 papier. Deze informatie heb je straks nodig voor je etiket.
Snij alles netjes in stukjes en doe het in de blender.
Klaar? Doe de smoothie in een flesje. De rest mag je lekker opdrinken, geniet ervan!
Ruim je werkplek netjes op zodat de volgende aan de slag kan.
Etiket ontwerpen
Zojuist heb je een lekkere smoothie gemaakt en in een flesje gedaan. Het is nu tijd om een etiket voor je flesje te maken. Het etiket van een fles, blikje of drankenkarton vermeldt informatie die voor de consument (de koper) van belang is. Zo staat vermeld welke ingrediënten het product bevat en wie de producent is.
Pak een vel papier (Sticker papier)
Je gaat je etiket uittekenen op papier. Vraag de docent welke afmetingen je etiket moet hebben. Dit is namelijk afhankelijk van het soort flesje dat we gaan gebruiken. Werk het zorgvuldig uit.
Knip het etiket strak uit. Controleer of hij inderdaad de goede maat heeft door hem op de fles te leggen. Hij mag niet te kort zijn en hij moet aan de voor- en achterkant netjes aansluiten!
Je gaat nu een ontwerp maken voor je etiket. Dit doe je eerst met grijs potlood. De onderstaande punten moeten er op komen te staan:
Naam product (Bedenk een nieuwe aansprekende naam)
Naam producent (Jij!)
Ingrediëntenlijst
Aantal ml
Houdbaarheidsdatum
Barcode
Mooie achtergrond (geen witte sticker)
5. Werk nu alles uit met stiften. Tevreden? Plak je etiket netjes op je fles.
Verkoopposter
Je gaat voor je smoothie een verkoop poster maken. Een poster laten drukken is een slimme manier om jouw product onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Via wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat posters meerdere positieve effecten hebben. Zo zorgen ze voor kennisvermeerdering bij mensen die de poster zien. Verder kunnen posters het menselijk gedrag veranderen en degenen die de poster (regelmatig) zien gedragsmatig beïnvloeden en tot kopen aanzetten.
Je gaat je poster maken in het programma Publisher. Maar voordat we dat gaan doen, gaan we je product fotograferen in de mini fotografie lichtbox. Wat is dat eigenlijk precies? Eigenlijk is het een draagbare fotostudio. Deze zijn ideaal voor productfotografie op locatie maar uiteraard ook voor in de studio of thuis. Je kan er heel mooi kleine producten mee fotograferen. Perfect voor bijvoorbeeld webwinkels. Je krijgt mooie heldere foto's zonder achtergrondruis en zonder schaduwen, mits je de instellingen van de camera goed hebt staan natuurlijk.
Dan is het nu tijd om de poster te gaan maken. Volg de onderstaande stappen:
Pak een Canon fotocamera en de mini fotografie lichtbox.
Zet je smoothie fles in de mini fotografie lichtbox. Zorg dat je alles mooi belicht. Voorkom schaduwen.
Maak een mooie scherpe foto. Maar er meerdere! Zorg dat je alle kanten van de fles fotografeert.
Zet de foto's op de computer en kies de mooiste foto uit.
Dan gaan we nu verder met het ontwerpen van de poster op de computer, bekijk eerst het onderstaande filmpje:
Volg alle onderstaande stappen. Hoe dit moet, kan je zien in het bovenstaande filmpje.
Open het programma Publisher (Start > Publisher).
Ga naar: Meer lege paginaformaten.
Kies A3 formaat. Staand of liggend.
Voeg de afbeelding toe.
Voeg vormen toe (achtergrondvlakken), gebruik kleuren uit je afbeelding.
Verplaats de vormen naar de juiste plek. (Voorgrond of achtergrond).
Voeg teksten toe.
Voorwaarden poster
Wat voor tekst moet er op de poster komen te staan?
Nieuwe naam voor je smoothie.
De ingrediënten.
Een slogan.
Waar kan je hem kopen.
De prijs.
Periode 1 - Week 3: Soma kubus
3D Kubus puzzel | De soma kubus
Module 3 | Een product maken en verbeteren
Leerdoelen
Je weet wat een Soma kubus is en kan er één maken
Je kan correct werken met een meetlint, winkelhaak, houtzaag, zaagbakje, houtlijm, lijmklemmen en schuurpapier
Benodigdheden
Een vierkante balk (27 x 27 mm dik)
Potlood
Winkelhaak
Meetlint
Zaag + zaagbak
Houtlijm en lijmklemmen
Schuurpapier
Je gaat een Soma kubus maken. Hieronder zijn de zeven stukken weergegeven en voorzien van een letter. Ze zijn opgebouwd uit 27 kleine kubusjes.
Tekening:
Stappenplan: (De docent doet het voor en jullie doen het daarna na).
Verzamel alle benodigdheden en leg dit netjes op de werktafel. Trek vervolgens een stofjas aan en bindt je haar vast.
Teken met behulp van de winkelhaak de blokjes juist af. Elk vierkantje is 27 x 27 x 27 mm. Denk eraan dat de zaag ongeveer 2 mm weg zaagt. Ook tijdens het schuren verdwijnt er wat hout. Wanneer je een blokje van 27 mm wilt, moet je hier 3 mm bij optellen. Teken het dus af op 30 mm. Bestaat een stukje uit twee blokjes? Dan mag het aftekenen op 60 mm.
Zaag vervolgens met behulp van het zaagbakje de blokjes netjes door.
Vervolgens schuur je de blokjes netjes glad. Alle splinters moeten weg!
Schilder je blokjes vervolgens in de juiste kleur. Leuk is om onderdeel A t/m G in andere kleuren te schilderen.
Föhn alles droog. Klaar? Lijm de onderdelen netjes vast en zet vast met klemmen.
De oplossing:
Is de Soma kubus klaar? Dan is het nu tijd om te puzzelen!
Oefenen:
Leg de Soma kubus netjes weg! Noteer ook je naam op de kubus. Je hebt hem volgende week namelijk weer nodig.
Examen eindtermen
Periode 1 - Week 4: Instructiefilm maken
Een instructiefilm maken - Film & Fotografie
Module 4 | Multimediale producten maken
Leerdoelen
Je kan samenwerken (tweetallen)
Je kan uitleggen wat een shot en een scene is.
Je kan verschillende camerastandpunten, camerabewegingen en beeldkaders herkennen, toepassen en uitleggen wat het effect hiervan is
Je kant een korte instructiefilm filmen met de Ipad
Je kan je instructiefilm monteren in het programma iMovie.
Een instructiefilmpje is een film waarin instructie gegeven wordt. Hierin is te zien hoe je iets voor elkaar krijgt. Bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een kledingkast. Een instructiefilm heeft als doel om iets voor te doen aan de kijker, waarna hij of zij het helemaal zelfstandig kan.
Jullie gaan vandaag een instructiefilmpje maken. Om dit goed te doen moet je eerst een paar technieken kennen. Neem de theorie door en maak de opdrachten. Bespreek het met de docent. Klaar? Ga dan door naar de opdracht.
Examen eindtermen
Shot & Scene
Een shot of take is één ononderbroken filmopname. Het is alles dat wordt opgenomen tussen het aan- en uitzetten van de cameramotor
De scène kan bestaan uit een enkel of meerdere shots. Wel geldt dat een scène altijd in zijn geheel op een locatie wordt opgenomen. Bovendien is er ook sprake van een eenheid van tijd. Dit betekent dat de scène eindigt zodra het verhaal wordt verlegd naar een punt in de toekomst of het verleden.
Alle scenes bij elkaar zijn de film
Camerastandpunten
Bekijk het filmpje goed. Open vervolgens een WORD Document. Noteer de titel: Camerastandpunten. Noteer daaronder de antwoorden op de volgende vragen:
1. Wat is een neutrale standpunt? Wat benadruk je hiermee?
2. Wat is een kikkerperspectief? Wat benadruk je hiermee?
3. Wat is een vogelperspectief? Wat benadruk je hiermee
Camerabewegingen
Bekijk het filmpje goed. Open vervolgens weer je WORD Document. Noteer onder de vorige opdracht de titel: Camerabewegingen.
Bekijk het filmpje goed. Er worden 5 manieren getoond om zonder hulpmiddelen stabiele camera bewegingen te maken.
Noteer de 5 bewegingen en leg uit hoe het werkt.
Beeldkaders
Bekijk het filmpje goed. Open vervolgens weer je WORD Document. Noteer onder de vorige opdracht de titel: Beeldkaders.
In dit korte filmpje worden 7 verschillende beeldkaders gepresenteerd. Welke 7 zijn dit? Noteer de namen in je WORD document.
De opdracht
Een instructiefilmpje is een film waarin instructie gegeven wordt. Hierin is te zien hoe je iets voor elkaar krijgt. Bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een kledingkast. Een instructiefilm heeft als doel om iets voor te doen aan de kijker, waarna hij of zij het helemaal zelfstandig kan.
Onderwerp
Soma kubus, hoe zet je een Soma kubus in elkaar?
Je instructiefilm moet voldoen aan een aantal voorwaarden, namelijk:
Voorwaarden
Minimaal 3 shots
1 scene
Je instructiefilm bestaat uit foto's en film
7 beeldkaders verwerken in je instructiefilm (foto)
Minimaal 2 camerabewegingen toegepast in je instructiefilm (film)
Minimaal 2 camerastandpunten toegepast in je instructiefilm (foto en/of film)
Verwerk tekst (gesproken of geschreven) in je instructiefilm
Verwerk muziek in je instructiefilm
Pak de Ipad en ga je instructiefilm opnemen. Maak veel beeldmateriaal en probeer verschillende dingen uit.
Wanneer je alles op de foto of film hebt, is het tijd om te gaan monteren. Je gaat er één korte film van maken. Dit gaan we doen met iMovie. Hieronder zie je een uitgebreide iMovie instructie.
Heel veel succes! Het eindresultaat presenteer je aan de docent.
Periode 1 - Week 5: Eindpresentatie website
Eindpresentatie - Website maken
Module 4 | Multimediale producten maken
Leerdoelen
Je kan terugblikken op de afgelopen weken en presenteren wat je allemaal gedaan hebt
Je kan beroepen linken aan de opdracht (LOB)
Je kan passende opleidingen zoeken voor deze beroepen (LOB)
Je kan een website bouwen via Google Sites
Je gaat vandaag terug kijken naar de afgelopen weken. Wat heb je allemaal gedaan tijdens D&P? Wat vond je ervan? Wat vond je leuk of juist minder leuk? Dit en nog andere aspecten ga je allemaal verwerken in een simpele website.
Examen eindtermen
Google sites - de opdracht
5 weken lang heb je het profiel D&P gevolgd. Je gaat hier nu een website over maken. Bekijk onderstaande filmpje voor een goede uitleg.
Voer de onderstaande stappen uit. Weet je niet meer hoe iets moet? Bekijk dan nogmaals het bovenstaande filmpje. Daar wordt alles goed uitgelegd.
Maak een passende titel, bijvoorbeeld: Dientverlening en Producten
Kies een achtergrond voor je banner. Gebruik hiervoor een eigen foto.
Voeg een tekstvak toe. Bijvoorbeeld: D&P, de eerste vijf weken. Maak er een kort verhaaltje van. Geef je tekstvak een kleur.
Voeg nieuwe pagina's toe. Je kan voor elke week een nieuwe pagina aanmaken. Maak minimaal de volgende pagina's: (De titels mag je aanpassen)
Drone vliegen
Smoothie
Soma kubus
Instructiefilm
Website
LOB
Voeg op elke pagina tekstvakken toe en afbeeldingen. Je laat al je eindproducten zien op de website. Denk aan foto's en filmpjes.
Maak ook een pagina voor LOB. Bedenk per week wat voor beroepen er bestaan die passen bij wat jij hebt gedaan. Zoek vervolgens een passende MBO opleiding voor deze beroepen.
Maak er een mooie website van! Wellicht kan je hem straks weer goed gebruiken bij het vak LOB.
Periode 2 - Week 1: Virtual Reality en CoSpaces
CoSpaces, AR & VR
Keuze module Digispel
Leerdoelen
Je kan een virtuele tour maken
Je kan een 360 graden foto maken
Je kan een 3D wereld maken in CoSpaces en je kunt blokprogrammeren in CoSpaces
Je weet wat AR en VR is
Je kent de keuzemodule Digispel
Vandaag gaan jullie kennis maken met de keuze module Digispel. Jullie gaan een digitaal educatief spel ontwerpen in CoSpaces én gaan aan de slag met VR en AR. Wat dit allemaal precies is, ga ik stap voor stap uitleggen.
Examen eindtermen
VR
Virtual reality (VR) maakt het mogelijk om een 3D-wereld te simuleren die ons helemaal omsluit. Zo lijkt het of we ‘echt’ op een andere plek zijn terwijl we daarvoor de deur niet uit hoeven. Het principe is eenvoudig. Een VR-bril sluit de gebruiker af van zijn omgeving. Het ingebouwde scherm toont twee beelden: eentje voor elk oog. Dit geeft de illusie van een 3D-beeld. De VR-bril registreert ook de bewegingen van het hoofd van de gebruiker en past zo de beelden naar behoefte aan. Op het moment dat onze hoofdbewegingen en de 3D-beelden naadloos op elkaar aansluiten, krijgen we een heel overtuigende illusie van een andere wereld waarin we zelf aanwezig zijn.
Kennismaken met de Ocolus Quest 2
We hebben 6 VR brillen. We gaan groepjes van 2 maken. Meer leerlingen? De rest gaat door met CoSpaces, later in de les gaan we ruilen.
Stap 1: Zet de VR bril aan
Stap 2: Zet je VR bril op, stel hem goed af. Pak de handvatten erbij, doe de touwtjes om je polsen
Stap 3: Koppel je VR bril aan de iPad. Zo kan je met elkaar meekijken. Vraag de docent om de instructie.
Stap 3: Open de app: First steps
Stap 4: Verken 10 a 20 minuten deze app. Speel na de introductie beide werelden.
Let op! Wordt je misselijk/duizelig? Zet de bril dan af!
CoSpaces
Je gaat een virtuele tour maken met het programma CoSpaces.
Stap 1: Ga naar www.cospaces.io
Stap 2: Registreer jezelf met je school account
Stap 3: Doe mee met de klas. De docent geeft je de klascode.
Stap 2: Verken het programma CoSpaces. Ga kijken wat je er allemaal mee kan. Creëer een 3D wereld. Je krijgt ongeveer 15 minuten de tijd hiervoor. Probeer alles uit! Je hoeft niets speciaals te maken
Je hebt zojuist het programma CoSpaces uitgetest. Nu is het tijd voor de opdracht.
De opdracht:
Je gaat een virtuele tour maken door een ruimte in of buiten school. Je kiest een ruimte/omgeving waarover je informatie gaat geven. Je hoeft deze omgeving niet zelf te bouwen in CoSpaces. Deze omgeving maak je door een 360º foto te maken. Deze kan je later in CoSpaces toevoegen.
Een 360 graden foto is een panoramafoto die volledig rond de as genomen is. Je maakt meerdere foto’s en draait stapsgewijs de camera op het statief, waarbij je uiteindelijk 360 graden draait. De foto’s worden aan elkaar geplakt, waardoor er één uiteindelijke foto ontstaat, waarop de hele omgeving is te zien. Hoe dit precies moet, zie je onder het kopje: 360 graden foto.
Hieronder zie je een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het precies werkt. Onder het filmpje staat het nogmaals uitgelegd in een stappenplan.
Is het gelukt? Staat je foto in CoSpaces? Dan is het nu tijd om objecten en teksten toe te voegen. Maar er een mooie leerzame tour van! Wat wil jij allemaal vertellen over je gekozen omgeving?
Klaar? Test je spel met de VR bril (Ocolus quest 2)
1. Pak de VR bril en de handvatten, zet deze correct op
2. Open de web browser
3. Ga naar https://edu.cospaces.io/
4. Log jezelf in. Ga naar je CoSpaces en klik op play
360 graden foto
Je gaat een 360 graden foto maken die je kan gebruiken in CoSpaces. Maar hoe maak je eigenlijk zo'n foto?
Voeg de app toe van google maps. Hiermee kan je perfecte 360 graden foto's maken! Vraag de docent om een Ipad en ga aan de slag.
AR
Aangevulde realiteit (AR) (Engels: augmented reality of AR) is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer.
Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het spelletje Pokemon Go. Maar ook in het werkveld wordt AR veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van meubels. Wanneer iemand een stoel wil kopen, kan hij met behulp van AR eerst bekijken hoe het staat in zijn/haar eigen huis.
De opdracht:
Wij gaan werken met de MERGE Cube. We gaan een hologram maken. Wat is het precies? Bekijk snel het filmpje hieronder. Je mag starten bij 1 minuut en 5 seconden.
Periode 2 - Week 2: Dash & Dot
Dash & Dot
Keuze module Robotica
Leerdoelen:
Je leert Dash en Dot te programmeren
Je leert problemen analyseren en algoritmes ontwerpen om de robot acties en reacties te laten uitvoeren.
Je ontdekt wiskundige thema’s zoals getallenreeksen, geometrie, hoeken, afstand, tijd en variabelen.
We gaan aan de slag met Dash & Dot. Dit zijn twee slimme robotjes. Je kunt ze namelijk zelf programmeren. De robotjes horen geluiden, reageren op licht en kunnen ook objecten opmerken. De robotjes doen precies wat jij wilt en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Laat de Dash en Dot bijvoorbeeld op het ritme van de muziek dansen, of maak samen rare geluiden. Of zoek de weg door een doolhof.
Hoe werkt het?
Dash & Dot maken draadloos verbinding met mobiele apparaten en door gebruik van de bijbehorende apps kun je ze zelf besturen
Apps
Er zijn verschillende apps waarmee je met Dash & Dot aan de slag kunt.
GO: hiermee ontdek je de basisfuncties en kun je Dash laten rijden en geluiden laten maken. Deze app is dan een soort afstandsbediening
PATH: hiermee kun je de robots door doolhoven laten gaan.
BLOCKLY: hiermee kun je de robot programmeren.
XYLO: hiermee je muziek kunt maken met de bijbehorende xylofoon die je op Dash kunt installeren.
WONDER: is een soort spel met Dash & Dot.
Dash en Dot zijn twee robotjes. Hun namen zijn de Engelse woorden voor Streep en Punt.
Je hebt vast wel eens van morsecode gehoord. In morsecode kun je van alles vertellen met korte en lange piepjes. Als je die opschrijft, gebruik je een punt voor een kort piepje en een streep voor een lang piepje.
Zo ziet bijvoorbeeld het woord hallo eruit in morse: .... .- .-.. .-.. ---
Deze les heeft niks met morsecode te maken. Maar nu weet je waar de namen Dash en Dot vandaan komen. Dash (streep) is de grote robot. Dot (punt) is de kleine robot.
Examen eindtermen
Dash
We beginnen vandaag met Dash, de grote robot.
Om Dash iets te laten doen, moet je hem opdrachten geven. Zo'n opdracht noem je een commando. Je zet straks allemaal commando's op je scherm, en dan kan Dash ze uitvoeren.
Een aantal commando's achter elkaar noem je een programma. Het maken van een programma heet 'programmeren'.
Dash verstaat alleen Engels, dus je leert meteen een hoop Engels.
Dash en de computer
Voordat je kunt beginnen, moet je zorgen dat je computer en Dash elkaar kunnen verstaan.
Start de Blockly-app op de iPad.
Zet Dash aan door op de aan-knop opzij te drukken.
Op het scherm staat Searching for robots. (als dit niet verschijnt druk je op de oranje plus rechtsboven) Dat betekent: bezig met robots zoeken.
Na een poosje verschijnt het hoofd van Dash op je scherm. Tik daar maar op. Even wachten... en dan heeft de computer contact gemaakt met Dash. Nu kunnen Dash en de computer met elkaar praten.
Ga snel door naar de missies, succes!
Missies
De docent heeft 18 missies voor je klaar liggen. Deze liggen op het bureau. Lukt het jou om alle missies uit te spelen tijdens deze les?
Je begint bij missie 1 en ga zo in chronologische volgorde door. Je zult zien dat het steeds moeilijker gaat worden!
Missie 1 Dash kan praten
Missie 2 Dash kan rijden
Missie 3 Dash kan kijken
Missie 4 Dash kan stralen
Missie 5 Dash kan dierengeluiden maken
Missie 6 Dash kan verkeersgeluiden maken
Missie 7 Dash kan animeren
Missie 8 Dash programma maken
Missie 9 Dash praat met dieren
Missie 10 Dit kan makkelijker
Missie 11 Raadseltje
Missie 12 Dash laat zien wat hij kan!
Missie 13 Dash kan tekenen
Missie 14 Dash kan schrijven
Missie 15 Dash kan schuiven
Missie 16 Dash kan gooien
Missie 17 Dash kan muziek maken
Missie 18 Dash kan een pad volgen
Heel veel succes!
Periode 2 - week 3: Tie-dye & Sign!
Tie-dye T-shirts met je eigen naam erop bedrukt!
Keuzemodule SIGN
Leerdoelen:
Je weet wat tie-dye is en kan dit toepassen
Je kan met de tekst tool werken in Adobe Illustrator
Je kan snijlijnen maken in Adobe Illustrator
Je kan je ontwerp klaar maken voor de BN Roland 20 om te printen en te snijden
Je kan je ontwerp pellen, en klaar maken om op een T-shirt te drukken
Je kan werken met een transferpers
Vandaag starten jullie met tie-dye.
Tie-dye is een techniek waarmee je textiel van een patroon voorziet door, voor je de stof verft, stevige knopen in het materiaal te leggen of delen samen te binden. Daarna verf je het textiel. De patronen ontstaan omdat de verf zich op de geknoopte of samengebonden delen niet kan hechten.
Door de kleding vanuit één punt te bundelen en vervolgens in verschillende verfbaden te dopen kunnen meerkleurige cirkelvormige patronen ontstaan. Hoe dit moet, zie je onder het kopje tie-dye
Wanneer het T-shirt klaar is, kruip je achter de laptop. In het programma Adobe Illustrator ga je een mooi ontwerp maken voor een tekst, bijvoorbeeld je eigen naam. Hoe dit moet, zie je onder het kopje: Adobe Illustrator.
Vervolgens print de docent je tekst uit met de BN roland 20. Daarna ga je de tekst klaar maken om over te zetten naar je T-Shirt. Je leert pellen en te werken met overdrachtsfolie. Wat dit precies is en hoe dit moet, zie je onder het kopje: BN roland 20
Zodra het T-shirt droog is gaan we met behulp van de transferpers je tekst op het T-Shirt drukken. Hoe dit precies moet, zie je onder het kopje: Transferpers
Van links naar rechts: Logo Adobe Illustrator - BN Roland 20 - Stahls Transferpers
Examen eindtermen
Tie-dye
Er zijn veel tie-dye technieken.Tie-dye is een techniek waarmee je textiel van een patroon voorziet door, voor je de stof verft, stevige knopen in het materiaal te leggen of delen samen te binden. Daarna geef je het textiel een vefbad. Door de kleding vanuit één punt te bundelen en vervolgens in verschillende verfbaden te dopen kunnen meerkleurige cirkelvormige patronen ontstaan.
Je kan het T-shirt op verschillende manieren knopen waardoor je verschillende patronen krijgt. Hieronder zie je een paar leuke voorbeelden. Bekijk de filmpjes goed en kies je favoriet. Dan is het nu tijd om zelf aan de slag te gaan!
Tie-dye technieken:
Spiral:
X patroon
Oog ontwerp
Universe:
Stap 1:
Wanneer je een nieuw kledingstuk gebruikt, is het belangrijk om deze eerst te wassen. Kleding die gewassen is neemt makkelijker de tie dye verf op, waardoor de tie dye beter pakt en dus een stuk mooier zal worden. Gebruik hier voor wasmiddel of azijn, maar voeg géén wasverzachter toe. De docent heeft de T-shirts al gewassen, maar wil je een eigen kledingstuk meenemen, dan moet je hier even aan denken.
Stap 2:
Zorg voor een ruime werkplek. Ga naar een werktafel en dek de tafel af met plastic. De docent heeft plastic tafelkleden beschikbaar.
Stap 3:
Kies een patroon. Hierboven zie je al filmpjes waarin verschillende patronen te zien zijn. Je mag ook op youtube gaan zoeken. Er zijn nog veel meer mogelijkheden! Kies je patroon en ga je T-shirt op de juiste manier knopen.
Stap 4:
Trek handschoentjes en een schort aan. Lang haar moet vast in een staart.
Begin met verven! Leg het kledingstuk op een afgedekte ondergrond en breng de verf aan. Draai het dopje van het flesje los en je kunt de verf heel eenvoudig aanbrengen op het kledingstuk. Wil je kleuren in elkaar over laten lopen, breng de verschillende kleuren dan vlak naast elkaar aan. Wil je wat meer wit op het kledingstuk? Breng dan niet teveel tie dye aan.
Stap 5:
Ben je klaar met het aanbrengen van de tie dye? Pak het kledingstuk dan goed in, gebruik hiervoor vershoudfolie. Laat het kledingstuk nu 6 tot 8 uur liggen (bij voorkeur op een warme plek) voordat je het gaat uitspoelen. Wil je hele intense kleuren? Laat de verf dan nog langer intrekken.
Stap 6:
Bijna klaar! Het is tijd om je tie dye shirt uit te spoelen. Doe dit met handschoenen aan en spoel net zolang totdat er geen verf meer uit het t-shirt komt. Als je veel tie dye hebt gebruikt kan dit even duren, dus heb geduld!
Na het uitspoelen moet het shirt gewassen worden. Doe dit met een klein beetje wasmiddel of met azijn om kleurverlies te voorkomen. Let op! Was het shirt niet met andere kledingstukken, want het kan nog verf afgeven!
Stap 7:
Genieten van het resultaat! Deel 1 is afgerond. Dan gaan we nu verder om een leuke tekst te ontwerpen die we later op je T-Shirt gaan drukken. Ga snel door naar het kopje: Adobe Illustrator
Adobe Illustrator
Adobe Illustrator
Jullie gaan vandaag een aantal basis tools leren van Adobe Illustrator. Jullie gaan aan de slag met de tekst tool. Hieronder is een goed filmpje te zien waar de belangrijkste tools worden uitgelegd.
Doe mee met alle stappen. Pauzeer het filmpje waar nodig en doe alle stappen na. Onder het filmpje zie je alle punten staan die in het filmpje worden behandeld.
- Tekst typen / lettervak
- Lettertype kiezen
- Lettergroote wijzigen
- Black / regular / light & meer
- Regelafstand & Letterafstand
- Paragrafen
- Tekst in vorm typen
- Tekst op het pad typen
- Verticaal typen
- Verticaal typen in vorm
- Verticaal typen op pad
- Eén letter verplaatsen
- Tekst kleur geven
- Tekst kopieren / spiegelen
Is het allemaal gelukt? Dan is het nu tijd om je naam of een ander leuk woord te ontwerpen in Adobe Illustrator. Wat ga jij op je T-shirt zetten?
Wanneer je klaar bent kan je door naar het volgende kopje: Snijlijnen maken. Wanneer dit klaar is, gaat de docent je helpen met het afdrukken van je ontwerp.
Succes!
Snijlijnen maken
Inmiddels hebben jullie in Adobe Ilustrator een mooie tekst ontworpen voor op het T-Shirt. Voordat we dit kunnen afdrukken met de BN roland 20, moeten er snijlijnen worden gemaakt. Hoe dat moet, zie je in onderstaand bestand:
BN Roland 20
De Roland BN-20 is een printer die voorzien is van een snijmesje. Je kan hier vanalles mee printen en snijden, denk aan stickers, labels, transfers voor textiel, raamstickers, posters en nog veel meer.
Wanneer je in klas 4 voor de keuzemodule SIGN kiest, leer je om zelfstandig te werken met deze printer. Vandaag doet de docent het nog voor je.
Transferpers
Inmiddels ben je bijna klaar.
Het T-shirt heb je inmiddels geverfd. Nu moet het T-shirt nog uitgespoeld en uitgewassen worden waardoor je er volgende week pas mee verder kan.
De tekst voor op het T-shirt heb je inmiddels ook ontworpen, geprint en gesneden. Het is nu tijd om de tekst klaar te maken voor het T-shirt. Vandaag gaan jullie werken tot stap 6. De rest doe je volgende week zodra het T-Shirt helemaal klaar is. Hoe je dat doet, zie je in het onderstaand bestand:
Periode 2 - Week 4: Sketch Up & 3D printen
Sketchup en 3D printen
Module 3 | Een product maken en/of verbeteren
Leerdoelen:
Aan het einde van de les ken je de basis van SketchUp for Schools
Aan het einde van de les weet je hoe je een SketchUp bestand moet opslaan en klaarmaken voor de 3D printer
Aan het einde van de les weet je waarvoor je SketchUp for Schools kunt gebruiken en hoe dit programma in het werkveld wordt toegepast
Vandaag gaan jullie werken met Sketchup for Schools, dit is een mooi instap programma voor Sketchup Pro. In klas 3 gaan jullie hiermee aan de slag tijdens profiel module 3.
SketchUp is een 3D tekenprogramma – 3D moduleer programma dat het toelaat snel en makkelijk een 3D model – 3d voorstelling te maken op een computer. SketchUp laat het toe snel en eenvoudig je ideeën uit te werken in 3D en ze zo voor te stellen aan andere. Je kan met SketchUp van eenvoudige dingen tot complexe 3d ontwerpen realiseren.
Examen eindtermen
Sketchup oefenen
Je gaat eerst oefenen met Sketchup for schools. Volg de onderstaande stappen:
Open Google Apps
Ga naar: SketchUp for Schools
Take a tour > Start tour
Volg les 0 - Introductie
Gelukt? Ga door met oefening 1. Volg het filmpje stap voor stap. Pauzeer na een uitleg en doe alles excact hetzelfde na. Zo leer je goed omgaan met alle gereedschappen in Sketchup for schools.
Ultimaker 2+
Vandaag gaan we werken met de Ultimaker 2+. Dit is een 3D printer. De Ultimaker 2+ heeft een bouwoppervlak van 223 x 223 x 205 mm
Ontwerp een sleutelhanger
Ontwerp een sleutelhanger met je eigen naam erop
Maak een ontwerp voor je eigen sleutelhanger. Deze werk je uit op A4 papier in kleurpotloden. Denk aan de vorm en afmetingen! Laat je eindresultaat zien aan je docent.
Werk je ontwerp uit in SketchUp for Schools.
Stappenplan:
Maak eerst de hoofdvorm / ondergrond van de sleutelhanger
Maak vervolgens het rondje waar het gaatje moet komen. Verwijder het rondje, en je hebt een gaatje.
Nu kan je met de push & pull functie de ondergrond wat dikker maken
Maak je naam in mooie letters op de sleutelhanger, bewerk deze ook weer met de push & pull functie
Check goed of de sleutelhanger helemaal een gesloten vorm is. Ook de onderkant! Anders kan de 3D printer hem niet goed printen
Van SketchUp naar de 3D printer (Ultimaker 2+)
1. Open model / preferences
2. Export > STL
3. Open het programma Ultimaker Cura
4. Importeer het bestand
5. Check de afmetingen, pas indien nodig aan.
6. Sla het bestand op en zet het op de USB stick van de Ultimaker.
Klaar? Maak met de docent het bestand in orde om te 3D printen.
Extra / voor de pro's
Ben je al helemaal klaar en wordt je sleutelhanger geprint? Dan mag je nu door met de volgende opdracht.
Periode 2 - Week 5: EXCURSIE PROMOSOUND
Vandaag gaan we een keer de deur uit, we gaan op excursie! Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan snel onderstaande website:
Je kan terugblikken op de afgelopen weken en presenteren wat je allemaal gedaan hebt
Je kan beroepen linken aan de opdrachten (LOB)
Je kan passende opleidingen zoeken voor deze beroepen (LOB)
Je kan een leuk filmpje maken voor de green screen
Je kan de achtergronden in je filmpje veranderen
Je hebt nu ook periode 2 van het profiel D&P erop zitten. 6 weken lang heb je opnieuw kennisgemaakt met enkele keuze en profiel modules. Je gaat hier een filmpje over maken. Maar, niet zomaar een filmpje, jullie gaan een filmpje maken met behulp van de green screen.
De kleur (chroma) groen komt niet voor in het menselijk uiterlijk. Heel soms heeft iemand groene ogen, maar dat is niet chroma groen. Doordat dit zo is, kan een computer alle kleur groen uit een afbeelding of video verwijderen, zonder dat daardoor delen uit het menselijk uiterlijk worden verwijderd. Je geeft de computer de kleur groen die moet worden verwijderd en de computer doet de rest. Hij verwijdert de achtergrond. Alles wat groen is wordt transparant. Je moet natuurlijk geen groene kleding aantrekken of andere groene voorwerpen in je studio zetten. Die worden namelijk ook weggefilterd.
Met software kun je vervolgens een ‘laag’ achter je video plaatsen. Deze laag ‘vervangt’ het beeld dat is weggefilterd op de plekken waar de groene achtergrond zichtbaar was. Personen en alle andere dingen die niet groen zijn, blijven gewoon zichtbaar. Je krijgt dus twee lagen over elkaar. Bovenaan de video met transparante achtergrond en daarachter de laag met de nieuwe achtergrond. Zo is het mogelijk om bij het maken van een filmpje een achtergrond te maken die jouw filmpje heel aantrekkelijk maakt. Je eigen foto’s en video’s die de boodschap van jouw filmpje ondersteunen.
Examen eindtermen
De opdracht
Je gaat vandaag terug kijken naar de afgelopen weken. Wat heb je allemaal gedaan tijdens D&P? Wat vond je ervan? Wat vond je leuk of juist minder leuk? Dit en nog andere aspecten ga je allemaal verwerken in een mooi kort filmpje.
- Maak groepjes van 3
- Pak pen en papier. Bedenk samen wat je de afgelopen 6 weken allemaal hebt gedaan. Noteer dit. Maak per week een kort verhaaltje van maximaal 10 zinnen.
- Maak foto's van je werkstukken, dit ga je straks verwerken in je filmpje
- Noteer per week wat voor beroepen je hier aan kan linken (LOB)
- Noteer passende MBO opleidingen voor deze beroepen (LOB)
Voorwaarden film:
Iedereen uit het groepje doet een stukje van de presentatie. Je mag een stukje alleen presenteren maar je mag het ook samen doen
Je gaat terugkijken naar de afgelopen 6 weken. Je verteld er kort iets over. Je ondersteunt je verhaal met foto's van je werkstukken. De green screen maakt dus plaats voor foto's van de afgelopen weken.
Je verwijst naar beroepen en opleidingen (LOB)
Stappenplan:
Pak een iPad en een green screen. Ga alle onderdelen filmen. Het hoeft geen lange film te worden. Maak vooral verschillende korte filmpjes, deze monteer je later weer aan elkaar vast.
Maak foto's van alle werkstukken van de afgelopen 6 weken
Ga je film monteren. (iMovie) Hoe dit moet, heb je al geleerd in de eerste periode. Ben je het vergeten? Kijk dan rustig even terug bij periode 1 - week 4.
Ga vervolgens je green screen vervangen voor bijvoorbeeld foto's. Hoe dit moet zie je onder het kopje: Green screen - iMovie
Green screen - iMovie
De achtergrond van een fragment wijzigen in iMovie
Gebruik het groen-schermeffect in iMovie op de iPad om de achtergrond van een video te wijzigen.
Met het groen-schermeffect in iMovie kunt u een videofragment over een achtergrondvideofragment, een foto of andere afbeelding heen leggen. Eerst maakt u een opname van uw onderwerp vóór een groen of blauw scherm. Dan plaatst u dat fragment boven het achtergrondfragment in de tijdbalk van iMovie. Vervolgens gebruikt u het groen-schermeffect in iMovie zodat het achtergrondfragment zichtbaar is achter het onderwerp.
Video opnemen vóór een groen of blauw scherm
Gebruik een iPhone, iPad, iPod touch of andere camera om video vóór een groen of blauw scherm op te nemen. Als uw onderwerp groen is of groene kleding draagt, maakt u de opname voor een blauwe achtergrond. Als uw onderwerp blauw is of blauwe kleding draagt, maakt u de opname voor een groene achtergrond.
Het groen-schermeffect in iMovie gebruiken op een iPhone, iPad of iPod touch
Scrol door de tijdbalk totdat de afspeelkop (de verticale witte lijn) zich op het achtergrondfragment bevindt.
Tik op de knop 'Voeg media toe' , tik op een categorie in de lijst en tik vervolgens op het groen-schermfragment om het te selecteren.
Tik op de knop 'Meer' en vervolgens op 'Groen/blauw scherm'. Het groen-schermfragment wordt boven het achtergrondfragment toegevoegd op de tijdbalk.
Tik in het weergavevenster op 'Automatisch' om het groen of blauw te verwijderen uit het fragment. Of tik in het weergavevenster op de kleur in het fragment die u wilt verwijderen.
Kort het achtergrondvideofragment in en verplaats het om de lengte ervan af te stemmen op het groen-schermfragment. Omdat de twee fragmenten aan elkaar zijn gekoppeld, worden ze samen verplaatst wanneer u fragmenten opnieuw rangschikt op de tijdbalk.
Het groen-schermeffect aanpassen op de iPad
Nadat u het groen-schermeffect hebt toegevoegd, kunt het aanpassen. Tik in de tijdbalk op het groen-schermsegment dat u wilt aanpassen en gebruik een van de groen-schermregelaars om de gewenste aanpassingen aan te brengen:
Om de hoeveelheid groen of blauw te wijzigen die u wilt verwijderen uit een groen-schermfragment, tikt u op de knop 'Pas aan' en sleept u de schuifknop voor 'Sterkte' naar links of naar rechts.
Als u gedeelten van het groen-schermfragment wilt bijsnijden, tikt u op de knop 'Snij bij' en versleept u de hoeken.
Het arrangement Dienstverlening en Producten | Klas 1 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Lysanne Visser
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-03-31 21:47:24
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.