LOB Quest - Bovenbouw VWO

LOB Quest - Bovenbouw VWO

Introductie

LOB VWO Bovenbouw

3 jaar om uit te vinden wat jij na het VWO wilt gaan doen. Dat lijkt lang, maar gaat veel sneller dan je denkt. Daarom ga je iedere periode stap voor stap verder met LOB! Actief bezig zijn met jouw loopbaan, je daar verder in ontwikkelen en daar krijg je uiteraard begeleiding bij!

 

Tijdbesteding

Iedere periode ga je ca 10 uur besteden aan LOB. Plan direct bij het begin van de periode 2 LOB activiteiten (naar keuze) in zodat je hier tijd voor reserveert!. ​Met deze quest behaal je 10 XM

 

Begeleiding

Mevrouw van Leeuwen en Meneer Boll zijn de LOB-coaches. Zij begeleiden jou bij een aantal stappen en je eigen coach kan je ook altijd verder helpen.

 

Mate van vrijheid

Je hebt heel veel keuzevrijheid, maar er wordt wel aantoonbare actie van jou verwacht! Jouw LOB dossier in Egodact krijgt iedere periode minimaal 2 nieuwe deliverables erbij (verslagen, interviews, testen met resultaten enz. enz.)

Indeling persoonlijke LOB-coach

2021 Profielkeuze, 2024 Eindexamen

Meneer Boll     Mevrouw van Leeuwen    
Naam Coach Klas Naam Coach Klas
Raoul   Knopperts
Lynn Wamms XH1 Vincent van Denzen Menno Heijna XH5
Igor van Tol
Sean Howell XH7 Elisa Burger Juliane Baumgart XH2
Judith van Lint
Lynn Wamms XH1 Bart van der Linden Daan Schuijt XH6
Lisa van Pelt
Lynn Wamms XH1 Diego Hoogendam Lynn Wamms XH1
      Daymon Walter Lynn Wamms XH1

 

Basis in orde?

Waarmee kom jij binnen?

Binnen HVX starten we eigenlijk al vanaf dag 1 met LOB. In de coachgesprekken vragen we jou immers direct naar jouw goals, motivatie, passie etc. Vorig jaar hebben we in de LOB quest voor jouw profielkeuze een aantal gerichte stappen gezet aan de hand van de zgn. loopbaancompetenties. Je ziet hierboven een afbeelding daarvan staan.

In jouw LOB dossier staan: jouw start presentatie, de uitwerkingen van de opdrachten bij Motievenreflectie, Kwaliteitenreflectie, Werkexploratie en een verslagje van de keuzevakken bij HVC.

Deze basis vormt het startpunt waar we op verder gaan bouwen.

Opdracht:
Check of jouw basis in orde is. Indien er nog onderdelen ontbreken, vul deze dan aan en maak jouw LOB dossier compleet! De opdrachten vindt je in de LOB Quest VWO.

Terugblik

Zoals je in de afbeelding kunt zien, zijn alle loopbaancompetenties met elkaar verbonden. Ze beinvloeden elkaar. Bijvoorbeeld door een werkervaring kun je motivatie krijgen om dat werkveld te gaan verkennen enz. Daarom beginnen we met een reflectie op de opbrengsten in jouw LOB dossier en mogelijk ook met een bijstelling daarvan. Misschien heb je inmiddels andere ervaringen opgedaan, andere mensen over werk gesproken, etc. die maken dat jij nu anders kijkt naar jouw motieven en kwaliteiten. 

Motievenreflectie gaat over de wensen en de waarden die van belang zijn voor je loopbaan. Bij motievenreflectie onderzoek je wat werkelijk belangrijk is voor je in het leven. Je denkt na over wat je voldoening geeft en wat je nodig hebt om prettig te kunnen werken.

Opdracht:
Lees jouw uitwerking terug in jouw LOB dossier. Heb je inmiddels nieuwe ervaringen opgedaan die doorwerken in jouw motieven? Vul jouw uitwerking aan!

 

Kwaliteitenreflectie: deze competentie gaat over het onderzoeken waar je goed in bent en minder goed in bent. Als je weet waar je goed in bent en wat je kwaliteiten zijn, ga je nadenken over hoe je deze kwaliteiten kunt inzetten om je doelen in het werk te behalen.

Opdracht:
Lees jouw uitwerking na. Heb je inmiddels een ander, uitgebreider of beter beeld van jouw kwaliteiten? Vul jouw uitwerking aan.

 

Werkexploratie gaat over het onderzoeken van werk en wat daarin voor jou belangrijk is, wat bij jou past. Ook onderzoek je waar de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Bij deze competentie ga je ontdekken wat bepaald werk van je vraagt, welke kennis en vaardigheden je hiervoor nodig hebt. Maar ook welke eigenschappen en kwaliteiten voor dit werk belangrijk zijn. En welke waarden in dit werk van belang zijn en of die overeen komen met jouw waarden?

Opdracht:
Lees ook bij werkexploratie na wat je hier hebt opgeschreven. Heb je inmiddels andere ideeen, ervaringen e.d. Vul jouw uitwerking aan.

Loopbaansturing

Loopbaansturing heeft te maken met keuzes maken en het onderzoeken van de gevolgen van die keuzes. Bij loopbaansturing ga je acties ondernemen om je eigen loopbaan te sturen. Bijvoorbeeld uitzoeken welke opleidingen te volgen waardoor je een beroep kunt uitoefenen dat bij je past. Opleidingen ook daadwerkelijk gaan volgen zodat je stappen in jouw loopbaan kunt zetten. Of door met anderen te gaan praten over wat je wilt en kunt. Je plant de activiteiten die je wilt ondernemen. En je organiseert de hulp die je hierbij nodig hebt. Loopbaansturing heeft te maken met het heft in eigen hand te nemen en initiatief te tonen.

In het Bovenbouw LOB programma onderscheiden we vier fases: oriënteren, verkennen, verdiepen en de knoop doorhakken (beslissen). Hoe dit keuzetraject er uiteindelijk uitziet verschilt per leerling. Ook is het heel normaal om een stap terug te zetten in je keuzetraject om een eerdere fase nog een keer te doorlopen. Dit schema is dus slechts een indicatie.

Orienteren

De oriëntatiefase draait om jezelf leren kennen: wat vind jij belangrijk in een studie? Je verzamelt informatie over allerlei opleidingen en beroepen die binnen jouw interesse- en capaciteitengebied zouden kunnen vallen en over studeren in het algemeen.

Hierbij kun je gebruik maken van internet en informatie bij het decanaat.

Daarnaast is het vooral zinvol om met mensen te praten die jou goed kennen, zoals familie, vrienden en je coach.

  • Welke opleidingen/beroepen passen bij mijn interesse?
  • Waar kan ik geschikte informatie vinden?
  • Wat kan ik met mijn vakkenpakket?
  • Wat zijn mijn eisen en wensen voor een opleiding?
  • Wat verwacht ik van een studie, wat vind ik belangrijk?
  • Wat zijn de toelatingseisen van de opleiding?
  • Wil ik naar WO of HBO? Of misschien naar MBO, of niet meteen doorstuderen?

Doel: een voorlopige top 3. Makkelijk gezegd, een stuk moeilijker gedaan.

In deze fase onderzoek je welke opleidingen en beroepen jij na het voortgezet onderwijs zou kunnen gaan volgen. Aan het eind van deze fase weet je welke sectoren je interessant vindt en kun jij een voorlopige top-3 van mogelijke beroepen of opleidingen samenstellen. Je weet hoe je een keuze moet bepalen en welke personen op HVX je kunnen helpen bij het bepalen van de keuze.

Verkennen

In deze fase ga je specifieke informatie vergaren over de opleidingen/sectoren waar je je na de oriëntatie meer in wilt verdiepen. Op deze manier probeer je te weten te komen welke opleidingen je nader gaat onderzoeken in de volgende fase.

Je verzamelt informatie door het bezoeken van open dagen en via internet.

  • Wat zijn de verschillen tussen opleidingen?
  • Welke specialisaties en afstudeerrichtingen zijn er?
  • Welke banen/beroepen volgen vaak op de studies?
  • Waar kan je de studies volgen?
  • Zijn het praktische of theoretische opleidingen?
  • Wat zijn de mogelijkheen om naar het buitenland te gaan?

Je bezoekt allerlei voorlichtingsbijeenkomsten (bv. Open Dag ) en informeert eventueel bij voorlichters, studenten en beroepsbeoefenaars. Aan het eind van deze fase weet je welke opleiding(en) tot jouw keuzemogelijkheden behoort (behoren) en heb je een definitieve top-3 samengesteld.

Verdiepen

Probeer in deze fase nog meer specifieke informatie te verzamelen door te ervaren wat de geselecteerde opleiding(en) inhoudt/inhouden.

Je bezoekt voorlichtingsdagen, meeloopdagen, je kunt masterclasses volgen, een dagje met een student meelopen, (online) proefstuderen en aansluitingsmodules volgen. Op deze manier kun je erachter komen of de geselecteerde opleiding echt iets voor je is en of de studie biedt wat je er van verwacht.

Het kan heel goed zijn dat je er in deze fase achterkomt dat je terug moet naar fase 1 (oriënteren) of fase 2 (verkennen).

  • Hoe is het om deze opleiding te doen?
  • Is dit wat ik zoek, wil en kan?
  • Wat houden de diverse vakken in?
  • Hoe is de studiebegeleiding?
  • Hoe is de sfeer?

Aan het eind van deze fase maak je min of meer een voorlopige keuze en heb je een goed beeld van de overgebleven opleiding(en). Tevens weet je wat studeren inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.

De knoop doorhakken

In deze fase ben je uiteindelijk in staat om te bepalen of het keuzeproces voltooid is. Is dit niet het geval, dan doorloop je fase 2 en fase 3 opnieuw. Na een gesprek met je LOB coach kun je nu hoogstwaarschijnlijk de knoop definitief doorhakken: je gaat je inschrijven bij de opleiding van je keuze.

  • Welke twijfels zijn er nog?
  • Zijn er overstapmogelijkheden?
  • Evalueer je keuzemotieven.

Definitieve keuze: in deze fase zet je alles nog een keer op een rijtje. Je kijkt of je een verstandige keuze hebt gemaakt voor een opleiding en maakt vervolgens een definitieve keuze: studie aan de universiteit, een hbo opleiding, mbo opleiding of een tussenjaar. Tevens weet je eventuele problemen bij aanmelding van de vervolgstudie op te lossen.

Keuze Activiteiten

In dit hoofdstuk tref je alle mogelijke activiteiten die jij kunt doen om jouw orientatie, verkenning en verdieping inhoud te geven.

Iedere periode van jouw hele bovenbouw voer je minimaal 2 activiteiten uit waarvan je in je LOB dossier verslag doet. Deze activiteiten plan je direct aan het begin van een periode in in je periodeplan.

Indien de activiteit onder reguliere HVX tijd valt kun je hier vrij voor krijgen. Dit vraag je aan via het bijgaande formulier:

Open bestand HVX verlofaanvraag voor een LOB activiteit

Studiekeuze testen

Doel:

Onderzoeken welke studies en beroepen jij wel of niet interessant vindt en of deze bij jou passen (of niet)

Omschrijving:

  • Interessetest hbo/wo
  • Maak de test
  • Bewaar de resultaten, en deel deze in jouw LOB dossier
  • Beantwoord de vragen uit de bijlage zet deze in een Pages document.
  • Vertel thuis aan een familielid welke studies/beroepen je gekozen hebt.
  • Vraag aan dat familielid of hij/zij ook nog een interessante studie/beroep weet.
  • Vul het werkblad van deze opdracht samen in en maak een foto als jullie aan het werk zijn
  • Zet het geheel in Seesaw met een link naar jouw LOB dossier in Egodact

Alternatieve Studiekeuzetesten

Wat zijn jouw mogelijkheden en war liggen jouw interesses? Ontdek het met een studiekeuzetest. Op de website studiekeuze123.nl staan verschillende studiekeuzetesten. https://www.studiekeuze123.nl/studiekeuzetesten

De Icares Studiekeuzetest duurt ongeveer 10 minuten om te maken. Zodra je klaar bent, ontvang je een overzicht van studies die passen bij jouw belangrijkste passies, kwaliteiten en interesses. https://icares.com/tests/start/education

Ook hogeschool Inholland biedt een studiekeuzetest aan. Als je klaar bent met de test krijg je jouw resultaat persoonlijk toegestuurd en ken je meer lezen over studierichtingen, opleidingen en beroepen.

https://www.inholland.nl/studie-kiezen/studiekeuzetest/

Open bestand Werkblad Studies & beroepen

Open bestand Vragenlijst bij werkblad Studies & beroepen

Open dagen

Open dagen

Het bezoeken van open dagen en meeloopdagen van instellingen voor hoger onderwijs is natuurlijk een must! Open dagen zijn een ideale eerste stap om je in een beperkt aantal studies te verdiepen voordat je een definitieve keuze maakt.

Dergelijke bezoeken bereid je uiteraard goed voor. Het is belangrijk opleidingen met elkaar te vergelijken, juist die van verschillende instellingen. Je haalt het meest uit deze bezoeken als je er achteraf over praat met je ouders, je coach, de decaan, etc.

Op de website van studiekeuze123 vind je alle open dagen.

 

Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA)

Om zich te oriënteren op vervolgopleidingen in het hoger onderwijs bezochten ruim 3500 havo- en vwo-leerlingen op 10 en 11 november 2020 de jaarlijkse Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA). Vanwege corona werd de SKIA dit jaar online aangeboden. Tal van hbo- en wo-opleidingen, waaronder Hogeschool Inholland Haarlem, verzorgden presentaties over hun opleidingen. Op deze wijze leverden ze een belangrijke bijdrage aan het studiekeuzeproces van vo-scholieren in de regio.

Bachelorvoorlichtingsdagen VU en UvA

Bachelorvoorlichtingsdagen VU en UvA Twee keer per jaar (in oktober/november en februari/maart) organiseren de VU en UvA de Bachelorvoorlichtingsdagen. Op deze dagen kun je een aantal voorlichtingsronden bijwonen. Tijdens deze ronden vertellen studenten, docenten en studieadviseurs je alles over de opleiding. Natuurlijk kunnen er ook vragen worden gesteld. Op de informatiemarkt staan alle opleidingen op een rijtje. Zo kun je gemakkelijk zien welke richtingen er zijn en welke opleidingen misschien iets voor jou zijn. De informatiemarkt kan de hele dag bezocht worden. Ben je geïnteresseerd in de bachelorvoorlichtingsdag? Dan moet je je aanmelden via de website van de VU of UvA. Na de aanmelding krijg je een brief met alle informatie die je nodig hebt voor deze dag.

Bachelorvoorlichting TU Delft

(Online) open dagen

De eerst volgende open dagen zullen op 22 en 25 oktober 2021 plaatsvinden. Meer informatie volgt binnenkort.

Bekijk de presentaties van de bacheloropleidingen van de open dagen maart 2021 door op de button hieronder te klikken.

Bachelorvoorlichting Universiteit Leiden

Bezoek onze Online Open Dagen!

Ben jij geïnteresseerd in een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden? Bezoek dan onze Online Open Dagen op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober, eenvoudig vanaf je eigen bank.

Bezoek Universiteit

Wat leuk dat jullie een Universiteit hebben bezocht. Het is belangrijk om alle activiteiten vast te leggen, dus ook dit bezoek. Dat doe je doormiddel van een vlog. In deze vlog vertel je over de volgende onderdelen:

  • Waar ben je geweest?
  • Welke opleidingen heb je daar bezocht?
  • Wat was je eerste indruk van deze opleidingen?
  • Leg uit wat je zo leuk vond aan deze opleidingen?
  • Welke beroepen zou je kunnen doen als je deze opleidingen gedaan hebt?

Plaats de vlog in Seesaw in het mapje LOB.

Bezoek Technische Universiteit

Wat leuk dat jullie een Technische Universiteit hebben bezocht. Het is belangrijk om alle activiteiten vast te leggen, dus ook dit bezoek. Dat doe je doormiddel van een vlog. In deze vlog vertel je over de volgende onderdelen:

  • Waar ben je geweest?
  • Welke opleidingen heb je daar bezocht?
  • Wat was je eerste indruk van deze opleidingen?
  • Leg uit wat je zo leuk vond aan deze opleidingen?
  • Welke beroepen zou je kunnen doen als je deze opleidingen gedaan hebt?

Plaats de vlog in Seesaw in het mapje LOB.

Studiebeurs Utrecht

Studiebeurs Utrecht
In de Jaarbeurs in Utrecht wordt jaarlijks een grote beurs georganiseerd, waar alle MBO, HBO en WO opleidingen zich presenteren. Dit jaar vindt de studiebeurs plaats op 28 & 29 november. In de Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, Utrecht.

Een bezoek aan Studiekeuzebeurs Midden is voor iedereen gratis na registratie. Na aanmelding ontvang je je toegangsbewijs direct in je mail. Print het ticket met barcode uit en vergeet het niet mee te nemen naar de Jaarbeurs. Ook je ouders, vrienden en klasgenoten dienen zich vooraf te registreren.

Beroepen in jouw omgeving

Doel:

Je gaat inventariseren welke beroepen er in jouw omgeving allemaal uitgevoerd worden en welke taken er bij deze beroepen horen.

Omschrijving:

  • Maak als tweetal een lijst van de beroepen uit jullie omgeving (dus van ouders, ooms/tantes, kennissen enz.) en schrijf deze op.
  • Maak een tabel met vier kolommen (Dit kan in Numbers, maar mag ook in Pages).
  • Schrijf in de tabel de inventarisatie van alle beroepen en in de tweede kolom waar jouw contacten werken.
  • De derde kolom gebruik je om (individueel) aan te geven of dit beroep jou leuk lijkt.
  • De vierde kolom is om (individueel) aan te geven of je denkt goed te zijn in deze taken/werkzaamheden
  • Zet (individueel) vervolgens een rondje om het beroep dat je het meeste aansprak en ga op onderzoek uit welke opleiding je nodig hebt voor dit beroep.
  • Lever het gehele document in via Seesaw

Tijdsduur:

60 minuten

Aantal deelnemers:

2

Benodigdheden:

  • Werkblad bij deze stap
  • Deze apps: Pages en/of numbers

 

Droombaan interview

Heb je een goed beeld van het beroep dat je voor ogen staat? Misschien is het wel zinvol om één of meerdere dagen mee te lopen met een beroepsbeoefenaar. Of misschien kun je via een interview meer te weten komen over een bepaald beroep.

Opdracht Droombaan Interview

Jouw droombaan:

Naam:    Klas:

De uitwerking van jouw droombaan interview is vrij. Je mag er een presentatie, een vlog, een verslag, een film, een poster enz. van maken. In iedere uitwerking komen wel de onderstaande onderwerpen allemaal aan bod:

Functiebeschrijving:

Wat is de essentie van beroep?
Stel vragen over...
- Dagindeling: Hoe ziet een werkdag er uit?

- Wat doe je op een dag?

- Wat levert dat dan op?
- Welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft u? Wat moet en mag u?

- Welke veranderingen treden er bij dit beroep op?

Competentieprofiel:

Wat moet je kennen en kunnen?
Stel vragen over...
- Kennis (Wat moet u weten, van welke zaken moet u iets weten?)
- Vaardigheden (Wat moet u kunnen?; communiceren, ICT, samenwerken, problemen oplossen, et cetera)
- Wat is het belangrijkste om te kunnen?
- Wat moet je houding en gedrag zijn?

Waarden: Wat maakt dit werk nou zo mooi en waardenvol?

Stel vragen over...
- Waarom vindt u het een interessant/fijn/leuk beroep?
- Wat vinden de mensen in uw omgeving van uw beroep?
- Wat vertelt u op een feestje over uw werk?
- Waarop bent u trots in uw werk? Waar ligt uw passie? Voor dit beroep?

Onderwijs en opleiding: Welke opleidingen passen bij deze baan?

Stel vragen over...
- Naam opleiding, Waarom past deze opleiding goed bij wat u nu doet?

Loopbaan

Stel vragen over...
- Hoe ziet uw loopbaan er uit? Hoe ben u hier terecht gekomen? (opleidingen, vorige functies/beroepen)

Persoon & beroepshouding:

Denk hierbij aan: wat voor karaktereigenschappen vraagt dit beroep? Welke houding wordt van jouw verwacht bij de uitoefening van dit beroep? Wat voor persoon moet je zien om dit beroep uit te kunnen oefenen? Wat vraagt het van jou?

Is het jouw droom beroep?

Wat heb je geleerd van het interview? Wat voor beeld had je van het beroep en klopte dat?
Hoe kijk je, met al deze informatie, nu naar dit beroep? Is het echt jouw droom beroep of ga je verder zoeken?

Eigen LOB activiteit

Een eigen LOB-activiteit Ook kun je zelf een eigen LOB-activiteit ontwikkelen en inzetten als keuzeactiviteit. Doe je auditie bij een dansgezelschap? Of volg je een opleiding voor het behalen van je vliegbrevet? Maak hier verslag van en lever dit in! Neem in ieder geval contact op met je LOB coach om te informeren of jouw gewenste activiteit past in het programma LOB.

HBO of WO?

Hbo/wo, een bewuste keuze Met je vwo-diploma op zak kun je kiezen om te studeren aan een hbo (Hoger Beroepsonderwijs) of aan een universiteit (Wetenschappelijk Onderwijs). Het ligt voor de hand dat je kiest voor de universiteit maar er wordt ook vaak gekozen voor een hbo-opleiding. Als vwo'er is het dan ook goed om de verschillen tussen hbo en wo zelf uit te zoeken. Met deze opdracht ga je onderzoeken wat de verschillen zijn in de manier van lesgeven, de gestelde eisen en de beroepen die je na de studie kunt uitoefenen. Met je havo-diploma kun je na het behalen van je propedeuse op het hbo doorgaan op de universiteit. Voor havoërs is het daarom ook belangrijk om na te gaan of het type onderwijs op de universiteit ze aanspreekt.

Wat is het verschil?

Speeddate met studenten

Speedate met studenten Hoe kies ik de juiste studie? Welke vooropleidingseisen zijn gewenst? Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap van een studie- of studentenvereniging? Wat kost een kamer in de stad? Allemaal zaken die je graag wilt weten, voordat je kiest wat en waar je gaat studeren. Vragen waarop studenten je graag antwoord geven.

VU Masterclass

VU Masterclass Een masterclass is de manier om je intensief te verdiepen in een opleiding. Je volgt een korte cursus van een of twee dagen over een interessant onderwerp van de opleiding. De masterclass bestaat uit een hoorcollege, gevolgd door een practicum. Tijdens het practicum pas je de kennis die je tijdens het hoorcollege hebt opgedaan toe. Aan het eind van de masterclass ontvang je een certificaat.

Campus tour TU Delft

Of je nu net begint met het oriënteren op je toekomstige studie, of dat je al bijna een keuze gemaakt hebt en nog een laatste keer wilt testen of je gevoel juist is: de campustours zijn de eenvoudigste en leukste manier om de TU Delft campus zelf te ervaren.

TU Delft Pre-University Programme

Het TU Delft Pre-University Programme geeft een realistische voorstelling van studeren aan een technische universiteit. Iedere nieuwsgierige en enthousiaste 5 vwo’er (N-profiel) met doorzettingsvermogen en met interesse voor maatschappelijke vraagstukken, kan deelnemen. Kijk hoe jij jouw bètakennis hiervoor kunt inzetten. 

Radboud University PUC of Science

Het PUC of Science biedt jou de kans om meer te weten te komen over actueel wetenschappelijk onderzoek en organiseert masterclasses en seminars  die naast colleges bestaan uit het uitvoeren van experimenten of programmeren. Door het combineren van deze activiteiten kan jij zelf jouw eigen plusprogramma samenstellen. Ook biedt het PUC of Science ondersteuning bij jouw profielwerkstuk. Door deelname science wedstrijden/olympiades kun je in competitieverband jouw science-kennis testen.

Radboud University PUC of Society

Welkom op de website van het Radboud Pre-University College of Society. Het Radboud Pre-University College of Society slaat een brug tussen het voortgezet onderwijs en de universiteit. Op deze manier kun je als scholier van het vwo al tijdens de bovenbouw van de middelbare school actief kennis maken met de universiteit. Zo kun je snuffelen aan allerlei verschillende disciplines, zoals psychologie, rechten, communicatie of geschiedenis tijdens de verschillende masterclasses of Thematours, maar ook kun je hulp krijgen bij je profielwerkstuk of deelnemen aan een van de talentenprogramma's.

Meeloopdagen

Meeloopdag.  Je gaat meelopen met een student om een goed beeld te krijgen van de studie die je op het oog hebt. Een meeloopdag is bedoeld om werkelijk te ervaren hoe het is om een opleiding te volgen. Je hebt het meeste aan een meeloopdag als je al een goed idee hebt van wat je wilt. Een meeloopdag dient vooral ter verdieping en niet ter oriëntatie. Je kunt namelijk niet bij tien verschillende opleidingen gaan meelopen.

Proefstuderen

Proefstuderen

Om echt zeker te weten of een opleiding iets voor jou is, moet je het gewoon gaan studeren – maar dat gaat nu eenmaal niet voordat je je diploma gehaald hebt. Een alternatief is om op locatie te gaan proefstuderen. De sfeer van een campus, het type studenten, de toon van de docenten en de uitstraling van de collegezalen ken je pas als je hebt rondgelopen op de plek zelf.

Dat vinden de opleidingen zelf ook. Daarom bieden de meeste hogescholen en universiteiten proefstuderen op locatie aan. Kijk op de site van de opleiding voor de data en mogelijkheden.

Kiezen voor een tussenjaar

Binnenkort moet jij kiezen voor een vervolgopleiding, maar het kan zijn dat je nog geen idee hebt wat je wilt gaan doen. Het is ook mogelijk dat je niet direct wilt gaan studeren na de middelbare school of je wilt wel studeren, maar je bent uitgeloot en je wilt volgend jaar opnieuw meedoen met de loting. Heb je er weleens aan gedacht dat het in deze gevallen misschien verstandig is de studiekeuze een jaar op te schuiven? Zo'n tussenjaar - het jaar tussen de middelbare school en de vervolgopleiding - kun je op verschillende manieren invullen. Je kunt bijvoorbeeld een éénjarige opleiding of (vrijwilligers)werk gaan doen. Dit kan zowel in het binnen- als in het buitenland.

Studeren in het buitenland

Als je een jaartje wilt gaan studeren in het buitenland moet je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Kijk op de site van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Ook de site van Schoolweb biedt vele mogelijkheden. De specialist voor een studie in de VS is het Fullbright Center.

www.schoolweb.nl

www.wilweg.nl

www.nuffic.net

www.fullbrightcenter.nl 

The elevator pitch: in 60 seconden zeggen waar je goed in bent

De elevator pitch is een hele korte presentatie van jezelf om iemand nieuwsgierig te maken naar wie je bent en wat je te bieden hebt. De 60 seconden is gebaseerd op de tijd die je gemiddeld hebt met iemand in de lift. Het is handig om een pitch te hebben bij een sollicitatie voor een stage of baan. Je kunt het echter ook gebruiken tijdens een voorstelrondje op een cursus, tijdens een (netwerk)borrel of op een verjaardag. Door een pitch te hebben kun jij je op elk moment goed presenteren!

LinkedIn profiel maken

Je maakt kennis met LinkedIn als netwerkmiddel en maakt jouw eigen profiel.

LinkedIn CV maken

Je maakt een cv dat past bij jouw LinkedIn profiel.

Sollicitatie of matchings gesprek

Sollicitatiegesprek als LOB opdracht? Maar ik ga nog helemaal niet werken. Nee, misschien nog niet maar ook voor een vervolgopleiding komt het tegenwoordig vaak voor dat je een gesprek moet voeren om toegelaten te worden op de opleiding. Deze opdracht maakt dat jij helemaal klaar bent om dat soort gesprekken te voeren!

10 tips: hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je hebt een sollicitatiegesprek. Op basis van je sollicitatiebrief of de intake die je met een recruiter hebt gehad is het bedrijf in je geïnteresseerd. En nu krijg je de kans om jezelf echt te verkopen. Maar hoe bereid je je voor?

Je bent al goed begonnen door deze tekst te lezen. Hier volgen dan ook een aantal tips die je kunt gebruiken bij de voorbereidingen op je sollicitatiegesprek.

1) Weet je waar je zijn moet?

Schrijf in je agenda waar je moet zijn en met wie je het gesprek hebt. Als het bedrijf bij je in de buurt is, fiets of rijd dan een aantal dagen van te voren even langs. Dan weet je zeker hoe je er komt. Is het verder weg of heb je van te voren te weinig tijd? Zoek het adres op Google Maps op. Kijk dan ook even op streetview zodat je het gebouw herkend als je in de straat bent. Bekijk dan ook meteen je snelste route en zorg dat je op de dag zelf ruim van te voren vertrekt. Te laat komen, kan echt niet. Veel te vroeg overigens ook niet.

2) Lees je in

Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over de functie en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dus bekijk de website, bekijk ook hun social media kanalen, wat zeggen anderen over dit bedrijf op social media en doe een Google Search. Op deze manier sta je niet met een mond vol tanden als je gesprekspartner je vraagt wat je van het bedrijf vindt. Zie ook het artikel 12 sollicitatievragen.

3) Weet je welke vragen je zelf wilt stellen en heb je een antwoord bedacht op de vragen die je kunt verwachten?

Door je goed voor te bereiden op de vragen die je kunt verwachten maak je een goede indruk. Zorg dat je zelf ook een aantal vragen kunt stellen. Hiermee maak je een geïnteresseerde indruk. Wil je weten welke vragen je ongeveer kunt verwachten? Lees dan ook het artikel 12 sollicitatievragen.

4) Check je digitale zelf

De meeste recruiters/managers zoeken hun potentiële werknemers tegenwoordig ook op internet op. Dus doe een Google search naar jezelf. Wat staat er van jou op Internet? Zijn er foto’s waar jij dronken op staat te vinden? Zorg dat je de boel afschermt of nog beter zorg dat het niet meer online staat. Maar kijk ook uit met hoe je op berichten van anderen reageert. Ongelukkige uitspraken kunnen je tot in de treuren achtervolgen. Dus verwijder alles dat jou in een slecht(er) daglicht zet.

5) Wat trek je aan?

Bedenk van te voren wat je aantrekt. Zorg dat je dit ruim van te voren doet, zodat je ook de tijd hebt om eventueel nog iets nieuws te kopen, bijvoorbeeld als je alleen nog maar panty’s hebt met ladders of witte sportsokken. Zie ook het artikel Dress to impress.

De bovenstaande tips kun je dagen van te voren uitvoeren. Maar nu is het de dag van je gesprek. Ook dan zijn er dingen om rekening mee te houden.

6) Ruik je fris?

Je hebt je mooi aangekleed, je haar zit goed, je hebt je helemaal ingelezen alles lijkt voor elkaar. Maar je hebt net een broodje shoarma met knoflooksaus gegeten. Nee! Zorg dat je fris ruikt. Dat wil zeggen gebruik een goede neutrale deodorant en zorg ervoor dat je ook niet uit je mond ruikt. Dus poets je tanden en neem voor de zekerheid nog even een pepermuntje of kauwgompje.

7) Het gesprek begint eerder dan je denkt

Je sollicitatiegesprek begint niet pas als je je mond open doet. Zodra je in zicht bent, kan er op je worden gelet. Dus kom je met de auto? Parkeer netjes. Spuug geen kauwgom uit op de stoep en gedraag je netjes naar iedereen die je tegenkomt. Je weet nooit wat de connectie is tot jouw gesprekspartner of hoeveel invloed de receptioniste kan hebben.

8) Zet je telefoon uit

Zorg dat je volle focus op het gesprek ligt. Dat betekent dat je geen telefoon opneemt net voor of tijdens het gesprek. Je reageert ook niet op berichtjes of social updates die eventueel binnenkomen. Je hebt maar één doel, en dat is die baan. Dus zorg dat je ook zo overkomt.

9) Wacht geduldig op je gesprekspartner

Soms laat je gesprekspartner even op zich wachten. Laat je niet gek maken, je bent niet voor niks uitgenodigd. Ze willen je echt wel spreken, maar een vergadering kan altijd even uitlopen.

10) Ga niet meteen zitten

Wanneer je gesprekspartner je komt halen voor het gesprek zal hij of zij je hoogstwaarschijnlijk meenemen naar een ruimte waar jullie rustig met elkaar kunnen spreken. Ga in die ruimte niet meteen zitten, maar wacht tot je gesprekspartner aangeeft tot je kunt gaan zitten. Dit hoeft overigens niet verbaal. Als hij of zij gaat zitten, mag jij ook zitten.

Vragen in een sollicitatiegesprek over jou

  1. Vertel eens: wie ben je?
  2. Wat zijn je drie sterkste punten?
  3. Wat zijn je drie zwakste punten?
  4. Hoe zouden je huidige medeleerlingen/docenten je omschrijven?
  5. Ben je stressbestendig? Kun je een concreet voorbeeld noemen waaruit dat blijkt?
  6. Ben je zelfstandig? Noem een concreet voorbeeld waaruit dat blijkt.
  7. Kun je gemakkelijk samenwerken? Noem een voorbeeld uit een opdracht van school.
  8. Noem een voorval waarbij je het niet eens was met een docent. Wat deed je toen?
  9. Vertel over een grote fout die je hebt gemaakt op je werk. Hoe heb je dit opgelost?
  10. Noem een voorval waarbij een docent heel boos was. Hoe ben je hiermee omgegaan?
  11. Wat doe je als twee medeleerlingen je om hulp vragen en je maar één van hen kunt helpen?
  12. Welk type medeleerling vind je moeilijk om mee samen te werken? Hoe ga je hiermee om?
  13. Wat motiveert jou?
  14. Waar zie je jezelf over 5 jaar? En waar zie je jezelf over 10 jaar?
  15. Ik vraag je huidige coach om je sterke en zwakke punten op te noemen. Wat zou hij of zij dan zeggen?
  16. Hoe ziet je droombaan eruit?

Opdracht Voorbereiding Sollicitatie

Maak ter voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek het bijgaande werkblad en lever dit in in Seesaw met een link in jouw LOB dossier in Egodact.

Open bestand Werkblad Wie ben jij? Voorbereiding sollicitatie

Motivatiebrief voor toelating opleiding

Wil jij een opleiding doen en moet je hiervoor een motivatiebrief inleveren? Help! Wat moet hier nu precies in? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij én geven je een goed voorbeeld van hoe jij die perfecte motivatiebrief moet schrijven. Zo word je gemakkelijk toegelaten tot jouw droomopleiding. Lees snel verder!

 

Een motivatiebrief schrijven voor een opleiding: handige tips

We zetten enkele tips om in gedachten te houden tijdens het schrijven van je motivatiebrief voor jouw opleiding voor je op een rij.

  • Adresseer de brief persoonlijk. Verstuur de brief naar iemand binnen de opleiding die deze aanvragen behandelt.
  • Vertel waarom je deze opleiding wilt gaan volgen. Vertel hierbij jouw raakvlakken, passie en nieuwsgierigheid.
  • Vertel waarom je juist deze opleiding op deze onderwijsinstelling wilt gaan doen.
  • Vertel wat je verwacht te krijgen tijdens de opleiding.
  • Vertel dat je openstaat voor nieuwe inzichten die je verkrijgt tijdens het volgen van de opleiding.
  • Vertel wat je wilt bereiken met het volgen van de opleiding.
  • Vertel over jou als persoon en wat die toevoeging biedt voor de opleiding.
  • Vertel vriendelijk dat je graag uitgenodigd wilt worden op gesprek of toegelaten wilt worden tot de opleiding.
  • Sluit af met je naam. Gebruik geen tweede of derde namen.

 

Een voorbeeld van een motivatiebrief voor een opleiding

Hierbij het voorbeeld van een motivatiebrief voor elke opleiding.

 

[Plaats], [Datum]

 

Betreft: motivatiebrief

 

Geachte heer/mevrouw [naam],

 

Hierbij ontvangt u mijn motivatiebrief waarmee ik u wil toelichten waarom ik voor [opleiding] kies.

 

De voornaamste reden waarom ik voor [opleiding] kies is omdat ik

vanaf jongs af aan altijd al affiniteit heb gehad met [voorbeeld] en ook de theorie

die daarbij komt kijken. Ik zie dan ook graag uit naar de mogelijkheid een

gedegen opleiding te genieten die aansluit bij mijn passie en nieuwsgierigheid

naar alle aspecten die hierbij komen kijken.

 

Het is mij ook niet ontgaan dat uw lesprogramma een zeer innovatieve methode is

waarbij de nadruk wordt gelegd op het begrijpen van de stof en het correct

toepassen hiervan wat mij zeker aanspreekt.


 

Ik verwacht dan ook dat deze opleiding een uitermate goede aanvulling is op

mijn huidige kennis en ik hiermee ook de juiste papieren en ervaring kan

behalen om mijn passie om te zetten in een beroep.

 

Met de opleiding zou ik graag een basis willen leggen om de juiste kennis in huis

te halen. [voorbeeld geven wat je wilt bereiken met de opleiding]

Wellicht wijzigt mijn visie nog gedurende de opleiding, maar ik ben van mening

dat deze opleiding wel degelijk de juiste stap is in mijn leven om te bereiken

wat ik graag zou willen.

 

Ik ben een student met doorzettingsvermogen en een goede concentratie. Ik ben nieuwsgierig en structureel.

Om deze redenen zou ik graag willen deelnemen aan de opleiding en hierbij het studieprogramma succesvol afronden. Hopelijk heb ik een goed beeld gegeven

van mijn persoonlijkheid en motivatie en ziet u alle reden om mij een plaats te

verschaffen voor deze opleiding.

 

Alvast bedankt voor uw aandacht en genomen moeite om mijn brief te lezen.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

 

[Handtekening]

 

[Jouw naam]

Netwerken

De loopbaancompetentie ‘netwerken’ gaat over contacten opbouwen en onderhouden die je helpen in je loopbaan. Deze contacten gebruik je bijvoorbeeld om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Je kunt je contacten uit je netwerk ook gebruiken om daadwerkelijk een nieuwe baan te vinden. Het blijkt dat je de meeste kans hebt om een nieuwe baan te vinden, wanneer contacten uit je netwerk je hierbij helpen.

Mijn Netwerk

Iedereen heeft een netwerk om zich heen. Dit zijn de mensen die je kent: familieleden, vrienden, kennissen etc. Deze mensen kennen jou goed en kunnen jou helpen bij het ontdekken van je kwaliteiten, valkuilen etc. Je netwerk is dan ook erg belangrijk bij het maken van keuzes. In deze opdracht ga je individueel je eigen netwerk in kaart brengen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je netwerk en optioneel ook die van je klasgenoten.

Stap voor stap

1. Schrijf voor jezelf op wie je kenissen, vrienden en familieleden zijn waar je contact mee hebt. Schrijf bij iedereen zijn of haar beroep en opleiding op.

2, Je weet misschien niet alles. Vraag daarom aan je netwerk welk beroep zij hebben en wat voor opleiding zij hebben gedaan. Vul zo je lijst aan.

3. Werk nu je netwerk uit. Zie het als een uitgebreide stamboom: geef per persoon het volgende aan: naam, beroep, opleiding en hoe je ze kent.

4. Optioneel: wissel je netwerk uit met klasgenoten en maak er één groot netwerk van. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld iemand wilt interviewen!

Jij op het internet

Online kun je veel vinden. Het is daarom voor werkgevers steeds gebruikelijker om iemand op google op te zoeken als die persoon op gesprek komt voor een mogelijke baan (ook van een bijbaantje!). Het zelfde geldt voor een stage of andere soorten werk. Hoe sta jij online? Je gaat individueel zoeken wat er online over jou te vinden is en waar wenselijk en mogelijk daar verandering in aan brengen. Zo kom je online bekend te staan zoals je wilt.

Stap voor stap

1. Ga naar www.google.nl en zoek je eigen voor- en achternaam. Ben je online te vinden? Wat kun je allemaal van jou vinden?

2. Denk nu vanuit een je docent, stagebegeleider of toekomstige werkgever: wat zou hij niet van jou willen zien? en wat juist wel?

3. Onderneem als dat nodig is actie: pas de privé settings van social media aan, verwijder oude dingen of vraag iemand dit te doen etc.

4. Optioneel: wil je juist wel dat mensen bijvoorbeeld gemaakt werk van jou vinden (portfolio)? Bedenk dan hoe je dit online zichtbaar kunt maken.

 

Wie kan mij helpen?

Jouw ouders/verzorgers zijn hierbij echt belangrijk. Ze kennen jou heel goed! Maak daar gebruik van. Daarnaast kan school, in het bijzonder jouw coach en de decaan, je helpen bij het maken van deze keuzes. De decaan heeft veel informatie over de diverse mogelijkheden, dus kom langs als je vragen hebt of voor een oriënterend gesprek!

Heb je oudere broers/zussen of andere vrienden die al hun studie gekozen hebben. Gebruik hen ook om je te informeren! Zij weten hoe de opleiding en de hogeschool of universiteit bevalt. Doe daar je voordeel mee!

LOB in leerjaar 6

Studielink

Op Studielink regelen studenten zelf hun inschrijving voor een opleiding in Nederland.

Hoe werkt Studielink?

Studiekeuze check en matching

Studiekeuzecheck en matching

Sinds 2014 moeten universiteiten en HBO’s controleren of aankomende studenten wel de juiste keuze gemaakt hebben.

Daarom krijgt iedere student een verplichte studiekeuzecheck, ook wel matching genoemd. Dit lijkt op een selectie, maar het is een onderdeel van het voorlichtingstraject. Het doel is immers om jou persoonlijke feedback te geven op het beeld dat je van de studie hebt.

Het traject verschilt per opleiding: een vragenlijst, een speeddatesessie, een gesprek, een opdracht, een volledige studiedag… Het fenomeen is nog volop in ontwikkeling.

Je vindt algemene informatie op studiekeuze123. Specifieke informatie vind je op de sites van de opleidingen zelf.

Studiefinanciering

Studiefinanciering basisles en instructie. https://duo.nl/zakelijk/voortgezet-onderwijs/voorlichting-studiefinanciering/interactief-lespakket-studiefinanciering.jsp

Numerus Fixus

Vóór 15 januari

Studenten moeten zich uiterlijk op 15 januari in Studielink aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximaal aantal plekken. Zij kunnen een numerus fixus instellen. Dit betekent dat er niet meer studenten aan de opleiding mogen beginnen, dan vastgesteld.

Welke opleidingen kennen een numerus fixus?

Bij opleidingen met een numerus fixus wordt slechts een beperkt aantal studenten toegelaten. De numerus fixus is ingesteld om één van drie redenen:

  1. Bewaking van de kwaliteit van de opleiding
    Er willen zich meer studenten voor de opleiding aanmelden dan de universiteit aan kan;
  2. Kleine arbeidsmarkt
    De verwachting is dat er in de toekomst te weinig werk is voor de afgestudeerde studenten - het aantal studenten dat kan instromen wordt daarom bewust laag gehouden;
  3. Hoge opleidingskosten
    De opleiding is te duur om aan een groter aantal studenten aan te bieden.