Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk 2021-2022

Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk 2021-2022

Opleidingsinformatie

Locatie in beeld

Locatiegids

Informatie over de school en alle zaken die daarmee verband houden vind je in de schoolgids.
 

Studiegids

Hieronder vind je de studiegids van de opleiding Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch werk met de uitstroomrichtingen:

  • Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3
  • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4
  • Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3
  • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4
  • Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 
  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4

Hierin staat in het kort beschreven wat je kunt verwachten en wat de voorwaarden zijn voor het succesvol afronden van de opleiding. Overige informatie over zaken m.b.t de school/het gebouw vind je in de locatiegids van beroepsonderwijs Appingedam. Ga voor overige algemene informatie over Noorderpoort en regelgeving naar de studentenportal van Noorderpoort.

Begeleiding

Studeren doe je vooral zelf en ook het leren studeren is je persoonlijke verantwoordelijkheid. Maar je staat er niet alleen voor als je bij Noorderpoort studeert. Gedurende de gehele opleiding kun je een beroep doen op je studieloopbaanbegeleider en heb je een leerbelemmering, chronische ziekte, handicap of andere problemen die het studeren bemoeilijken, dan biedt Noorderpoort verschillende vormen van extra begeleiding aan.

Noorderpoort zet jouw succes voorop en dat betekent dat we je onderwijs bieden dat zo goed mogelijk past bij je leermogelijkheden en interesse. Bij leerbelemmeringen bieden we extra begeleiding of voorzieningen. Daarvoor doen we soms ook een beroep op specialistische hulp binnen of buiten Noorderpoort met ondersteuning vanuit jouw woongemeente.

Als je bij het leren en/of tijdens je stage extra ondersteuning kunt gebruiken, geef dat dan al bij de aanmelding aan. Van de opleiding kan je verwachten dat zij zich inspant om een voor jou passend opleidingstraject te bieden of te vinden. Natuurlijk verwachten we daarbij ook dat jij je als student zult inspannen om de opleiding met succesvol af te ronden. Samen ondertekenen we daarvoor bij de start van de opleiding de onderwijsovereenkomst en het begeleidings- en ondersteuningsplan. Hierin stellen we vast wat de school en jij als student gaan doen om jouw diploma te behalen.

Meestal komen we er samen uit. Maar als we toch niet genoeg passende ondersteuning kunnen bieden, dan zullen we dat ook zeggen. Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld niet kunt deelnemen aan de verplichte onderdelen van de opleiding of als je moeite hebt om individueel en in groepsverband zelfstandig te functioneren. Ook veiligheidsrisico’s voor jouzelf en anderen op school of werk/stage kunnen aanleiding zijn om jou een ander traject te adviseren binnen of buiten Noorderpoort.

Bindend studieadvies
Tijdens de eerste maanden van je opleiding bekijken we of jouw opleiding een juiste keuze is. Op basis van je studievoortgang krijg je eerst een voorlopig studieadvies en daarna een definitief studieadvies.

Laat je goede studieresultaten zien, dan krijg je een positief studieadvies. Dit wil zeggen dat je verder mag met je opleiding. Maar als blijkt dat je toch niet op de juiste plek zit, ondanks dat je hebt kunnen werken aan je verbeterpunten, dan krijg je een negatief studieadvies. In dat geval moet je stoppen met je opleiding. We gaan dan samen met jou op zoek naar een opleiding die beter bij jou past. Dit kan binnen Noorderpoort zijn, of bij een andere mbo-instelling. Een negatief studieadvies is bindend en moet je dus opvolgen.

Hoe informeren we je verder over begeleiding?
Als je bij ons studeert krijg je toegang tot de Noorderportal. In de Noorderportal vind je in het onderdeel "Weten & Regelen" een heel hoofdstuk over begeleiding en de bijzondere voorzieningen wanneer je een leerbelemmering hebt. Je vindt daar ook gemakkelijk bij wie je terecht kunt met vragen voor aanvullende begeleiding.

Studieloopbaanbegeleiding

Voor je beroep is het nodig dat je kennis (weten), vaardigheden (kunnen), motivatie (willen) en houding en persoonskenmerken (zijn) gecombineerd kunt inzetten bij het kiezen en uitvoeren van werkzaamheden, zodat je het juiste resultaat bereikt.

Het leren en ook de keuzes die je maakt voor de toekomst staan centraal in de opleiding. Docenten begeleiden je hierbij en ook de Studieloopbaanbegeleider speelt een belangrijke rol. De SLB’er coacht je bij het leren, het reflecteren en bij het richting geven aan je ambities, gericht op beroeps-, studie- en identiteitsontwikkeling. De studievoortgang blijft altijd de verantwoordelijkheid van jezelf.

Vier keer per jaar ga je in gesprek over je ontwikkeling en de voortgang. Studievaardigheid en beroepshouding zijn ook onderwerp van gesprek. Uiteraard heb je zelf een grote inbreng in deze gesprekken. Wanneer er belemmeringen zijn m.b.t. de studie wordt natuurlijk actie ondernomen en word je evt. doorverwezen naar het begeleidings- adviesteam.

Begeleidings- en adviesteam

Als bij de intake of gedurende de opleiding blijkt dat je  extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt dan neemt de SLB’er contact op met het Begeleidings- en Advies Team (BAT) voor passende ondersteuning.  Samen met jou wordt er gekeken wat jij nodig hebt om succesvol je opleiding af te ronden.

Studentbegeleider:

Sandra Bakker: s.bakker@noorderpoort.nl

Myrthe Langeveld: mi.langeveld@noorderpoort.nl

Lindy Fransen: ld.fransens@noorderpoort.nl

School als wijk

Loop je vast, maar is dit niet schoolgerelateerd dan kun je contact opnemen met onze jongerenwerker vanuit school als wijk. 

Anke Pijper: a.pijper@cadanzwelzijn.nl

Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is aanspreekpunt voor ongewenst gedrag, zoals:

  • pesten

  • discriminatie

  • agressie

  • seksuele intimidatie

Bij de vertrouwenspersoon kun je jouw verhaal kwijt. Hij/zij geeft raad en zoekt samen met jou naar een oplossing. Zo nodig kan hij/zij je doorverwijzen of ondersteunen bij het  indienen van een klacht bij de klachtencommissie van Noorderpoort. De vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met je melding.

Vertrouwenspersoon: Reina Alserda, r.alserda@noorderpoort.nl

Opleiding Pedagogisch Werk

Tijdens deze opleiding leer je het vak van pedagogisch medewerker kinderopvang met behulp van verschillende leervormen. Je leert bijvoorbeeld hoe kinderen zich ontwikkelen en welke activiteiten je kunt aanbieden om hen daarbij te stimuleren. Verder leer je hoe je structuur kunt bieden aan kinderen en hoe je kunt communiceren en samenwerken met aan ouders, opvoeders, collega’s en externen.

De lessen richten wij in vanuit de beroepspraktijk. Dat doen we met behulp van kenmerkende praktijksituaties. Zo ontwikkel je de kennis, houding en vaardigheden die je nodig hebt om je toekomstige beroep goed te kunnen uitoefenen. Daarnaast volg je natuurlijk ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en Engels.

Een belangrijk onderdeel van de opleiding vormt het methodisch werken; je leert doelgericht volgens een begeleidingsplan te werken. We besteden daarnaast veel aandacht aan persoonlijke vorming. Je ontwikkelt hierbij je zelfbewustzijn, verantwoordelijkheidsgevoel en je wordt voorbereid op veranderingen binnen jouw beroep.

Een professionele houding is tijdens deze opleiding van belang. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en dat wat je tijdens de verschillende lessen en stages leert.

Onderwijs- en examenregeling

Studeren moet resulteren in een diploma. Om ervoor te zorgen dat je diploma in Zuid-Limburg hetzelfde waard is als in Noord-Groningen, zijn er kwalificatie-eisen opgesteld voor elke mbo-opleiding.  Die kwalificatie-eisen zijn gebaseerd op een landelijk kwalificatiedossier dat door de minister van Onderwijs is vastgesteld. In dit dossier staat globaal wat het beroepsdeel van de opleiding inhoudt en waaraan je moet voldoen om je diploma te behalen. De vertaling van die eisen vind je terug in de onderwijs- en examenregeling (OER).

In de OER staan de kwalificatie-eisen en het examenplan van je opleiding.
Ook de eisen voor Nederlandse taal, Rekenen, Moderne vreemde talen en Loopbaan en Burgerschap staan hierin vermeld.

Om je diploma te halen moet je voldoen aan de kwalificatievereisten die in de OER van jouw opleiding staan beschreven.

Leerplanschema

Elk leerjaar heeft een uitgewerkt leerplanschema gebaseerd op een overstijgend leerplan. 

In het leerplanschema staat welk vak je wanneer hebt gedurende de opleiding. Het is de basis voor het lesrooster. Het lesrooster is klaar vóór het begin van elke periode.  Je kunt je rooster zelf inzien op de Noorderportal.

Opleiding Maatschappelijke Zorg

Voor alle studenten is het eerste jaar van de opleiding een oriëntatiejaar. Tijdens dit jaar krijg je een goed beeld van de opleiding, het beroep en van jezelf. Wij vinden het belangrijk dat je zowel in de les als tijdens je stage algemene vaardigheden en competenties ontwikkelt voor dit beroep.

Het vormen van je eigen persoonlijkheid speelt ook een belangrijke rol tijdens de opleiding. Dat betekent: aandacht voor je eigen ontwikkeling, voor het ontdekken van jouw mogelijkheden en grenzen en voor het samenwerken met anderen. Je gaat als begeleider namelijk anderen begeleiden en stimuleren. Dat vraagt om inlevingsvermogen in de ander. Daarom is het nodig dat je eerst jezelf goed kent.

Onderwijs- en examenregeling

Studeren moet resulteren in een diploma. Om ervoor te zorgen dat je diploma in Zuid-Limburg hetzelfde waard is als in Noord-Groningen, zijn er kwalificatie-eisen opgesteld voor elke mbo-opleiding.  Die kwalificatie-eisen zijn gebaseerd op een landelijk kwalificatiedossier dat door de minister van Onderwijs is vastgesteld. In dit dossier staat globaal wat het beroepsdeel van de opleiding inhoudt en waaraan je moet voldoen om je diploma te behalen. De vertaling van die eisen vind je terug in de onderwijs- en examenregeling (OER).

In de OER staan de kwalificatie-eisen en het examenplan van je opleiding.
Ook de eisen voor Nederlandse taal, Rekenen, Moderne vreemde talen en Loopbaan en Burgerschap staan hierin vermeld.

Om je diploma te halen moet je voldoen aan de kwalificatievereisten die in de OER van jouw opleiding staan beschreven.

Leerplanschema

Buitenschoolse projecten

Naast de reguliere lessen en de stage (BPV) zijn ook de buitenschoolse projecten een waardevol onderdeel van ons onderwijsaanbod. Buitenschools leren typeert onze locatie en maakt ons als school ook zichtbaar in de regio. Interactie van studenten met de toekomstige doelgroepen zien we als belangrijke stimulans om in beeld te krijgen welke doelgroep goed bij je past.

Juist in het contact met de doelgroep leer je welke eigenschappen zo belangrijk zijn in het werk. Daarom ga je al in het eerste jaar in groepsverband aan de slag met het organiseren van activiteiten bij diverse instellingen in de directe omgeving en leer je naast je ervaringen bij je eerste stage ook met andere doelgroepen te werken en activiteiten te organiseren. Dit vindt plaats tijdens de tienweekse PIT-leerlijn.

Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten zoals deelname aan NL-doet, voorleesexpress, prokkeldagen en andere voorkomende thema-activiteiten.

Ervaring leert dat studenten hier de meeste voldoening uit halen; doen waarvoor je hebt gekozen; werken met mensen waarvoor jij het verschil kunt maken!

 

BPV

Leren doe je op school, maar vooral in de beroepspraktijk!

Past dit werk, deze organisatie bij mijn persoonlijkheid, visie, interesses en verworven kennis en vaardigheden? De BPV is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding om dit te ontdekken. Je leert je toekomstige beroepspraktijk kennen en je kunt wat je op school leert, toepassen in de praktijk. De BPV speelt een belangrijke rol bij je persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Door het uitvoeren van BPV-opdrachten oefen je de werkprocessen die in het kwalificatiedossier van je opleiding staan.

 

Hoe en wat BPV

De BPV gids geeft antwoorden op de meeste vragen rondom de Beroepspraktijk Vorming.

BPV gids + schooldeel

Formulieren

Wiki voor BPV begeleiders

Vanuit uw organisatie begeleidt u stagiaires van de opleiding Pedagogisch Werk of Maatschappelijk zorg van de locatie Appingedam.

In de Wiki voor BPV begeleiders vindt u alle informatie met betrekking tot het begeleiden van de student tijdens zijn/haar leerpoces binnen de beroepspraktijk. Daarnaast willen wij u graag meenemen in het examineringsproces van de beroepsgerichte examens, dit zijn de examens die de student uitvoert in de beroepspraktijk.

Link naar de WIKI

 

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreid aanbod hebt.

Gezonde leefstijl

De beginnend beroepsbeoefenaar signaleert kansen om een gezonde leefstijl van deelnemers* te bevorderen en ondersteunt deelnemers bij het realiseren van een gezonde(re) leefstijl. Hij past in zijn dienstverlening kennis toe op het gebied van de relatie tussen gezondheid en leefstijl, van fysieke en mentale belastbaarheid van deelnemers en specifieke vaardigheden om verandering van gedrag/leefstijl te stimuleren en te bestendigen. Hij werkt voor een deel vanuit protocollen, vanuit erkende/effectieve of kansrijke interventies. Hij werkt ook met minder gestandaardiseerde interventies, deze doen een groter beroep op het toepassen van kennis, zijn begeleidings- en coachingsvaardigheden, en zijn probleemoplossend vermogen. De werkzaamheden zijn beperkt gestandaardiseerd omdat hij zich richt op de wensen en mogelijkheden van de (groep) deelnemers voor wie hij nieuwe  'oplossingen' aandraagt. Complicerend in zijn rol als begeleider is dat het resultaat van zijn inspanningen in handen ligt van de deelnemer. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor een zorgvuldige uitvoering van de leefstijlinterventie en voor aanpassing van zijn leefstijl.

Expressief talent

Als beginnend beroepsbeoefenaar ontwikkel je eigen talenten op expressief/creatief gebied vanuit het beleven van kunst en cultuur. Daarnaast ontdek en doorloop je een creatief proces van een of meerdere expressievormen (beeld, dans, drama, muziek, taal en spel en beweging). Je begeleidt, stimuleert en inspireert de doelgroep in hun expressieve en creatieve ontwikkeling door het aanbieden van activiteiten. We gaan aan-de-slag en er-op-uit! Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en je eigen aandeel in de samenwerking in het team. Je stemt je werkzaamheden af met het team en verantwoordt je werkzaamheden en aanpak naar je leidinggevende

Als Pedagogische Werker bied je opvang aan kinderen van verschillende leeftijden. De allerkleinsten hebben specifieke verzorging en begeleiding nodig.. Als excellent babyleidster is het belangrijk dat je iedere baby observeert en dat je kunt inspelen op de specifieke wensen en behoeften van deze doelgroep. Je houdt rekening met het ritme van iedere baby en zorgt voor structuur, herkenbaarheid en veiligheid. Je biedt alle ruimte voor iedere baby om zelf met passend ontwikkelingsmateriaal te spelen en te experimenteren.

Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag

Het behandelen en begeleiden van LVB(+) cliënten onderscheidt zich van het werken met andere doelgroepen. Bij mensen met een verstandelijke beperking spreekt men vaak van 'moeilijk verstaanbaar gedrag'. De oorzaak en betekenis van het gedrag zijn dan lastig te achterhalen. Toch is het belangrijk om hun gedrag zo goed mogelijk te begrijpen omdat het vaak weerspiegelt hoe zij zich voelen. Machteloosheid, pijn, verveling, frustratie komen tot uiting in het gedrag. Maar ook tevredenheid of contact hebben met een ander.De hulpverlening aan LVB(+) cliënten staat, meer dan bij andere doelgroepen in de gehandicaptensector, in het teken van behandeling en de begeleider moet daarbij in staat zijn de behandeldoelen te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Goed kunnen observeren en signaleren is belangrijk om het effect van de behandelingen waar te kunnen nemen. Het opbouwen van een vertrouwensband met de cliënt en zijn of haar sociale omgeving is hiervoor onontbeerlijk. Omdat mensen met een LVB een hoger risico hebben op hechtingsproblematiek kan het opbouwen van deze vertrouwensband moeilijk zijn en kan je het opgebouwde vertrouwen ook snel verliezen.

Daarnaast is het als professional belangrijk te beseffen dat een laag IQ niet betekent dat iemand geen talenten, mogelijkheden en motivatie heeft. Mensen met een LVB hebben net als ieder ander recht op ontwikkelingsmogelijkheden, persoonlijke autonomie en participatie.

Persoonlijk profileren

Wanneer je je persoonlijk profileert, draag je bij aan het innovatief vermogen van een organisatie. Dit betekent dat de organisatie mede door jouw onderscheidende gedrag kan groeien of zich kan verbeteren. Dit kan je natuurlijk niet in je eentje, maar jij kunt er wel voor zorgen dat je met jouw profilerende gedrag anderen meekrijgt om bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van je team of de organisatie in het algemeen.

Dit doe je onder andere door verantwoordelijkheid te nemen voor je werk, door initiatief te nemen bij veranderingen of een nieuw idee. Je weet heel goed wat je zelf kan en zelf wilt, je bent creatief en hebt een lerende houding. Onderzoek heeft aangetoond dat persoonlijk profileren een belangrijke succesfactor is voor het carrièreverloop van een medewerker.

Doorstroom naar HBO mens en maatschappij

Wil jij na je mbo-4 naar het hbo? Of twijfel je nog? Volg dan het keuzedeel doorstroom HBO. Als je na je mbo-opleiding wilt doorstuderen op het hbo is het erg belangrijk om je goed voor te bereiden.

Dit keuzedeel vindt plaats op de Hanzehogeschool Groningen. Je krijgt les van docenten uit het hbo en het mbo. Je gaat ervaren hoe het is op het  hbo. Zo kun je een goede afweging maken om wel/niet met een hbo opleiding te starten.  

Welke opleidingen vallen onder het sociale domein?

  • Sociaal Werk (Social Work)
  • Toegepaste Psychologie  
  • Pedagogiek
  • Creatieve therapie

BSO 4-8 jaar

De vraag naar beginnend beroepsbeoefenaars die jonge kinderen een aantrekkelijk buitenschools aanbod kunnen doen, neemt steeds toe. Met dit verdiepende keuzedeel:

● ontwikkel je specifieke vakkennis en vaardigheden gericht op de brede ontwikkeling en het welbevinden van kinderen van 4 tot 8 jaar binnen de BSO

● stem je af met de bij het kind betrokken partijen, zoals het basisonderwijs

● volg je de ontwikkelingslijn van het kind en kan je er met afstand naar kijken

● bepaal je in overleg met collega’s welke aanpak voor het kind nodig is.

Speciale aandacht is er binnen het keuzedeel voor het observeren van kinderen, het aansluiten bij de belevingswereld en het zorgen dat verwonderen, verkennen en experimenteren worden gestimuleerd. Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en je eigen aandeel in de samenwerking in het team. Je stemt je werkzaamheden af met het team en verantwoordt je werkzaamheden en aanpak naar je leidinggevende.

BSO 8-12 jaar

De vraag naar beginnend beroepsbeoefenaars die kinderen in de pré-puberleeftijd een aantrekkelijk buitenschools aanbod kunnen bieden, neemt steeds toe. Met dit verdiepende keuzedeel:

● doe je kennis en vaardigheden op waarmee je een inspirerend, relevant en passend aanbod voor

● kinderen kunt vormgeven

● draag je bewust bij aan een ‘inclusief klimaat’ (een klimaat waar iedereen zich bij voelt horen)

● stimuleer je persoonlijke talenten en interesses van het kind

● werk je mee aan de bewustwording van burgerschap

● coach je de kinderen bij de ontwikkeling van 21e -eeuwse vaardigheden (volgens SLO)

● stem je af met de leerkrachten van de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

 

Als beginnend beroepsbeoefenaar binnen de BSO voor 8- tot 12-jarigen ben je je bewust van het dilemma tussen:

● het kiezen voor veiligheid van het kind en het houden van toezicht met daarnaast

● het bieden van vrijheid.

Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en je eigen aandeel in de samenwerking in het team. Je stemt je werkzaamheden af met het team en verantwoordt je werkzaamheden en aanpak naar je leidinggevende.

Voorbereiding PABO

Na je opleiding mbo-4 is het mogelijk om door te stromen naar een hbo-opleiding. Je volgt het keuzedeel Voorbereiding pabo tijdens je opleiding om je hierop voor te bereiden. Om toegelaten te kunnen worden tot de pabo is het noodzakelijk de landelijke toelatingstoets pabo te behalen. Je kennis en vaardigheden worden getoetst op het niveau van de SLO-doelen instapniveau pabo, die in dit keuzedeel benoemd staan. In dit keuzedeel doe je veel vakkennis en vaardigheden op. Delen van deze kennis zal je zelfstandig moeten bestuderen. De opleiding zal vast ook oefentoetsen inzetten om je kennis te testen. Je oefent ook verschillende studievaardigheden in dit keuzedeel om zo je kans van slagen in het hbo en met name je studie aan een pabo te vergroten. Voor het examen van dit keuzedeel schrijf je je in bij een pabo naar keuze. Je neemt deel aan de toelatingsexamens Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & techniek. Een toelatingsexamen dat je voldoende afsluit, geeft vrijstelling voor het praktijkexamen voor ditzelfde onderdeel. Dus bij een voldoende voor je toelatingsexamen Aardrijkskunde krijg je vrijstelling voor het praktijkexamen Aardrijkskunde.

Toetsing en examinering

Alle informatie met betrekking tot het examineringsproces van de beroepsgerichte examens staan in de WIKI. Deze wiki is, naast jouw docent, een leidende informatiebron voor jullie.

Link naar de Wiki voor examinering
Examinering studenten Welzijn

  • Het arrangement Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk 2021-2022 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Welzijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-09-29 12:24:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk cohort 2021
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/qs3DOZXfROA
    https://youtu.be/qs3DOZXfROA
    Video
    Link naar de Wiki voor examinering
    https://maken.wikiwijs.nl/144944/Examinering_studenten_Welzijn
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Welzijn, Team. (2019).

    Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk

    https://maken.wikiwijs.nl/125849/Maatschappelijke_Zorg_en_Pedagogisch_Werk

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.