Introductie
Voor het vak Nederlands lees je in klas 3 een boek. Daarvoor kies je een jeugdroman (C-boeken) of een wat eenvoudiger roman voor volwassenen. Check, voordat je het boek gaat lezen, bij je docent of deze akkoord is met de keuze van je boek.
Je houdt een vlog- videodagboek bij over je leesbevindingen. Deze opdracht is een handelingsdeel. Dit betekent dat je de opdracht met minimaal een voldoende moet afronden.
Leerdoelen:
- Je leert een mondelinge presentatie te geven.
- Je leert verhalen, gedichten en informatieve teksten te lezen die jouw belangstelling heeft en jouw belevingswereld uitbreid.
- Je leert taalactiviteiten (spreken, luisteren, schrijven en lezen) planmatig voor te bereiden en uit te voeren.
Voorkennis ophalen
Waar denk je aan bij het woord 'vloggen'?
Wat is vloggen?
Een vlog is de benaming van een dagboek op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. (De vlog is een variant op het blog, waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.) Iemand die een vlog maakt wordt een vlogger of vlogster genoemd.
Wat heb je nodig voor een goede vlog?
Als je gaat vloggen is het belangrijk dat je een camera hebt, liefst ook met een microfoon. Het kan voor jezelf handig zijn om een camera te hebben waarbij je het schermpje omhoog kunt zetten, omdat je dan jezelf kunt zien. Let er op dat je contact blijft maken met je volgers, dus: in de lens kijken en niet de hele tijd naar jezelf in het beeldscherm (al is dat wel vaak verleidelijk).
Daarnaast is het handig om een een statief(je) te hebben. Wil je verstaanbaar zijn in iedere situatie, dan is het slim om een microfoon aan te schaffen.
Je kunt ook gewoon filmen met een smartphone! Die camera’s zijn tegenwoordig ook voorzien van goede beeldkwaliteit. Het is hierbij vaak wel lastiger om in de lens te kijken, omdat die niet midden op de smartphone zit.
Hoe maak je een vlog?
Als je beschikt over een redelijk goede smartphone dan kun je al gaan vloggen. Je kunt voor het maken van een vlog de app Flipgrid gebruiken, maar je bent ook vrij om andere apps te gebruiken (bijv. Vimeo of Kinemaster)
1. Waar is Flipgrid te vinden?
- Surf naar www.flipgrid.com
- Download de app op je smartphone
2. Account aanmaken
Klik op “sign up today!” om
een nieuwe account aan te maken. Gebruik
hiervoor je schoolaccount. Kies voor
Microsoft.
Je account wordt gekoppeld aan je emailadres.
Wanneer je in Flipgrid bent vul je de code in van de
grid. Eenmaal aangemeld kun je de opdracht doen
die voor jou klaar staat.
De code voor onze klas is:
Door op het groene plusje te klikken bij de topic, kun je een video toevoegen.
Van onder in het midden kun je klikken op het icoontje om op te nemen. Ook kun je eventueel een stickie toevoegen waar je iets op kan schrijven. Als je even niet meer weet wat de opdracht was, kan je rechtsboven klikken op het icoontje. Als je klaar bent met opnemen, kan er geklikt worden op next.
Je kunt de video bekijken en eventueel bijwerken (knippen, titel toevoegen). Als je hier klaar mee bent, kun je opnieuw op next klikken om een omslagfoto voor de video te kiezen. Dit kan een selfie of een eigen afbeelding van de computer zijn. And that’s it.
Voorbereiding
Overige tips ter voorbereiding:
Inspiratie:
Kijk van tevoren eens naar filmpjes van andere vloggers, zodat je inspiratie op kunt doen voor jouw eigen vlog. Waar zetten ze muziek onder? Hoe zijn de overgangen? Maken ze gebruik van ander beeldmateriaal?
Titel:
Bedenk een titel voor je vlog! Een titel geeft duidelijk je onderwerp weer en is meteen een pakkend begin van je filmpje. Je kunt de titel als tekst in je vlog monteren.
Oefenen:
Schrijf je tekst op en oefen het een paar keer voordat je gaat filmen, zo loopt het vloeiender en ben je wat zelfverzekerder dan dat je het zo maar uit je duim moet zuigen.
Camera:
Let tijdens het vloggen op je cameragebruik en op het licht. Als je met tegenlicht gaat filmen, ben je zelf niet goed zichtbaar.
Experimenteer met je camera. Als je de hele tijd je camera op een kast hebt staan, en dus telkens vanuit hetzelfde oogpunt filmt, wordt het voor de kijker al gauw saai.
De opdracht
Inleiding
Inleiding:
(Dit gedeelte neem je al op voordat je het boek daadwerkelijk gaat lezen)
- Stel jezelf voor met naam en klas.
- Geef de zakelijke gegevens van je boek.
- Titel
- Schrijver
- Aantal pagina’s
- Uitgeverij
- Jaar van uitgifte
- Geef aan wat je verwachtingen zijn van dit boek. Sprak de titel je aan, de illustratie voorop, plaatjes in het boek, het thema, is het je door iemand aangeraden, enz. Gebruik hierbij beoordelingswoorden. (Zie voor voorbeelden het onderstaande bestand.)
Middenstuk
Middenstuk:
Op twee verschillende momenten vlog je over je boek: Je bespreekt dan de volgende punten:
- Vertel bij welk punt je bent gestopt en vertel kort waar het over gaat tot nu toe;
- Vertel ook waarom je juist daar bent gestopt en gebruik beoordelingswoorden (zie hiervoor het bestand "beoordelingswoorden". ;
- Op welke bladzijde je bent gebleven.
- Lees een klein stukje voor uit deze gebeurtenis.
- Je vertelt wat je van het hele verhaal tot dan toe vindt en geeft daarvoor minimaal één argument.
(Bovenstaand komt dus 2 keer terug in je vlog- videodagboek)
Slot
Slot:
- Het boek is uit. Vertel in je vlog wat je van het boek in z'n geheel vindt. Gebruik hierbij weer beoordelingswoorden. Is het boek een aanrader of juist een afknapper? Leg dit duidelijk uit.
- Ook geef je aan of jouw verwachtingen uitgekomen zijn of niet.
Een voorbeeld
Aan de slag!
Je weet nu precies:
- wat vloggen is;
- hoe je een vlog kunt maken;
- waarover je wilt vloggen;
- hoe je je telefoon of camera moet gebruiken en welke tips daarvoor worden gegeven;
- hoe je inspiratie op kunt doen;
- wat je verdere plan van aanpak is;
.....
Je kunt nu aan de slag met filmen en monteren! :) Wees creatief!
Check jezelf!
Je bent nu bijna klaar. Voor je het opstuurt naar de docent is het raadzaam om nog even te checken of je aan alle punten hebt voldaan!
Gebruik hiervoor het formulier die je vindt in de volgende bijlage!
Evaluatie
Je bent aan het einde gekomen van deze opdracht! Ik ben erg benieuwd hoe je deze vond.
Ik wil je vragen om onderstaande vragen te beantwoorden en deze antwoorden naar mij, via de chat in teams, op te sturen.
1. Hoe ben je te werk gegaan?
2. Wat vond je moeilijk en wat vond je makkelijk aan deze opdracht?
3. Wat zou je de volgende keer anders doen?
4. Zijn de leerdoelen (zie introductie) bereikt?
5. Als je wat zou mogen veranderen aan deze opdracht. Wat zou dat dan zijn?