Opdracht: Devaluatie van de wal in de sloot - vwo456

Opdracht: Devaluatie van de wal in de sloot - vwo456

Devaluatie

Introductie

Het land Imareca heeft een zwakke economie. De werkloosheid neemt toe en de lopende rekening van de betalingsbalans met de belangrijkste handelspartner vertoont een groot tekort. Is een devaluatie van de munt een optie om de economie te stimuleren? 

Deze examenopgave heeft als titel 'Devaluatie van de wal in de sloot'.Je onderzoekt het (korte termijn) effect van een devaluatie op de economie.

Eindtermen

Deze opdracht behoort tot de concept H: Goede tijden, slechte tijden

Deze opdracht draagt bij aan het kunnen gebruiken van de volgende kernbegrippen:

  • import en export
  • wisselkoers
  • prijselasticiteit
  • devaluatie

Activiteiten

Devaluatie van de wal in de sloot

Oriëntatie

Inhoud

Kennisbank

Euro en vreemde valuta + toets

 

De rol van het buitenland + toets

 

De economische kringloop + toets

Examen

Inhoud

Vragen

Heeft een devaluatie een positief of een negatief effect op de economie van een land?

Correctiemodel

Hoeveel punten zijn je antwoorden waard?


Tijd
Voor deze opdracht heb je ongeveer 1,5 uur nodig.

  • 1 uur voor het bestuderen van de onderwerpen in de Kennisbank en het maken van toetsen.
  • 0,5 uur voor het maken en nakijken van de examenvragen.

Oriëntatie

KB: Euro en vreemde valuta

Bestudeer het volgende onderdeel uit de Kennisbank.

Euro en vreemd valuta

Maak de toetsvragen.

KB: De rol van het buitenland

Bestudeer het volgende onderdeel uit de Kennisbank.

De rol van het buitenland

Maak de toetsvragen.

KB: Economische kringloop

Bestudeer het volgende onderwerp uit de Kennisbank.

De economische kringloop

Maak de toetsvragen.

Examenvragen

Devaluatie

In het land Imareca zijn presidentsverkiezingen. Centraal in de campagne staat het stimuleren van de zwakke economie. De werkloosheid neemt toe en de lopende rekening van de betalingsbalans met de belangrijkste handelspartner, het land Nachi, vertoont een groot tekort. De valuta van Imareca heeft een vaste wisselkoers ten opzichte van die van Nachi. Een kandidaat kondigt aan dat hij als president onmiddellijk over zal gaan tot een devaluatie van 20% ten opzichte van de valuta van Nachi. Dit zou volgens hem zowel het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans met Nachi als de binnenlandse werkloosheid verminderen.

Econoom Paulus stelt: “Devaluatie zal op korte termijn juist nadelig zijn voor de economie van Imareca. Dit heeft te maken met de prijselasticiteiten van de import en van de export. De importwaarde, gemeten in eigen valuta, kan op korte termijn stijgen waardoor het tekort op de lopende rekening met Nachi verder zal toenemen.”

\(\text{prijselasticiteit van de export} = \frac{\text{% verandering exportvolume}}{\text{% verandering exportprijs in vreemde valuta}}\)

\(\text{prijselasticiteit van de import} = \frac{\text{% verandering importvolume}}{\text{% verandering omportprijs in vreemde valuta}}\)

Analyses wijzen uit dat op korte termijn de prijselasticiteit van de export -0,5 bedraagt en de prijselasticiteit van de import -0,4.

Beide formules zijn varianten op de prijselasticiteit van de vraag. Bij de prijselasticiteit van de export staat in de noemer de prijs in vreemde valuta, terwijl bij de prijselasticiteit van de import in de noemer de prijs is genoteerd in eigen (binnenlandse) valuta.

1
Verklaar dit verschil in de noemers.

2
Toon met een berekening op basis van bovenstaande prijselasticiteiten aan dat een devaluatie van 20% leidt tot een sterkere toename van de importwaarde dan van de exportwaarde van Imareca, beide gemeten in de eigen valuta.

Paulus stelt verder: “De import zal op langere termijn mogelijk elastischer zijn, waardoor er dan meer kans is dat het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans met Nachi zal verminderen.”

3
Geef een verklaring voor de stelling van Paulus dat op langere termijn de import elastischer is dan op korte termijn.

Paulus: “Op de lange termijn kan een devaluatie echter ook effect hebben op het binnenlandse loonniveau. Dit kan van invloed zijn op de lopende rekening van de betalingsbalans, wat de beoogde vermindering van de werkloosheid in de weg kan staan.”

4
Verklaar de door Paulus genoemde verbanden tussen devaluatie, binnenlands loonniveau en werkloosheid.

Econoom Liman stelt binnenlands beleid voor. “Als we gebruikmaken van het kringloopmodel, is te zien dat er in Imareca sprake is van een overheidstekort dat niet wordt opgevangen door een particulier spaaroverschot. Ik stel voor dat de overheid gaat bezuinigen om daarmee ook het tekort op de lopende rekening te verlagen.” Liman onderbouwt zijn visie met gegevens uit tabel 1.

Tabel 1 macro-economische gegevens van Imareca in 2019

variabele

in procenten van het bbp

overheidstekort

  2,6

particuliere besparingen (S)

...

particuliere investeringen (I)

20,3

tekort op de lopende rekening

  3,2


5
Bereken de omvang van de particuliere besparingen in 2019 in procenten van het bbp.

De presidentskandidaat wil zijn plannen doorzetten: “Ook al vermindert het tekort op de lopende rekening niet van vandaag op morgen, er is op termijn tenminste uitzicht op verbetering. Het voorstel van Liman ga ik niet uitvoeren. Hierdoor zou de werkloosheid al te zeer toenemen.”

6
Leg uit dat het voorstel van Liman om de overheid te laten bezuinigen kan leiden tot toename van de werkloosheid.

Correctiemodel

Correctievoorschrift

1
Een voorbeeld van een juiste verklaring is: Bij de import wordt die vraag uitgeoefend binnen het land zelf. Vragers reageren op de prijs zoals die in de eigen (binnenlandse) valuta luidt. Bij de export komt de vraag uit het buitenland en reageren de (buitenlandse) vragers op de prijs die wordt gerekend in de valuta van hun land.

2
• % verandering Pexp (in vreemde valuta) = -20%
% verandering qexp = -0,5 x -20% = 10%

• % verandering Pimp (in eigen valuta) 1 : 0,8 = 1,25; dus 25%
% verandering qimp = -0,4 x 25% = -10%

• indexcijfer exportwaarde (in eigen valuta): 100 x 1,1 = 110
indexcijfer importwaarde (in eigen valuta): 100 x 0,9 x 1,25 = 112,5
De importwaarde in eigen valuta stijgt meer dan de exportwaarde in eigen valuta

3
Voorbeelden van een juiste verklaring zijn:

- Op lange termijn is het makkelijker om substituten te vinden, waardoor op lange termijn het importvolume sterker reageert op prijsstijgingen van de importen. Hierdoor is de import op lange termijn elastischer.

- Op korte termijn zijn importeurs gebonden aan contracten / is het niet makkelijk om andere (binnenlandse) leveranciers te vinden. Hierdoor reageert het importvolume zwak op een prijsstijging van de importen waardoor op korte termijn de import inelastischer is.

4
Een voorbeeld van een juiste verklaring is:
• Devaluatie leidt ertoe dat de prijzen van importen stijgen waardoor er (meer dan verwachte) inflatie ontstaat. Werknemers kunnen na enige tijd als reactie hogere lonen eisen (om koopkracht te behouden)
• Hogere loonkosten worden doorberekend in de verkoopprijs waardoor de internationale concurrentiepositie verslechtert en de export weer kan afnemen. Als gevolg daarvan kan de werkloosheid op lange termijn juist verder oplopen

5
Een voorbeeld van een juiste berekening is:

S - I +B - O = E - M   dus   S - I =  (E - M) - (B - O)
B - O = -2,6; E - M = -3,2   dus  S - I = -0,6
S - 20,3 = -0,6  dus  S = 19,7

6
Een voorbeeld van een juiste uitleg is:
• Als de overheid gaat bezuinigen om het overheidstekort te verlagen, zal dat leiden tot een afname van de overheidsbestedingen en daarmee een afname van de productie,
• hierdoor kan de vraag naar arbeid afnemen, met toename van de werkloosheid als mogelijk gevolg

  • Het arrangement Opdracht: Devaluatie van de wal in de sloot - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-11-23 09:39:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema 'Goede tijden, slechte tijden', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit drie verschillende opdrachten en examenvragen. De eerste opdracht gaat over de euro en vreemde valuta. Hier worden vragen gesteld over de wisselkoers en vreemde valuta. Bij de tweede opdracht gaat het over de rol van het buitenland. Hier worden vragen gesteld over de lopende rekening en de koersstijging. Bij de derde opdracht gaat het over de economische kringloop. Hier worden vragen gesteld over de kringloop. Bij het examen ga je vragen beantwoorden over devaluatie. Hier moet je vragen beantwoorden over de prijselasticiteit van de export en import. Ter afsluiting zijn de antwoorden van het examen weergegeven.
    Leerniveau
    VWO 6; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Wisselkoers en betalingsbalans; Economie; Conjuncturele verschijnselen; Goede tijden, slechte tijden;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, devaluatie, devaluatie van de wal in de sloot, economie, goede tijden slechte tijden, import en export, prijselasticiteit, stercollectie, vwo456, wisselkoers

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Economie. (2021).

    Het wisselfonds - v456

    https://maken.wikiwijs.nl/171655/Het_wisselfonds___v456

    VO-content Economie. (2021).

    Opdracht: De economische kringloop KB - vwo456

    https://maken.wikiwijs.nl/168739/Opdracht__De_economische_kringloop_KB___vwo456