OneDrive is een opslagruimte "in the cloud" die binnen Office 365 voor iedere leerling van Reggesteyn te gebruiken is. In deze cursus leggen we uit wat je met OneDrive kunt doen. Zo kun je documenten online opslaan, bestanden delen met anderen of zelfs samen tegelijk werken in hetzelfde document.
OneDrive openen
OneDrive maakt deel uit van de Office 365, waarvoor je een inlogaccount van Reggesteyn nodig hebt. Je hebt hier opslagruimte van 1TB (terabyte). Om bij OneDrive te komen ga je naar de website van de school, optie Inloggen, Office 365 (of klik hier).
Als je dit op een ander apparaat dan je schoollaptop doet moet je eerst inloggen.
Vul je inlognaam in (leerlingnummer@reggesteyn.nu) en wachtwoord in Aanmelden
Je komt uiteindelijk op het welkom-scherm van Office 365:
Klik op icoontje behorende bij OneDrive ("wolkje")
Mappen maken
In het menu Nieuw zit onder andere de optie om een nieuwe map aan te maken zodat je je documenten kunt ordenen. Dit is ook handig als je meerdere documenten met een bepaalde groep wilt delen. Je hoeft dan alleen de map te delen en niet ieder document afzonderlijk.
Al je Office documenten komen op je schoollaptop standaard in de map Documenten terecht.
Voor het opslaan van jouw schoolbestanden is het verstandig om voor elk vak een aparte map te maken.
Maak je ook privé gebruik van de OneDrive van Reggesteyn, maak dan binnen de map documenten een map Prive en een map School aan. Onder de map School maak je dan weer voor elk vak een submap.
Het aanmaken van een map in OneDrive is eenvoudig. Zorg dat je in de OneDrive zit.
Open eerst de map Documenten
Klik dan op Nieuw en dan op Map:
Er verschijnt een klein venster: typ mapnaam in (bijvoorbeeld Wiskunde) en klik op Maken
De nieuwe map wordt bovenaan de lijst met vijf kolommen weergegeven. In de achterste kolom Delen staat nu Privé. Dat wil zeggen dat deze map alleen voor jou zichtbaar is. Als je een map toegankelijk gemaakt hebt voor anderen, dan staat er Gedeeld. Later komen we hierop terug.
Document maken
Een nieuw document maken gaat op dezelfde manier als een nieuwe map aanmaken. Je kunt meerdere soorten documenten aanmaken:
Word-document: teksten lezen, schrijven, opmaken en uitprinten.
Excel-werkmap: met name bedoeld om mee te rekenen en je kunt er ook mooie grafieken en diagrammen mee maken.
Powerpoint-presentatie: eenvoudig presentaties maken die bestaan uit meerdere dia's
OneNote-notitieblok: hiermee kun je je notities op een gestructureerde manier maken en bewaren
Forms voor Excel: biedt de mogelijkheid om enquêtes en quizzen te maken.
We gaan een nieuw Word-bestand aanmaken. Voor het aanmaken van andere documenten (Excel, Powerpoint, enz), dit gaat op een zelfde manier.
Ga eerst in de map staan waar je het document wilt opslaan.
Klik op Nieuw, Word-document
Nu opent Word het nieuwe document, klik op de naam van het document en geeft het een nieuwe naam.
Opdrachten 1/2
Je gaat de komende jaren veel gebruik maken van Onedrive. Om een beetje overzichtelijk te houden is het verstandig om mappen per vak aan te maken.
Opdracht 1
Open de map Documenten en maak dan van elkvak dat je hebt een submap aan. Gebruik zo min mogelijk spaties in bestands- en mapnamen. Vergeet niet om ook een map ICT aan te maken, die hebben we komende lessen nodig :-).
Opdracht 2
INLEVEROPDRACHT
Maak een screenshot (=schermafbeelding) van je Onedrive zoals die eruit ziet na opdracht 1 (als het goed is, ongeveer hetzelfde als de figuur van opdracht 1, maar dan van jouw Onedrive).
Zorgt dat je het scherm met de mappen voor je hebt.
Druk op de "Fn" en "prt scr" knop op je toetsenbord.
Maak een nieuw Word document aan in de map ICT, geef het de naam Opdracht 2.
TIP: als je een nieuw document wilt maken in bijvoorbeeld de map ICT zorg er dan voor dat je deze map in Onedrive geopend hebt (zie afbeelding). Dan komt namelijk het nieuwe document direct in de juiste map. Naderhand kun je het bestand natuurlijk wel verplaatsen, maar dat is omslachtig.
Plak het screenshot hierin. (CTRL-V)
Vertel in dit document ook :
hoe je heet
wat je leukste vak is
wat je later wilt worden.
In een volgende opdracht ga je dit document inleveren door het te delen met de docent.
Document of map delen
Regelmatig komt het voor dat je samen met één of meerdere leerlingen aan een document moet werken. Dat is heel eenvoudig in te stellen. Eén van jullie moet dan een document maken in Onedrive en deze vervolgens met de anderen delen.
Ga met de cursor naar het document en klik op het symbool met een pijl:
Typ het school emailadres(sen) van iedereen die het document mag lezen of bewerken, eventueel zet je er nog een bericht onder. Klik dan op Verzenden.
Maar PAS OP!! Standaard staat er dat iedereen die jij het linkje stuurt het document mag bewerken. Soms wil je dat niet, ze mogen het alleen lezen. Dat kun je instellen door op het > teken te klikken (zie rode vierkantje in de afbeelding hierboven). Wijzig indien nodig door het vinkje voor Bewerken toestaan (zie afbeelding hieronder) weg te halen.
Als je nu de pagina opnieuw opent dan zie je achter het document de tekst "gedeeld" staan.
Als je meerdere documenten wilt delen is het soms handiger deze documenten in één map te plaatsen en deze map te delen met anderen. Het delen van mappen gaat op dezelfde manier als het delen van documenten:
Als je deelt wil je natuurlijk ook weten hoe je het delen kunt stoppen.
Klik hiervoor op de link "gedeeld" achter het bestand of de map en klik dan in het popup venster op Stoppen met delen.
Een document uploaden
Soms komt het voor dat je een bestand (document, afbeelding, enz) wilt uploaden naar je OneDrive. Dat kan heel eenvoudig, maar ook hier let op waar je begint in OneDrive. Zorg er altijd eerst voor dat je de juiste plek, dat wil zeggen map, geopend hebt.
Ga naar OneDrive en open de map Documenten en daarna map ICT.
Klik dan op Uploaden. Je ziet dat je kunt kiezen: één of meerdere bestanden en zelfs een hele map. Klik op Bestanden.
Er verschijnt een ietwat kleiner venster (zie afbeelding hieronder). Deze afbeelding behoeft uitleg: links zie je welke mappen of eventueel USB-sticks er op je laptop staan dan wel zijn aangesloten. In het voorbeeld hieronder worden twee bestanden uit de map Download geüpload. Als je meerdere bestanden wilt selecteren dan kan dit door de CTRL-toets ingedrukt te houden en dan klik je met de linkermuisknop op de bestanden die je wilt uploaden. Als je het goed hebt gedaan zijn de geselecteerde bestanden in het blauw weergegeven. Klik tenslotte op Openen. En ja, dat is inderdaad raar. Je wilt niet openen maar uploaden. Helaas is Microsoft niet altijd duidelijk :-(
Dat was alles! Als het goed is krijg je onderstaande afbeelding op je scherm te zien. Sommige handelingen zijn simpel.
Opdracht 3
Opdracht 3
INLEVEROPDRACHT
Je hebt in opdracht 2 een document gemaakt, Opdracht2 geheten. Dit document moet je delen met de docent die deze ICT-lessen geeft. Hij/zij moet het niet kunnen bewerken.
OneDrive via de Verkenner
Tot nu toe heb je bestanden op Onedrive gezet via de browser (online). Er is nog een tweede mogelijkheid en die maakt het mogelijk om heel snel bij je bestanden te komen. De bestanden kun je dan benaderen via de Verkenner, alsof ze op de laptop staan! En nou komt het, als je een document wijzigt op je laptop wordt deze automatisch ook gewijzigd in Onedrive (en andersom!).
Het enige dat je hiervoor moet doen is het synchroniseren van Onedrive met je laptop.
Op je schoollaptop is dit standaard ingesteld toen je de laptop de eerste keer opstartte.
ls dat goed gegaan dan heb je in de Verkenner een map Onedrive - CSG Reggesteyn met daarin alle bestanden en mappen die je in Onedrive (webversie) al hebt aangemaakt.
Hij laat hier alle bestanden en mappen zien (als een soort inhoudsopgave van een boek) alleen niet alles staat ook op je laptop.
Pas als je een bestand opent vanuit de verkenner dan wordt het gedownload uit de cloud en lokaal op de laptop opgeslagen.
Je kunt dit zien aan het status icoon achter een bestand.
Als er een wolkje staat dan is hij nog niet op de laptop aanwezig maar staat het bestand nog in de cloud.
Als er een vinkje achter staat dan is het bestand gesynchroniseert naar de harde schijf van de laptop.
Als er ook nog een poppetje achter staat dan is het document gedeeld met iemand anders.
Meer weten?
We hebben de basishandelingen en mogelijkheden van OneDrive met je besproken. Hieronder wordt in de film het eea herhaald en bevat het ook enkele andere mogelijkheden binnen OneDrive. Misschien wel handig om er naar te kijken.
Word, online of app?
Inleiding
Tijdens de uitleg en in de opdrachten heb je kennis gemaakt met het maken van een Word-document. Dat betrof Word-online. Er is echter ook een Word versie (app) die lokaal op de laptop staat. Nadeel, die moet je installeren op je computer, voordeel is wel dat de geinstalleerde Word app veel meer kan dan Word online.
Maar voor we verder gaan, wat is Word eigenlijk?
Op de computer worden enorm veel teksten geschreven. Daarvoor gebruikt men een tekstverwerker, een programma dat bedoeld is om teksten te lezen en te schrijven. Word van Microsoft is de bekendste tekstverwerker. Wil je meer weten wat er meer Word kan, kijk dan hier.
Leerlingen van Reggesteyn hebben allemaal toegang tot Office 365 en mogen op 5 devices (lapopts, pc's en mobiel) de bijbehorende apps installeren. Naast Word is dat vaak Excel en Powerpoint. Dat is heel handig met bijkomend voordeel: alle apps werken naadloos met de online versies (je kunt ze door elkaar gebuiken). De bestanden worden in alle gevallen opgeslagen op Onedrive. In het volgende blok staat opdracht 5 waarin uitgelegd wordt hoe één en ander werkt, hoe je van online naar de app kunt.
Opdracht 4
Opdracht 4
Stel je moet voor biologie een verslag schrijven. Daarvoor gebruik je de tekstverwerker Word. Tot nu toe hebben we alleen nog maar Word online gebruikt, nu gaan we de app Word gebruiken.
Ga naar Onedrive
Ga naar de map Documenten en dan naar de map ICT
Klik op Nieuw en op Word-document
Wijzig documentsnaam in Opdracht4 (klik op de naam). Klik daarna op Bewerken en vervolgens op Openen in desktop-app.
Er verschijnt dan een complex scherm met allerlei meldingen. Niet van de wijs laten brengen, klik gewoon op Word openen.
Als het goed is openent zich nu de app Word met document Opdracht4.docx en kun je aan de slag. Let op, je moet wel een aantal zaken weten waarop je moet letten.
Zorg ervoor dat je Automatisch opslaan aan hebt staan (zie afbeelding hieronder, linksboven). Elke wijziging wordt dan automatisch opgeslagen in de map ICT. Je hoeft dan niet op het diskette symbool te klikken (rode cirkel in afbeelding).
Je kunt nu teksten intypen, afbeeldingen toevoegen enzovoort. Als je klaar bent, hoef je alleen maar de app Word af te sluiten door op het kruisje rechtsboven te klikken.
Het volgende scherm verschijnt, klik op Hier doorgaan.
Een beetje omslachtig, Word online opent nu. Sluit het tabblad Opdracht4.docx af door op het kruisje (zie afbeelding) te klikken.
PAS OP: stel je wilt een bestaand document hergebruiken, bijvoorbeeld voor een andere opdracht. Het oorspronkelijke document wil je echter graag behouden. Dat kan alleen als je het bestaande document opent en direct daarna opslaat onder een andere naam. Doe je dit niet ben je je oorspronkelijke document of delen ervan kwijt!
Versiebeheer (voor de expert)
Wie kent het niet, je hebt om wat voor reden dan ook een document of de inhoud ervan gewist of je hebt hem overschreven door een ander document. Balen, al het werk voor niets gedaan.
OneDrive biedt de mogelijkheid om vorige versies van documenten in te zien of zelfs terug te halen. We gaan dit uitleggen aan de hand van het heel eenvoudige document Versiebeheer.docx (het heeft maar een paar regels en slechts één gebruiker), maar dat kan natuurlijk met elk document. Alleen is het dan vaak wat complexer, bijvoorbeeld als het gaat om meerdere gebruikers en/of er heel veel versies gemaakt zijn. Probeer de uitleg goed te volgen, dan kom je er wel uit.
Ga naar OneDrive. Achter elk document staan puntjes, klik hierop en vervolgens klik je op Versiegeschiedenis.
In het voorbeeld hieronder zie je dat van het document Versiebeheer.docx er vier versies zijn. Stel we willen weten wat er in versie 2 staat en wat het verschil is met de laatste versie, versie 3. Klik op de puntjes achter Versie 2.0 en dan op Bestand openen.
Het kan zijn dat er gevraagd wordt of Word wilt openen, indien het geval klik dan op Word openen.
Het document wordt nu met Word geopend, alleen ziet het venster er iets anders uit dan we gewend waren. Dat heeft uitleg nodig.
Allereerst bovenaan in de blauwe balk, de optie Automatisch opslaan staat uit én achter de documentsnaam staat backup versie - alleen lezen. Dat lijkt raar, maar is het niet. Je hebt niet de meest recente versie van het document opgevraagd. Alleen de laatste versie kan bewerkt worden. Als je een document vanuit OneDrive opent is dat standaard de laatste versie.
Je kunt nu kiezen uit twee handelingen: óf je maakt deze versie als laatste versie (herstellen) óf je gaat verschillende versies vergelijken. Als je kiest voor Herstellen, dan wordt deze versie (in het voorbeeld versie 2) gekopieerd en als laatste versie toegevoegd (dus er komt dan een versie 4 erbij die identiek is aan versie 2). In geval van Herstellen wordt de inhoud door Word gezien als laatste versie en kun je gewoon verder werken aan het document (automatisch opslaan staat dan weer aan).
Als je kiest voor Vergelijken, dan wordt het spannend. Kijk maar:
Niet schrikken, er staat veel dubbele informatie in. Er zijn vier delen te onderscheiden, we beginnen met de twee rechts (boven elkaar). De bovenste is de versie van het document die we gekozen hebben, in het voorbeeld was dat versie 2. Daaronder staat de laatste versie, verise 3 voor ons. In beide delen zie je teksten staan, Versie 2 is geschreven is versie 2 en Versie 3 is toegevoegd in versie 3 (logisch hè?). Het verschil tussen beide documenten zie je in het middelste deel in het rood weergegeven en in het linkerdeel kun je zien wie wt heeft toegvoegd (handig als je met meerdere leerlingen aan één document werkt). Je kunt in het linkerscherm zien wie de layout heeft aangepast (lettertype, enz).
Normaal gesproken bevat het document veel meer tekst, door te scrollen kun je alle verschillen tussen de de gekozen versie en de laatste versie bekijken, verschillen worden telkens in het rood weergegeven.
Afhankelijk wat je wilt met deze gegevens kun je actie ondernemen. Je kunt delen van de teksten kopiëren en later aan het document toevoegen, het is aan jou.
Best wel complex, vind je niet? Misschien heb je het een keer nodig als je een document 'om zeep' hebt gebracht. Versiebeheer kan een redmiddel zijn. Succes :-)
Vervolg
Je hebt nu in de afgelopen twee ICT-lessen kennisgemaakt met de mogelijkheden van OneDrive. We hopen dat je het leerzaam vond.
We gaan de komende drie ICT-lessen de vele mogelijkheden van de app Word bespreken.
TERUG STARTPAGINA ICT
Terug naar homepagina ICT
Klik op de link hierboven om weer terug te keren naar de startpagina van "ICT voor leerlingen van Reggesteyn"
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.