"USACAPOC(A) remembers D-Day [Image 3 of 7]" by DVIDSHUB is licensed under CC BY 2.0
De Tweede Wereldoorlog was een van grootste oorlogen die de wereld ooit heeft aanschauwd. Deze oorlog heeft talloze levens verwoest en zijn nasporen zijn nogsteeds te voelen in het leven van vandaag. De hoofdvraag voor deze wikiwijs is: Hoe verliep de Tweede Wereldoorlog?
Deelvragen:
Hoe begon de Tweede wereldoorlog
Wat waren de keerpunten in de Tweede Wereldoorlog
Hoe werd Duitsland uiteindelijk verslagen
Leesstof
Het begin van de Tweede Wereldoorlog
In Duitsland was Adolf Hitler aan de macht gekomen. Hij had beloofd aan de Duitse bevolking het land uit de crisis te halen en ze weer trots te laten zijn op hun Duitse nationaliteit. Hierom hield hij zich niet meer aan het verdrag van Versailles. Hitler liet Duitse troepen het Rijnland in marcheren in 1936 en sloot een bondgenootschap met de fascistische leider van Italië Mussolini. Samen werden zij de asmogendheden genoemd, omdat zij midden in Europa gevestigd waren.
Vervolgens ging Hitler een stap verder en marcheerde hij zijn geboorte land oostenrijk binnen, dit word ook wel de Anschluss genoemd. Hitler had namelijk een droom om een groot Duits rijk te creëren, waarin alle Duits sprekende bijeenkwamen. Om deze reden viel Hitler ook Sudetenand binnen (grensgebied Tjecho-Slowakije), hier spraken namelijk ook veel mensen Duits. Tjecho-Slowakije had op hun beurt een verslag met Engeland en Frankrijk, bij een aanval beloofden de landen te hulp te schieten. Engeland en Frankrijk wilden echter liever een oorlog vookromen, daarom werd er in 1938 de conferentie va München gehouden. Frankrijk en Engeland vergaderden hier met Hitler en Mussolini over hoe de vrede behouden kon worden. De uitkomst van de conferentie was dat Hitler Sudenland mocht innemen (klein deel Tjecho-Slowakije), als hij verder geen gebieden meer ging werven.
Hitler hield zich echter niet aan zijn belofte en bezette heel Tjecho-Slowakije in 1939 tot woede van de Engelsen en Fransen. Hitler was nog niet klaar en wilde nog meer Lebenraum voor zijn volk wat leidde tot de inval op Polen. Tot verassing van Westerse landen had Hitler met zijn rivaal Stalin afgesproken elkaar niet aan te vallen, dit werd het Molotov-Ribbentrop-pact genoemd. In het gehiem Hadden Hitler en Stalin hierin ook Polen verdeelt. Als reactie hierop hadden Engeland en Frankrijk geen andere keus dan Duitsland de oorlog te verklaren. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.
"Adolf Hitler and Benito Mussolini in Munich, Germany" by Marion Doss is licensed under CC BY-SA 2.0
De keerpunten in de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog was nu begonnen door de oorlogsverkklaring van Engeland en Frankrijk. op 1 september 1939 maakten de Duitsers gebruik van een nieuwe aanvalstactiek, de zogenoemde Blitzkrieg (flitsende oorlog) om Polen binnen te vallen. Het Poolse leger was niet bestend tegen een legerskracht van dit caliber en was binnen 5 weken veroverd. Engeland en Frankrijk waren vanaf dat moment in oorlog met Duitsland maar pas in het voorjaar van 1940 gebeurde er iets in West-Europa.
In april veroverde Duitsland Denemarken en Zweden. Op 10 mei volgde de aanval op Nederland, België en Frankrijk. Nederland en België waren snel veroverd. Frankrijk werd in 5 weken verslagen. Engeland stond er vanaf dit moment alleen voor. De Battle of Brittain was begonnen. Elke nacht voerden Duitsland bombardementen uit op Engelse steden. De bedoeling was dat de bombardementen het Engelse moreel zouden verbreken en dus veel slachtoffers maken. Boven Engeland vonden velen luchtgevechten plaats tussen de Luftwaffe en Royal Air Force, maar de Engelsen hielden stand.
Op 22 juni 1941begon operatie Barbarossa: de aanval op de Sovjet-Unie. Hitler deed dit, omdat hij meer lebensraum wilde, het communisme wilde uitroeien en hij had grondstoffen nodig uit het zuiden van de Sovjet-Unie. Aanvankelijk verliep deze aanval voorpoedig, maar steeds langzamer werd er gebied gewonnen door de Duitsers, tot de Duitse opmars tot stilstand werd gebracht in het najaar van 1942. De Duitse soldaten waren moe, de aanvoerlijnen werden langer en het werd winter. Vanaf februarie 1943 werd het Duitse leger steeds verder teruggedrongen
In Azië was japan ook bezig met het werven van gebieden. Japan wilde een groot Aziatisch wereldrijk en had zich aangesloten bij de asmogendheden. op 7 december 1941 viel Japan onverwacht de amerikaanse marinebasis in Pearl Harbor aan, waarbij ongeveer de helft van de marine verloren of beschadigd raakte. Een dag later verklaarde de VS de oorlog aan Japan en zijn bondgenoten.
"Russian winter battle - ww2" by Za Rodinu is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
Het einde van de Tweede Wereldoorlog
In 1940 bleef Engeland overeind tegen Duitsland dankzij militaire en financiële steun van de Verenigde Staten. Toen Hitler tegen de Sovjet-Unie vocht stuurden de Engelsen en de Amerikanen ook militaire steun naar Stalin. De bondgenoten die samen de asmogendheden wilden verslaan werden de geallieerden genoemd.
Na het kantelpunt in de Sovjet-Unie bij de slag bij Stalingrad kregen de Sovjets het voor elkaar de Duitsers te verdijven uit de Sovjet-Unie, maar er werden zware verliezen geleden. Hierom vroeg Stalin voor een tweede front in West-Europa, zodat zijn leger er niet meer alleen voor stond. Er werd een invasie gepland om vanuit Engeland over de Noordzee an wal te gaan bij de bezette Franse kust. Op D-day 6 juni 1944 landden de Amerikaanse Engelse en Canadese soldaten op de kusten van Normandië, dit was het begin van de bevrijding van West-Europa.
De geallieerden verdreven de Duitsers langzaam uit Frankrijk, België en het zuidelijke deel van Nederland. Het Duitse leger bood stevig verzet en was hierom niet makkelijk te verslaan. In 1945 vielen de geallieerden Duitsland binnen. Het Sovjetleger had Oost-Europa al bevreid en maakte nu een opmars naar Berlijn, dat na zware gevechten werd veroverd. Hitler pleegde op 30 april 1945 zelfmoord in zijn bunker. Op 7 mei gaf Duitsland zich uiteindelijk over.
In Azië was de oorlog nog niet voorbij. Langzaam werd er gebied gewonnen door de geallieerden, maar Japan weigerde zich over te geven. Om meer verliezen te voorkomen, besloot Amerika een nieuw wapen in te zetten, de atoombom. Een atoombom kon Duizenden levens nemen. Na twee bommen op Hiroshima en Nagasaki kon Japan ook niet anders dan capituleren. met de overgave van Japan was er een einde gekomen aan de Tweede Wereld Oorlog.
De Kennisclip
D-day
Opdrachten
Klaar?
Als je 6 of meer vragen goed hebt ga je naar extra uitdaging.
Als je minder dan 6 vragen goed hebt ga je naar extra oefenen.
Deze wikiwijs heb ik in de vakantie gemaakt. De wikiwijs is dus nog niet afgenomen door leerlingen, hierdoor heb ik ook nog geen feedback
Bronnen
"Adolf Hitler and Benito Mussolini in Munich, Germany" by Marion Doss is licensed under CC BY-SA 2.0
Anne Frank. (2020, juni 15). Opgehaald van SchoolTV: https://schooltv.nl/video/anne-frank-het-bekendste-slachtoffer-van-de-jodenvervolging/#q=Anne%20Frank
De Tweede Wereldoorlog. (2020, Juli 2). Opgehaald van SchoolTV: https://schooltv.nl/video/de-tweede-wereldoorlog-hoe-hitlers-expansiedrift-tot-een-wereldwijde-oorlog-leidde/#q=de%20tweede%20wereldoorlog
Malberg. (2019). MEMO geschiedenis.
"Russian winter battle - ww2" by Za Rodinu is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
"USACAPOC(A) remembers D-Day [Image 3 of 7]" by DVIDSHUB is licensed under CC BY 2.0
Het arrangement De Tweede Wereldoorlog is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Jeroen Elferink
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-07-15 22:24:56
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.