Kwaliteitszorg & Deskundigheid BBL traject
Werkproces B1-K2-W2: werkt aan bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg 
Werkproces B1-K2-W1: werkt aan de eigen deskundigheid
Doel: Je kunt als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen vanuit je eigen deskundigheid een bijdrage leveren aan het bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg. Je kunt op je werk vorm geven aan een persoonlijk ontwikkelplan rondom je eigen deskundigheidsbevording. Je bent op de hoogte van actuele wet- en regelgeving en de actuele visies rondom zorg en welzijn. Je kunt je deskundigheid delen met anderen.
Als toekomstig Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen en misschien wel eigenaar van een instelling wil je natuurlijk kwalitatief hoogwaardige opvang bieden.
Maar wat houdt dat dan in?
Wat is kwaliteit en hoe kun je dat waarborgen en op peil houden?
Hoe wordt de kwaliteit gecontroleerd?
Wat komt daar allemaal bij kijken?
Tijdens dit project ga je in tweetal een plan opzetten voor het starten van 'je eigen instelling'.
Je kiest zelf voor welke specifieke doelgroep deze instelling is.
De nadruk ligt bij dit project op kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering (een leven lang leren). Hoe zorg je ervoor dat je kwaliteit levert en blijft leveren? Hoe zorg je ervoor dat jij je deskundigheid op peil blijft houden. Waarin volg jij cursussen, waar ben je heel goed in en waar wil jij je nog meer bekwamen?
De twee examens
De opdracht
Plan voor je eigen instelling
Voor dit examen ga je in tweetal een plan opzetten voor het starten van een eigen instelling voor een zelfgekozen doelgroep.
Voor het schrijven van dit plan begin je met de missie, visie, het beleid en zoom je in op de kwaliteitszorg, waarbij protocollen en procedures belangrijk zijn.
In het plan beschrijf je in ieder geval de volgende onderdelen, je mag hier zelf onderdelen aan toevoegen:
- Naam van de instelling en zelfbedacht logo
- Missie
- Visie
- Kernwaarden (minimaal 5)
- Organogram: wie staat waar en wat zijn de taken/ verantwoordelijkheden
- Rol van de persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
- Protocollen (je benoemt twee protocollen die een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering)
- Procedures (je omschrijft de procedurde meldcode huiselijk geweld / kindermishandeling of klachtenprocedure ivm ongewenste intimiteiten/voorvallen)
- Wettelijke richtlijnen : welke punten zijn belangrijk voor jouw instelling (kies er 3)
Daarnaast kies je per persoon een specialisatie.Dit heeft betrekking op het examen deskundigheidsbevordering.
Denk aan dementie, ADHD, Autisme, Verslavingszorg, Hechtingsproblematiek enz. Deze specialisatie werk je uit in een verslag als verdieping en dit heb je nodig om onderbouwingen te kunnen geven, verbetervoorstellen aan te leveren en anderen ergens van overtuigen; zie punten in het examen.
Het verslag over de specialisatie bestaat uit:
1. Inleiding: welke specialisatie kies je en hoe heb je gewerkt aan
deskundigheidsbevordering rondom dit onderwerp?
2. Wat is jouw expertise hierin en waarin zoek je de verdieping ?
3. Waarom is deze specialisatie zo belangrijk voor jouw beroepsveld ?
4. Zoek minimaal 3 evidence based artikelen uit (up to date) die betrekking hebben op jouw specialisatie: denk aan welke visie heerst er / welke actuele wet- en regelgeving, welke relatie heeft het met bijvoorbeeld zorg- en innovatietechnologie. Haal kernpunten eruit en geef links door van deze artikelen. Bij de presentatie kies je minimaal 1 evidence based artikel die je benadrukt mbt je onderzoek/specialisatie.
5. Uitwerking van een probleemstelling en (mogelijke) utivoerbare oplossingen die leiden tot kwaliteitsverbetering.
6. Een prikkelende stelling rondom jouw gekozen onderwerp: hiermee ga je in discussie met team/klasgenoten.
7. Conclusie/advies: welke conclusie(s) maak je, welke tips heb je, wat moet een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen weten/kunnen mbt. jouw gekozen onderwerp en waar kun je meer verdieping hierover vinden?
Presentatie van het plan
Het uitgewerkte plan (jullie instelling en jullie afstudeerspecialisaties) wordt na een ‘GO’ van de docent gepresenteerd aan klasgenoten (of in overleg aan de BOL opleiding) en de docent voor feedforward.
Deze presentatie is gekoppeld aan het examen kwaliteitszorg. Zie punten examen kwaliteitszorg waar je aan moet voldoen.
Tijdens deze presentatie van 30-45 minuten zorgen jullie voor een mooie pwp/prezi met info en een prikkelende stelling over je afstudeerspecialisatie waarin jij de discussie leidt.
De voorbereiding, het verslag en de presentatie en feedback ontvangen/geven zijn nodig voor de beoordeling van het examen: (beoordeling docent)
Samenvattend: je maakt in een tweetal een verslag over een zelfbedachte instelling/doelgroep, waarbij naast missie, visie, oganogram, rollen protocollen en procedures centraal staan.
Daarbij bedenk je voor jezelf waar je sterke kant ligt, jouw afstudeerspecialisatie en dit werk je uit in verslag en presenteer je aan anderen van de groep.
Planning
Planning globaal
UItleg opdracht behorende bij het examen kwaliteitszorg
UItleg Wikiwijs
Inleveren verslag van eigen instelling en afstudeerspecialisatie via it's learning voor 10 juni 2021
Presentaties mogelijk voor mensen die het examen willen afronden dit schooljaar vanaf 17 & 24 juni en 1 juli mogelijkheid voor herkansing.
Kies je ervoor om later af te studeren dan kun je schuiven met de deadlines. Voorwaarde is wel dat je een GO krijgt en een presentatie over jouw deskundigheid aan de klas geeft. Daarnaast een presentatie over je verbetervoorstel rondom kwaliteitszorg.
Doelen
- heeft brede kennis van kwaliteitszorgsystemen
- heeft kennis van protocollen m.b.t. gezondheid, hygiëne, veiligheid, incidentmeldingen, ARBO, milieu, kwaliteitszorg, ergonomisch en kostenbewust werken
- kan feedbackvaardigheden toepassen
- kan reflectievaardigheden toepassen
- kan signaleren en actie ondernemen
- is nauwkeurig in het volgen van voorgeschreven protocollen, procedures en wettelijke richtlijnen
- zet functioneel de eigen expertise in voor het verbeteren van de kwaliteit van de werkzaamheden
- brengt tijdig knelpunten naar voren
- brengt verbetervoorstellen met overtuigingskracht
- bespreekt tijdig eigen arbeidsomstandigheden, arbeidsrisico's en arbeidsvoorwaarden om de kwaliteit van arbeid te verbeteren
1: Missie & visie
Werken binnen de doelen, missie en visie
Een organisatie streeft een bepaald doel na en van jou wordt verwacht dat je een bijdrage levert aan het bereiken van dat doel.
Als je niet achter de doelen, missie en visie van de organisatie staat, dan kunnen er problemen ontstaan. Je kunt kinderen dan niet de begeleiding geven die zij verwachten. Ook kun je conflicten met collega’s krijgen, want samenwerken gaat alleen goed als iedereen hetzelfde doel nastreeft. Je voelt je waarschijnlijk ook minder prettig als je het niet eens bent met de doelstelling, missie en visie van de organisatie. Stel, je bent niet gelovig maar er wordt wel van je verwacht dat je kinderen begeleidt bij hun geloofsbeleving. Dan bestaat de kans dat je in conflict komt met je eigen normen en waarden. Het is dus niet zo gek dat organisaties al tijdens sollicitatieprocedures benadrukken wat de doelstellingen, missie en visie van hun organisatie zijn.
Opdracht
Missie
Een missie beschrijft kernachtig waar een bedrijf voor staat en waar het voor gaat.
Zoek maar eens de missie van jouw bedrijf of een bekend bedrijf (FC Groningen / KLM / Unicef)
Vb: 'Samen komen we er wel door".
Visie
In een visie beschrijf je kort en kracht hoe je de missie wilt bereiken. Bij de visie wordt daarom iets uitvoeriger ingegaan hoe de missie bereikt wordt.
In het kader van het voorbeeld zou er dus over samenwerking iets geschreven kunnen worden. En kracht en doorzettingsvermogen.
2: Kernwaarden
Kernwaarden zijn van belang, omdat je zo duidelijk maakt waar de intstelling voor staat. Daarnaast kunnen de medewerkers met kernwaarden beter werken. Het is daarom belangrijk voor elke organisatie dat de kernwaarden duidelijk en aanwezig zijn.
Kernwaarden zijn belangrijke waarden binnen een organisatie. Het kunnen eigenschappen zijn, maar ook drijfveren die laten zien waar de organisatie voor staat. Elke organisatie heeft drie tot vijf heldere kernwaarden die in één keer heel duidelijk laten zien waar de organisatie voor staat.
Je geeft met kernwaarden aan waarom en hoe je bedrijf dingen doet. Aan de hand van deze kernwaarden kun je heel gemakkelijk strategische beslissingen nemen. Wanneer iedere medewerker achter de kernwaarden staat is het voor iedereen helder hoe hij/zij dingen aan moet pakken. Dit voorkomt veel discussie en het is daarom ook een belangrijk onderdeel van het personeelsbeleid.
Opdracht
Kernwaarden
Tijdens deze opdracht ga je aan de slag met kernwaarden die jij belangrijk vindt voor jouw instelling.
Benoem minimaal 5 kernwaarden. (deze licht je tijdens de presentatie ook toe)
3: Organogram
Structuur van organisaties
Als je in een organisatie gaat werken, krijg je te maken met collega’s.
Binnen een organisatie moet duidelijk zijn wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is. Een organogram laat zien hoe een organisatie in elkaar zit. De taken worden zijn verdeeld en de bevoegdheden en verantwoordelijkheden worden vastgelegd.
Maar hoe richt je een organisatie handig in? Hierin zijn meerdere mogelijkheden.
De structuur is van grote invloed op de organisatie en het bereiken van de doelen.
Het bepaalt mede of werknemers goed kunnen samenwerken en of informatie op tijd bij de juiste persoon aankomt. Veel organisaties stoeien met dit probleem en zijn daar vaak continu mee bezig. Er zijn heel veel soorten organisatiestructuren mogelijk. De belangrijkste zijn:
- de lijnorganisatie;
- de lijn-staforganisatie;
- de projectorganisatie;
- de matrixorganisatie;
- zelfsturende teams.
Opdracht
Organogram
Maak een organogram van jullie gekozen instelling.
Wie werken er allemaal en wat zijn hun taken en verantwoordelijkheden?
Duik dan specifiek in op de rol van gespecialiseerd persoonlijk begeleider. Waar staat deze persoon in de ladder en aan wie legt deze persoon verantwoording af, bij wie kan deze persoon terecht voor hulp/vragen enz.
4: Rol van gespecialiseerd persoonlijk begeleider
Iedere functie in een organisatie bestaat uit taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Een taak is hetzelfde als de technische inhoud van de functie. De technische inhoud is dat wat je moet doen, dus de uitvoering van de taak.
Een bevoegdheid is het recht om in een bepaalde situatie zelfstandig beslissingen te nemen over de uitvoering van de taak. Als je ergens de verantwoordelijkheid voor draagt, dan zijn de gevolgen van de taakuitvoering volledig voor jouw rekening. Zelfs als taken door anderen zijn uitgevoerd, kun je toch verantwoordelijk zijn. Gaat het fout, dan kan het je je baan of een promotie kosten of je een berisping opleveren.
Een functie bestaat uit drie onderdelen:
- taken (een of meer werkzaamheden);
- verantwoordelijkheden (je kunt aangesproken worden op het goed uitvoeren van je taak);
- bevoegdheden (het recht om zelfstandig beslissingen te nemen).
Functieomschrijving
Om duidelijk te maken wat de inhoud van de drie onderdelen van een functie is, wordt er vaak een functieomschrijving gemaakt. In een functieomschrijving staat wat de taken zijn die bij de functie horen. Het gaat dan om zaken als:
- Je begeleidt en verzorgt deelnemes in de dagopvang.
- Je zorgt ervoor dat de deelnemer zich veilig voelt.
In de functieomschrijving staan ook de bevoegdheden en verantwoordelijkheden beschreven, bijvoorbeeld:
- Je zorgt voor een goede communicatie met de naastbetrokkene.
- Je houdt rapportages bij in het digitale clientensysteem
Je komt in een functieomschrijving ook vaak de plaats in de organisatie tegen. Bijvoorbeeld:
- Je werkt in een ........team.
- Je wordt aangestuurd door een locatiemanager.
- Het ........ is onderdeel van een grotere organisatie.
Functie-eisen
Functie-eisen zijn onder andere de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de uitoefening van de functie. Het gaat hier in principe om objectieve eisen als diploma’s, werkervaring, leeftijd, woonplaats en de bereidheid om te verhuizen of het bezit van een rijbewijs.
Functieprofiel
De functieomschrijving vormt samen met de functie-eisen het functieprofiel. De twee belangrijkste onderdelen van een functieprofiel zijn dus:
-
functieomschrijving (de inhoud van de functie: taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden);
-
functie-eisen (kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de functie).
Persoonsprofiel
De meeste van deze vaardigheden of persoonlijke kwaliteiten kun je niet bewijzen met een diploma. Toch vinden organisaties het belangrijk dat je duidelijk kunt maken dat je aan die eisen voldoet. Deze 'subjectieve' eisen zijn opgesteld met een duidelijk beeld van de toekomstige collega voor ogen (denk aan de kernwaarden). Een beschrijving van deze eisen levert een persoonsprofiel op. Bijvoorbeeld:
- Je kunt warme relaties met de deelnemes opbouwen.
- Je kunt goede contacten met derden onderhouden.
- Je hebt goede communicatieve vaardigheden.
- Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel.
- Je durft beslissingen te nemen.
Opdracht
Rol van de gespecialiseerde persoonlijk begeleider
In de vorige opdracht heb je een organogram gemaakt . In dit organogram heb je alle werknemers een plek gegeven, maar deze werknemers hebben ook nog een functieomschrijving nodig, met bepaalde functie-eisen.
De opdracht die jullie krijgen is het maken van een functieprofiel van een van de medewerkers. In dit geval die van persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.
- Functieomschrijving;
- Wat houdt deze functie in;
- Wat zijn de taken;
- Welke bevoegdheid heb je hiervoor nodig;
- Wat zijn de verantwoordelijkheden.
- Functie-eisen;
- Wat voor kennis en vaardigheden heb je nodig voor deze functie.
Stap 2
Naast het functieprofiel bestaat er ook nog een persoonsprofiel. Hierin staan meestal vaardigheden of persoonlijke kwaliteiten die je niet met een diploma kunt bewijzen (b.v. je durft beslissingen te nemen). Wel is dit voor organisaties enorm belangrijk.
Voor deze opdracht gaan jullie naast het functieprofiel ook een persoonsprofiel schrijven. Je benoemt minimaal drie subjectieve eisen waardoor je een duidelijk beeld van je toekomstige collega krijgt.
5: Protocollen
In een protocol staat welke handelingen je in welke volgorde moet uitvoeren.
Er staat stap voor stap precies omschreven wat je in een bepaalde situatie wel en niet moet doen.
In een calamiteitenprotocol staat bijvoorbeeld precies omschreven hoe je moet handelen bij een ramp of noodsituatie; dit is verplicht bij iedere instelling.
Er zijn ontzettend veel protocollen. Denk aan medicijnen toedienen, weglopen, agressief gedrag , drankgebruik, drugsgebruik , overlijden, terminale zorg , intimiteit, vertrouwenspersonen enz. Het gevaar is soms dat er door medewerkers door een 'overdaad' aan protocollen juist duidelijkheid ontbreekt. Protocollen kunnen hele boekwerken zijn, toch ze kunnen ook heel duidelijk en visueel zichtbaar zijn. Denk bijv. aan het ontruimingsplan dat vaak overal wel zichtbaar hangt.
Opdracht
Protocollen
Protocollen zijn concreet en het gaat over een bepaald deel van het werk. Er staan ook regels over hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Het zorgt ervoor dat jij en je medewerkers zo veel mogelijk op dezelfde manier werken.
Stap 1
Ga op zoek naar twee belangrijke protocollen op jouw BPV. Noteer wat jij belangrijk vindt en beargumenteer dit.
Met welke richtlijnen rondom kwaliteitszorg wil je rekening houden. Denk aan hygiene / zorg / communicatie / documentatie enz .
Stap 2
Beschrijf minimaal 2 protocollen die jij gaat gebruiken voor jouw instelling? Zorg ervoor dat deze protocollen te maken hebben met kwaliteitsbewaking en/of verbetering van jouw instelling. Leg de link met kwaliteit. Dit gedeelte komt vooral in je examen kwalliteitszorg naar voren. Zie het examen.
Beschrijf (in je plan) en benoem (in je presentatie) hierbij duidelijk hoe deze protocollen tot kwaliteitsverbetering leiden.
6: Procedures
Naast protocollen zijn er vaak standaard procedures; richtlijnen van bovenaf die landelijk vaststaan en waar iedereen naar moet handelen.
Een voorbeeldd hiervan is bijvoorbeeld de meldcode (mishandeling) of klachtenprocedure.
Vaak staat hier heel duidelijk stap voor stap wat je moet doen. Zo weet je als beroepsbeoefenaar wat je in een bepaalde situatie moet doen. Ook kun je zo achteraf je eigen handelen toetsen aan de standaardprocedure. Een standaardprocedure geeft duidelijkheid en houvast.
Opdracht
Procedures
Procedures zijn gebaseerd op een richtlijn die je volgt bij je handelen. De werkwijze is vaak heel precies omschreven en zorgt ervoor dat jij weet hoe je moet handelen in bepaalde situaties. In deze opdracht gaan je een duidelijk overzicht maken hoe te handelen bij de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling of de klachtenprocedure. Je kunt er een infographic van maken, een stappenplan; kies een creatieve, maar vooral duidelijke vorm zodat zichtbaar is hoe te handelen.
Stap 1
Onderzoek een belangrijke procedure op je BPV-plek. (of meldcode of klachtenprocedure)
Stap 2
Neem deze over en pas deze aan waar nodig voor jullie gekozen instelling
Stap 3
Beargumenteer het belang van deze procedure.
7: Wettelijke richtlijnen
Wettelijke eisen
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) geeft kaders en verplichtingen voor kwalitatief goede zorg. Deze zaken moeten op orde zijn vóór dat je start met het verlenen van zorg. Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft. Om dit te (blijven) leveren moet u een lerende solist of organisatie zijn en een kwaliteitssysteem opstellen en inrichten. De volgende tektst overgenomen:
U doet dit door te zorgen voor:
- een cyclisch proces van bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van de zorg. Beleid dat u bedenkt en uitvoert, wordt steeds geëvalueerd, indien nodig aanpast of bijgesteld en weer uitgevoerd (Plan, Do, Check, Act (PDCA).
U houdt daarom ook systematisch gegevens bij over uw zorgverlening zodat u die kunt gebruiken bij de evaluatie en toetsing van de kwaliteit van de zorg.
- alle wettelijk verplichte registraties in de zorg.
- goede en voldoende noodzakelijke materialen en, voor zover nodig, bouwkundige voorzieningen zoals bijvoorbeeld thermostaatkranen en tilliften die u regelmatig laat controleren volgens een planning.
- een duidelijke toedeling van verantwoordelijkheden, bevoegdheden en afstemmings- en verantwoordingsplichten: wie kan wat en mag wat op welk moment.
- beleidsdocumenten waarin u bovenstaande zaken heeft vastgelegd. Deze documenten hebben een vaststellingsdatum, een evaluatiedatum en een (proces)eigenaar. U heeft deze documenten gebundeld bij elkaar.
Wettelijke bron: Wkkgz art. 7
Op deze link meer hierover: https://www.meldennieuwezorgaanbieders.nl/checklist-alles-op-orde
* mei 2021 : nu ten tijde van de coronacrisis zijn er ook veel wettelijke richtlijnen. Ook hier mag je gebruik van maken. Welke wettelijke richtlijnen passen binnen jouw organisatie in geval van een pandemie. Op welke manier bewaken jullie de zorg?
Opdracht
Wettelijke richtlijnen
Het is enorm belangrijk dat een instelling goed functioneert, daarom zijn er kwaliteitsregels waar ze zich aan moeten houden. In deze opdracht gaan jullie op onderzoek uit naar de regels waar een instelling zich aan moet houden om goed te kunnen functioneren.
Geef kort minimaal 2 wettelijke richtlijnen aan die er gelden op jouw instelling en waar iedereen zich aan moet houden. Leg per wettelijke richtlijn kort uit wat deze betekenen.
8: Deskundigheid en wat moet je hiervan in het verslag verwerken?
Voor je afstudeerspecialisatie kies je een onderwerp waar jij veel van af weet. Dat kan zijn autisme, hechtingsproblematiek, dementerende ouderen enz. Probeer dan dit brede 'onderwerp' kleiner te maken en concreet te vertalen in kennis en vaardigheden die jij belangrijk vindt.
Bijvoorbeeld; Communicatie en autisme of Gesprekken met ouderen die dementerend zijn of iemand in zijn eigen kracht zetten bij verslavingszorg enz....
Kijk dan naar je eigen kennis en vaardigheden. Dus kies iets waar jij echt sterk in bent, waarvan jij denkt; hier ligt mijn specialiteit. Rondom jouw specialisatie bedenk je een verbetervoorstel. Je gaat dus eerst op zoek naar 'knelpunten' hierin.
Bijvoorbeeld: "Deelnemers die niet kunnen lezen hebben veel meer moeite met plannen en zijn daardoor minder zelfstandig. " Er moet aandacht komen voor betere communicatie met analfabeten. Hiervoor wil ik het 'picto-programma' introduceren".
Opstellen en uitvoeren verbetervoorstel
● Verzamel knelpunten rondom jouw onderwerp. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren ga je aan de slag met één gekozen knelpunt. Dus kies wat je aanspreekt.
● Dit doe je door te onderzoeken: literatuur / Internet / tijdschriften
● Welke evidence based/practice based en actuele artikelen kun je hierover vinden?
● Doe een voorstel voor verbetering op grond van je onderzoek.
● Werk je voorstel uit.
● het knelpunt;
● de richtlijnen, voorschriften en regels die van toepassing zijn;
● de geraadpleegde evidence based / practice based en actuele
artikelen;
● gemotiveerd voorstel voor verbetering.
● Bedenk een stelling over dit onderwerp waarmee je collega's prikkelt tot nadenken/discussie.(je hoeft het niet eens te zijn met de stelling) .
● Hoe stimuleer jij je collega’s om het voorstel uit te voeren.
* t.a.v. de stelling: Bijv. " Demente ouderen moet je niet veel aanraken, daar schrikken ze van". Je hoeft het niet eens te zijn met deze stelling. In de discussie die volgt kun jij dan doorvragen bij de groepsleden. Wat zijn voordelen van aanraken, wat zijn nadelen? Hoe kan het dat jij dit zo ervaart? enz. Stel vooral open vragen aan je groepsleden.
De discussie heeft hoe dan ook te maken met kwaliteitszorg; want je legt iets op tafel waarbij een iedereen goed nadenkt over de begeleiding /methodiek / visie /aanpak en/of een protocol.
De presentatie maak je in pwp of prezi en stuur je op via it's learning zie plannings kopje!!!
Beoordelingsformat
Wat moet er nu in het verslag kwaliteitszorg
Het verslag kwaliteitszorg wordt beoordeeld op de volgende criteria.
Opdracht |
Eis |
Feedback docent |
Naam en Logo |
Creatief bedacht met mooie onderbouwing |
|
Missie |
Is duidelijk beschreven |
|
Visie |
Is duidelijk beschreven |
|
Kernwaarden |
Er worden minimaal vijf kernwaarden benoemd |
|
Organogram |
Er wordt schematisch aangegeven hoe de organisatiestructuur in elkaar zit |
|
Rollen van de gespecialiseerde persoonlijk begeleider |
Duidelijk functieprofiel (taken & verantwoordelijkheden)
Duidelijk persoonsprofiel ( karakter/ kwaliteiteiten)
|
|
Protocollen die linken met kwaliteitsverbetering |
Overzicht van twee belangrijke protocollen |
|
Procedures (Klachtenprocedure of Meldcode Huiselijk geweld & kindermishandeling) |
Er is een duidelijk stappenplan zichtbaar wat je moet doen als.... |
|
Wettelijke richtlijnen |
Er zijn twee wettelijke richtlijnen beschreven waar de instelling aan voldoet. |
|
checklist presentatie
De presentatie die je gaat geven moet aan een aantal criteriapunten voldoen. Je wordt op de volgende onderdelen beoordeeld:
- De theorie is gekoppeld aan de praktijk en aan je plan kwaliteitszorg
- Je maakt gebruik van digitale ondersteuning (PowerPoint , Prezi of een andere digitale presentatievorm)
- Er volgt een discussie n.a.v. jouw presentatie waar de gehele groep aan deelneemt. Deze discussie wordt door jou geleid. Maak hiervoor per persoon een stelling.
- Onderhoudend en boeiend (geen voorlees- of opleesverhaal)
- Correct Nederlands
- Duur van de presentatie: alleen: minimaal 30 (inclusief discussie), met z’n tweeën minimaal 45 minuten
Criteria |
O/V/G |
Voorbereiding: alles staat klaar aan het begin van de les |
|
INHOUD OPDRACHT KWALITEITSZORG
- Naam en zelfbedacht logo is aanwezig
- Missie en visie van de instelling is duidelijk
- Minimaal 5 kernwaarden toegelicht
- Organogram laten zien en kort toegelicht
- Wat wordt er verwacht van de gespecialiseerde persoonlijk begeleider?
- Er worden 2 Protocollen genoemd en uitgelegd waarom ze belangrijk zijn voor de kwaliteitszorg.
- Procedures is inzichtelijk van meldcode of klachtenprocedure
- Wettelijke richtlijnen; 2 voorbeelden waar de instelling zich verplicht aan moet houden.
|
|
INHOUD OPDRACHT DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING (SPECIALISATIE)
|
|
- Toont aan hoe je gewerkt hebt aan deskundigheidsbevordering; waarom interesse voor jouw onderwerp? Waarin zit jouw expertise?
|
|
- Relevatie gekozen onderwerp met beroep
|
|
- Evidence based artikel uitgelicht
|
|
- Geeft en ontvangt feedback nav delen deskunidgheid / presentatie
|
|
Feedforward Formulier