Project gemeente 2021

Project gemeente 2021

Project gemeente 2021

Inmiddels is het mei 2021 en al enige tijd is er een overleg met meneer S. Heerdink en mevrouw C. Sinke over een nieuw project.

De leerlingen zijn weer druk aan de slag geweest met algemene lessen over burgerschap en politiek. De komende lessen worden wat specifieker.

Gelukkig lijkt het er nu op, dat we ook echt naar de gemeente toe mogen binnenkort. Inmiddels zijn de regels wat versoepelt, vanuit de RIVM en we kunnen we onze ouders op de hoogte gaan stellen van ons nieuwe project.

Op 20 mei gaat het project van start en komt meneer Heerdink op school om instructie over het project te geven. Dat betekent dat alle leerlingen aanwezig zijn, we op het grote zorg en welzijn plein zitten en de helft van de klas aan de slag gaat met het project en de andere helft een toelichting van meneer Heerdink zal krijgen. 

 

Programma

Lesprogramma Bezoek Gemeenteraad aan ’t Ravelijn – het programma

 

De gemeenteraad van de gemeente Steenbergen heeft aangeboden enkele gastlessen te verzorgen. Om ons daarop voor te bereiden en om een beetje te weten, wat we gaan doen, hier alvast een voorlopig programma:

 

Vanaf begin mei 2021

 

  1. Lees het voorstel ‘Betaalbaar wonen in de gemeente Steenbergen – ook voor nestverlaters’ (Bijlagen 5).
  2. Bespreking in de klas:

Het betreft een initiatiefvoorstel van de Volkspartij (coalitie) en PvdA (oppositie). De raad maakt gebruik van zijn recht op initiatief en doet een voorstel om de kaders voor het woonbeleid aan te vullen. Het betreft een onderwerp dat jongeren aangaat, omdat er specifiek beleid wordt gevraagd voor jongeren die het ouderlijk huis verlaten (nestverlaters). Voor de raadsleden is het prettig om juist met jongeren over dit onderwerp in gesprek te gaan.

 

 

  1. Bekijk het amendement (= wijzigingsvoorstel) van de VVD op dit voorstel (bijlage 6) en het bijbehorende besluit (bijlage 7).
  2. Later wordt jullie gevraagd een eigen amendement op het voorstel te verzinnen en dit te presenteren aan de raadsleden.

 

  1. Bekijk de bespreking van het voorstel in de besluitvormende raad van 25 maart 2021, via het raadsinformatiesysteem (raad.steenbergen.nl). Geef daarbij speciale aandacht aan het amendement en de bespreking hiervan in de raad.

 

  1. Bespreking in de klas: we gaan op zoek naar de bespreking van het betreffende initiatiefvoorstel in het raadsinformatiesysteem. Hoe werkt een raadsinformatiesysteem ? Hoe probeert de VVD  het voorstel te wijzigen ( door een amendement in te dienen)?

 

20 mei 2021

 

 

Jullie krijgen een introductie van meneer S. Heerdink, hij is raadsadviseur bij de gemeente steenbergen. Wat betekent dat?  Hij geeft advies en dienstverlening aan gemeenteraden, griffiers, rekenkamers, (lokale) politieke fracties en maatschappelijke initiatiefnemers. Tevens beschikbaar als interim griffier, raadsadviseur of commissiegriffier.

 

Tevens krijgen jullie les,  een introductieles over ons project.

 

Denk nog eens aan de lessen gesprekken met een opdrachtgever. Meneer Machielse zal kijken of jullie inderdaad nu weten, hoe je je gedraagt, in zo’n gesprek! Wat was er ook alweer belangrijk dan? Zorg dat je dit ook doet………

 

Les 2: o.v. 3 juni 2021:

 

De leerlingen krijgen een lesprogramma (+/-45 minuten) van enkele raadsleden. Het gaat daarbij maar in zeer beperkte mate om theoretische kennis. Er zal vooral een gesprek worden gevoerd over de volgende onderwerpen:

 

  1. Wie is de baas in de gemeente en hoe zijn de taken en rollen verdeeld?

 

  1. Welke instrumenten heb je als raadslid om je taken uit te voeren?

 

  1. Wat speelt er onder (lokale) jongeren en hoe komt dat onder de aandacht van de (lokale) politiek?
  1. Het betreffende initiatiefvoorstel

 

Les 3 nader te plannen, deze les zal zijn op het gemeentehuis:

 

Jongeren wordt gevraagd in groepjes een amendement op het initiatiefvoorstel voor te bereiden en uit te werken in drie sheets die ze aan de raadsleden moeten presenteren (bijlage 8). De sheets bevatten achtereenvolgens:

 

  1. Constateringen

 

  1. Overwegingen

 

  1. De voorgestelde wijziging

 

  1. De raadsleden reageren op de presentatie en voorgestelde wijzigingenWat speelt er in de (lokale) politiek en wat vind je daarvan

 

 

1A. introductie les : gemeente; dhr. Heerdink

Project gemeenteraad

 

 

Inleiding

 

In 2020 is met ‘t Ravelijn afgesproken dat er een scholierendebat zou plaatsvinden in de raadszaal van de gemeente Steenbergen. Het debat zou aansluiten op een lesprogramma over duurzaamheid en de leerlingen kennis laten maken met de lokale politiek en de gemeenteraad. In verband met Corona is dat helaas niet doorgegaan. Afgesproken is toen dat we voor het volgend jaar op zoek zouden gaan naar een alternatief.

 

Inmiddels is de situatie rond Corona enigszins verbeterd. Ondanks enkele versoepelingen ligt een scholierendebat echter nog steeds niet voor de hand. Wel is de gemeenteraad van Steenbergen gestart met het opzetten van een lesprogramma voor scholieren, dat op termijn regionaal moet worden ingezet. Wij nodigen jullie graag uit ons daarbij te helpen, door als eerste groep het lesprogramma te doorlopen.

 

Wat gaan we doen?

 

Afgelopen maanden is met de gemeenteraad gewerkt aan een lesprogramma waarbij scholieren niet alleen iets leren over de politiek, maar politici ook iets leren van de scholieren. Het programma bestaat globaal uit drie stappen:

 

  1. Scholieren bestuderen een voorstel waarover de raad recent en besluit heeft genomen en dat van belang is voor jongeren.

 

  1. Gemeenteraadsleden komen wat vertellen over de lokale politiek en bespreken met de scholieren het betreffende voorstel (en andere zaken die spelen in de lokale politiek en onder jongeren).
  2. Scholieren komen in groepjes naar de raadszaal om een voorgestelde aanpassing (amendement) op het voorstel te presenteren aan de raadsleden.

 

Lesprogramma

 

We willen graag de bovenstaande stappen met jullie doorlopen :

 

Les 1 (20 mei) introductie van het project

Les 2 (o.v. juni) raadsleden komen op school het project toelichten

Les 3 (n.o.t.k.) leerlingen gaan naar het gemeentehuis hun presentatie laten zien.

 

 

 

Wat vragen we van jullie?

 

Ter voorbereiding op het bezoek van de raadsleden, willen we jullie vragen het bijgaande voorstel te bestuderen, de behandeling ervan in de raadsvergadering te bekijken en dit te bespreken in de klas of in groepjes. Wat vinden jullie van het voorstel en waarom?

 

Het gaat hier om een initiatiefvoorstel vanuit de gemeenteraad, waarbij twee fracties voorstellen het woonbeleid zo aan te passen dat rekening wordt gehouden met zogenaamde ‘nestverlaters’ (jongeren die na een studieperiode terugkomen naar Steenbergen om hier weer te gaan wonen).

 

Het voorstel is enkele maanden geleden aangenomen in de Gemeenteraad, waarbij de VVD heeft geprobeerd het voorstel aan te passen via een amendement. Naast dat we graag met jullie het onderwerp zelf bespreken, willen we jullie vragen goed op te letten bij het bespreken van dit

 

amendement. Voor het tweede deel wordt van jullie immers gevraagd zelf een amendement op te stellen en te presenteren.

 

Om jullie alvast een beetje op weg te helpen bij het maken van de presentatie, mogen jullie naast een titelblad maar drie sheets gebruiken, die achtereenvolgens als titel meekrijgen:

 

  • Constateringen

 

  • Overwegingen

 

  • Voorgestelde wijziging

 

Tijdens de presentatie worden jullie gevraagd de constateringen en overwegingen toe te lichten en daarmee de argumenten op een rij te zetten voor de door jullie groepje voorgestelde wijziging in het lesprogramma.

 

Tenslotte

 

Politiek gaat over dilemma’s. Dat is iets anders dan een probleem. Voor een probleem is een oplossing, bij een dilemma liggen er keuzes voor. Ga dus niet op zoek naar het enige juiste antwoord. Dat is er niet. Zorg dat je jouw keuzes onderbouwt, zodat anderen jouw argumenten kunnen betrekken bij de keuze die zij maken.

 

We hopen er met dit lesprogramma niet alleen voor jullie een paar leuke en leerzame dagen van te maken, maar ook zelf wat van jullie op te steken. Laat ons weten wat je vindt en vooral ook waarom.

 

We wensen jullie veel succes bij de voorbereiding en zien jullie graag op 20 mei en 3 juni.

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Sjors Heerdink

 

 

 

 

 

Raadsadviseur gemeente Steenbergen

1B. Hoe zat het ook alweer?

Inmiddels hebben we alweer wat lessen over politiek en burgerschap achter de rug.

Nu gaan we het project starten.

Nog even kort een herhaling van belangrijke punten (de powerpoint zal ik toelichten) en dan kunnen we aan de slag!

Alle ouders ontvangen nog een brief van de school met een toelichting.

Voor nu, maak er wat van dames en heren! C. Sinke.

Bijlages van de gemeente

Jullie amendement

  • Het arrangement Project gemeente 2021 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Carolien Sinke Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-06-25 14:18:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    de Graaf, Esther. (z.d.).

    Profiel Dienstverlening en producten

    https://maken.wikiwijs.nl/113271/Profiel_Dienstverlening_en_producten

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.