Corona

Corona

Wat is het Corona / Covid-19?

Zo ziet het virus er ongeveer uit
Zo ziet het virus er ongeveer uit

Corona, ookwel Covid-19 genoemd, is de ziekte die je krijgt van het SARS-Cov-2 virus.

(SARS-Cov-2 is de officiele naam van het virus, Corona is de benaming voor de ziekte die je van het virus krijgt. Het heet Corona, omdat het virusdeeltje onder microscoop lijkt op een kroontje.)

 

Het virus bestaat al sinds 2019, en de uitbraak werd door 'The World Health Organization' vanaf 11 Maart 2020 gezien als een pandemie, ofwel, een wereldcrisis.

Sinds die tijd is het virus de oorzaak geweest van 3,3 miljoen doden over de hele wereld, waaronder vooral ouderen met hart- en vaatziektes, kanker, longproblemen of andere aandoeningen.

Het virus werkt op dezelfde manier als andere virussen, en besmet niet alleen mensen. Ook andere dieren zoals honden kunnen het oplopen.

Waar komt het vandaan?

De uitbraak van dit virus begon rond een voedselmarkt in China. Echter bleek er in 2019 al iemand besmet te zijn geweest, dus het is waarschijnlijk niet op de markt ontstaan. Wel weten we dat het afkomstig is van een dier, omdat het virus sterk lijkt op de eerdere SARS en MERS virussen die van vleermuizen afkwamen. Het huidige SARS-Cov-2 virus dat dat globaal biljoenen levens terroriseert is dus waarschijnlijk een mutatie van deze eerdere virussen.

 

Sinds dien heeft het virus zich verspreid naar alle andere continenten.

Hoe verspreid het zich?

Virusdeeltjes zijn super klein, nog veel kleiner dan bacteriën, en kunnen op zichzelf niet in leven blijven. Ze kunnen zichzelf alleen vermeerderen binnen de cellen van ons lichaam, of het lichaam van een ander dier.

Buiten een lichaam kan het virus maar een paar uur tot een paar dagen overleven.

Ze zijn dus afhankelijk van ons om te blijven bestaan!

Dit virus komt vooral binnen via ademhaling, en het bind zich graag aan de cellen van de luchtpijp en longen. Hier begint de infectie vaak.

Als een bacterie, virus of parasiet in een levend wezen binnendringt en zich daar vervolgens vermenigvuldigt, spreken we van een infectie.

Eenmaal in je cellen vermeerdert het zich en richt schade aan. De virusdeeltjes kunnen zo in je speeksel terecht komen, en je ademt ze ook uit in de lucht..

Andere mensen kunnen dit inademen en zelf besmet raken! Als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren. Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.

Het zal je verbazen hoe vaak een mens aan zijn/haar gezicht zit per dag!

 

Het duurt een paar dagen na je besmet bent geraakt voordat het virus genoeg gedeeld heeft om je ziek te maken. Het immuunsysteem doet er ook even over om de ziekte te herkennen en er op te reageren.

De periode dat je wel besmet bent, maar geen last hebt van symptomen (ziekheid), heet de Incubatieperiode. In deze paar dagen merk je niet dat je ziek bent, maar toch kan je het virus al verspreiden naar anderen.

Je kunt dus al besmettelijk zijn vlak voordat je klachten hebt.

Wat doet het virus met ons lichaam?

Iedereen kan ernstig ziek worden van het virus, maar niet iedereen heeft er evenveel last van.

Als je immuunsysteem op tijd reageert op het virus, kan het minder klachten veroorzaken. Echter, is het immuunsysteem niet even efficient bij iedereen. Na mate je ouder wordt gaat de werking van je immuunsysteem achteruit. Ook bepaalde aandoeningen kunnen je immuunsysteem verzwakken. Mensen die chemo gebruiken om kanker te bevechten zijn kwetsbaar. Hun immuunsysteem heeft al veel te verdragen.

Het virus zit voornamelijk bij de longen en luchtpijp. Mensen met longproblemen kunnen dus ook sneller permanente longschade krijgen. Ook hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk verhogen de kans op hevige klachten tijdens een infectie. Je weet nooit precies hoe erg het zal zijn.

Kinderen hebben minder klachten!

Kinderen met Corona hebben minder vaak heftige klachten dan volwassenen, blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu! Ook lijkt het dat zij anderen minder vaak besmetten dan volwassenen. Toch moeten we voorzichtig zijn, want als kinderen ouderen besmetten, kunnen de ouderen nog steeds ernstig ziek worden.

 

RESISTENTIE:

Wanneer het immuunsysteem antistoffen gaat aanmaken tegen het virus, zal het virus langzaam verdwijnen uit je lichaam. Je klachten zullen dan minder worden. 

Je lichaam zal dan geheugencellen gaan maken die het virus kunnen herkennen. Zo kan het immuunsysteem de volgende keer sneller reageren op hetzelfde virus, waardoor je vaak zelfs geen klachten krijgt na besmetting.

Dit heet immuniteit (of) resistentie. Je bent nu resistent / immuun tegen de ziekte.

Helaas verdwijnen de geheugencellen die het virus onthouden langzaam uit je bloed. Na een eerste infectie ben je dus maar voor een aantal weken of maanden immuun. Wanneer je een tweede keer besmet raakt zal je lichaam nog veel meer van deze geheugencellen aanmaken, waardoor je nog veel langer immuun wordt. Soms zelfs voor vele jaren.

Als je lichaam zelf immuun wordt, heet het: natuurlijke immuniteit.

Voor veel ziektes kan je in het ziekenhuis een spuitje krijgen. Dan wordt je ook immuun zonder ziek te worden. Ze spuiten dan een verzwakte versie van het virus in je lichaam, die minder schade doet, zodat je lichaam antistoffen gaat maken en immuun wordt. Soms moet je dus ook 2x een spuitje (ookwel vaccin genoemd) krijgen, omdat je anders na een paar weken of maanden al niet meer immuun bent.

Immuun worden dankzij het inspuiten van een vaccin, heet kunstmatige immuniteit.

 

Vaccin tegen het Coronavirus bestaat al, maar duurt lang om te ontwikkelen omdat er veel moet worden getest voordat we zeker weten dat het vaccin veilig is voor mensen.

Meisje in het ziekenhuis krijgt een injectie
Meisje in het ziekenhuis krijgt een injectie

Wat zijn symptomen van de ziekte?

De meestvoorkomende klachten bij COVID-19:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Minder voorkomende klachten:

  • Vermoeidheid
  • Algehele pijnklachten
  • Oogpijn
  • Spierpijn
  • Duizeligheid
  • Prikkelbaarheid/verwardheid
  • Buikpijn
  • Afvallen/verlies van eetlust
  • Diarree
  • Overgeven / misselijkheid
  • Oogontsteking
  • Verschillende huidafwijkingen
  • Zich niet lekker voelen

Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen besmetting?

Als je goed afstand van anderen houdt (minimaal 1,5 meter) en regelmatig goed je handen wast, is de kans dat je besmet raakt door de druppeltjes erg klein. De kans dat je zelf anderen besmet is erg klein als je afstand houdt van anderen, niest en hoest in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruikt en thuis blijft als je klachten hebt.

 

ISOLATIE:

Als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je hebt COVID-19 (je bent getest en de uitslag was positief) dan ga je in isolatie. Je blijft dan thuis. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan. Zo kun je anderen niet besmetten en zul je het virus niet verder verspreiden.

Genezing en het verslaan van de ziekte.

Door zo min mogelijk mensen te besmetten dammen we het virus in. Als we dit combineren met het ontwikkelen van een vaccin, kunnen we de ziekte zo erg indammen dat we er bijna geen last meer van hebben. Dit werkt alleen als genoeg mensen zich laten vaccineren (een vaccin krijgen).

We kunnen verschillende dingen doen om besmettingen te verminderen.

- Draag een mondkapje (zo adem je niet snel in iemands gezicht en vang je druppels op)

- Kom minder in de buurt van andere mensen

- Als je twijfelt of je ziek bent, ga thuis in isolatie, weg van andere mensen

- Als je twijfelt of je ziek bent, kun je jezelf laten testen!

- Was of ontsmet regelmatig je handen, daardoor dood je het virus

 

Samen verslaan we dit virus.

  • Het arrangement Corona is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Robin Bernsen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-05-14 00:30:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is een samenvatting van wat Corona is m.b.t. de opdrachten van de les.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.