Opdracht: Overheid en de coronacrisis - vwo456

Opdracht: Overheid en de coronacrisis - vwo456

Overheid en de coronacrisis

Inleiding

De coronacrisis begon in Nederland februari 2020 en had grote economische gevolgen. De maatregelen tegen de verspreiding van het virus hadden een negatief effect op de economie van Nederland. Om de negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken stelde de overheid een uitgebreid hulpplan op. Dat hulpplan was vooral bedoeld om bedrijven die in geldnood kwamen te ondersteunen.

Wat denk jij?

Hieronder zie je een aantal economische sectoren. Zet de sectoren op volgorde van economische schade. Zet de sector met de minste schade bovenaan en de sector met de meeste schade onderaan.

  • luchtvaart
  • bouwsector
  • detailhandel
  • supermarkten
  • recreatiesector (toerisme)
  • onderwijs
  • cultuursector
  • horeca

Vergelijk jouw volgorde met de volgorde van een klasgenoot.
Bespreek de verschillen.

Eindtermen

Domein H: Welvaart en groei
De kandidaat kan in contexten analyseren wat op nationaal en op mondiaal niveau de oorzaken zijn van economische groei en van de verdeling van inkomen en welvaart.

Kernbegrippen

  • omschrijven wat wordt verstaan onder conjuncturele en structurele economische groei.

  • de rol van de overheid op economische groei omschrijven.

 

 

Activiteiten

De overheid en coronacrisis
Oriëntatie Inhoud
Kennisbank Economische groei + toepassingsopdrachten
  Effectieve vraag en werk + toepassingsopdrachten
  Belastingstelsel + toepassingsopdrachten
Aan de slag Inhoud
Onderzoeksvraag Je onderzoekt de stelling: De les van de overheid moet zijn dat een sterke overheid nodig is.
Stappen Je bekijkt het effect van de coronacrisis op verschillende sectoren en bekijkt het effect van overheidsmaatregelen.
Eindproduct Discussie over de stelling.
Afronding Inhoud
Samenvatten Kennisbank Economische groei + toets
  Kennisbank Effectieve vraag en werk + toets
  Kennisbank Belastingstelsel + toets
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht heb je 3 à 4 uur nodig.

  • 1 uur voor het bestuderen van de onderwerpen in de Kennisbank.
  • 1,5 uur voor het stappenplan.
  • 1 uur voor de afronding.

 

Oriëntatie

Kennisbank: Economische groei

Bestudeer het volgende onderwerp uit de Kennisbank.


Doe nu de volgende opdrachten.

Kennisbank: Effectieve vraag en werk

Bestudeer het volgende onderwerp uit de Kennisbank.


Doe nu de volgende opdrachten.

Kennisbank: Belastingstelsel

Bestudeer het volgende Kennisbankitem.

Gebruik de informatie uit de Kennisbank bij het maken van de volgende opdrachten.

Aan de slag

Onderzoeksvraag

Hoofdvraag
Je onderzoekt de stelling: De les van de overheid moet zijn dat een sterke overheid nodig is.

Deelvragen:

  • Wat is het economische effect van de coronacrisis binnen verschillende sectoren?
  • Hoe probeert de overheid de nadelige gevolgen van de crisis te beperken?
  • Wat wordt bedoeld met het 'nieuwe normaal'?
    Is er sprake van veranderingen door de coronacrisis?

Stap 1: Verschillende sectoren

Al een maand na het begin van de coronacrisis was het duidelijk dat de coronacrisis economische gevolgen zou hebben. Er zou sprake zijn van een krimpende economie: door de lockdown zou de consumptie afnemen en de werkloosheid zou waarschijnlijk stijgen. Maar het was ook toen al duidelijk dat gevolgen per sector zeer verschillend zouden zijn.

Hieronder lees je over de gevolgen van de coronacrisis voor twee sectoren.

Luchtvaart

Vanaf februari 2020 werd het aantal vluchten van en naar China beperkt. Vanaf maart gingen er ook minder vluchten, eerst van en naar Italië, maar vervolgens ook al snel naar andere Europese landen en de VS. Het aantal luchtreizigers nam snel af met grote invloed op het internationale (lucht)verkeer en toerisme. Al snel na het begin van de crisis waren er geluiden over gedwongen ontslagen in de luchtvaart en toerisme.

 

Supermarkten

Aan het begin van de coronacrisis gingen de mensen, terwijl daar geen noodzaak voor was, massaal hamsteren. Er ontstond een run op medicijnen, toiletpapier en ander houdbare producten. Maar niet alleen door het hamsteren stegen de verkopen in supermarkt. In alle maanden sinds het begin van de coronacrisis hebben de supermarkten een hogere omzet gedraaid dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Goed nieuws voor jongeren die een baantje als bijvoorbeeld vakkenvuller zochten; werk genoeg.

 

Maak de volgende opdracht.

Stap 2: Overheidsmaatregelen

De coronacrisis leek op het eerste gezicht misschien een gezondheidscrisis. Maar de maatregelen die nodig waren om de verspreiding van het virus in te dammen, hadden ook gevolgen voor de economie.

Beleid overheid

Het beleid van de overheid was er op gericht om zoveel mogelijk banen te behouden. Daarom waren er allerlei financiële regelingen om bedrijven, zzp-ers en instellingen te ondersteunen tijdens de crisis. Hieronder twee voorbeelden. 

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)

Ondernemers kunnen een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten 20% of meer van hun omzet te verliezen. Werkgevers kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Met die tegemoetkoming kunnen werknemers met een vast contract en werknemers met een flexibel contract doorbetalen.
Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een NOW-toekenning is dat de werkgever geen ontslagaanvraag indient bij het UWV om bedrijfseconomische reden.

 

Financiële regelingen sportsector

De sportsector wordt hard getroffen door het coronavirus. De unieke Nederlandse sportinfrastructuur, die wordt gedragen door verenigingen en vrijwilligers, staat onder druk. Sectorspecifieke steun is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze sector, ook na deze periode van maatregelen, haar bijdrage weer kan leveren aan het fit houden en weerbaar maken van de Nederlandse bevolking.

Specifiek voor de sportsector is er een steunpakket voor amateursportorganisaties. Dit pakket bestaat onder andere uit:

  • Een huurkwijtscheldingsregeling voor verhuurders die een accommodatie verhuren aan een sportvereniging.
  • Een regeling tegemoetkoming in de vaste lasten voor verenigingen met accommodatie in eigendom of beheer.
  • Uitkering voor gemeenten en exploitanten van ijsbanen en zwembaden die door corona in de financiële problemen zijn gekomen.

 

Maak de volgende opdrachten.

 

Stap 3: 'Nieuwe normaal'

Column

Lees onderstaande column van Peter de Waard uit de Volkskrant van 28 april 2021

COLUMN PETER DE WAARD

Komt na de pandemie onherroepelijk de grote opbloei?

28 april 2021

Na de Spaanse griep kwamen de roerige jaren twintig, een periode van ongebreidelde voorspoed en optimisme. Tenminste, in Nederland. Er kwamen sociale wetten tot stand, zoals de achturige werkdag, de ouderdomswet, de invaliditeitswet en de ziektewet.

Er werden kwalitatief goede arbeiders­woningen ontworpen door architecten van de Amsterdamse school en ze werden ook ­gebouwd. Er verrezen tuindorpen aan de rand van de grote steden. De Zuiderzeewerken werden opgepakt en de ruilverkaveling begon. Vrouwen gooiden hun korsetten af. De radio en de auto braken door. En Abraham Tuschinski opende een bioscooptheater.

Helaas herhaalt de geschiedenis zich zelden. Maar er valt wel iets van te leren. Ook nu is er grote behoefte aan nieuwe sociale wetten, meer gelijkheid en betaalbare huisvesting. Grote infrastructurele projecten moeten worden opgepakt, vooral in het kader van de verduurzaming. De communicatie en mobiliteit zullen veranderen, net als de entertainment­industrie. Er is optimisme. Nu de vaccinaties effect sorteren, worden de groeicijfers continu naar boven bijgesteld. De Chinese economie groeit dit jaar mogelijk met 8,5 procent, die van de VS met 7 procent en Groot-Brittannië 6 procent – allemaal vele procentenpunten hoger dan begin dit jaar werd verwacht.

Alleen op het vasteland van Europa, waar het vaccinatieprogramma langzamer verloopt, trekt de groei langzamer aan. En in de derde wereld is er nog heel weinig gebeurd, zoals blijkt uit de crisis in India.

Maar ook daar zal deze pandemie een keer eindigen. Onlangs voerde The Economist historisch onderzoek op naar de gevolgen van grote pandemieën voor de wereldeconomie in de geschiedenis, zoals de pest in de middeleeuwen en de cholera-epidemie in de jaren twintig van de 19de eeuw. Het einde van de pest ging gepaard met de renaissance en de ontdekkingsreizen. ‘Mensen werden avontuurlijker. Ze durfden op schepen te stappen en op zoek te gaan naar andere landen, hetgeen minder riskant leek nu zoveel mensen thuis waren overleden’, aldus The Economist.

Het einde van grote crises ­– of het nu oorlogen zijn of pandemieën – gaat vaak gepaard met migratiegolven. Ook beginnen meer mensen in die perioden een eigen onderneming. Nooit was het ondernemerschap zo groot als in de jaren twintig – na de Spaanse Griep en de Eerste Wereldoorlog – en in de jaren vijftig – na de Tweede Wereldoorlog –, zo blijkt uit onderzoek.

Het IMF concludeerde onlangs dat pandemieën, en recentelijk de ebola- en sars-epidemie, leiden tot toenemende mechanisering, digitalisering en robotisering, vooral als de gezondheidszorg in gevaar is gekomen met als gevolg een economische neergang. Na de pest volgden de uitvinding van de boekdrukkunst en na de Spaanse griep de komst van de telefoon. De jaren twintig eindigden als een grote zeepbel met de Wall Street crash. Hopelijk herhaalt die geschiedenis zich niet.

 

Het nieuwe normaal: wat is dat eigenlijk?

Is de crisis een kans om te vernieuwen, om idealen te verwezenlijken?
Of is dat naïef, en zal het nieuwe normaal uiteindelijk toch gewoon het oude normaal blijken te zijn?

Tijdens de coronacrisis hoorde je van alle kanten: na de ­coronacrisis zal het leven nooit meer hetzelfde worden.
Er komt een ‘nieuw normaal’, en daar zullen we ons op moeten voorbereiden.
Maar wat is dat eigenlijk dan, dat nieuwe normaal?

Doe de volgende opdracht.

Stap 4: Eindopdracht

Economen zijn het ook lang niet altijd met elkaar eens. Er wordt veel gediscussieerd over de invloed die de overheid op het economische leven moet hebben. Sommige economen zijn voorstanders van een overheid op afstand. Andere economen pleiten juist voor een actieve overheid.

Je gaat je nu voorbereiden op een debat. Het debat gaat over de volgende stelling.

Stelling:
De les van corona moet zijn dat een sterke overheid nodig is.

Bedenk nu zoveel mogelijk argumenten vóór en tegen de stelling.
Schrijf de argumenten op een kladblaadje.

Lees nu eerst de Gereedschapskist hieronder door.

Debat voeren

Bij een debat hebben twee of meer mensen een verschillende mening over een onderwerp. Deze standpunten worden helder in beeld gebracht door argumenten voor het eigen standpunt te geven, of door de argumenten van de ander met tegenargumenten te bestrijden.

 

In debat

Ga met drie andere leerlingen in debat.

Twee spelen 'voorstander' en twee spelen 'tegenstander'.
Geef elkaar commentaar op de inhoud. Let ook op elkaars houding.
Zorg dat één iemand de voorzitter is.

Evalueer samen het debat. Maak hierbij gebruik van een Juryformulier.

Beoordeling

Tijdens het debat kijkt en luister je docent mee.
Bij de beoordeling van het debat let hij/zij op het volgende:

  • De standpunten werden duidelijk overgebracht.
  • De argumenten werden goed onderbouwd.
  • Bij de argumenten werden voorbeelden gegeven.
  • Er werd duidelijk gesproken.
  • De lichaamstaal paste bij de toon van het debat.


Succes!

Afronding

KB: Economische groei + toets

De theorie bij deze opdracht vind je in de Kennisbank.

Maak de toetsvragen.

KB: Effectieve vraag en werk + toets

De theorie bij deze opdracht vind je in de Kennisbank.

Maak de toetsvragen.

KB: Belastingstelsel + toets

De theorie bij deze opdracht vind je in de Kennisbank.

Maak de toetsvragen.

Terugkijken

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de eindterm bij deze opdracht door en zorg dat je de eindterm aan een klasgenoot kunt uitleggen.

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht stond 3 à 4 uur.
    Klopt de tijdsinschatting een beetje? Geef aan hoe lang je ongeveer met de Oriëntatie - Aan de slag en Afronding bezig bent geweest.
  • Inhoud:
    Schrijf op wat je van de opdracht vond. Geef de opdracht een cijfer.
  • Afronding:
    Heb je de toetsen in de Afronding goed gemaakt?
  • Het arrangement Opdracht: Overheid en de coronacrisis - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-11-29 09:48:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema 'Welvaart en groei', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst komt er een opdracht over de economische groei, effectieve vraag & werk en het belastingstelsel. Daarna bestaat de opdracht uit een onderzoeksvraag, vier stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht onderzoek je de stelling: De les van de overheid moet zijn dat een sterke overheid nodig is. De onderzoekvraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerpen zijn: economische effect van de coronacrisis, nadelige gevolgen van de crisis en het 'nieuwe normaal'. Bij de eerste stap ga je bezig met de verschillende sectoren. Bij stap 2 ga je bezig met de overheidsmaatregelen. Bij de derde stap ga je bezig met het 'nieuwe normaal'. Bij stap 4 ga je bezig met een eindproduct om antwoord te geven op de stelling. Hier ga je een debat voeren. Ter afsluiting is er een toets over e economische groei, effectieve vraag & werk en het belastingstelsel. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
    Leerniveau
    VWO 6; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Welvaart en groei; Economie; Welvaart; Economische groei;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, conjuncturele economische groei, economie, luchtvaart, overheid, overheid en de coronacrisis, stercollectie, structurele economische groei, vwo456, welvaart en groei

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Economie. (2021).

    Opdracht (extra): Overheid en de coronacrisis - vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/173375/Opdracht__extra___Overheid_en_de_coronacrisis___vmbo_kgt34

    VO-content Economie. (2021).

    Opdracht: Economische groei KB - vwo456

    https://maken.wikiwijs.nl/168738/Opdracht__Economische_groei_KB___vwo456

    VO-content Economie. (2021).

    Opdracht: Effectieve vraag en werk KB - vwo456

    https://maken.wikiwijs.nl/168744/Opdracht__Effectieve_vraag_en_werk_KB___vwo456

    VO-content Economie. (2021).

    Opdracht: Inkomensverdeling - rekenkundig - vwo456

    https://maken.wikiwijs.nl/168741/Opdracht__Inkomensverdeling___rekenkundig___vwo456

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Economische groei

    Effectieve vraag en werk

    Belastingstelsel

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.