SE 3 MAVO [20/22]: "Schoon (&) Water"

SE 3 MAVO [20/22]: "Schoon (&) Water"

Route & planning

opbouw

► De quest is opgebouwd uit vier blokken met elk een eigen aandachtspunt. In elk blok ga je  
zelf weer de theorie op- & uitzoeken aan de hand van opdrachten én ga je een practicum
doen.

  1. Het eerste blok is de kennismaking met het practicum en verkenning van het lab. Wat gebruik je allemaal bij scheikundeproeven en hoe kan je veilig werken.
  2. In het tweede blok besteed je aandacht aan water in het algemeen; in welke vormen kom je het op aarde tegen en hoe/waarvoor gebruiken we water.
    Tijdens het practicum ga je uitzoeken hoe je mbv. water bepaalde stoffen in een mengsel van elkaar kan scheiden
  3. Bij volgende blok ga je onderzoeken wat er allemaal komt kijken vóór we water als drinkwater kunnen gebruiken. Omdat bij waterzuivering o.a. gebruik wordt gemaakt van neerslagreacties met zouten ga je "zouten" als scheikundeonderwerp hier nader bestuderen
  4. Het laatste blok focust op water als oplosmiddel in toepassingen als cosmetica en schoonmaakmiddelen. Bij die schoonmaakmiddelen komen heel vaak "zuren & basen" om de hoek kijken; dit is dan ook het scheikundeonderwerp dat je in dit (dubbele) blok uitgebreid gaat onderzoeken.

Hieronder staat alles nog een keer in één schema bij elkaar...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

planning

► Met elk blok ben je ongeveer één week bezig waarin je dan informatie opzoekt en gebruikt om vragen/opdrachten te maken. Ook ga je elke week een practicum doen waarin je o.a. leert hoe je een experiment bedenkt, uitvoert en uitwerkt tot een conclusie.

Als je dat allemaal serieus en met aandacht doet leer je ook meteen de dingen die je (ook voor je eindexamen) moet weten, kennen en kunnen. Ga er vanuit dat je (naast het practicum) zo'n 2 - 3 uur per week nodig hebt om deze quest goed uit te voeren en af te ronden en je daarmee goed voor te bereiden op het SE.

► Aan het einde van elke week lever je een document met de titel van dat blok in met daarin de opdrachten en practicumverslagen in zodat je tijdig feedback kan krijgen.

!! In de zesde week moeten alle opdrachten en practicaverslagen zijn ingeleverd !!

!! In de zevende week is het SE. Het SE bestaat uit een aantal vragen die je met behulp van scheikundeproeven moet gaan onderzoeken/beantwoorden. Deze proeven moet je zélf bedenken en uitvoeren en de resultaten ervan werk je uit in een onderzoeksverslag.

 

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement SE 3 MAVO [20/22]: "Schoon (&) Water" is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2021-06-06 14:13:06
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
...
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open