Brons: Challenge slaap en herstel

Brons: Challenge slaap en herstel

Doel

Bewustwording creëren en kennis vergroten over het onderwerp slaap en herstel.

Ontwikkeling

Bij deze uitdaging ontwikkel je jezelf op het volgende:

  • Zelfreflectie
  • Opdoen van kennis over slaap
  • Luisteren
  • Gespreksvoering
  • Analyseren
  • Oplossingen zoeken

Uitdaging

We slapen allemaal, maar waarom is het zo’n belangrijke activiteit in ons leven? En al helemaal voor (top)sporters? Slaap zorgt ervoor dat we de volgende dag weer kunnen functioneren en presteren. Tijdens onze slaap herstellen we fysiek en mentaal. Tijdens de diepe slaap wordt het groeihormoon aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor groei en herstel. Ook wordt ons werkgeheugen leeggemaakt zodat je de volgende dag weer nieuwe informatie kan opslaan. Alles wat je overdag doet wordt ‘s nachts herhaald. Dan wordt ook bepaald of dit in de korte of lange termijn geheugen wordt opgeslagen.

Slaap wordt in ons lichaam geregeld door twee systemen. Het homeostatisch systeem (opbouw slaapdruk door adenosine) en het circadiaans ritme oftewel de biologische klok is een 24 uurs ritme waarin allerlei processen plaatsvinden. Met betrekking tot slaapprocessen zoals aanmaak melatonine ‘slaaphormoon’, serotonine ‘gelukshormoon’ en cortisol ‘stresshormoon’.

Puberteit

De meeste jonge talentvolle sporters bevinden zich in de puberteit. Tijdens de puberteit verandert er wat in de biologische klok. Het slaaphormoon melatonine wordt namelijk op een later tijdstip aangemaakt. Dat kan ervoor zorgen dat ze later in slaap vallen, lang liggen te woelen in bed en in de ochtend moeite hebben met opstaan. Hier kunnen we niks aan veranderen, maar we kunnen wel op de slaap hygiëne optimaliseren om er het beste van te maken.

 

 

Star, Sleeping, Tired, Cloud, Girl

Slaap hygiëne

Slaap hygiëne is een verzamelnaam voor: mindset – comfort – omgeving – routines – voeding – beweging – ontspanning. Dit zijn eigenlijk gedragsregels die een rol spelen bij jouw nachtrust en kunnen bepalen hoe jij slaapt.

 

  1. Doe zelf de slaaphygiëne-test op:
    https://topsportgelderland.nl/onze-expertises/gezond-presteren/slaap/  
     
  2. Verdiep je in literatuur over wat een goede slaaphygiëne is. Lever via een presentatie of korte video 6 tips aan om de slaaphygiene te optimaliseren. Voor elk thema (comfort – ontspanning – beweging – voeding – routines - slaapomgeving ) één tip.
  3. Geef ook in de presentatie of korte video aan hoe en wanneer je deze 6 tips kan gaan verbeteren. Daarvoor kun je ook de slaaphygiene checklist gebruiken (zie de bijlage). Kijk ook in de toolbox, om ideeën te krijgen over hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

Tips voor een goede slaap

Hieronder een bijlage die je goede tips geeft voor een goede slaap.

  • Het arrangement Brons: Challenge slaap en herstel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-09-20 12:01:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    We slapen allemaal, maar waarom is het zo’n belangrijke activiteit in ons leven? En al helemaal voor (top)sporters? Slaap zorgt ervoor dat we de volgende dag weer kunnen functioneren en presteren.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    brons, topsportonderwijs
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.