Mig Mag Lassen, een instructie voor PIE docenten

Safety first !

Lasgevaar: Safety first !

  • Electrocutie: bij het werken met 'open' elektriciteitsbronnen is er - per definitie - gevaar voor elektrocutie: Weet met welke spanningen je werkt (> 47 Volt wisselspanning of 100 mili Ampére is al levensbedreigend!)
  • Brandgevaar: maar ook verbranding van je huid is een reëel gevaar, vanwege de lasspetters die er áltijd zijn bij het lassen.
  • Explosiegevaar: als lasser sta je midden tussen de gevaarlijke stoffen (gassen, zuurstof, rook en stof) samen met gloeiend heet metaal is dat een gevaarlijke mix.
  • Stralingsgevaar: Ultra violette straling van het lasproces beschadigen de ogen en de huid (lasogen, verbrand): bescherm jezelf met brschermende kleding.
  • Stralingsgevaar: infraroodstraling die vrijkomt bij het lassen is erg slecht voor de ogen. gun jezelf daarom voldoende rust en las niet te lang achter elkaar (< 2 uur)
  • Vergiftigingsgevaar: Lasrook- of damp is áltijd giftig, laat je niks wijsmaken: er bestaat geen 'veilige' rook ook niet als het maar een beetje is (long- & orgaan aandoeningen). Zorg voor goede afzuiging/ventilatie.
  • Verstikkingsgevaar: CO², Argon, Helium zijn onbrandbare gassen, maar verdrijven jou omgevingslucht: zorg voor frisse lucht ofwel ventilatie.
  • Bevriezing: Kooldioxode of koolzuursneeuw (CO²): is zwaarder dan lucht en is -80 graden celcius als het (ongecontroleerd) vrijkomt. Met CO² wordt bijvoorbeeld ook geblust!
  • Vergiftiging met Helium: Donald Duck bestaat niet! ingeademde Helium verdringt de zuurstof in je bloed en organen met zware verwonding of dood tot gevolg: 2 doden in de afgelopen 2 jaar! (Bron: Linde-gas.nl)
  • Spontane ontbranding: door het vrijkomen van zuurstof is ontsteking door statische elektriciteit van brandbare materialen (kleding!) zéér aannemelijk en dus zéér gevaarlijk.

 

Vraag:  lassen we (doorgaands) eigenlijk met gelijk- of met wisselspanning/-stroom ?

 

Colofon

Het arrangement Mig Mag Lassen, een instructie voor PIE docenten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2021-05-18 11:50:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De basiskennis van het MIG - MAG lassen
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
mig mag lassen

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/3p14MxbGEK8
https://youtu.be/3p14MxbGEK8
Video
https://youtu.be/mDZuC74utxo
https://youtu.be/mDZuC74utxo
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Toets Mig/Mag Lassen Inleiding

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open