Welkom
Hallo en welkom op de site voor Hoofdstuk 8 ! Op deze site staat alles wat we in de les behandelen en staat er per les precies uitgelegd wat er van je verwacht wordt. Lees daarom altijd goed wat er staat en vraag om hulp als je er even niet uitkomt.
Om te beginnen klik je op de les met de datum van de dag.
Les 21 april
In deze les maken de mensen op school de toets en kunnen de mensen thuis de laatste vragen stellen. Nadat de toets is afgenomen, heb je even kunnen bijkomen en ga je nu nog heel even productief zijn. Je gaat nu aan de slag met paragraaf 8.3. Zoals is verteld in de les slaan we Hoofdstuk 7 eventjes over en gaan we eerst door naar Hoofdstuk 8.
Begin daarom met het kijken van de onderstaande video !
Heb je de video gekeken ? Probeer dan opdracht 35 te maken. Let op ! Je moet eerst de rechthoek ABCD even natekenen in je schrift, voordat je het figuur kunt spiegelen.
Les 28 april
Deze les gaat over het spiegelen van figuren, net als de vorige les. In deze les gaan we ook een aantal begrippen leren. We beginnen deze les met het tekenen van een spiegelbeeld, gezamelijk.
Na deze prachtige tekening gaan jullie, mensen thuis, een opdracht doen met begrippen. De bedoeling is om de betekenis van een aantal begrippen op te zoeken en in je eigen woorden te zetten.
Opdracht
Vind de betekenis van de begrippen: beeld, origineel, overstaande hoeken, loodrecht, loodrechte lijn, middelloodlijn en deellijn.
De betekenis mag je opzoeken in je boek of op internet. Zet de betekenis van de begrippen in de Google Forms hieronder.
Heb je dit ingevuld ? Stuur mij een berichtje via Teams
Les 29 april
In deze les gaan jullie zelfstandig aan de slag met paragraaf 8.1. Bij deze paragraaf horen de volgende leerdoelen:
Aan het eind van de les…
…kan je de geleerde begrippen omschrijven in eigen woorden
…kan je symmetrische figuren herkennen en zelf creëren
…kan je symmetrieassen aanwijzen in figuren
…kan je in contextopgaven de essentiële gegevens in eigen woorden opschrijven
Opdracht 1
Deze les begin je met het ontdekken van de betekenis van twee begrippen: lijnsymmetrie en symmetrieas. De eerste opdracht is om voor jezelf de betekenis van deze begrippen op te zoeken in je boek / google / YouTube / iets anders. Zorg dat de betekenissen staan genoteerd in je schrift.
Heb je de betekenissen gevonden ? Kijk dan de onderstaande video.
Opdracht 2
Heb je de video bekeken ? Dan staat er hieronder een bestand voor jou klaar. Download dit bestand op je iPad en/of print het bestand uit. Kun je niet printen ? Neem dan de figuren uit het bestand over in je schrift. Zorg ervoor dat je heel precies tekent ! De opdracht is om de opdrachten van het werkblad te maken.
Helemaal klaar met het werkblad ? Laat mij dit dan even weten via een berichtje via Microsoft Teams. Dit mag in de teamchat of in een privébericht.
Opdracht 3
Als laatste opdracht van deze les ga je werken uit het boek. Op blz. 89 van boek 2 staan de opdrachten 13, 17, 18 en 19. Probeer deze opdrachten te maken en uit te werken in je schrift. De volgende les gaan we deze opdrachten bespreken. Heb je vragen ? Stuur me gerust een berichtje via Teams !
Les 20 mei
In deze les gaan we verder met hoofdstuk 8. We gaan een stukje herhaling doen van voor de vakantie en beginnen aan paragraaf 8.4. Om te beginnen maak je de opdrachten 13, 17, 18 en 19 als je dit nog niet had gedaan. Had je deze opdrachten al wel af ? Dan heb je geluk en hoef je deze opdrachten niet nog eens te maken en maak je alleen opdracht 21.
We gaan verder met paragraaf 8.4 die over draaisymmetrie gaat. Draaisymmetrie is net als lijnsymmetrie een vorm van symmetrie. Bij draaisymmetrie gaat het erom dan je een figuur zo kan draaien, dat het na de draaiing weer precies hetzelfde is. Denk bijvoorbeeld aan het logo van Mercedes. Als je dit logo 120 graden draait ziet het logo er nog precies hetzelfde uit.
Maak de opdrachten 40, 41, 42, 43, 44, 45 en 46. Let op ! Schrijf opdracht 46 gewoon in je schrift.
Les 26 mei
Deze les gaan we verder met paragraaf 8.4. Allereerst wil ik jullie vragen om de al gemaakte opdrachten van paragraaf 8.4 (40, 41, 42, 43, 44, 45 en 46) na te kijken. Zet een uitroepteken bij de opdrachten die je zou willen bespreken. Als jullie terugkomen in de vergadering is er ruimte om deze vragen te stellen en de opdrachten te bespreken.
Ben je hiermee klaar ? Kijk dan de onderstaande video
Heb je de video bekeken ? Maak dan de opdrachten 50, 51, 52, 53, 54 en 55.
Ben je hier mee klaar ? Kijk dan ook deze opdrachten na.
Ben je daarmee klaar ? Dan mag je mij een berichtje sturen via Teams.
Morgen gaan we het hebben over deellijnen, middelloodlijnen en overstaande hoeken.
Les 27 mei
In deze les gaan we de laatste theorie van H8 behandelen, namelijk schuifsymmetrie. Ook gaan we H8 herhalen, omdat over 2 weken woensdag de toets is. Begin met het kijken van de onderstaande video.
Heb je de video bekeken ? Neem dan de tekening van opdracht 62 over in je schrift en maak de opdracht. Maak ook opdracht 65 en 66. Deze opdrachten beginnen op blz. 109.
Ben je klaar met deze opdrachten ? Lees dan de theorie over Vlakvullingen op blz. 111.
Opdracht :
Stap 1. Zoek een vlakvulling van Maurits Cornelis Escher
Stap 2. Maak een screenshot van de vlakvulling die jij het mooist/leukst vindt.
Stap 3. Noteer in je schrift welke figuren de basis vormen van de vlakvulling.
Stap 4. Stuur een screenshot van de vlakvulling, die jij hebt gekozen, in de TeamChat op MT.
Klaar met de bovenstaande opdracht ? Maak dan de Gemengde Opgaven van H8