Politiek Juridisch

Politiek Juridisch

Welkom

Welkom klas 4 A,B en C

Wat fijn dat je er bent.

We gaan het in deze wikiwijs hebben over politiek en politiek in Nederland.

Bijna overal lees je wel eens iets over de politiek, in de krant, jornaals of in de media. Binnen de politiek worden er verschillende onderwerpen besproken en gediscuseerd. Er zijn veel mensen die een andere mening delen, niet iedereen is het altijd met elkaar eens. 

Politiek is een lastig onderwerp niet alleen voor jou maar ook veel andere leerlingen ervaren dit onderwerp als lastig. Binnen de politiek komen er veel moeilijke woorden aanbod en ingewikkelde constructes. 

Aan de linkerkant zie je verschillende tabs, het is belangrijk dat je die ook doorloopt. In lesmateriaal 1 en 2 vind je zowel theorie als opdrachten. Deze wikiwijs sluit je af met een eindtoets, het is dus belangrijk dat je de lesstof goed doorneemt zodat je de toets goed kan afronden.

Wat ga je doen in deze les:

 

1.  Het is de bedoeling dat je de wikiwijs individueel maakt.

2.  Je telefoon kan bepaalde tabs/filmpjes niet ondersteunen, maak het dus op je laptop/computer.

3.  Je hebt een lesuur de tijd om de wikiwijs te maken.

4.  Als je alles af hebt maak je de eindtoets.

 

Doelen

Jij weet straks hoe de Nederlandse overheid is georganiseerd.

Jij weet hoe een regering gevormd wordt

Jij weet door wie de wetten worden bedacht en uitgevoerd

Jij kent de rol van de eerst en tweede kamer

 

Veel plezier en succes!

 

 

Les materiaal 1

In dit gedeelte van de les gaan we het hebben over:

 

Democratie

Verkiezingen

De regering

Wat weet jij al van politiek

Voor dat je gaat starten met de les, ga je als eerst een kahoot maken om te kijken wat je al van politiek af weet.

 

Game pin: 092590

Democratie

Wat is een democratie?

Verkiezingen

Een belangrijk kenmerk van een democratie is dat er verkiezingen worden gehouden. Dit houd in dat de burgers mogen stemmen wie het land mag besturen. In Nederland kunnen de burgers kiezen voor mensen die hun gaan vertegenwoordigen in de politiek.  Deze mensen noemen we volksvertegenwoordigers of politici.

Na de verkiezingen, krijgen we de uitslag. Zo heb je partijen de veel stemmen hebben gekregen en partijen die minder stemmen hebben gekregen. Het aantal stemmen die je krijgt staat voor een aantall zetels, 1 zetel staat gelijk aan 100.000 stemmen. De zetels worden verdeeld over partijen. De volksvertegenwoordigers komen op volgorde van de kieslijst in de tweedekamer. Soms krijgt iemand onder aan de lijst meer stemmen dan iemand boven aan de lijst, het kan zo zijn dat iemand laag op de lijst toch in de tweede kamer kan komen. Dit word ook wel met voorkeursstemmen gekozen genoemd.

Nadat de uitslag bekend is word er een nieuwe regering gevormd. Er word door de koning iemand aangesteld die helpt bij de gesprekken tussen partijen, zo iemand noemen we de formateur

Het is in Nederland vaak zo dat er niet een partij is die meer dan de helft van de zetels krijgt. Daarom moet er vaak een coalitie gevormd worden met andere (kleinere) partijen. Er word dus samengewerkt met een of meerdere partijen die de regering van een land, het bestuur van een provincie of het bestuur van de gemeente vormt.

Wanneer partijen het met elkaar eens zijn en samen willen werken word er een regeerakkoord gemaakt en ondertekend. Een regeerakkoord is een contract met alle plannen en afspraken. Wanneer dit akkoord is getekend, worden er mensen uitgekozen over verschillende onderwerpen waar de regering verantwoordelijk is. Deze mensen noemen we de minister. Zo is er een minister van volksgezondheid, minister van buitenlandse zaken en ene minster van financieen. Het kan zijn dat een minister geholpen word door iemand, zo iemand noem je een staatssecretaris.

 

Politieke stromingen

Zelftest 1

Les materiaal 2

In dit gedeelte van de les gaan we het hebben over

De eerste en tweede kamer

De regering

 

De eerste en tweede kamer

De rol van de tweede kamer,

De tweede kamer ook wel het parlement, heeft een belangrijke rol in Nederland. In het parlement zitten 150 volksvertegenwoordigers van verschillende partijen, de volksvertegenwoordigers zitten op de blauwe stoel in de tweede kamer die noemen wij zetels. Het kabinet (de partijen die regeren)  bezitten bij elkaar meer dan 75 van deze zetels. Wanneer ze minder zetels hebben dan zouden ze in de minderheid zijn, en kunnen de wetten en belangrijke afspraken niet door gaan. De partijen die het regeerakkoord hebben ondertekend, en dus voor vier jaar gaan regeren noemen we de coalitie. De leden van deze partijen zullen de ideeen van de minister vaak verdidigen, maar ze kunnen vaak ook kritisch zijn op wat de minister wilt invoeren. De partijen die niet mee hebben gepraat tijdens de coalitiebespreking, en geen regeerakkoord hebben ondertekend noemen we de oppositie.

In de tweede kamer lichten de minsiters hun nieuwe wetten toe, ze discussieren daarna ook wat ze van de wet vinden en welke nadelen daaraan verbonden zijn. Dit noemen we debatteren. Tijdens de debat heeft de voorzitter de leiding, als de debat heeft plaats gevonden word er voor of tegen de wet gestemd. Nadat de wet is aangenomen moet het eerst goedgekeurd worden door de eerste kamer.

 

De eerst kamer 

De eerste kamer word ook wel de senaat genoemd, in de eerste kamer zitten in totaal 100 politici. Zij worden ook wel senatoren genoemd. De senatoren stemmen over de wetsvoorstellen die door een minister gedaan wordt. Zij moeten eerst wachten tot de tweede kamer ermee heeft ingestemd, daarna gaat de wet naar de eerste kamer. Het is de taak van de eerste kamer om te conrtoleren of de tweede kamer de wet wel goed heeft doorgelicht en er geen grote nadelen aan verbonden zijn, voor bepaalde groep mensen, inkomens en etniciteit. Die tegen de grondwet in zijn, daarna zal de eerst kamer over de wet stemmen.

 

In de eerste kamer zijn er geen directe verkiezingen, de eerste kamer leden worden gekozen door de leden van de provincale staten. Deze leden worden weer gekozen tijdens de provinciale verkiezingen door de burgers. 

De regering

Bekijk het filmpje en beantwoord de volgende vragen

Zelftest 2

Klik op dit linkje om de zelftest te maken.

Extra: remediërende materiaal

Deel 1

 

Je weet inmiddels wat democratie is, en hoe de verkiezingen aan toe gaan. Nederland is een democratie omdat wij als burgers invloed hebben op de politieke besluiten die er worden gemaakt. Zo staat er in de Nederlandse grondwet dat wij vrijheid van meningsuiting hebben. Ook kunnen wij als burgers ons verkiesbaar stellen, wij hebben het recht om als burgers een politieke partij op te richten. De coalitiepartijen zijn de partijen die de meerderheid vormen in de tweede kamer. Alle afspraken en plannen van de coalitiepartijen staan in het regeerakkoord, die moet vooraf worden ondertekend.

Deel 2

Extra: verdiepende materiaal

Deel 1

Je weet inmiddels welke politieke stromingen er zijn. Kun je de politieke stromingen ook herkennen?

 

Liberalen 

De liberalen staan voor meer vrijheid, bijvoorbeeld vrijheid van godsdienst. Zij willen dus ook meer economische vrijheden, om te handelen en goederen te produceren.

Sociaal democraten

Vinden het belangrijk dat de overheid de zwakkeren in de samenleving worden geholpen door de overheid. 

Christen democraten

De christendemocraten vinden het Christelijk geloof erg belangrijk, zij baseren zich daarom ook op de Christelijke normen en waarden. Deze normen en waarden liggen ten grondslag aan de manier waarop zij politiek bedrijven.

 

 

 

Deel 2

De regering

Na de formatie en het ondertekenen van het regereerakkoord moet er gewerkt worden. Iedere minister gaat werken aan plannen om het land te besturen. Deze plannen en wetten worden vaak gemaakt in samenwerking met de ambtenaren. De minister keurt de plannen en nieuwe wetten van de ambtenaren, overlegd dit met zijn collega ministers tijdens de wekelijkse ministerraad.

Alle ministers en staatssecretarissen bij elkaar noemen wij het kabinet. Deze zorgen ervoor dat de afspraken die gemaakt zijn in het regeerakkoord uitgevoerd worden.  De voorzitter van het kabinet is de minister van algemene zaken. Deze minister wordt ook wel minister-president genoemd.

De regering lijkt erg op het kabinet, maar is niet helemaal hetzelfde. Deze bestaat uit de koning, minister-president en alle ministers. Zij maken afspraken over hoe beleid eruit moet komen te zien en maken een rijksbegroting ( een soort huishoudrekening van de Nederlandse overheid).  Nu weten de ministers hoeveel geld ze hebben voor hun plannen en welke plannen wel en welke plannen nieuwe door kunnen gaan.

In de tweede kamer heeft het kabinet een speciale plaats. Dit noemen wij vak K.

 

 

Begrippen

Volksvertegenwoordigers

Is iemand die door middel van verkiezingen is verkozen om de bevolking van een land of een stad of een ander gebied te vertegenwoordigen

 

Politici

Iemand die een functie in de politiek heeft

Formateur

Is een persoon die het kabinetsformatie vormt

Coalitie

Partijen die de meerderheid vormen in de tweedekamer

Regering

De minister en de koning vormen samen de regering

 

Bestuur van de gemeente

Is het dagelijks bestuur van de gemeente

 

Regeerakkoord

Een overeenkomst van de partijen die de coalitie vormen

 

De minister

Een minister is iemand die deel uitmaakt van de regering

 

Staatssecretaris

Ondersteunt de minister bij politieke taken

 

Progressief

Vernieuwend

 

Conservatief

Zijn tegen vernieuwingen, traditioneel

 

De eerste kamer

Controleert de tweede kamer

 

Tweedekamer

De leden van de tweede kamer maken wetsvoorstellen

 

Oppositie

Partijen die niet in de tweedekamer zitten

 

Rijksbegroting

Hier in staan de inkomsten en uitgaves van de overheid

 

Eindtoets

Evaluatie

Bronnen

  • Het arrangement Politiek Juridisch is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    ouidad kharbach
    Laatst gewijzigd
    2022-12-05 14:18:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Wat is een democratie?
    https://www.youtube.com/watch?v=gOSPJRB9rk0
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=RVtSQ-evf28
    https://www.youtube.com/watch?v=RVtSQ-evf28
    Video
    https://youtu.be/LXde2GDpICk
    https://youtu.be/LXde2GDpICk
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=Fbs29h_hZSw
    https://www.youtube.com/watch?v=Fbs29h_hZSw
    Video
    https://youtu.be/_AjoJimv2gk
    https://youtu.be/_AjoJimv2gk
    Video
    https://youtu.be/gq13swK5hSI
    https://youtu.be/gq13swK5hSI
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.