Gewoon doen - Veerkracht

Gewoon doen - Veerkracht

Startweek

  • Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud:

Met deze quest ga je aan de hand van 5 challenges (elke week één) jouw veerkracht vergroten, omdat die jou kan helpen te doen wat je je voorneemt. Dat draagt bij aan je goed voelen over jezelf.

  • Aantal XM: 10
  • Coaches die de quest begeleiden: jouw eigen coach
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: ja, in week 1 (kick off) en week 4 (sport)
  • Building Learning Power: leerspier met korte aanduiding hoe deze terugkomt.

Je gaat ontdekken waar jij al heel veel veerkracht hebt laten zien, hoe jij er uit ziet als je zelfvertrouwen hebt, je gaat grenzen verleggen en flow vinden.

  • Belangrijkste opbrengsten:
  1. Je maakt een verslag van gesprekken die je gaat voeren met jouw familie en vrienden over veerkracht
  2. je gaat een (stand)beeld maken van jezelf dat zelfvertrouwen uitstraalt en waar 10 van jouw verdiensten op staan
  3. je gaat grenzen verleggen bij het sporten
  4. (een kunstwerk maken van) net zo lang doorzetten tot het lukt
  5. een stappenplan maken waarmee je voortaan altijd weet wat je moet doen om je aan jouw eigen afspraken te houden.

Jij begint

Motivatiemotor en Verderkijker

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van tegenslag en het speelt een belangrijke rol bij je gelukkig en succesvol kunnen voelen.

Bij HVX gaan wij er van uit dat je je onderandere succesvol en gelukkig voelt als het je lukt om te doen wat je je voorneemt.

De bedoeling van deze quest is om – aan de hand van een aantal challenges – jouw veerkracht te vergroten waardoor het jou kan lukken om bijvoorbeeld jouw periodeplan helemaal uit te voeren zoals jij je dat had voorgenomen.

 

➜ Als je naar bovenstaande plaatjes kijkt, welke spreekt jou dan het meeste aan? Waarom?

 

Bekende voorbeelden van veerkrachtige mensen zijn de natuurkundige Stephen Hawking, die ondanks zijn spierverlamming onderzoek bleef doen en ongelooflijke dingen bereikte.

Of Steve Jobs, die eerst zijn bedrijf verloor en vervolgens heel succesvol werd met Apple.

En snowboardster Bibian Mentel die vocht tegen botkanker en ondanks een geamputeerd been een paar keer goud won op de paralympische winterspelen. Onlangs is zij helaas overleden, maar voor die tijd heeft zij wel alles kunnen bereiken wat zij wilde, zei ze.

 

➜ Welke veerkrachtige mensen ken jij in jouw omgeving? Hoe zie en weet je dat zij veerkrachtig zijn?

1. Yes, gelukt!

Wat voor de één een "piece of cake" is, is voor een ander een bijna onneembare hobbel.

Je bed uitkomen bijvoorbeeld. We kennen dat gevoel allemaal wel, dat we heel graag zouden willen opstaan, maar dat het ons uiteindelijk niet lukt. Tenminste niet op de tijd die we eigenlijk hadden gepland. Er zijn ook mensen voor wie opstaan onmogelijk is. Hieronder in het filmpje vertelt Marieke dat ze door haar depressie soms dagen in bed of op de bank lag. Er zijn ook momenten in het leven dat er niets anders op zit dan door te zetten. Denk aan een bevalling, opgeven is geen optie! Zie hieronder het filmpje van Tanja. Ook bij het overwinnen van angst is veel veerkracht nodig, bekijk maar eens het filmpje van Nura.

Marieke's depressie werd niet herkend - RTL NIEUWS

De geboorte van Pim | Kleine Baby's, Grote Zorg

Zo leren kinderen hun angst te overwinnen

 

 

In deze introductie ga jij verhalen optekenen van mensen die jij kent. Ga op onderzoek uit en interview drie verschillende mensen over het moment dat zij veerkracht in hun leven hebben gebruikt of getoond. Het hoeven niet persé grote verhalen te zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan het halen van het A-diploma voor iemand die heel erg bang voor water was, of iemand die zwaar dyslectisch was en besloot om een taal te gaan studeren.

Verhalen van anderen, klein of groot, waar veerkracht is gebruikt, daar gaat het om bij deze introductie.

 

Opdrachten:
  1. Interview 3 verschillende mensen (*1), en laat ze antwoorden op de vraag wanneer hij of zij veerkracht heeft gebruikt.
  2. Bewerk de filmpjes van de interviews en zorg dat ze niet langer zijn dan anderhalf minuut per filmpje.
  3. Maak van de drie interview een verhaal en vertel in het verhaal wie je interviewt en wanneer hij of zijn in het leven veerkracht nodig heeft gehad.
  4. Presenteer één van je interviews tijdens een check in of eXplore group en zet de drie interviews en de drie verhalen in Seesaw in de map coaching. Vergeet ook niet de links in Egodact te plaatsen.

(*1) Tip: wie zou je kunnen interviewen? Je moeder of vader, je oma of opa, je zus of broer, je trainer, coach of buurvrouw. Zoek iemand die graag vertelt over het moment dat veerkracht in zijn of haar leven belangrijk was.

 

 

 

Ben je geïnspireerd geraakt door dit thema en wil je meer? Kijk dan eens naar de documentaire “Dichter bij de hemel 2010 Volendam 10 jaar later”. In deze documentaire wordt het verhaal verteld van een aantal jonge mensen die bij de brand in een café in Volendam aanwezig waren op 1 januari 2001. Bij deze brand vonden 14 jonge mensen de dood en raakten er 350 gewond. Een aantal van hen liepen zware brandwonden op, en zijn voor het leven getekend. Over een paar van hen gaat deze documentaire.

Dichter bij de Hemel 2010 Volendam 10 jaar later

2. Zelfvertrouwen

Het zal je niet verbazen dat veerkracht en zelfvertrouwen veel met elkaar te maken hebben.

Als het jou al vaak is gelukt om met tegenslag om te gaan dan geeft dat zelfvertrouwen en andersom zorgt zelfvertrouwen er voor dat je veerkrachtig kunt zijn. Dus deze challenge wordt een oefening in het 'ownen' van jouw successen!

➜ Opdrachten:
  1. Je gaat deze week een standbeeld voor jezelf maken waarin je jezelf vol zelfvertrouwen neerzet. Het is natuurlijk tof als het standbeeld 3D is, maar het mag ook een bijzonder aangeklede foto zijn.
  2. Op de sokkel (de voet waar het standbeeld op staat) schrijf je minstens 10 redenen op waarom jij dat standbeeld hebt verdiend. Ga daarbij ook nog eens na wat jouw omgeving allemaal over jou heeft gezegd bij de eerste challenge van deze quest. Maar: minstens 5 redenen moeten te maken hebben met wat jij bij HVX hebt bereikt en wat jij hier hebt bijgedragen aan het succes van anderen.
  3. Presenteer jouw standbeeld tijdens een check in of eXplore group en zet een foto er van in Seesaw in de map coaching.

3. Afleidingen hanteren

Ik heb een vreselijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe – Johan Cruijff.


Concentratie is het vermogen om je aandacht ergens op te richten en je aandacht niet te verliezen. Focus hebben is belangrijk bij het bereiken van succes. Je kent het vast wel. Iedere minuut nutteloos je instagram checken, of dat slaafs op iedere afleiding ingaan. Het lijkt soms of je gedachten jouw leven sturen en daardoor bereik je niet wat je wil bereiken.

Opdracht 1.
A. Maak een top 6 van dingen die jou het meest afleiden.
B. Rangschik deze dingen in twee categoriën: kan ik blokkeren, kan ik niet blokkeren. Bijvoorbeeld: instagram meldingen zijn te blokkeren, jouw eigen gedachten niet zo makkelijk.

 

Ingaan op afleidingen is eigenlijk hetzelfde als multitasken. Hoewel veel mensen multitasken om productiever te worden, werkt het vaak juist averechts. Wanneer onze aandacht over meerdere taken verdeeld is, is er op geen van die taken échte focus. Er is met onderzoek bewezen dat  multitasken niet werkt en je hersens zelfs kan beschadigen en je IQ verlagen!

Opdracht 2.  
Lees onderstaande tekst goed door van boven naar beneden. Lees dezelfde tekst nog een maar dan eerst de zwarte zinnen en dan de witte. Wat werkt beter?
Focus

 

Er is maar een medicijn tegen afleiding: voorbedacht zijn. De echte oorzaak van afleiding is dat afleiding begint vanuit ons binnenste en ons verlangen om te ontsnappen aan een ongemakkelijk gevoel van verveling, onzekerheid, stress, vermoeidheid. Als je deze interne triggers niet tackeld dan vind je altijd wel ergens afleiding.

Opdracht 3.
Probeer een van de volgende oefeningen eens uit en vertel of het jou helpt:

Oefening 1.
Begin met het einde in gedachte. Voordat je aan een taak begint sluit je 30 seconde je ogen en denk je aan het einde van de opdracht. Niet alleen visualeer je dat je bijvoorbeeld twee munten haalt voor Bettermarks maar ook hoe je je voelt kun je je op focussen. Ga nu aan de slag met de betreffende taak en als er afleiding komt dan sluit je je ogen weer opnieuw 30 seconde en denk je weer aan het einde van de opdracht. Ga net zo lang door tot je de opdracht volbracht hebt. 

Oefening 2. 

Je hebt vast wel eens het kalmerende effect van een wandeling al ervaren, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat vooral groene ruimtes ons helpen beter te concentreren. Uit onderzoek blijkt dat na een wandeling van 20 minuten door het park de concentratie beter is.


Oefening 3.
Als je afgeleid wordt doe dan 2 minuten niks. Ga er niet op in. Ga enkel zitten zonder dat je een doel hebt. Je staart doelloos voor je uit of je sluit je ogen en dat is alles. Daarna pak je je oorspronkelijke doel weer op. Je kunt er ook voor kiezen om je aandacht op je ademhaling te richten terwijl je zit. 

Opdracht 4.
Probeer eens te werken met ‘laser-focus' voor één ding. Doe alsof je oogkleppen op hebt waardoor je niet meer afgeleid wordt, alle ruis elimineert, voor één ding kiest. 

4. Sport

De allerbeste sporters maken ook gebruik van de oefeningen die je in vorige stap hebt gezien. Michael Jordan, Kobe Bryant, de tennisser Andre Agassi, maar ook de Braziliaanse voetballegende Pelé. Maken hier erg veel gebruik van. Sportpsycholoog Mack vertelde het volgende verhaal over Pelé:

Pelé wordt 80: 'Beste voetballer aller tijden' nog steeds ...
Pelé visualiseerde voor veel belangrijke wedstrijden. Hij was altijd de eerste in de kleedkamer en ging dan op een bank liggen. Hij rolde 2 doeken op. 1 doek gebruikte hij als kussen en de ander legde hij over zijn ogen. Eerst dacht hij aan de momenten toen hij als kleine jongen aan het voetballen was en aan het plezier dat hij beleefde aan het spelletje. Vervolgens dacht hij aan alle belangrijke en mooie acties die hij had gemaakt als profvoetballer. Dit deed hij dan een half uur en daarna was hij klaar om het veld op te gaan. Hij was op dat moment 100% ontspannen en 100% gefocust op de wedstrijd!
 

Opdracht 1.
A. Bedenk een sportieve opdracht voor jezelf of in een duo. Het moet een opdracht zijn die je lichamelijk al kan. Bijvoorbeeld: als je de radslag nog niet kan dan kies je dit niet. Je kunt wel kiezen voor: 5 minuten hardlopen.
B. Voer zonder veel voorbereiding de opdracht uit.
C. Doe de opdracht nu nog een keer maar neem tenminste 10 minuten de tijd om jezelf te visualiseren in wat je doet. Neem een voorbeeld aan de voetballer Pele zoals hierboven staat. Stel jezelf voor dat je verder komt en de opdracht met meer focus uitvoert. 
D. Noteer achteraf het verschil tussen beide uitvoeringen van deze opdracht. Heeft het gewerkt?

5. Flow vinden

Je bent alweer bij challenge #5 beland! Deze week ga je oefenen met flow vinden. Je zult onderzoeken wat flow eigenlijk is en je gaat deze week op verschillende manieren experimenteren met het zoeken naar flow. Welke manier past het beste bij jou?

Bekijk de onderstaande video.

 

Baal jij zelf ook wel eens van je eigen uitstelgedrag? Iedereen stelt wel eens taken uit. Best gek, want je weet ook dat het fijn is om eerst de moeilijke quests gedaan te hebben voor je gaat gamen of Netflixen. 

Je kunt ook om andere reden een moeilijke taak uitstellen. Je bent bijvoorbeeld bang dat iets niet lukt of de taak is eigenlijk veel te makkelijk voor je. 

Maak een mindmap over jouw uitstelgedrag. 

1. Welke dingen stel je allemaal uit? Denk aan taken voor school, maar ook dingen die je thuis moet doen, of bijvoorbeeld je sportoefeningen of muziekinstrument. Schrijf zo veel mogelijk op!

2. Bedenk vervolgens per taak waarom je die uitstelt. TikTok is natuurlijk altijd leuker, dus dat is een logische reden. Maar probeer ook wat dieper te graven. Soms ben je misschien bang dat je de opdracht fout maakt, of ben je eigenlijk verveeld. 

3. Post jouw mindmap in Seesaw en koppel de link aan jouw logboek in Egodact. Geef je logboekpost de titel 'Challenge 5 - Flow vinden - Uitstelgedrag'.

Wat is flow?

Flow is een soort superpositieve concentratie waarin je het best presteert. Je herkent vast de volgende elementen van flow:

- je vergeet de tijd en ruimte om je heen;

- het voelt alsof de dingen waarop je je concentreert vanzelf gaan;

- je krijgt positieve energie van wat je aan het doen bent. Daarom ben je gemotiveerd om door te gaan en krijg je nog meer positieve energie. 

Het volgende plaatje laat zien wanneer je in flow kunt zijn:

6. Volharden

 

Voor deze challenge mag je kiezen uit twee opdrachten of ze allebei maken als je wilt.

 

Keuzeopdracht 1.

Het doel van deze quest is om te leren hoe je je kunt houden aan afspraken die je met jezelf maakt.

Sommige mensen lijken dat heel makkelijk te kunnen.

Maar wat je ziet is alleen het resultaat.

Je ziet niet de moeite die de persoon heeft gedaan om dat te bereiken.

Dus het líj́kt misschien alleen maar of die persoon makkelijk kan volharden, dat hoeft niet zo te zijn. Wat je ziet is alleen het topje van de ijsberg, daaronder zitten wellicht heel veel bloed, zweet en tranen. Daar zijn kunstwerken van gemaakt.

 

➜ Opdracht:
Maak zelf een 'ijsberg' met aan de bovenkant een tekening van een resultaat dat je hebt behaald (dat hoeft niets met school te maken te hebben) en daaronder wat je allemaal hebt gedaan om dat te bereiken.
Presenteer jouw kunstwerk tijdens een check in of eXplore group en zet een foto in Seesaw in de map coaching.

 

 

Keuzeopdracht 2.

Om een deadline te halen werken bijvoorbeeld journalisten en studenten soms nachten door om hun werk optijd af te krijgen. Het zal je verbazen hoeveel werk je kunt verzetten als je iets écht optijd af wilt hebben.

Dat geldt natuurlijk ook voor jouw periodeplan.

Je gaat het dus niet opgeven, maar met deze challenge alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen. Geen smoesjes, opgeven is geen optie.

➜ Opdrachten:
  1. Maak een lijst van wat je nog allemaal moet doen om jouw periodeplan te halen. Doe dat zo gedetailleerd mogelijk en zet er bij hoelveel tijd het afmaken van elke taak gaat kosten.
  2. Reken uit hoeveel minuten je nog hebt om het te halen, inclusief nachten en weekenden, dus 24/7.
  3. Trek daar per dag 8 uur slaap vanaf en 2 uur om te eten (30 minuten ontbijt, 30 minunten lunch en een uur avondeten). Volharden is een leuke challenge, maar hij mag niet ten koste van jouw gezondheid gaan.
  4. Maak op een groot vel papier een schema met wat je wanneer gaat doen.
  5. Zet er boven een inspirerende tekst die jou gaat helpen je aan dat schema te houden.
  6. Bedenk hoe je jezelf gaat verwennen als het je is gelukt om je met alles wat je je had voorgenomen aan de deadline te houden en schrijf dat onder jouw schema.
  7. Maak een aantal kopieën van jouw plan en hang het overal op, in elke kamer thuis en op jouw basecamp.
  8. GO!
  9. Als je klaar bent: verwen jezelf op de manier die jij je had voorgenomen;-)