ICT - Een gebalanceerd logo maken

ICT - Een gebalanceerd logo maken

0. Info startweek

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

  • Je bent geïnteresseerd in marketing en logo's
  • Je vindt het leuk om creatief te zijn en dingen te ontwerpen
  • Je wilt meer leren over het maken van vector art
  • Je wilt meer weten over hoe een goed logo in elkaar zit

 

eXplore miles

 

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables (het werkboekje) compleet en op tijd inlevert.

 

1. Jij begint

1a. Motivatiemotor

Motivatiemotor

In de motivatiemotor zet je alles goed om aan de quest te beginnen en denk je na waarom je deze quest zou willen doen.

 

1. Maak een tegel aan (ICT - Gebalanceerd logo) in Egodact quest challenge monitor.(Als je dat al hebt gedaan hoeft dat natuurlijk niet nog een keer.)

 

2. Vul de motivatiemotor in: beschrijf je motivatie om deze quest te doen in Egodact onder het kopje (Voorbereiding - "WAAROM wil ik dit gaan doen").

 

Er zijn allerlei redenen te verzinnen om deze quest te willen doen, zoals:

  • Je wilt graag een goed logo kunnen ontwerpen voor jezelf of voor iemand anders
  • Je hebt interesse in logo's van bedrijven en instellingen
  • Je leert graag een nieuwe app ontdekken (vectornator)
  • Je vindt het leuk om dingen met ICT te doen

 

3. Vul ook de overige antwoorden op de vragen in (bij Voorbereiding: dus de wat hoe en wanneer vragen).

 

4. Planning

Bedenk tevens wanneer je aan deze quest wil gaan werken. Wanneer begin je en wanneer wil je hiermeer klaar zijn?

Wanneer zijn de BloX?

1b. Verderkijker

Verderkijker

In de verderkijker van deze quest ga je aan de slag met logo's. Je speelt een logoquiz en zoekt logo's uit die je aanspreken of juist niet aanspreken. Op deze manier kom je goed in het onderwerp.

 

➜ Je begint deze quest door het werkboekje te downloaden en in keynote uit te werken. Klik op de link hieronder als je het werkboekje nog niet hebt.

 

 

➜ 1. Speel de logoquiz in Lessonup ⇱. Maak een screenshot van je resultaat en blik erop terug op in je werkboekje.

 

➜ 2. Verzamel vijf logo's die je aanspreken en vijf logo's die je niet aanspreken. Zet deze in je werkboekje.

 

➜ 3. Denk na: heb je bij de logo's die je hebt uitgezocht echt naar de logo's zelf gekeken of speelde jouw voorkeur voor de merken zelf ook een belangrijke rol? Zet dit in je werkboekje.

2. Onderzoek

In de onderzoeksfase leer je preciezer te kijken naar logo's. Je gaat er eerst zelf een heleboel logo's zoeken. Daarna bekijk je verschillende mogelijkheden om soorten logo's te onderscheiden en te ordenen. Vervolgens leer je over hoe je een goed logo-ontwerp maakt.

 

➜ 1. Verzamel tenminste vijftig totaal verschillende, losse logo's en zet deze op de goede dia in je werkboekje. Maak ze ongeveer even groot. Je mag meerdere dia's gebruiken.

 

 

 

➜ 3. Kopieer alle logo's naar de volgende dia en verdeel je logo's zelf in ongeveer vijf even grote groepen. Je mag de logo's op je eigen manier indelen.  Zorg dat de logo's per groep iets met elkaar gemeen hebben (een gemeenschappelijk kenmerk), zoals kleur of type logo.

 

Logo's ontwerpen is best nog een kunst! Je kunt op internet veel informatie vinden over waar je op moet letten als je een goed logo wilt ontwerpen. Google er maar eens op. We hebben een paar filmpjes en een PDF voor je verzameld die de moeite waard zijn.

 

➜ 4. Bekijk onderstaande video's. Leg vervolgens op in je werkboekje in je eigen woorden (en beelden) uit waar je zoal op moet letten bij het ontwerpen van je eigen logo.

 

Klokhuisreportage over logo-ontwerp

Een grafisch ontwerpster vertelt over hoe zij een logo ontwerpt voor een klant

Video over een goed logo ontwerpen

PITTIG Video over balans in grafisch ontwerp (en in logo's)

3. Verwerking

In de verwerking van deze quest ontwerp je zelf een logo, dat natuurlijk gebalanceerd is en zoveel mogelijk laat zien van wat je geleerd hebt.

Voor jezelf, voor je sportvereniging, het bedrijf van je ouders of een ander bestaand bedrijf of instelling. Of over jouw fantasiebedrijf waar jij later de CEO van wordt. Het moet wel een nieuw logo zijn en je moet het zelf maken in een nieuwe app die je gaat leren.

 

➜ 1. Ontwerp je eigen logo met de app Vectornator. Als het goed is, staat deze op je iPad. Denk er van tevoren goed over na en maak eventueel schetsen met de hand. Zet je logo in je werkboekje als het klaar is. Vertel over de keuzes die je gemaakt hebt bij je ontwerp (type logo, gebruikt lettertype, vormen, kleuren, balans) en hoe het proces verliep. Weet je niet hoe Vectornator werkt? Lees dan het stuk bij 'LET OP' hieronder.

 

➜ 2. Laat je logo kritisch bekijken door tenminste vier andere mensen, waarvan zeker twee volwassenen. Vraag ze daarbij het volgende:

  1. Past het logo bij het bedrijf, vereniging etc. waar het voor is ontworpen? Waarom wel of niet?
  2. Is het een gebalanceerd logo, 'kloppen' de verhoudingen, is het fijn om naar te kijken? Waarom wel of niet?
  3. Wat zou er nog verbeterd kunnen worden?

Verwerk de reacties in je werkboekje.

 

➜ 3. Maak een verbeterde versie van je logo en zet ook deze in je werkboekje. Leg erbij uit wat je verbeterd hebt.

 

➜ 4. Zet je logo tot slot op de gezamenlijke padlet ⇱. Hier komen op deze manier alle ontworpen logo's te staan van deze quest. Geef er een titel bij, een stukje uitleg en je naam, zoals je kunt zien op het HVX-logo-voorbeeld.

 

LET OP: Vectornator heb je vermoedelijk nog niet eerder gebruikt. Je moet deze app eerst een beetje leren en ontdekken. Er zijn online tutorials te bekijken en we hebben er hier een paar verzameld. Zelf op onderzoek uitgaan is nadrukkelijk 'part of the game' in deze quest.

 

Het verschil tussen raster/bitmap en vector plaatjes uitgelegd

Vectornator Learn
De site van vectornator zelf waar alles op staat om Vectornator te leren.

Verschillende tutorials
Designer Elias Sarantopoulos maakte verschillende begrijpelijke tutorials over vectornator.

PITTIG Branding 101: logo design en vectornator
Een artikel van de makers van vectornator over logo design.

4. Terugkijker

Tot slot is het tijd voor de terugkijker. Deze kun je pas doen als er een flink aantal mensen een logo heeft gemaakt, want je hebt de padlet nodig.

 

➜ 1. Ga terug naar de gezamenlijke logo-padlet ⇱ en bekijk de logo's. Verzamel de vijf logo's die jij het beste vindt en geef ze ook een sterbeoordeling (nr. 1: ✭✭✭✭✭, nr. 2: ✭✭✭✭ enzovoort tot nr. 5: ✭). Zet de vijf logo's in je werkboekje en rangschik ze.

 

➜ 2. Controleer je werkboekje of je alles gedaan hebt. Daarna is het tijd om je werkboekje als pdf in SeeSaw te zetten en daarna te koppelen aan je egodact-tegel. Informeer de begeleidende docent dat je quest af is!

4a. Assessment

In de eXpoweek lever je bewijs door het volledige werkboekje in SeeSaw en egodact te zetten. Je krijgt de miles toegekend als je alle onderdelen uit je werkboekje zorgvuldig hebt gedaan.

Download het werkboekje eventueel hieronder als je het nog niet gedaan hebt en werk de quest door vanaf de motivatiemotor.