Economie SE 3: PO Sollicitatie bij Circulair bedrijf
Economie SE 3: PO Sollicitatie bij Circulair bedrijf
Introductie
Welkom bij de praktische opdracht over duurzaam ondernemen!
In deze opdracht krijgen jullie de kans om als duurzaamheidsadviseurs aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de duurzaamheidspraktijken van een bedrijf naar keuze. Duurzaam ondernemen is actueler dan ooit en speelt een cruciale rol in de toekomst van onze planeet.
Jullie gaan onderzoek doen naar een bedrijf naar keuze en analyseren hoe duurzaam het op dit moment opereert. Wat zijn de sterke punten en waar liggen de kansen voor verbetering? Deze opdracht is niet alleen een kans om te begrijpen hoe bedrijven duurzaamheid kunnen integreren, maar ook om zelf actief na te denken over oplossingen en innovatieve ideeën te ontwikkelen.
Gedurende deze opdracht worden jullie aangemoedigd om creatief te denken, zelfstandig te handelen en jullie persoonlijke betrokkenheid bij duurzaamheid te verkennen. Hoe kunnen jullie, als individuen, een impact hebben op het vergroenen van het bedrijfsleven?
Routeplanner
Deze routeplanner kun je gebruiken om te kijken welke opdrachten je per week moet afronden, zodat je op tijd klaar bent voor de praktische opdracht.
Let op: het is van groot belang dat je alle opdrachten maakt, omdat je dan oefent met de stof en dit zorgt ervoor dat je een goede praktische opdracht kunt maken.
In de onderstaande tabel zie je welke onderdelen je per week moet maken om je goed te kunnen voorbereiden. Laat jouw leren zien door het inleveren van opdrachten uit de onderdelen in Seesaw
Je mag er natuurlijk ook altijd voor kiezen om "een eigen route" te maken, mits deze voldoet aan de leerdoelen die je in Egodact kunt vinden, natuurlijk altijd in overleg met mevrouw van Leeuwen.
Kijk voordat je jouw opdracht inlevert goed of jouw post voldoet aan de eisen die wij hieraan hebben gesteld.
Het is aan te raden om door te werken als je denkt dat je sneller bent. Je hebt hierdoor meer tijd over om je verslag te maken.
Week
Data
HUISWERK
BloX
Laat jouw leren zien in Seesaw
1
8 - 12 januari
Module Wereldburger
Economie en Milieu
Duurzaamheid
INTRO QUEST
+
Vragen over modules beantwoorden en kernpunten
2
15 - 19 januari
Produceren en Milieu
Module MVO
Overheid en Milieu
De donuteconomie
Vragen over modules beantwoorden en kernpunten
3
22 - 26 januari
Praktische opdracht
Individuele begeleiding
4
29 - 2 februari
Praktische opdracht
Individuele begeleiding
5
5 - 9 februari
Praktische opdracht
Individuele begeleiding
6
13 - 17 februari
Praktische opdracht
Individuele begeleiding
13 februari PO inleveren
Leerjaar
Periode
Exameneenheid
SE/CE
Toetsvorm
Weging
Herkansbaar
3.
5.
EC/K8 en V2
SE
Praktische opdracht
15%
Nee
Natuur en milieu De kandidaat heeft inzicht in de samenhang tussen consumptie, productie en het milieu, en kan aan de hand van voorbeelden op het gebied van milieuschade de rol van overheid, maatschappelijke organisaties en individuele personen beschrijven.
Eindtermen Exameneenheid EC/V/2 Verwerven, verwerken en verstrekken van informatie. De kandidaat kan zelfstandig informatie verwerven, verwerken en verstrekken in het kader van het sectorwerkstuk.
Eindtermen Exameneenheid EC/K/8: Natuur en milieu De kandidaat heeft inzicht in de samenhang tussen consumptie, productie en het milieu, en kan aan de hand van voorbeelden op het gebied van milieuschade de rol van overheid, maatschappelijke organisaties en individuele personen beschrijven.
EC/K/8 Natuur en milieu toelichting op eindterm
1 01.01:
factoren die de groei van de consumptie bepalen zijn bijvoorbeeld bevolkingsgroei, inkomen, productie.
01.02:
factoren die de groei van de productie bepalen zijn bijvoorbeeld bevolkingsgroei, technische ontwikkeling, arbeidsproductiviteit, scholingsniveau en opleidingsniveau.
01.03:
de wederzijdse samenhang tussen de groei van de consumptie en de groei van de productie: de middelen die in behoeften voorzien, moeten geproduceerd worden.
01.04:
nadelige gevolgen van een groei van de productie voor het milieu zijn bijvoorbeeld: meer verbruik van grondstoffen, meer vervuiling, meer afval.
toelichting op eindterm 2 02
de oorzaken van milieuschade zijn bijvoorbeeld:
- de productie en de consumptie leggen beslag op schaarse grondstoffen (waaronder energie);
- de productie en de consumptie kunnen leiden tot vervuiling van lucht, water en bodem (o.a. door afvalstoffen).
uit het oogpunt van hun concurrentiepositie hebben bedrijven belang bij een verkoopprijs waarin de milieuschade niet is verdisconteerd;
de gevolgen van milieuschade zijn bijvoorbeeld uitsterving van planten- en diersoorten, schaarser worden van grondstoffen, vervuiling van de natuurlijke hulpbronnen;
de productie en de consumptie kunnen positieve of negatieve bijwerkingen hebben, die worden ondervonden door anderen dan degenen die ze hebben veroorzaakt.
02.01:
milieuschade is maar voor een deel in geld uit te drukken, een (groot) deel van de milieuschade is niet direct zichtbaar en wordt naar de toekomst verschoven;
er is een verschil tussen bedrijfskosten (onderdeel van de verkoopprijs) en maatschappelijke kosten/ opbrengsten (niet in de verkoopprijs opgenomen);
de maatschappelijke kosten/ opbrengsten zijn soms moeilijk of in het geheel niet in geld uit te drukken;
het voorkómen van milieuschade is voor de samenleving veelal goedkoper dan het produceren met milieuschade en correctie achteraf;
de rol van de kandidaat in relatie tot het milieu:
- het veroorzaken van milieuschade als consument en als producent;
- het beperken van milieuschade door bewust gedrag als consument en als producent.
toelichting op eindterm 3 03:
de mogelijkheden die de overheid heeft om milieuschade te voorkomen of te bestrijden:
- stimuleren van milieuvriendelijke productie (c.q. het beperken van productie die milieuschade veroorzaakt) door subsidies en heffingen;
- bevorderen van gedrags- en mentaliteitsverandering door het geven van voorlichting (postbus 51);
- treffen van maatregelen op het gebied van: bijvoorbeeld milieugevaarlijke stoffen, verontreiniging oppervlaktewater, luchtverontreiniging, geluidshinder, bodembescherming;
- hergebruik; verschil tussen hergebruik en recycling;
- de rol van milieuorganisaties (van deze organisaties, het globale doel en de groep waarop de organisatie zich richt);
- de rol van individuele personen: bijvoorbeeld afval gescheiden inleveren voor recycling, statiegeld, consumptiegedrag;
- de noodzaak van internationale samenwerking bij de oplossing van het milieuprobleem (zie EC/K/7 2.04)
Motivatiemotor
Passie uitoefenen
Naar een doel streven
Nieuwsgierigheid
Iets totaal nieuws leren
Zet in Seesaw welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze quest tot een goed einde te brengen en waarom.
Reis(blog)
In dit gedeelte van de quest vind je de stof die je moet doornemen en alle opdrachten die ervoor gaan zorgen, dat je de stof gaat beheersen.
Het is belangrijk om te laten zien wat je leert van de onderdelen, dus plaats jouw gemaakte opdrachten in Seesaw
Duurzaam ondernemen wordt ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, kortweg MVO. Dit houdt in dat de drie P's (niet te verwarren met de P's van de marketingmix) met elkaar in balans zijn. De P's die hiermee bedoeld worden luiden: people, planet en prosperity. Als deze P's niet met elkaar in belans zijn, dan gaat dat ten koste van iets. Is bijvoorbeeld winst (profit) het enige dat telt? Dan kunnen mens en milieu hiervan de dupe worden. Het gevolg hiervan kunnen slechte arbeidsomstandigheid of lage salarissen zijn (people) of dat er slecht wordt omgegaan met afval (planet). Dus in het kort:
People: de gevolgen voor mensen binnen en buiten de onderneming;
Planet: de gevolgen voor planeet en milieu;
Prosperity: de economische gevolgen.
People
Wat doet de onderneming voor de mensen? Vervullen we de behoeften van mensen? Hoe gaan we om met hun belangen? Denk hierbij zowel aan medewerkers als consumenten. Bekijk het daarnaast ook vanuit een nog breder oogpunt: de samenleving. Bij people komen vaak de volgende termen voor:
Arbeidsrechten en omstandigheden;
Maatschappelijke betrokkenheid;
Discriminatie.
Planet
Bij planet bekijken we hoe de organisatie omgaat met het milieu. Wat hebben de producten/diensten en processen van de onderneming voor invloed op de planeet? En vooraal hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze invloed zo klein mogelijk is? Veel voorkomende termen bij planet zijn:
Cradle to Cradle; Dit zijn producten die oneindig kunnen worden hergebruikt of die onschadelijk kunnen worden afgebroken.
Co2 compensatie;
Afval en hergebruik;
Duurzame producten en diensten.
Prosperity
De P van prosperity wordt ook wel winst genoemd en is net zo belangrijk als de andere P's. Winst is nodig voor een duurzame groei van het bedrijf. Winst kan in geld uitgedrukt worden, maar ook in bijvoorbeeld kwaliteit of een verbetering van de bestaande kennis.Als de winst voor langere termijn aanwezig is, dan noemen we het duurzaam. Veel voorkomende termen bij prosperity zijn:
Winst;
Innovatie;
Kwaliteit;
Reputatie;
Transparantie;
Partnerships.
Cradle 2 Cradle
De kern van het Cradle to Cradle principe (C2C) ligt in het concept, namelijk: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou er geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden om milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet en afval wordt weer voedsel.
Het Cradle tot Cradle principe kent drie basisregels, namelijk:
Afval = voedsel;
De zon is een energiebron;
Respect voor diversiteit.
Duurzame energie
Duurzame energie helpt klimaatverandering tegen te gaan en voorkomt dat energie opraakt. Maar wat wordt er verstaan onder duurzame energiebronnen? En welke soorten en toepassingen behoren daartoe?
Duurzame energie heet zo omdat de bronnen, zoals zonlicht, waterkracht of windkracht, niet kunnen opraken. Bovendien is duurzame energie minder belastend voor ons milieu dan normale energiebronnen, zoals aardolie, aardgas en steenkool. Dit komt omdat er bij duurzame energie minder Co2 vrijkomt. Co2 draagt bij aan het broeikaseffect. Duurzame energie wordt ook wel groene-stroom genoemd en de normale energiebronnen worden vormen van grijze-stroom genoemd.
Bij de productie van 1kWh elektriciteit uit steenkool ontstaat minstens 850 gram Co2. Wanneer we 1kWh elektriciteit uit zonlicht opwekken, levert dit maar 50 gram Co2 op. Andere duurzame energiebronnen zijn biomassa, aardwarmte en warmte uit onze omgeving (zoals in de lucht en in de bodem).
Investeren in duurzame energie kost wat geld, maar op de langere termijn gaat dit je ook veel kosten besparen. Veel bedrijven en huishoudens zijn de afgelopen jaren dan ook al (deels) overgestapt naar een duurzame manier van energie opwekken. Dit is in een stroomversnelling gekomen omdat de regering het produceren van groene ernergie stimuleert door subsidies te verstrekken en belastingvoordelen toe te kennen. Energie die je niet zelf opmaakt kun je op dit moment weer verkopen aan energiebedrijven. Op die manier betalen de investeringen zichzelf al vrij snel weer terug.
Duurzame investeringen
Als je milieuvriendelijk produceert is het belangrijk om besparende maatregelen te nemen op het gebied van transport, energie en afval. Want bij het milieu gaat het altijd om het geheel van maatregelen. Het heeft weinig zin om aan de ene kant geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en aan de andere kant met een trekker rond de tijden die enorm vervuilend is.
Als je een nieuwe machine nodig hebt, kijk je dus niet alleen naar de aanschafprijs. Ook het brandstofverbruik en het soort brandstof is belangrijk. Als je een nieuw bedrijfspand laat bouwen, dan zorg je ervoor dat het pand goed geïsoleerd is. Ook gebruik je in het nieuwe gebouw geen gewone lampen, maar spaarlampen. De aanschafkosten zijn dan hoger, maar op de langere termijn zal je merken dat deze maatregelen je juist geld gaat besparen. Zo zal je maandelijks minder energie verbruiken en dus kosten besparen.
De regering stimuleert om milieuvriendelijk te investeren door middel van bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dtit betekent dat je de kosten van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen mag aftrekken van de winst. Hier hoef je dan minder belasting over te betalen.
Fairtrade
Fairtrade is een keurmerk die boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden helpt een betere positie te krijgen in de handelsketen. Boeren en arbeiders dienen een eerlijke beloning te krijgen voor het werk dat ze doen, zodat ze van hun werk kunnen leven. Daarnaast geeft het de boeren en arbeiders de kans om te investeren in een duurzame toekomst. Door het keurmerk kun je de producten herkennen die door deze boeren en arbeiders is gemaakt. In Nederland is stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk. Dit keurmerk staat ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.
In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige voeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk veranderde wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid biedt om zichzelf te ontwikkelen.
twee voorbeelden van milieubeleid van de overheid noemen.
toelichten wat bedoeld wordt met maatschappelijke kosten.
twee voorbeelden noemen van milieuvriendelijk gedrag dat wordt gestimuleerd door de overheid.
Voor deze module heb je 2 uur nodig
De Donut economie
Jongeren Duurzaamheidsscan
Welkom bij deze vragenlijst. Fijn dat je meedoet!
Voordat je aan de vragenlijst begint:
• Klik bij elke vraag in het hokje van jouw antwoord.
• Wanneer er bij een vraag meer antwoorden mogelijk zijn, staat dit aangegeven bij de vraag.
• Als je op een vraag echt geen antwoord kunt geven, kruis dan ‘weet niet’ of ‘niet van toepassing (n.v.t.)’ aan. Staat dat antwoord er niet bij, sla dan de vraag over.
• Je gaat steeds naar een nieuw scherm (de volgende vraag) door op ‘verder’ te klikken.
Maak een screenshot van jouw uitslag!
Bekijk onderstaande video en schrijf wat de kernboodschap van dit filmpje is.
Re-thinking Progress: The Circular Economy
Zet in Seesaw:
1. een screenshot van jouw score en schrijf daarbij of je de uitslag bij jou vindt passen.
2. de kernboodschap van het filmpje Re-thinking Progress
De economie van de toekomst
Kan onze economie eeuwig doorgroeien? De meerderheid van de economen ziet economische groei als 'heilig'. Maar de Engelse econoom Kate Raworth vindt dit niet haalbaar en komt met een revolutionaire theorie voor de economie van de toekomst. De economie van de 21e-eeuw is niet lineair, maar heeft de vorm van een donut.
Misschien ken jij wel een ander bedrijf die hier niet tussen staat, overleg even met je docent of het oke is om dat bedrijf te onderzoeken. BELANGRIJK!!!!
Lees eerst onderstaande stappen door voordat je begint.
In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Mede daarom hoor je de termen circulair, duurzaam en de relatie tussen economie en milieu tegenwoordig steeds vaker. Deze termen komen terug bij bedrijven die zich bezig houden met: bouwen, eten, kleding, ondernemen, vissen etc.
Jouw praktische opdracht gaat over een onderzoek bij een circulair bedrijf dat past bij de onderwerpen uit het onderwerp Economie, Natuur & Milieu.
Jouw bedrijfsonderzoek in stappen: Per onderdeel zijn er voorbeeldvragen die je kunt onderzoeken. Je mag zelf ook vragen erbij verzinnen
1. Je kiest een circulair of duurzaam bedrijf dat past bij economie, natuur & milieu. Pas na goedkeuring van jouw gekozen bedrijf ga je verder met de vervolgstappen!.
2. Basisgegevens bedrijf verzamelen:
naam, oprichtingsdatum, wie zijn de eigenaren, bedrijfsstructuur, aantal medewerkers, vestigingsplaats, welke producent/diensten, wat verkopen ze, hoe verdienen ze geld, wat is de bestaandreden van het bedrijf, welke missie/visie heeft dit bedrijf
3. Branche, concurrenten en partners.
In welke branche is dit bedrijf actief, hoe groot is deze branche, welke concurrenten heeft het bedrijf, met welke bedrijven werkt het bedrijf samen, wie zijn de klanten, wat is de doelgroep
4. Circulair:
wat maakt dit bedrijf circulair, hoe gaan zij om met grondstoffen, met mensen, wat is hun footprint, wat zijn hun doelstellingen op dit gebied. Waar halen ze hun grondstoffen vandaan, waar is de productie en hoe is die georganiseerd. Vergelijk de bedrijfsgegevens met de stof die jij in deze module bestudeerd hebt. Werken ze cradle to cradle, zijn ze echt circulair of is alleen sprake van hergebruik
5. Met deze onderzoekgegevens maak je een rapport. In dit rapport presenteer je jouw bedrijf op 3 manieren: in tekst, in grafieken en door berekeningen.
6. Je gebruikt meerdere (betrouwbare) bronnen en maakt een bronvermelding.
7. Je houdt een logboek bij met daarin wat je per week gedaan hebt.
Ideen voor onderwerpen van de praktische opdracht:
Als het goed is heb je eerst de beginstappen gelezen onder het kopje "Praktische opdracht" Doe dat anders alsnog
Stap 1A: Hoe verzamel je informatie?
Je kunt informatie over je onderwerp op veel verschillende manieren verzamelen: zelf op onderzoek uitgaan, het bedrijf bezoeken, de Kamer van Koophandel bellen, bezoekjes afleggen voor interviews of vragen en uiteraard het raadplegen van internet. Maak steeds aantekeningen van wat je gedaan hebt.Schrijf in het logboek wie, wat, wanneer gedaan heeft. Denk daarbij ook aan de bronvermelding (waar heb je de informatie vandaan: internetsite, boek, persoon etc.)
Stap 1B: Hoe verwerk en orden je informatie?
Alle informatie die je nu hebt, moet op de juiste plaats bij elkaar gezet worden. Orden de informatie per deelonderwerp.
1. Basisgegevens bedrijf verzamelen: naam, oprichtingsdatum, wie zijn de eigenaren, bedrijfsstructuur, aantal medewerkers, vestigingsplaats, welke producent/diensten, wat verkopen ze, hoe verdienen ze geld en hoeveel geld is dat, wat is de bestaandreden van het bedrijf, welke missie/visie heeft dit bedrijf
2. Branche, concurrenten en partners, in welke branche is dit bedrijf actief, hoe groot is deze branche, welke concurrenten heeft het bedrijf, met welke bedrijven werkt het bedrijf samen, wie zijn de klanten, wat is de doelgroep
3. Circulair: wat maakt dit bedrijf circulair, hoe gaan zij om met grondstoffen, met mensen, wat is hun footprint, wat zijn hun doelstellingen op dit gebied. Waar halen ze hun grondstoffen vandaan, waar is de productie en hoe is die georganiseerd. Vergelijk de bedrijfsgegevens met de stof die jij in deze module bestudeerd hebt. Werken ze cradle to cradle, zijn ze echt circulair of is alleen sprake van hergebruik
Fase 2: Maak je rapport Bedrijfsonderzoek
Stap 3A: Maak de uitwerking van de opdracht
D
Jouw verslag kent 3 onderdelen:
1. de basisgegevens, de branche, concurrentie enz. en
2. het circulaire van het bedrijf.
3. Je eigen ideëen om het bedrijf nog duurzamer of meer circulair te maken.
Stap 3B: Het rapport
Met deze 3 onderdelen maak je het rapport. In dit rapport presenteer je jouw bedrijf op 3 manieren:
in tekst, in grafieken en door berekeningen.
Je gebruikt meerdere (betrouwbare) bronnen en maakt een bronvermelding
Eindresultaat praktische opdracht economie
Klaar?
Van iedere stap heb je een post in Seesaw gemaakt en een link naar je logboek in Egodact.
Je kunt de volgende vragen allemaal met JA beantwoorden:
Ik heb een bedrijf gekozen dat echt iets met circulaire economie, natuur & milieu te maken heeft;
Ik heb de 3 onderdelen (basis, markt, circulair) goed uitgewerkt
Ik heb mijn werk echt zelf gedaan en niet (deels) gekopieerd;
Ik heb een logboek in Egodact bijgehouden;
Ik heb het eindresultaat uiterlijk 21 juni 2021 ingeleverd.
Laat jouw bedrijfsonderzoeksrapport voor deze praktisch opdracht beoordelen door de docent. De sollicatiebrief mag je ook gebruiken voor Nederlands.
Jouw praktische opdracht wordt beoordeeld op drie onderdelen:
Product: uitwerking, vorm en resultaat bedrijfsonderzoek (50%)
Sollicitatiebrief: het uit kunnen leggen van de inhoud van de opdracht en de vorm van de presentatie. het uit kunnen leggen waarom het bedrijf voor jou interessant is, welke functie je zou willen bekleden en één idee om het bedrijf te verbeteren. (25%)
Onderdeel
Onvoldoende (0)
Voldoende
Goed (2)
Taal
Tekst is letterlijk overgenomen van websites. Ook bevat het document veel spelfouten
Tekst is in eigen woorden en er zijn enkele tot geen spelfouten
Opmaak
Er zit geen structuur in het verslag en ziet er rommelig uit
Er zit een duidelijke structuur in het verslag. Niet alles is op een bladzijde gezet.
+ Er zijn bijpassende afbeeldingen meegenomen in het verslag
Logboek
Onduidelijk wat de leerling heeft gedaan
Er komt duidelijk naar voren wat de leerling heeft gedaan tijdens het proces en heeft dit regelmatig bijgehouden
Er staan linkjes per keer dat er gewerkt is met nodig bronvermelding.
Werkhouding
Leerling is afwezig bij lessen en stelt geen vragen
Leerling is aanwezig bij lessen, stelt vragen. Of de leerling laat op een andere manier zien dat er een goede werkhouding is.
+ stelt inhoudelijke vragen
+ vraagt om tussentijdse feedback
Basisgegevens
Geen of slechts enkele basisgegevens zijn bekend.
Bekend zijn: Naam van de eigenaren, oprichtingsdatum, vestigingsplaats
+ bedrijfsstructuur is schematisch weergegeven
Product/dienst
Onduidelijk welk product of dienst er word aangeboden.
Er word duidelijk of het bedrijf een product of dienst levert en wat dit product/dienst is.
+ verschillende producten/modellen worden met elkaar vergeleken. Hierbij wordt er gekeken naar o.a. prijzen.
Financiën
Onduidelijk hoe er geld wordt verdiend en hoeveel omzet er wordt gedraaid.
Er word duidelijk wat het verdienmodel is en hoeveel omzet er wordt gedraaid.
+ Cijfers worden vergeleken en weergeven in grafieken/tabellen
Missie/Visie
Geen of slechts één van de twee zijn duidelijk.
Missie en visie worden duidelijk verteld.
+ Er word verteld hoe dit zich door vertaald in het bedrijf
Branche
Het is duidelijk in welke branche het bedrijf actief is.
+ meer informatie over de grootte van de branche.
Concurrenten
Er worden slechts één of twee andere concurrenten benoemd.
Er worden (wanneer mogelijk) ten minste 3 andere concurrenten benoemd.
+ Er wordt duidelijk op welke manier zij concurreren en er worden cijfers vergeleken.
Partners
Er worden geen partners benoemd.
Er worden enkele partners benoemd.
+ Per partner wordt er benoemd wat de reden is voor de samenwerking / wat het bedrijf levert.
Doelgroep
Doelgroep is niet of onjuist benoemd.
Doelgroep is benoemd.
+ Kenmerken van de doelgroep
Circulariteit 1
Onduidelijk op welke manier het bedrijf circulair/duurzaam is.
Benoemd op welke manier het bedrijf circulair/duurzaam is.
+ Doelstellingen worden benoemd
Circulariteit 2
Onduidelijk hoe circulariteit terug is te vinden op gebied van grondstoffen en personeel.
Er word duidelijk op welke manier het bedrijf omgaat met grondstoffen en hun personeel.
Eigen ideeën om duurzaamheid/circulariteit te verbeteren
(x2)
Er zijn geen extra eigen ideeën die het bedrijf kan toepassen.
Een of meer eigen ideeën die het bedrijf kan gebruiken worden uitgelegd.
+ Er word verteld hoe het bedrijf dit kan doen en wordt opgesteld in een zakelijke brief.
Feedbackformulier sollicitatiebrief 3-mavo
Onderdeel
Aantal punten
Briefconventies
ja/nee
tips
Adressen van ontvanger en afzender zijn juist en staan op de juiste plaats
Plaats en datum zijn correct en staan op de juiste plaats
De betreft-regel is correct (onderwerp in 1-4 woorden)
De aanhef is correct (Geachte…)
De groet is correct
De ondertekening is correct en er is voldoende ruimte voor
Inhoud
INLEIDING (alinea 1): de schrijver stelt zichzelf voor en er wordt uitgelegd waarom deze brief wordt geschreven (aanleiding). Begint met een hoofdletter, niet met ‘ik’.
KERN (alinea 2,3): er worden gegevens genoemd die voor deze brief van belang zijn. Bijvoorbeeld:
Bij een sollicitatiebrief leg je hier uit waarom juist jij zo geschikt bent voor deze baan.
Ook neem je een idee mee die jij hebt om een bijdrage te leveren aan de circulariteit van het bedrijf.
SLOT (alinea 3 of 4): In het slot zeg je welk vervolg jij verwacht. Bijvoorbeeld dat je hoopt snel teruggebeld te worden, of dat je klacht snel opgelost wordt.
De brief bevat relevante informatie en geen overbodige toevoegingen
Samenhang
De alinea’s zijn ongeveer even lang
Er zijn alinea’s met duidelijke verbanden door bijvoorbeeld signaalwoorden en overgangszinnen.
Er worden voegwoorden en verwijswoorden gebruikt voor structuur (daardoor, omdat, dus, die, etc.)
Het is een begrijpelijke tekst in een logische volgorde
Er is een positieve afsluiter
Afstemming op ontvanger
Het taalgebruik is passend (zakelijke toon)
Woordgebruik en woordenschat
De woordkeus is aantrekkelijk en duidelijk (niet onnodig moeilijk of te simpel)
Spelling
Goede beheersing van spelling (geen spelfouten)
Goed gebruik van leestekens (punten, komma’s etc.)
Stijl en formulering is correct (geen ‘kromme’ zinnen)
CV
Het CV is bijgeleverd en kloppend.
Video's
Overconsumptie en overbevolking: welvaart offeren voor toekomstige generaties?
Het arrangement Economie SE 3: PO Sollicitatie bij Circulair bedrijf is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.